Jump to content
Luci

Viata de chirias: conditii proaste, preturi de lux

Recommended Posts

http://img260.imageshack.us/my.php?image=art1223451ze8.jpg

Multi proprietari inchiriaza pentru sume mari apartamente necorespunzatoare calitativ.

Chiria unei garsoniere sau a unui apartament de doua camere din Bucuresti este de cel putin 300 de euro, echivalentul salariului unui proaspat absolvent de facultate. Din pacate insa conditiile oferite nu sunt pe masura acestor preturi. In multe case peretii trebuie vopsiti, mobila este din anii ?70, nu exista dotarile minime unei vieti decente (masina de spalat, aragaz, televizor). Multe apartamente nu sunt nici macar proaspat zugravite, au linoleum in loc de gresie sau covoare murdare. Acestea sunt conditiile intalnite de reporterul "Romaniei libere", care pentru cateva zile a jucat rolul unui tanar proaspat sosit in Bucuresti care isi cauta o locuinta.

Luni dimineata, am luat unul dintre cele mai cunoscute ziare de anunturi imobiliare si am inceput cautarile pentru gasirea unei garsoniere sau a unui apartament de doua camere. Bugetul de tanar aflat la prima slujba in Bucuresti nu imi permitea o investitie mai mare de 500 de euro, asta, in conditiile in care "m-as fi mutat" impreuna cu prietena. Sun la cea mai buna oferta financiara din miile ingramadite in ziar: o garsoniera in Titan pentru 290 de euro pe luna. "Domnule, la un asemenea pret, imobilul s-a dat la prima ora. Sunteti al douazecelea care ma suna", imi spune o voce siderata de la celalalt capat al firului. Ma uit la ceasul care indica ora 11.00. Ziua a inceput cat se poate de prost.

Apartamentul cu acvarii

Prima oprire: Bulevardul Ghencea, unde un agent imobiliar imi promite ca voi vedea o garsoniera "curata si disponibila imediat". Minimal mobilata, cu un pat de tip canapea, cateva dulapuri ascunse in perete, imobilul se afla la etajul opt. De la balcon se vad un cimitir si o baza militara.

"Nu ma grabesc sa o inchiriez. Stau sa analizez omul. Daca nu imi place, ii zic ca nu am actele de la garsoniera la mine si apoi nu il mai sun niciodata. La cate cereri sunt pe piata, daca nu o inchiriez acum, o dau sigur intr-o saptamana", imi spune proprietarul care cere 380 de euro. Privesc holul transformat in bar, o "fita" in materie de amenajari interioare, frigiderul si aragazul care nu sunt de ultima generatie si ii spun ca ma mai gandesc.

La cateva strazi departare, in Drumul Taberei, am gasit un apartament cu doua camere. La intrarea in bloc ma intampina un miros greu, semn ca fie locatarii sunt iubitori de caini, fie au oroare de aer curat. In timp ce privesc cele doua acvarii uriase din sufragerie, proprietarul imi face cu ochiul complice: "le voi lua cu mine". Apartamentul de la etajul 3 este de tip vagon, cu o bucatarie si o sufragerie cam mici. Spun ca apartamentul este confort doi, dar proprietarul ma contrazice. Insist ca 500 de euro pe luna este cam mult. "In banii astia aveti si loc de parcare platit pentru un an de zile. Numarul trei", incearca sa ma convinga proprietarul.

Cand de pe perete iti zambeste fosta proprietara

In Crangasi, considerat un cartier muncitoresc si cu mult trafic, ma astept la preturi mai mici. Agentul imobiliar imi spune ca, daca nu sunt foarte pretentios, are un chilipir. Ma hotarasc urgent ca nu sunt pretentios. Proprietareasa care se apropie de 60 de ani imi spune direct ca apartamentul se inchiriaza cu o singura conditie ? sa nu se faca nici o modificare in casa. Apoi, doamna incepe sa ma interogheze de parca as candida pentru o sluba. "De unde esti?", "Din Ardeal." "Va mutati singur?" "Cu prietena." "Sunteti casatoriti?" "Nu, logoditi, dar anul acesta sau la primavara ne luam", raspund mecanic. "Atunci e bine. Mie imi plac oamenii seriosi."

