Luci Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Nu inteleg cva...Pe 25 cica s-a nascut Iisus...mda...si de unde naiba vine Mos Craciun ??Acum de Pasti cica a murit Iisus si a inviat nu...Mda...si iepurele cum a aparut :blink: Oricum pentru mine sarbatoare =ziua in care rudele enervante iti invadeaza casa :P
[IlluSioN] Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 (edited) :blink:Warn Up pentru Spam Edited April 25, 2008 by Mehico
IoNutzZ Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Pai faza cu Mos Craciun...se zice...ca Maica Domnului a nascut in grajdul lui Mos Craciun...sau ceva de genu....asa am auzit...sunt fel si fel de variante... Cu iepurele...cine stie Intreaba un batran...iti va zice cine stie ce poveste...oricum sunt misto unele povesti :P (auzite de la batranii de la tzara ) @ definitia sarbatorii ...e din Viatza cu Louie nu ? ))
Luci Posted April 25, 2008 Author Posted April 25, 2008 da :wub: mereu mi-a placut Louie..Povestea cu mos craciun mi-o zisa si fratemiu... :D Maine plec la tzara sa intreb bunicii :crazy:
Andrei_MG Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 da :wub: mereu mi-a placut Louie..Povestea cu mos craciun mi-o zisa si fratemiu... :D Maine plec la tzara sa intreb bunicii :crazy:sa ne zici si noua ce afli :P sunt traditii din batrani astea ...nu cred k avem de unde sa stim exact ce si cum :)
Razvan Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 mai.. aia cu mos craciun e cam asa legenda: mos craciun era un om rau la care a venit fecioara maria sa se adaposteasca (trebuia sa nasca).. si el nu a vrut sa o ajute.. dar sotia lui a ajutat-o (fara sa stie el) si de aceea el i-au fost taiate mainile.. ei ma rog cica ferioara maria a nascut pe "teritoriul" lui..si nu imi mai amintesc ce s-a intamplat dar a devenit cumva bun si a inceput sa-si imparta averea tuturor copiilorcand imi amintesc dau un editcat despre iepurasul de paste.. din cate stiu eu treaba cu invierea lui iisus nu are absolut nicio treaba cu asa ceva.. tare mi-e ca e vreo nascocire a americanilor la fel ca si bradul de craciun.. si totusi s-ar putea sa ma insel
ShadyMonto Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Sa lamurim ceva : Iisus nu s-a nascut nici in iezlea lui Mos Craciun si nici in cea a iepurasului de pasti! Din cate stiu eu , originile lui Santa Claus se trag din istorie , din timpurile de demult.....de la un tip pe nume Saint Nicholas care avea obiceiul sa umble calare si sa faca cadouri oamenilor saraci in special in timpul lui decembrie. Apoi treaba cu renii si sania zburatoare sa trage de la alta legenda (germana parca) ...si tot asa , multe mituri/legende & fapte istorice s-au imbinat si a rezultat Mos Craciun. (era un documentar pe tema asta) Toate acestea nu a putut sa fie decat imbucurator pt Coca-Cola care folosinduse de toate acestea ia dat viata batranelului cu barba alba , imbracat in rosu care foarte jovial face multe cadouri cu ocazia nasterii Domnului gustand(in reclame) o Coca-Cola rece .... numindu-l sugestiv Mos Craciun('ul modern ... care dainuie si azi prin hornurile caselor). Daca vrei sa afli mai multe intreaba wikipedia sau intreaba-l pe tatal Mosului : Coca-Cola.
Razvan Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Sa lamurim ceva : Iisus nu s-a nascut nici in iezlea lui Mos Craciun si nici in cea a iepurasului de pasti! Din cate stiu eu , originile lui Santa Claus se trag din istorie , din timpurile de demult.....de la un tip pe nume Saint Nicholas care avea obiceiul sa umble calare si sa faca cadouri oamenilor saraci in special in timpul lui decembrie. Apoi treaba cu renii si sania zburatoare sa trage de la alta legenda (germana parca) ...si tot asa , multe mituri/legende & fapte istorice s-au imbinat si a rezultat Mos Craciun. (era un documentar pe tema asta) Toate acestea nu a putut sa fie decat imbucurator pt Coca-Cola care folosinduse de toate acestea ia dat viata batranelului cu barba alba , imbracat in rosu care foarte jovial face multe cadouri cu ocazia nasterii Domnului gustand(in reclame) o Coca-Cola rece .... numindu-l sugestiv Mos Craciun('ul modern ... care dainuie si azi prin hornurile caselor). Daca vrei sa afli mai multe intreaba wikipedia sau intreaba-l pe tatal Mosului : Coca-Cola. sf nicolae e diferit de mos craciun crede-ma.. bine eu stiam alea de cand eram mic si e ceva legat de nasterea lui ii sus si ca sotiei lui mos craciun i s-au taiat mainile ca a ajutat-o pe fecioara maria.. so nu imi amintesc prea bine.. dar ceea ce am relatat eu sunt lucrurile pe care mi le amintesc sigur din legenda.. si daca nu stiai sf nicolae e pe 6dec, iara mos craciun e in prima zi de craciun, adica atunci cand s-a nascut iisus, adica pe 25decembrie.. cred ca are o anumita relevanta.. dupa cum am zis.. daca gasesc ceva postez aici edit: asa ma http://www.kudika.ro/articol/portret/3745/...os-Craciun.html citeste aici "legenda lui mos craciun" si asta cu iepurasul de paste.. chiar nu o stiam http://www.ele.ro/articol_2624.html
Guest TayZonday Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Tay Zonday is here, I want to say for all my fans that I love you.
