Lancelot Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 Sper ca majoritatea dintre voi stiti totul despre micuta mioara care ne-a scos peri albi prin liceu-scoala generala..multa lume sustine ca ..este reprezentativa pentru atitudinea romanului in fata pieroclului..a mortii...el incepe sa-si faca testamentul in loc sa lupte..Oare asa e?:)
elusion Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 poate fi adevarat in schimb eu intru in panica .. cand vine vorba de asa ceva .... apropo e chiar un subiect interesant de discutie
frankie Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 .este reprezentativa pentru atitudinea romanului in fata pieroclului..a mortii...el incepe sa-si faca testamentul in loc sa lupte..Oare asa e?:)da, asa e . vezi echipa nationala @ euro 2008 .. am plecat cu gandul ca ne "sparge" toti.. acum vorbind serios .. tot da o sa zic, asa e romanu` din natura... bine, nu putem generaliza pt tot poporu` , dar romanu` e caracterizat de o gandire ilogica, si de "puterea" de a renunta (din nou, nu putem generaliza, insa astea sunt "calitatile" oilor noastre negre - daca tot e vorba de oi - )
Linky Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Din cate am observat romanul are obiceiul prost de a a se demoraliza, a renunta foarte repede in urma unei provocari, ca doar balada a fost inspirata daca tin eu minte bine, din viata taranilor, care la fel in fata greului au preferat sa capituleze in loc sa lupte.
Guest Bogdan Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Lasa-ma sa ghicesc...te-ai uitat aseara la In Gura Presei? oricum...GENIAL :)si da...majoritatea romanilor se resemneaza cu prea putin..prea usor...
D.K. Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Lasa-ma sa ghicesc...te-ai uitat aseara la In Gura Presei? oricum...GENIAL :)si da...majoritatea romanilor se resemneaza cu prea putin..prea usor...asta vroiam sa intreb si eu , daca s-a uitat la In Gura Presei :D oricum are dreptate Badea , asa suntem noi romanii "asta e"
KBK Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Suntem intr-adevar un popor de resemnati, frustrati, nepasatori..Daca in mod normal frustrarea te face sa actionezi, pe noi la scara mare (de popor) nu ne poate urni nimic din nepasarea noastra.Daca romanii ar fi fost pasageri pe Titanic ne-am fi dus la fund plangandu-ne de mila.Atatea mizerii si nedreptati se intampla la noi, toate pe fatza si nimeni nu reactioneaza.Doar ici colo cate un cap care iese din multime pentru scurt timp.Suntem o mare de oameni care ne scufundam intr-o mare de mizerii, pentru ca noi nu avem constiinta colectiva si incet renuntam si la identitatea nationala.Ne-am obisnuit sa fim furati, injurati, pusi sa platim taxe, borduri, sa ne lasam batuti la Euro 2008,sa plecam capul, sa ajutam parlamentarii sa isi ia case, pe Elena sa isi ia posete Vuitton, sa ii lasam pe tigani sa se poarte ca si cum sunt stapanii romanilor si multe alte mizerii, la fel cum isi accepta ciobanasul din Miorita soarta de rah*t.Pana cand? Pana atunci cand cineva o sa aiba puterea si tupeul sa curete tara asta de "boala".
elusion Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 asta se datoreaza si faptului ca am fost defavorizati de-a lungul timpului si aici ma refer la contextul istoric .. si de aici vine ideea de resemnare ... oricum putem spera la ceva mai bun
Linky Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 asta se datoreaza si faptului ca am fost defavorizati de-a lungul timpului si aici ma refer la contextul istoric .. si de aici vine ideea de resemnare ... Cand si unde am fost noi defavorizati? Din cate stiu eu, din micile mele cunostinta de istorie, chiar am fost o tara bogata, cu conducatori mareti, care au stiu sa lupte pentru tara si popurul nostru si au reusit sa bage spaima in inamicii tarii. Zi ca mai degraba suntem incapabili sa mai reactionam. Singur lucru rau care s-a putut intampla tarii noastre este ca am pierdut tot tezaurul la rusi, si de acolo a inceput sa decada atat tara cat si felul de a gandi a romanilor, care se cred in continuare nishte pierzatori, care nu stiu sa fie optimisti, sa zica si ei ca "da, putem triumfa". Si sunt de parere ca vom continua sa decadem, atata timp cat cu fiecare zi se descopera cate un curent la care adera toti tinerii (gen EMO).
elusion Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Linky nu am zis ca am fost defavorizati de multe ori .. dar sa sti au fost momente ... in care moralul a fost la pamant .. e adevarat ca modele pozitive sunt .. dar sa nu uitam si modele negative .. ca nu tot timpul binele a triumfat si .. asta conteaza mult in gandirea unei natiuni
Linky Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Fiecare tara a avut urcusurile si coborasurile ei, dar totusi au reusit sa mearga inainte privind doar catre urcusuri si ignorand coborasurile. Ia Austria de exemplu, o tara devastata de catre regimul nazist, care parea ca nu mai are nici o sansa de scapare, si ca va deveni o parte din Germania, ia spune si mie la ce nivel fata de noi se afla acum Austria?Noi nu stim sa vedem si partea buna a lucrurilor, noi tindem sa vedem doar coborasurile si la fiecare hop noi sa ne oprim si sa plangem in speranta ca va disparea singur acel hop.