Dupa ce am trecut testul, femeia imi face istoricul apartamentului. Mama ei a murit de cateva saptamani si cel mai important este ca apartamentul sa fie pastrat asa cum a vrut defuncta. Adica drugul de fier orizontal de la usa principala sa nu dispara. Nici pozele vechi din dormitor, din care ne zambeste fosta proprietara alaturi de familie. In dormitor imi arata cu mandrie un pat inalt, trainic, dar nu prea confortabil, si un cufar din lemn. In cealata camera, trei fotolii cu brate din lemn ? moda anilor ?70 ? si un cuier? Toate aceste mici "detalii" trebuie sa le pun in balanta cu pretul chiriei ? 250 de euro ?, considerat mult sub cel al pietei.

La noua vizionare din cartierul Miliatri am fost acceptat numai dupa interventia unei matusi care m-a recomandat drept un cal breaz. Proprietarul, care tocmai s-a mutat la tara, nu era convins sa o inchirieze. "Daca nimeresc niste nebuni care imi fac stricaciuni pe care nu le acopar cu chiria? Oricum la anu? vreau sa o vand", ma pune in garda. Pretul corect ? 400 de euro, desi apartamentul nu are decat un pat, parchet, gresie si faianta in baie.

330 de euro pentru patru pereti goi

Decid sa ma mut intr-un cartier considerat de periferie, devenit celebru prin baietii de cartier care il canta pe ritmuri de hip-hop. Pe soseaua Pantelimon, in al doilea rand de blocuri, usile de lemn ale lifturilor au fost inlocuite cu unele de metal. "Pe vremuri se fura. Acum tiganii au vandut si s-au mutat din bloc. E liniste", ma lamureste proprietarul. Garsoniera pare de confort II. Pe masa din bucatarie, o fata de masa din plastic, iar deasupra un bufet de lemn. Linoleumul din hol a fost acoperit cu un covor, iar patul este ascuns de o cuvertura rosie cu ciucuri. "Daca stai mai multa vreme, pot face o reducere", spune proprietarul. Chiria? 300 de euro, echivalentul salariului mediu brut din Romania.

Nu foarte departe, la Diham, 250 de euro pe luna pentru un apartament de doua camere pare o suma rezonabila. In cazul in care proprietarul ar fi de acord sa isi stranga toata mobila veche de trei decenii, masa care ocupa o treime din sufragerie si cele sase scaune inalte cu jilt de lemn. Omul imi spune insa ca nu are unde-si duce calabalacul si nu il intereseaza ca ma mut doar cu prietena, si nu cu toata familia.

Prin aceeasi zona, pe strada Socului, am gasit o garsoniera confort I in care proprietarul m-a invitat sa vin cu propria masina de spalat, frigider, termopane si televizor. Pentru ca el nu are nimic din toate astea. "In compensatie" imi cere insa 330 de euro pe luna.

Am vrut sa vad cum arata o garsoniera de 320 de euro nemobilata in Muncii. si nu am avut nici o surpriza ? nu avea nimic in afara de patru pereti, prize, becuri fara candelabru, iar in bucatarie, faianta.

Dupa vizionarea a aproape 15 locatii, descurajat de preturile mari si de conditiile modeste oferite de imobilele din Bucuresti, mi-am zis ca mi-as putea largi aria de cautare, eventual in provincie, la tara.

"Chilipir" cu apa curgand prin pereti

Statutul de chirias nu este privit cu ochi buni de asociatiile de proprietari. De multe ori, administratorii le fac "intrusilor" viata un calvar. Andreea, care a inchiriat trei camere la demisol pe Calea Mosilor, a cunoscut toate inconvenientele statutului de chirias.