ShadyMonto Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 sf nicolae e diferit de mos craciun crede-ma.. bine eu stiam alea de cand eram mic si e ceva legat de nasterea lui ii sus si ca sotiei lui mos craciun i s-au taiat mainile ca a ajutat-o pe fecioara maria.. so nu imi amintesc prea bine.. dar ceea ce am relatat eu sunt lucrurile pe care mi le amintesc sigur din legenda.. si daca nu stiai sf nicolae e pe 6dec, iara mos craciun e in prima zi de craciun, adica atunci cand s-a nascut iisus, adica pe 25decembrie.. cred ca are o anumita relevanta.. dupa cum am zis.. daca gasesc ceva postez aici :-? Saint Nicholas of Myra is the primary inspiration for the Christian figure of Santa Claus. He was a 4th-century Greek Christian bishop of Myra in Lycia, a province of the Byzantine Anatolia, now in Turkey. Nicholas was famous for his generous gifts to the poor, in particular presenting the three impoverished daughters of a pious Christian with dowries so that they would not have to become prostitutes.;) Asa ca nu am vorbit prosti.LE : iar daca ai sti un pic de religie nu ai avea cum sa zici ca Mos Craciun sau "consoarta" lui are vreo legatura cu nasterea lui Iisus. (ca i-au taiat mainile sau ca iezlea era a Mosului :lol:)
Lucian Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Sa lamurim ceva : Iisus nu s-a nascut nici in iezlea lui Mos Craciun si nici in cea a iepurasului de pasti! Din cate stiu eu , originile lui Santa Claus se trag din istorie , din timpurile de demult.....de la un tip pe nume Saint Nicholas care avea obiceiul sa umble calare si sa faca cadouri oamenilor saraci in special in timpul lui decembrie. Apoi treaba cu renii si sania zburatoare sa trage de la alta legenda (germana parca) ...si tot asa , multe mituri/legende & fapte istorice s-au imbinat si a rezultat Mos Craciun. (era un documentar pe tema asta) Toate acestea nu a putut sa fie decat imbucurator pt Coca-Cola care folosinduse de toate acestea ia dat viata batranelului cu barba alba , imbracat in rosu care foarte jovial face multe cadouri cu ocazia nasterii Domnului gustand(in reclame) o Coca-Cola rece .... numindu-l sugestiv Mos Craciun('ul modern ... care dainuie si azi prin hornurile caselor). Daca vrei sa afli mai multe intreaba wikipedia sau intreaba-l pe tatal Mosului : Coca-Cola. adevarat graiesti, numai ca la inceput Mosul creat de Coca-Cola purta un costum negru cu alb, ulterior fiind schimbat in rosu. Tay Zonday is here, I want to say for all my fans that I love you. huh? hai ca m-a pus pe ganduri tipul, o fi realul? daca e, canta chiar beton. check it out
Razvan Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 ma om intelege ca asta e legendahttp://www.mos-craciun.com/Craciun/Legenda...os-Craciun.htmlpe acelasi site spune si chestia asta, insa nu inseamna ca legenda nu e aia de susMos Craciun a aparut in secolul al IX-lea, fiind o varianta mai noua a Sfantului Nicolae. Traditia spune ca “mosul” imparte daruri copiilor cuminti in noaptea de Craciun 24/25 decembrie.Mos Craciun este imbracat intr-un costum rosu cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, pufoasa, cu o barba mare si alba ca zapada si locuieste in Finlanda, in Laponia, la Rovaniemi, alaturi de sotia sa Craciunita. In timpul anului construieste jucarii alaturi de ajutoarele mosului care sunt spiridusii. La locuinta mosului sosesc zilnic o multime de scrisori trimise de copii din toata lumea.Mos Craciun duce darurile din depozitul sau cu sania trasa de opt reni: Vixen, Comet, Cupid, Dasher, Donder, Dancer, Blitzen, Prancer si intra in casele oamenilor pe horn, punand cadourile sub bradul de craciun. Atunci cand nu este foarte grabit, mosul se odihneste mancand din prajiturelele si laptele pe care copiii le pregatesc pentru mosul preferat.ps: adevarat graiesti dar esti cam absurd.. chiar daca faptele adevarate is asa cum zici tu nu inseamna ca legenda nu e aiaps2: cand am zis ca mos craciun nu are absolut nicio treaba cu mos nicolae ma refeream tot la legenda..