KBK Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Chiar Germania a fost o tara defavorizata dupa WWII prin prisma faptului ca a trebuit sa plateasca toate oalele sparte ale razboiului.. si uite unde au ajuns.Alt exemplu.. Japonia.Pai daca Hiroshima si Nagasaky ar fi fost in Romania...nici acum nu ne reveneam..si uite la fratii japonezi unde au ajuns in jumatate de secol. Olandezii nu s-au speriat cand s-au rupt digurile lor si jumatate de tara a fost sub ape.Au pus osul la treaba si au reconstruit totul.Dubaiul construieste insule artificiale pentru a se dezvolta pe partea de turism..iar noi nu suntem in stare in 20 de ani sa terminam lucrurile ramase incepute pe vremea lui Ceausescu.Vai de noi.Incep sa ma intreb daca ciobanasul din Miorita a murit ca s-a resemnat sau i-a fost lene sa se apere. :blink:
frankie Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 ...din ce ati scris toti p'aici, trag o singura concluzie..si aceea e ca :e destept ala care a zis "Romania e o tara frumoasa , pacat ca e locuita"
Lancelot Posted June 26, 2008 Author Posted June 26, 2008 Lasa-ma sa ghicesc...te-ai uitat aseara la In Gura Presei? oricum...GENIAL :) si da...majoritatea romanilor se resemneaza cu prea putin..prea usor... chiar nu l-am vz pe badea aseara cred ca a fost telepatie intre 2 genii :) PS...defaovrizati dpdv istoric..nu e neaparat un argument care sa stea in picioare...fiindca norocul ti-l faci si singur
greedy91 Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 cred ca doar romania de acum se afla in aceasta stare de ... , penibila din punctul meu de vedere . nu e frumos sa zicem : romanii sunt lasi , bla bla bla ... cand cred ca toti sau ... in mare parte aveti idee de bataliile purtate de stefan cel mare , mircea si altii care nu cred eu ca s-au dat inapoi cand au venit otomanii peste noi si daca se dadeau inpoi nu cred ca mai eram numiti : aparatorii europei . sa fim seriosi , foarte bine spune Mr.Linky . cred ca starea asta de miorita se potriveste doar generatiilor noastre , generatii mancate si reprimate de diversi oameni care isi cauta interesele proprii . vad ca sunt ceva fani mircea badea , si eu sunt , a spus aseara ca romania are doar oameni inteligenti , talentati si frumosi in rest nimic . in fine ideea e ca momentan prefer ca romania sa fie comparata cu miorita decat sa fim ca americanii comparati cu bula , daca intelegeti ce vreau sa spun ;)
elusion Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 eu mi-am exprimat doar punctul de vedere ... daca e o crima .. scuzati-ma .. si da recunosc ca nororcul ti-l faci si singur "Noi nu stim sa vedem si partea buna a lucrurilor, noi tindem sa vedem doar coborasurile si la fiecare hop noi sa ne oprim si sa plangem in speranta ca va disparea singur acel hop."asta e un adevar .. sa sti aici ai dreptate .. de aia romanul se plange fara sa i-a o initiativa sa rezolve problema .. se uita si spune "las ca trece de la sine" si asa ajungem de tot ****** ... pe bune eu asa consider ca mentalitatea asta ne macina ... ce bine era daca puneam osu la treaba ca altii dar asta e
greedy91 Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 eu mi-am exprimat doar punctul de vedere ... daca e o crima .. scuzati-ma .. si da recunosc ca nororcul ti-l faci si singur "Noi nu stim sa vedem si partea buna a lucrurilor, noi tindem sa vedem doar coborasurile si la fiecare hop noi sa ne oprim si sa plangem in speranta ca va disparea singur acel hop."asta e un adevar .. sa sti aici ai dreptate .. de aia romanul se plange fara sa i-a o initiativa sa rezolve problema .. se uita si spune "las ca trece de la sine" si asa ajungem de tot ****** ... pe bune eu asa consider ca mentalitatea asta ne macina ... ce bine era daca puneam osu la treaba ca altii dar asta eelusion u spui ca "mentalitatea ne macina" si termini postul cu "asta e" ? :rofl2: scuza-ma ca iti spun , sper sa nu mi-o iei in nume de rau dar , acel "asta e" te include exact in problema pe care cu cateva randuri mai sus o reclami .
