IceMan Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierul Călin Popescu Tăriceanu, în care îi cere să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români."Stimate domnule prim-ministru, având în vedere calitatea preşedintelui României de garant privind aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării, impusă prin art. 148 alin. (4) din Constituţia României, vă solicit să dispuneţi iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea art. 214? - 214? din Codul fiscal", se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte premierului.Băsescu precizează că este obligat să îi atragă atenţia că, în conformitate cu articolul 90 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, între statele membre "sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi autovehiculelor".Preşedintele menţionează, de asemenea, că aceste prevederi au fost deja analizate de instanţele judecătoreşti competente de pe teritoriul României, care au evidenţiat că atât art. 214?-214? din Codul fiscal, cât şi pct. 31? şi 31? din Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal, intră în contradicţie cu legislaţia europeană, motiv pentru care au stabilit obligaţia statului român, prin direcţiile subordonate Ministerului Finanţelor, să restituie sumele încasate cu titlu de taxă pentru primă înmatriculare pentru autoturisme şi autovehicule, cu dobânda legală aferentă."Vă solicit să luaţi în considerare şi precedentul creat prin hotărârile instanţelor judecătoreşti, prin care instituţiile şi organismele competente au fost obligate să înmatriculeze autovehicule fără plata taxei de primă înmatriculare impusă prin art. 214? ? 214? din Codul fiscal, stabilindu-se astfel încălcarea legislaţiei comunitare", îi scrie şeful statului premierului Tăriceanu."Apreciez absolut necesar să limitaţi prejudiciile cauzate României prin neaplicarea întocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi să dispuneţi în acelaşi timp restituirea sumelor încasate nelegal, pentru că dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotărâri care ar impune acest lucru, există posibilitatea, după cum deja am văzut în hotărârile judecătoreşti, de a plăti dobânzi şi cheltuieli de judecată aferente proceselor desfăşurate în instanţele naţionale, care vor diminua şi mai mult veniturile bugetare", adaugă Traian Băsescu.El precizează că scrisoarea sa se poate sintetiza în două idei şi anume: "Guvernul României trebuie să respecte angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, drept pentru care vă solicit abrogarea de îndată a art. 214? ? 214? din Codul fiscal; încetaţi să-i mai desconsideraţi pe români, pentru că odată intraţi în Uniunea Europeană românii sunt apăraţi şi de instituţiile europene împotriva oricărui act ilegal şi abuziv al Guvernului României"."Sper într-o acţiune a dumneavoastră responsabilă şi imediată, pentru respectarea drepturilor românilor care, din păcate, sunt cei ce suportă şi vor suporta consecinţele unor astfel de măsuri care încalcă legislaţia, jurisprudenţa comunitară şi practica instanţelor judecătoreşti din România. Cu stimă, Traian Băsescu, Preşedintele României", se arată în finalul scrisorii.Preşedintele Traian Băsescu a plecat, marţi dimineaţă, la Stockholm, pentru o vizită de stat de două zile în Regatul Suediei.mediafax
DivinE Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 Doamne, sa cada taxa de prima inmatriculare... E asa zis-ul furt pe fata :)
Dropkillerz Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 S-a trezit si basescu dupa cateva luni. o fo beat pana acuma
Zym3r Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 nu s-a trezit ... incepe campania pt noile alegeri ... oricum, nu conteaza intentiile sale asa mult, ca tot in romania traim, dar macar sa se scoata taxa sa pot sa-mi aduc si eu o masina din afara mai ieftinache ...
Sabotor78 Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 Nu cred ca s-a trezit acum... Pe de-o parte e an electoral, ce-i drept, dar nu si pentru presedentie, ca mandatul mai nou e de 5 ani. Pe de alta parte, Basescu e cam legat de maini, cand a incercat sa faca ceva, s-a trezit cu o motiune... Acum insa, se va folosi de orice mijloc sa scape de Tariceanu pentru ca cei din guvern nu vor mai incerca inca o motiune, s-a vazut cat de mult le-a daunat lor motiunea aia din 2007 si cat a avut de castigat Basescu ;).
iNm Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 S-a trezit si basescu dupa cateva luni. Neah , e doar o masura populista , astepta sa vina anul electoral sa sara si el cu ceva in ochii romanilor ... ca si cum pt noi ar face asta
djn Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 a fost pur si simplu obligat de consiliul europei sa scoata aceasta taxa... daca nu era sa intervina UE, grupurile de interese il influentau pe presedinte sa mentina taxa, asa cum fac actualmente cu Tariceanu :lol:
m4x Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 Doar a zis Tariceanu ca Basescu vrea niste voturi, de asta i-a si cerut anularea taxei...oricum mi se pare o porcarie taxa asta, el crede ca romanii au bani sa-si cumpere masini noi cu salariile pe care le au ?...vai de mama lui...el isi permite dar nu se gandeste si la ceilalalti ? #-o
RAPTURE- Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 mda ...Si cei care au platit-o ?! le da banii inapoi ... nu cred :(
c1ocan Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 mda ...Si cei care au platit-o ?! le da banii inapoi ... nu cred :(Nu au de unde sa le dea napoi....O lege foarte aiurea cum gasesti only in Romania #-o
djn Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 vor fi dati banii inapoi daca se hotaraste retragerea taxei auto !
Bo!eK Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 ce taxa auto ca mai bine iti iei logan...ca cu astia vrei sa transcri o masina mai platesti odata pretzu masini dai incolo
RAPTURE- Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 ce taxa auto ca mai bine iti iei logan...ca cu astia vrei sa transcri o masina mai platesti odata pretzu masini dai incoloacum te-ai prins cum sta treaba ?! :rofl1:
razvan1987 Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 pacat ca Basescu incearca sa faca lucruri bune pentru tara dar nu e sprijinit...taxa mi se pare efectiv aberanta...1 opel calibra in germania costa 1200 euro spre exemplu..ei bine ce iti iei la noi cu 1200 euro?o dacie care ii cad tablele de pe ea si care polueaza cat un tractor...ce destepti sunte,..ne'o facem cu mana noastra... <_<
Fane Spoitoru Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 omg :D pana la urma a scos-o sau nu :D k trebuie sa inmatriculez o masina zilele astea si sa stiu ce sa fac mai astept sau dau banu :(