Jump to content
IceMan

Un avion de pasageri a iesit de pe pista Aeroportului Otopeni

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Avioanele de tip Bae 126 sunt printre cele mai sigure

Incidentul s-a produs din cauza vremii nefavorabile

Un avion de tip BAE 146, inchiriat de catre compania CarpatAir de la Romavia, a fost aruncat de vantul puternic de pe pista Aeroportului Henri Coanda in momentul aterizarii. Niciunul dintre cei 66 de pasageri nu a fost ranit. Este cel de-al doilea incident grav de pe Otopeni in ultimele patru luni.

Avionul venea de la Timi?soa?ra, de unde a plecat fara nicio problema si facuse o escala suplimentara la Craiova. Acolo au coborat 31 de pasageri, apoi aeronava a plecat spre Capitala, fara ca echipajul sa sesizeze vreo defectiune.

In momentul aterizarii la Bucuresti, la ora 18.25, pilotii au pierdut controlul aparatului de zbor, care a iesit de pe pista, fiind rupt trenul de aterizare din partea frontala. In acel moment, pe pista era vant puternic si ploaie.

Pasagerii au fost evacuati rapid si transportati la salonul oficial al aeroportului Henri Coanda. Purtatorul de cuvant al aeroportului, Valentin Iordache, ne-a declarat ca in nava se aflau 66 de pasageri, niciunul dintre acestia nefiind ranit. Dupa debarcarea membrilor echipajului, li s-au luat probe de sange.

Conform procedurii, pista a fost inchisa, iar aeronava a fost supusa unor verificari tehnice. Traficul aerian nu a fost, insa, afectat.

Pasagerii aflati pe aeroport au avut mari emotii ...

Pilotii au fost avertizati de vremea nefavorabila

Directorul Romavia, Adrian Goleanu, a declarat ca echipajul a avut informatiile despre vreme, iar decizia de aterizare la Bucuresti i-a apartinut in totalitate pilotului-comandant, Gheorghias Victor. Acesta este angajat al Romavia din 1991, iar inainte a fost pilot al aviatiei militare.

Sorin Stoicescu, expert in probleme aviatice, a explicat ca este posibil ca, in conditii meteorologice, un astfel de eveniment sa se produca. ?Fenomenul de acvaplanare care a determinat deraparea aeronavei a fost amplificat si de curentii de aer. In acel moment, vantul a fost foarte puternic. Astfel de fenomene nu pot sa fie prevenite, indiferent de unghiul de inclinare al pistei.

Ancheta ministeriala

Doi inspectori ai Directiei Investigatii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor au fost trimisi, aseara, la Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni pentru a-i audia pe pilotii si membrii echipajului aeronavei BAE 146 operate de Carpat?air, care a iesit de pe pista dupa aterizare.

Potrivit directorului Directiei Investigatii Transport Aerian, Alexandru Ciuca dupa audierea echipajului, cei doi inspectori vor verifica documentele avionului si, "daca este nevoie", si cutia neagra a aparatului, pentru a vedea daca parametrii de zbor au fost in limite normale. Ancheta ar putea dura insa cateva luni de zile.

Clipe de groaza

Unul dintre pasageri, Emilian Maracineanu, a declarat pentru Antena 3 ca "avionul a venit cu viteza, iar in momentul in care ajuns pe pista a inceput sa se balanseze, iar vantul care era foarte puternic ne-a intors la 180 de grade.

Trenul de aterizare s-a rupt dupa ce avionul a iesit de pe pista. S-a dat comanda de evacuare, s-au desfacut cele patru tobogane si toata lumea a fost evacuata in siguranta. O femeie a avut ceva probleme din cauza fricii. Avionul s-a aplecat pe partea stanga si s-a proptit in aripa...".