"Cand m-am mutat in noiembrie nu-mi curgea decat apa calda. Geamurile nu se inchideau etans si am platit un tamplar. Am mai cumparat vreo cinci jaluzele. Apoi, undeva la etajul superior al blocului s-a spart o teava si apa a inceput sa imi curga prin pereti. Mi s-au inundat doua camere. Poate si pentru ca proprietarii nu sunt din oras. Cand am semnalat problema, asociatia de locatari m-a trimis la plimbare. Membrii comitetului au decis, dupa cateva luni, sa faca o comisie care sa ancheteze daca e adevarat ce zic eu." Tanara sta si astazi intr-o singura camera, unde sunt inghesuite o saltea pe care doarme, doua scaune si un raft de carti. Restul lucrurilor le-a lasat la prieteni. Atrasa de pretul bun ? 250 de euro ? a trecut peste faptul ca demisolul nu avea masina de spalat, pat, covoare, aragaz. "Am vrut sa stau in centru si am sperat mereu ca lucrurile se vor rezolva. Poate pentru asta platesc acum", spune Andreea.

Casa in Bucuresti, cu toaleta in fundul curtii

Desi pare greu de crezut, cu aceiasi bani platiti pentru inchirierea unei garsoniere poti sta si la casa. Dar cu ce sacrificii?

Am vazut o casa in cartierul Colentina, cu acoperis de tabla si netencuita pe una dintre parti, cu patru camere curate si o gradina nu foarte ingrijita de 15 metri. Pretul ? 300 de euro pe luna. Sensul acestui

chilipir l-am inteles atunci cand am vrut sa merg la toaleta, care era o incapere din scanduri aflata in fundul curtii. Apa nu curgea decat la cismeaua din gradina.

Dar, in Bucuresti se poate sta si la vila? Spre exemplu, in zona Cutitul de Argint, langa Parcul Carol, o camera simpla, spatioasa se inchiriaza cu 250 de euro. Intr-o alta camera separata, la care am acces doar eu, dupa cum ma asigura proprietarul, gasesc bucataria in care, culmea, era montata si o cada de baie. Functionala, evident. Proprietarul ma linisteste, aratandu-mi toaleta aflata intr-o alta camaruta intunecata. In Cotroceni as fi putut fi vecin cu Vadim Tudor. Daca as fi acceptat sa inchiriez o mansarda de 18 metri patrati. Baia este la comun, impreuna cu alti patru chiriasi, care trebuie sa imparta si un pod spatios, neamenajat. Cu 150 de euro pe luna nu am acces la bucatarie si trebuie sa vin cu frigiderul si televizorul de acasa.

Sursa:Ziare.ro

Link to comment

"Multi proprietari inchiriaza pentru sume mari apartamente necorespunzatoare calitativ."

e vorba de amplasarea cladirii in primul rand.. eu am sa dau la facultate la iasi.. oricum.. cred ca e mai frumos la camin in anii de studentie.. parerea mea

Link to comment

Nu mi se pare ceva iesit din comun. Cererea este ridicata, oferta este scazuta, asa ca pretul este mare.

Oricum, s-ar putea ca situatia sa nu mai dureze foarte mult. Din cate spun analistii, sunt sanse ca piata imobiliara din Romania sa sufere o cadere destul de puternica in cel mult 2 ani.

Link to comment

iti spun eu, zona mitropolie, in bucuresti, bloc nou de apartamente "de lux" (bloc micut, de 2 etaje) la 800.000 euro bucata ;).

@ silenR...nu e vorba de nici o amplasare a cladirii...astea sunt preturile construite in timp de cursul euro si de "dragii nostri" agenti imobiliari.

@flake...nu stiu cat de convenabil e, pentru ca oricum e greu sa obtii un salariu decent in romania, si in ritmul asta, cu astfel de preturi, poti doar sa te rogi la un noroc chior, o mostenire brusca sau daca nu muncesti ca boul si la 40-50 de ani te poti lauda ca in sfarsit ai propria casa.

chiar azi am vazut un reportaj, despre romanii care au inceput sa isi cumpere case in sate din Ungaria, aproape de granita, unde au toate conditiile necesare (apa,curent,internet,absolut tot ce e decent zilele noastre) la preturi de 9000-15.000 de euro, plus o bucatica de pamant acolo.nu e oras, e drept, dar 30 de km nu au omorat pe nimeni.

nu mai zic de alte preturi de prin europa sau alte tari..vila la malul marii in grecia cu 30.000 euro, apartamente in berlin de 3 camere la 20.000 de euro, iar exemple pot continua (astea le stiu de anul trecut, dar ma indoiesc ca sa fi crescut enorm pana acum si pe la ei). traiasca capitala... ;)

Link to comment

iti spun eu, zona mitropolie, in bucuresti, bloc nou de apartamente "de lux" (bloc micut, de 2 etaje) la 800.000 euro bucata ;) .

