Yako Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Este o problema destul de simpluta, dar nu reusesc sa-i dau de cap. Poate puteti sa ma ajutati. Se incadreaza in capitolul 'calorimetrie' din fizica de clasa a X-a liceu:Intr-un calorimetru de alama cu masa m₁ = 0,2 kg si caldura specifica c₁ = 380 J * kg^-1 * K^-1 , se afla apa apa, cu masa m₂ = 0,3 kg, la temperatura T₂ = 360 K. In calorimetru se introduce o bucata de fier cu masa m₃ = 0,1 kg, temperature T₃ = 300K si caldura specifica c₃ = 460 * J *kg^-1 *K^-1. Sa se afle temperatura de echilibru care se stabileste in calorimetru.
RAPTURE- Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Asta e materia de pe semestrul I ... Ori iti bati capu singur, ori o copiezi in clasa ;)
Yako Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 pai ma gandeam poate stie cineva..vreo solutie :beer: . Nu pot sa o copiez in clasa..ca eu treb sa o rezolv in cls..la tabla si nu stie nimeni cum se face.
Razvan Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Este o problema destul de simpluta, dar nu reusesc sa-i dau de cap. Poate puteti sa ma ajutati. Se incadreaza in capitolul 'calorimetrie' din fizica de clasa a X-a liceu:Intr-un calorimetru de alama cu masa m₁ = 0,2 kg si caldura specifica c₁ = 380 J * kg^-1 * K^-1 , se afla apa apa, cu masa m₂ = 0,3 kg, la temperatura T₂ = 360 K. In calorimetru se introduce o bucata de fier cu masa m₃ = 0,1 kg, temperature T₃ = 300K si caldura specifica c₃ = 460 * J *kg^-1 *K^-1. Sa se afle temperatura de echilibru care se stabileste in calorimetru.vezi ca pe la inceputul cartii sunt niste formule (ma refer la calorimetrie ca despre asta e vorba).. folosesti aia cu |Qcedat|=Qprimit.. c(apa)=4180J/(kg*K).. apoi afli T alamei din formala aia a lui c.. vezi intai echilibru termic pentru ala si alama.. si apoi intre ele cu fierul.. si iti da echilibrul termic final.. gl
Einstein Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 sa caut caietu de anu trecut si o rezolv .. brb :D :>
Yako Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 vezi ca pe la inceputul cartii sunt niste formule (ma refer la calorimetrie ca despre asta e vorba).. folosesti aia cu |Qcedat|=Qprimit.. c(apa)=4180J/(kg*K).. apoi afli T alamei din formala aia a lui c.. vezi intai echilibru termic pentru ala si alama.. si apoi intre ele cu fierul.. si iti da echilibrul termic final.. glde unde ai scos c apa = 4180 ? :-?
Einstein Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 e o valoare care apara in multe probleme si ar trebui sa o stiicauta probleme asemanatoare si o sa gasesti ...app nu are raspunsuri/rezolvari cartea de unde e problema
Razvan Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 de unde ai scos c apa = 4180 ? :-?pai c apa este o valoare stabila mai.. nu mai stiu sigur daca e 4185 sau 4180.. oricum e simpla problema.. se rezolva in modul descris mai sus..
Yako Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 ok..multumesc. si inca o intrebare. cum aflu t alama..ca n-am inteles. c = Q / m*delta t. asta stiu eu ca e formula :\
Razvan Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 ok..multumesc. si inca o intrebare. cum aflu t alama..ca n-am inteles. c = Q / m*delta t. asta stiu eu ca e formula :\da.. si le stii pe toate.. in afara de t.. de acolo..