ShadyMonto Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 ma om intelege ca asta e legendahttp://www.mos-craciun.com/Craciun/Legenda...os-Craciun.htmlpe acelasi site spune si chestia asta, insa nu inseamna ca legenda nu e aia de susps: adevarat graiesti dar esti cam absurd.. chiar daca faptele adevarate is asa cum zici tu nu inseamna ca legenda nu e aiaps2: cand am zis ca mos craciun nu are absolut nicio treaba cu mos nicolae ma refeream tot la legenda..Cum poti spune ca graiesc adevar dar sunt absurd? Nu pot deduce decat faptul ca nu ai cea mai vaga idee ce inseamna absurd :blink: Cum poti sa imi dai dreptate iar apoi sa ma contrazici asupra lucrului caruia imi dai dreptate (ma refer la legenda ta vs. datele prezentate de mine).Dar o legenda sti ce este? Daca da , inseamna ca sti ca o legenda trebuie sa aiba un anumit suport : niste date istorice , sau un personaj istoric/mitic .... iar aici legenda ta este dea dreptul absurda!LE: in legatura cu citatul tau .... pt imaginea mosului si pt o buna parte din obiceiurile lui devenite mituri de vina este doar compania Coca-Cola si clipurile publicitare prezentate de acestia ; asa ca iar nu este vorba de nicio legenda. :whistle:
Razvan Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Cum poti spune ca graiesc adevar dar sunt absurd? Nu pot deduce decat faptul ca nu ai cea mai vaga idee ce inseamna absurd :blink: Cum poti sa imi dai dreptate iar apoi sa ma contrazici asupra lucrului caruia imi dai dreptate (ma refer la legenda ta vs. datele prezentate de mine).Dar o legenda sti ce este? Daca da , inseamna ca sti ca o legenda trebuie sa aiba un anumit suport : niste date istorice , sau un personaj istoric/mitic .... iar aici legenda ta este dea dreptul absurda!LE: in legatura cu citatul tau .... pt imaginea mosului si pt o buna parte din obiceiurile lui devenite mituri de vina este doar compania Coca-Cola si clipurile publicitare prezentate de acestia ; asa ca iar nu este vorba de nicio legenda. :whistle:uneori trebuie sa intelegi intelesul din spatele cuvintelor.. orice ai zice si oricat de absurda ar fi legenda, tot aia ramane.. si ca sa te contrazic cu faza cu coca-cola.. pe vremea comunismului, cand nu era coca-cola in romania (si desigur nu erau nici reclame despre coca-cola) se sarbatorea mos craciun sub denumirea de "mos gerila".. si eu stiam legenda aia de la o persoana batrana.. intreab-o si tu pe bunica ta si vorbeste pe urmacat despre legenda:LEG?NDĂ s. f. 1. povestire cu caracter fantastic, miraculos, transmisă în special pe cale orală, în care se explică apariţia unor plante, animale, oameni, locuri etc. ♢ piesă instrumentală sau orchestrală cu caracter narativ. 2. inscripţie (pe o monedă, medalie). 3. explicaţie dată semnelor convenţionale de pe o hartă etc. ♢ text care se găseşte sub un desen, sub o gravură, schemă etc. (< fr. l?gende, lat. legenda)deci poate fi vorba si despre mos craciunps: cand am zis "adevarat graiesti dar esti cam absurd"ma refeream la faptul ca nu contesc faptul ca ceea ce ai scris tu e adevarat, insa nu poti spune ca nu e aia legenda.. absurditate = adminterea unui rationament falsadica legendele sunt diferite fata de realitate, iara tu ai admis realitatea dar ai zis ca nu exista nicio legenda, pentru ca realitatea e alta..ca sa te fac sa intelegi ceea ce am vrut eu sa subliniez: ceea ce ai zis tu e ceva gen << baba dochia a existat, este sora lui decebal, insa legenda cu impietritul si cu traian nu exista..daca inlocuiesti ceea ce am zis eu cu a2a parte si ceea ce am admis eu (adica atunci cand am zis "adevarat graiesti") cu prima parte din afirmatia de mai sus ai sa intelegi.. everythink`s up to you.. si daca totusi nu intelegi eu iti dau dreptate ;)