Trayus Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 Privind istoria,as spune chiar ca Romanii au fost printre cei mai curajosi din Europa.De cand am fost cete de geti,traci si alte denumiri.Romanii deabia ne-au invins - cu peste juma` de imperiu .Turcii au venit,i-am casapit si pe aia.Tatarii au venit,i-am casapit si pe aia.Mi-aduce aminte de melodia Romani cu Clasa a lui Brugner.Uitati ca de 2 mii de ani tot aici santem in ciuda anglo-saxonilor,turcilor,comunistilor,rusilor,americanilor si tuturor bulangiilor.Generatiile astea 2 din perioada comunismului au fost ca sa fiu cat mai exact - indobitocite.Si asta e rezultatul.Peste 2-3 generatii vom ajunge ca-n Occident.Copii de azi sant mai deschisi la minte decat noi la varsta lor,au acces la mult mai multa informatie decat noi,altfel,alt mod.Odata cu asta si mentalitatea se schimba.Oamenii in varsta de pilda,se multumesc cu pensia amarata,au acelasi prost obicei sa acuze conducerea tarii si pe alti alti de viata lor nenorocita,in timp ce tineretul vrea din ce in ce mai mult - o casuta,o masinuta,hainute de firme si multe altele.Interesant este faptul ca fiecare gaseste metode pentru a-si procura ceea ce doreste,legal sau ilegal.Iar asta se intampla in toate tarile "binedezvoltate".Asa ca sa nu ne facem griji,sa traim asa cum vrem.
elusion Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 elusion u spui ca "mentalitatea ne macina" si termini postul cu "asta e" ? :rofl2: scuza-ma ca iti spun , sper sa nu mi-o iei in nume de rau dar , acel "asta e" te include exact in problema pe care cu cateva randuri mai sus o reclami .dupa acel "asta e" aveam in gand sa pun Romania .. nu stiu de ce nu l-am pus .. :blink: cine stie ce faceam si nu ... nu ti-o iau in nume de rau .. parerea ta :)
CDP Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Din cate am observat romanul are obiceiul prost de a a se demoraliza, a renunta foarte repede in urma unei provocari, ca doar balada a fost inspirata daca tin eu minte bine, din viata taranilor, care la fel in fata greului au preferat sa capituleze in loc sa lupte.aci tin sa te contrazic si sa te trimit in urma, la istorie, cand turcii plecau cu coada intre picioare de la noi, si nu numai ei, si ajutorul era dat tot de tarani....Horea, Closca si Crisan au fost tarani, nu au capitulat....cei care au participat la Rascoala de la Bobalna nu au capitulat, cei care au participat la rascoala de la 1907 din Flamanzi nu au capitulat, si exemplele pot continua, au luptat si si`au dat viata pentru niste convingeri, pentru un trai mai decent, pentru o paine mai buna. Intr`adevar, au fost si momente de cumpana, dar mai putine... parerea mea e ca pe noi ne`a transformat intr`un popor de resemnati restrictiile de pe timpul lui Ceausescu, si faptul ca nu se putea face nik impotriva lui, nu mai era unitatea de care a dat dovada poporul in atatea randuri ;)
a1urea Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Nici pe departe. Alea erau vremuri idilice, ca sa zic asa (e o balda care reprezenta mai mult conflictul dintre cele 3 zone populate de romani si nimic mai mult, prea se dramatizeaza chestia cu Miorita). Noi acum traim dupa motto-ul "sa moara capra vecinului". Dupa aproape 50 de ani de comunism (se traia si atunci tot pe baza acestui principiu) in care personalitatea cosmopolita a Romaniei a fost masacrata in cel mai jalnic fel, dupa aproape 50 de ani de indobitocire la nivel national si de dat mura-n gura, dupa 50 de ani de persecutii si dictatura vine si perioada mirifica in care, fiecare se descurca cum poate. Invidia, pupincurismul, promiscuitatea, mai degraba decat delasarea si fatalismul, ne caracterizeaza. Nu-i mai dati atata cu Stefan cel Mare si Mihai Viteazu ca pana la ei si dupa ei (Mircea saracu a fost mai conducator decat astia 2 ), au fost altii care au stiut sa-si apere interesele. Sa nu uitam ca ne-o trebuit un neamt ca, conducator, pentru a ne scoate din mocirla in care traia Romania dupa dictatura lui Cuza si o regina din Marea Britanie care impreuna cu un Bratianu ne-au dus la masa tratativelor de partea invingatorilor in primul razboi mondial. Din pacate, Micul Paris, Sinaia, Predeal, Cluj, Sibiu, Constanta, Timisoara au fost aruncate la gunoi prin intelesul lor de, unele din cele mai cosmopolite orase din Europa de est. Ati uitat sau nu ati putut afla chestiunile astea si tot la Miorita ati ramas.
CDP Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Noi acum traim dupa motto-ul "sa moara capra vecinului". Noi acum am inceput sa traim dupa motto-ul nou "sa moara vecinul sa ii iau capra" :>
greedy91 Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Noi acum am inceput sa traim dupa motto-ul nou "sa moara vecinul sa ii iau capra" :>motto-ul asta cred ca este nou deoarece eu nu am auzit de el pana acum . oricum personal ma doare unde nu rasare soarele de "vecin si de capra lui" , pacat ca fac parte dintr-un grup minoritar ... un grup care e format din oameni care nu isi ghideaza viata dupa vecini si capre :lol: p.s. : referitor la miorita, o sa scapam si noi de ea , incetu cu incetu . trebuie doar multa rabdare si nervi de otel