@ silenR...nu e vorba de nici o amplasare a cladirii...astea sunt preturile construite in timp de cursul euro si de "dragii nostri" agenti imobiliari.

@flake...nu stiu cat de convenabil e, pentru ca oricum e greu sa obtii un salariu decent in romania, si in ritmul asta, cu astfel de preturi, poti doar sa te rogi la un noroc chior, o mostenire brusca sau daca nu muncesti ca boul si la 40-50 de ani te poti lauda ca in sfarsit ai propria casa.

chiar azi am vazut un reportaj, despre romanii care au inceput sa isi cumpere case in sate din Ungaria, aproape de granita, unde au toate conditiile necesare (apa,curent,internet,absolut tot ce e decent zilele noastre) la preturi de 9000-15.000 de euro, plus o bucatica de pamant acolo.nu e oras, e drept, dar 30 de km nu au omorat pe nimeni.

nu mai zic de alte preturi de prin europa sau alte tari..vila la malul marii in grecia cu 30.000 euro, apartamente in berlin de 3 camere la 20.000 de euro, iar exemple pot continua (astea le stiu de anul trecut, dar ma indoiesc ca sa fi crescut enorm pana acum si pe la ei). traiasca capitala... ;)

Da, si eu am auzit ca multi oradeni isi cumpara case in primul sat de la unguri (Oradea nu e decat la aprox. 10 km de granita) foarte ieftin comparativ cu preturile din Romania. Deci, mutati-va in Oradea si cumparati casa la unguri, macar ei nu vor incerca sa ia si pielea de pe voi in schimbul unei case, spre deosebire de "fratii" nostrii, romanii....

Link to comment

@ silenR...nu e vorba de nici o amplasare a cladirii...astea sunt preturile construite in timp de cursul euro si de "dragii nostri" agenti imobiliari.

mai tu te gandesti la ceea ce spui? pretul variaza in primul rand in functie de amplasare si de tip (confort 1,2..// numere de camere, samd).. adica pretul unui apartament in centru e mult mai ridicat decat pretul unui aceluiasi apartament in alte zone ale orasului..

Link to comment

da, gandesc foarte bine ce zic, nu era cazul de o replica de genul ;) (mai degraba ar trebui sa iti pui tie intrebarea asta acum). acum vine intrebarea cheie, tu locuiesti in bucuresti?.

chestiile de care pomenesti tu incep intr-adevar sa conteze de la foarte multi bani in sus, si in principal cand vine vorba de cumparat apartamente/case, nu de inchiriat. cred ca articolul care a pornit acest topic, daca il vei reciti, te va lamuri partial cu situatia din bucuresti. probabil ca in alte orase din tara inca se mai tine cont de aceste chestii, dar eu m-am referit strict la capitala. cand o sa lucrezi intr-un domeniu in care te vei lovi de imobiliare, sau vei cunoaste pe cineva care face asta in bucuresti sau cand te vei lovi tu insuti de situatia asta, de a inchiria o "locuinta" in mult "iubitul" mititel paris, atunci sa te vad daca mai crezi in "regulile" astea.

cat despre ce am zis, ca a variat in ultimii ani din cauza fluctuatiei cursului si din cauza agentiilor imobiliari, chiar am gandit-o bine pentru ca am observat-o foarte bine. in primul rand adu-ti aminte ca au existat perioade de scadere a cursului, moment in care toata lumea a marit preturile, ca sa compenseze, si marite tot au fost, ca deh, de ce sa mai scazi la loc daca se dau si asa. (scuze de completare, dar se impunea :D)

Edited by Beethoven
Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...