Avionul BAE 146 inmatriculat YR-BEB era inchiriat de CarpatAir de la compania Romavia. Aeronava era pilotata de un echipaj tot al Romavia. Aeronava este dotata cu 4 motoare si este una dintre cele mai puternice si sigure aeronave. Romavia detine doua aeronave de tip BAE 146.

Viteza vantului era de 35 km/h

"La ora 18.00, deasupra Bucurestiului, pe linia Giurgiu - Ploiesti era un front atmosferic pe care il asteptam, cu intensificari ale vantului. Statia de la Baneasa raporta viteza vantului de 35 de kilometri la ora, ceea ce inseamna foarte mult, iar in timpul rafalelor era si mai mare.

Vizibilitatea era redusa pentru ca si ploua in acel moment, iar temperatura a scazut brusc, de la 20 de grade, cat se inregistrau cu o ora inainte, la 12 grade la ora 18.00. Sub frontul atmosferic de primavara, de obicei, turbulentele atmosferice sunt accentuate, iar acest lucru pentru orice avion inseamna conditii proaste de aterizare", a declarat, pentru Realitatea TV, meteorologul Elena Corduneanu.

Romavia: Avionul a fost dirijat pe pista scurta

Oficialii Romavia spun ca vantul de forfecare si ploaia torentiala sunt principalii factori determinati ai acestui incident, dar aparatul s-a apropiat cu o viteza prea mare de capatul pistei numarul 2 care se afla in reparatie. ?Cel mai probabil, incidentul s-a petrecut din cauza vremii nefavorabile.

Din cauza vantului de forfecare si a ploii torentiale de la momentul aterizarii, dar si pentru ca avionul a fost dirijat pentru aterizare pe pista scurta a aeroportului aparatul s-a apropiat cu viteza prea mare de capatul pistei.

Din cauza vantului, aparatul era, practic, confruntat cu forte de rotire, iar la momentul la care marcajul indica terminarea pistei, pilotul a fost nevoit sa ia un viraj pentru a intra pe o bretea adiacenta pistei. In momentul virajului, din cauza vitezei, jamba dreapta a avionului s-a rupt, astfel ca acesta a iesit de pe bretea pe iarba", a declarat Goleanu.

Al doilea incident in patru luni

In urma cu aproape patru luni, tot pe Aeroportul Otopeni, o aeronava a lovit o masina de intretinere a balizajului de pe pista. Pe 30 decembrie, un avion Boeing 737-300, cu destinatia Sharm el-Sheikh, a ratat decolarea, dupa ce s-a izbit, la o viteza de peste 200 de kilometri la ora, de o masina uitata pe pista. Niciunul dintre cei aproximativ 120 de pasageri aflati la bordul aeronavei nu a fost ranit, dar sase dintre ei au renuntat la calatorite, desi autoritatile le-au pus la dispozitie o alta cursa.

Eroare umana in turnul de control si deficiente de comunicare. Acestea au fost, potrivit raportului final al comisiei de ancheta, principalele cauze ale accidentului. Raportul a scos in evidenta faptul ca trei dintre controlorii de trafic aerian care se aflau in turnul de control nu au respectat procedurile.

Acestia sunt: controlorul care a dirijat aeronava cand aceasta a ajuns la pozitia de intrare pe pista, cel care a coordonat aeronava cand ea a solicitat aprobarea pentru pornirea motoarelor pana in faza de rulaj si supervizorul de echipa care avea responsabilitati de monitorizare a activitatii in turnul de control.

Comisia de ancheta a propus 11 masuri care ar trebui sa previna si sa elimine astfel de accidente. Printre acestea se numara instalarea unor sisteme de supraveghere pe suprafata de miscare a aeroportului, monitorizarea video si reorganizarea unor pozitii de lucru in turnul de control.

Primele date arata ca a fost vorba de vant puternic si probabil de o manevra gresita. Avionul a iesit putin de pe pista. Nu poate fi considerat un incident major

Ludovic Orban, ministrul transporturilor

sursa

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...