Jump to content
LeX LuTHoR

România mizează pe energia din resurse regenerabile

Recommended Posts

Posted

România mizează pe energia din resurse regenerabile

IPB Image

În 2020, resursele alternative ar putea fi de 3 ori mai mari

România poate produce energie din resurse regenerabile mult peste necesităţile imediate şi angajamentele impuse de UE, iar, până în 2020, resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari faţă de 2005, a declarat preşedintele IRE, Jean Constantinescu. "Resursele alternative sunt din belşug în România faţă de media europeană. Până în anul 2020 le putem multiplica de trei ori faţă de anul 2005. Potenţialul folosirii energiei regenerabile ar fi de 171,1 TWh", a declarat ieri preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, în cadrul unei conferinţe cu tema "Eficienţa energetică, condiţie esenţială pentru o dezvoltare durabilă", informează NewsIn.

Dacă în anul 2005 resursele pe bază de biomasă folosite erau de 32,2 TWh, potenţialul pentru 2020 este de 88,3 TWh. În ceea ce priveşte energia geotermală, în 2005, au fost folosiţi 0,4 TWh, iar în 2020 România ar putea folosi 1,9TWh, a adăugat acesta. "De asemenea, în timp ce în 2005 au fost folosite 20,3 TWh produse prin energie hidro, pentru anul 2020 am putea avea un potenţial de 40-44 TWh. Totodată, dacă gradul de folosire al energiei hidro mic a fost redus în anul 2020, am putea ajunge la un nivel de folosire de 6 TWh. Şi energia solară este folosită la un nivel scăzut, însă, în 2020, am putea folosi 17,9 TWh produşi de energia solară. La fel şi energia produsă de vânt este prea puţin folosită, însă, în 2020, am putea folosi 23 TWh produşi prin energia eoliană", a spus Constantinescu.

Banii din amenzi se întorc la furnizori

Referitor la investiţiile care se fac în sursele alternative, preşedintele IRE spune că, iniţial, era stabilit ca banii din amenzile din domeniu să ajungă la cercetare şi investiţii, însă, ulterior, a apărut o Hotărâre de Guvern "prin care banii nu mai ajung la cele două domenii ci se întorc la furnizori".

"Banii publici nu trebuie să meargă în fabrici şi uzine, ci în infrastructură, cum ar fi aceste linii electrice. Statul român s-a irosit 18 ani, când a alocat 80% din bani fabricilor şi prea puţin pentru infrastructură. Aceste linii electrice trebuie declarate de interes general prin lege", a adăugat Constantinescu.

Jean Constantinescu a subliniat că avem nevoie de tehnologii noi în unităţi mici şi distribuite, de înaltă eficienţă (pe gaze) care se ajută reciproc cu sursele alternative. În opinia sa aceasta ar fi principala dezvoltare în sectorul energiei electrice şi energiei nucleare, în funcţie de disponibilitatea de combustibil.

Constantinescu a afirmat că, în strategia energetică aprobată anul trecut de Guvern, ar fi trebuit să fie incluse două axe principale, una privind energia din surse regenerabile şi una pentru construcţia de centrale mici, pe bază de cărbune. "Atunci nu ar fi trebuit să ne fie atât de teamă de Gazprom (unul din principalii furnizori de gaze ai Uniunii Euroepene - n.r.), pentru că am fi produs energie cu jumătate din cantitatea de gaze. În strategie se insistă prea mult pe cărbune", a afirmat Constantinescu. România importă anual, indirect, de la Gazprom, circa 40% din consumul de 17-18 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Eficienţa energetică este o sursă mai ieftină

România poate să îşi scadă consumul de energie prin măsuri de eficientizare, care sunt mai ieftine şi mai puţin poluante faţă de energiile regenerabile şi combustibilii fosili, a declarat consilierul Direcţiei generale de politici energetice din MEF, Mihaela Curea. "Eficienţa energetică este o sursă mai ieftină de energie - şi cea mai avantajoasă pentru mediu - decât regenerabilele sau combustibilii fosili", a spus Curea.

Ea a mai declarat că este necesar să fie eliminate cauzele pentru care nu se promovează investiţiile în proiecte de eficienţă, precum şi extinderea domeniului pentru acţiuni în acest sens. Totodată, România are în vigoare o legislaţie privind eficienţa energetică, iar potenţialul de economisire a energiei este ridicat, dar măsurile în acest sens nu sunt vizibile, a precizat Curea.

"În ce priveşte uraniul, nu avem nicio problemă, resursele actuale sunt suficiente pentru încă un deceniu", a declarat, ieri, ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian. "În acest deceniu, avem două variante: ori mărim volumul de explorări (...), ori ne orientăm spre terţe pieţe", a precizat ministrul.

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor asigura României independenţa de gazul rusesc, dar şi de orice sursă de gaz din străinătate, pentru generarea de energie electrică, a declarat ministrul Vosganian. "În clipa în care aceste reactoare vor intra în funcţiune, generarea de energie electrică, în România, va fi independentă nu doar de gazul rusesc, ci de orice sursă de gaz din străinătate", a precizat acesta. Vosganian a adăugat că, după 2014, vor exista destule resurse pentru a asigura necesarul intern, chiar şi pentru a exporta.

sursa : infoportal.ro

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...