ShadyMonto Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 cat despre legenda:LEG?NDĂ s. f. 1. povestire cu caracter fantastic, miraculos, transmisă în special pe cale orală, în care se explică apariţia unor plante, animale, oameni, locuri etc. ♢ piesă instrumentală sau orchestrală cu caracter narativ. 2. inscripţie (pe o monedă, medalie). 3. explicaţie dată semnelor convenţionale de pe o hartă etc. ♢ text care se găseşte sub un desen, sub o gravură, schemă etc. (< fr. l?gende, lat. legenda)deci poate fi vorba si despre mos craciunps: cand am zis "adevarat graiesti dar esti cam absurd"ma refeream la faptul ca nu contesc faptul ca ceea ce ai scris tu e adevarat, insa nu poti spune ca nu e aia legenda.. absurditate = adminterea unui rationament falsadica legendele sunt diferite fata de realitate, iara tu ai admis realitatea dar ai zis ca nu exista nicio legenda, pentru ca realitatea e alta..ca sa te fac sa intelegi ceea ce am vrut eu sa subliniez: ceea ce ai zis tu e ceva gen << baba dochia a existat, este sora lui decebal, insa legenda cu impietritul si cu traian nu exista..daca inlocuiesti ceea ce am zis eu cu a2a parte si ceea ce am admis eu (adica atunci cand am zis "adevarat graiesti") cu prima parte din afirmatia de mai sus ai sa intelegi.. everythink`s up to you.. si daca totusi nu intelegi eu iti dau dreptate ;)Legenda = Povestire în proză sau în versuri care conţine elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei fiinţe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen.Absurd = Care contrazice gândirea logică, care nesocoteşte legile naturii şi ale societăţii, contrar bunului-simţ; ilogic ; admiţând un raţionament fals, o situaţie aproape imposibilă.Stiu foarte bine diferenta dintre realitate si legenda , insa nu poti considera o legenda orice nascocire . Principalul motiv pt care asa numita legenda prezentata de tine este absurda in intreaga definitie a cuvantului : Mos Craciun nu are nicio legatura cu nasterea Domnului . (sunt de parere ca numai acest motiv distruge toata "legenda").PS : nu vreau sa-ncep vreun flame , incerc doar sa-mi sustin pozitia. :tiphat:
bogdy_m12 Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 conform colindei "Asta-i seara de craciun" Mos craciun o primeste pe Fecioara Maria in grajdul sau.."-Ma primesti in patul tauCa sa nasc pe fiul meu ?-Eu Marie te-as lasaDar nici eu n-am unde staDute-n ieslea vitelorSi vei naste prun usor"deci "Mos Craciun" nu o primeste pe Maria in casa lui (nu avea una conform colindei) dar o primeste in ieslea lui pentru a naste..deci Mos Craciun nu era un personaj rau (cred)
Razvan Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Legenda = Povestire în proză sau în versuri care conţine elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei fiinţe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen.Absurd = Care contrazice gândirea logică, care nesocoteşte legile naturii şi ale societăţii, contrar bunului-simţ; ilogic ; admiţând un raţionament fals, o situaţie aproape imposibilă.Stiu foarte bine diferenta dintre realitate si legenda , insa nu poti considera o legenda orice nascocire . Principalul motiv pt care asa numita legenda prezentata de tine este absurda in intreaga definitie a cuvantului : Mos Craciun nu are nicio legatura cu nasterea Domnului . (sunt de parere ca numai acest motiv distruge toata "legenda").PS : nu vreau sa-ncep vreun flame , incerc doar sa-mi sustin pozitia. :tiphat:nu e niciun flame.. discutam ca intre oameni, aducem argumente, vorbim frumos, nu ne injuram, poate ajungem la o concluzie.. right?uite.. zi-mi atunci un lucru.. cum de mos craciun se sarbatoreste exact in prima zi de craciun.. cum de sarbatoarea se numeste craciun, iara el mos craciun daca nu are nicio legatura cu nasterea lui Iisus? nu is prea mari coincidentele?uite.. o legatura cu colindul de care vorbea bogdy si de "legenda" de care ziceam eu.. daca gasesc ceva cu astept si mai religios am sa postez..http://www.monitoruldevaslui.ro/news.php?id=595edit: uite si pe wikipediahttp://ro.orthodoxwiki.org/Crăciunvezi la Crăciunul în tradiţia românească-> Credinţă şi legende.. e surprinsa si treaba aia pe care am zis-o eu (doar ca e foarte pe scurt), deci are o anumita legatura cu nasterea lui..hai ca eu ma duc.. c ya si va urez sa aveti parte de cele mai frumoase clipe alaturi de ai vostri cel putin in aceasta sacra zi!ps2: atata timp cat e culeasa din folclor nu prea poti spune ca nu e legenda, ci doar o simpla nascocire..
never Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Pastele e un motiv de sarbatoare, de pasti imi da angajatorul prima, am cateva zile libere, mai trebuie o promovare si pot sa mor fericit...Faza cu iepuri... pai de paste facem sex precum iepurii...
iNm Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Tay Zonday is here, I want to say for all my fans that I love you. :rofl1: p.s nu prea vreau sa comentez originile mos craciunilor sau a iepurilor ci doar vreau sa zic ca perioade mai enervante peste an in afara de sarbatori , rar gasesti.
Firestarter Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Cu toate ca sunt off topic, va urez tuturor sarbatori fericite alaturi de cei dragi, sa aveti parte de multa caldura în suflet si în casa, bucurie în inima si multa sanatate si putere de munca !
ShadyMonto Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 nu e niciun flame.. discutam ca intre oameni, aducem argumente, vorbim frumos, nu ne injuram, poate ajungem la o concluzie.. right?uite.. zi-mi atunci un lucru.. cum de mos craciun se sarbatoreste exact in prima zi de craciun.. cum de sarbatoarea se numeste craciun, iara el mos craciun daca nu are nicio legatura cu nasterea lui Iisus? nu is prea mari coincidentele?uite.. o legatura cu colindul de care vorbea bogdy si de "legenda" de care ziceam eu.. daca gasesc ceva cu astept si mai religios am sa postez..http://www.monitoruldevaslui.ro/news.php?id=595edit: uite si pe wikipediahttp://ro.orthodoxwiki.org/Crăciunvezi la Crăciunul în tradiţia românească-> Credinţă şi legende.. e surprinsa si treaba aia pe care am zis-o eu (doar ca e foarte pe scurt), deci are o anumita legatura cu nasterea lui..hai ca eu ma duc.. c ya si va urez sa aveti parte de cele mai frumoase clipe alaturi de ai vostri cel putin in aceasta sacra zi!ps2: atata timp cat e culeasa din folclor nu prea poti spune ca nu e legenda, ci doar o simpla nascocire..Hmm....ma las convins , se pare ca (in popor) Mos Craciun are legatura cu nasterea Domnului deci aceasta oarecum* legenda exista.*= am zis oarecum fiindca , conform acelorasi materiale prezentate de tine , legenda este mai degraba un mit.
m4x Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 A trecut Craciunul :D ...lasati-l momentanMie unul imi plac sarbatorile, ne adunam mai multi prieteni sau daca nu, in familie si bem/mancam/ne distram. Nu stiu de ce nu va plac.
ShadyMonto Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 A trecut Craciunul :D ...lasati-l momentanMie unul imi plac sarbatorile, ne adunam mai multi prieteni sau daca nu, in familie si bem/mancam/ne distram. Nu stiu de ce nu va plac.:right:Iarba verde , cadouri multe , bautura cat cuprinde .... posibilitati nenumarate (mai ales pt burlaci).+ sa nu uitam zilele de dupa sarbatoare cand ma indop in fatza calculatorului/TV'ului cu "resturi" :D
Razvan Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 Hmm....ma las convins , se pare ca (in popor) Mos Craciun are legatura cu nasterea Domnului deci aceasta oarecum* legenda exista. *= am zis oarecum fiindca , conform acelorasi materiale prezentate de tine , legenda este mai degraba un mit. cam asa vroiam si eu sa iti zic ca desi admit ceea ce ai zis tu, exista totusi o legenda, mit sau cum vrei sa o iei.. oricum paste fericit tuturor!! "Iarba verde , cadouri multe , bautura cat cuprinde .... posibilitati nenumarate (mai ales pt burlaci)." tare.. cam in acelasi mod sarbatoresc si eu aceasta "sfanta sarbatoare" ps: inca 3 posturi si am 666
Luci Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 ThaNks...SilenR pt documentare m-am lamurit :D