IceMan Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 Pierderile cauzate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală au atins anul trecut în România 95 milioane dolari, în creştere cu 26% faţă de 2006, cea mai serioasă ameninţare pentru industrie fiind pirateria prin Internet, care a înregistrat cea mai accentuată creştere în 2007."Pirateria a continuat să fie o problemă importantă anul trecut în România. (...) Pierderile totale cauzate de piraterie s-au majorat în 2007 cu 20 milioane de dolari faţă de nivelul din anul anterior şi cu 39 milioane de dolari faţă de 2003", potrivit raportului anual "Lista 301", publicat de Alianţa Internaţională a Proprietăţii Intelectuale (IIPA).Cea mai mare parte, respectiv 80 milioane de dolari, provine din pierderile cauzate de utilizarea ilegală a aplicaţiilor de afaceri, reprezentând o creştere cu 17 milioane dolari peste 2006. În acest sector, rata pireteriei a fost de 70% anul trecut, nivel apropiat de cel din anul precedent.O rată ridicată a fost consemnată pe segmentul aplicaţiilor software de divertisment, respectiv 89%, faţă de 77% în 2006, însă IIPA nu a putut aprecia nivelul pierderilor.Pentru industria muzicală, estimările arată pentru 2007 pierderi de 15 milioane de dolari, în creştere cu trei milioane de dolari faţă anul anterior. Anul trecut, conform IIPA, au fost deschise 460 de dosare penale legate de vânzarea ilegală de muzică, în cazul a 173 de dosare procurorii au renunţat la continuarea procedurii de urmărire penală, 85 au fost judecate, iar în 31 de cazuri au fost condamnări.IIPA apreciază că pirateria prin Internet a înregistrat o creştere accentuată în România, după ce rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă s-a majorat şi preţurile cerute de către furnizori s-au redus, iar tot mai mulţi utilizatori folosesc protocolul de conectare directă între calculatore (peer-to-peer P2P). Cea mai mare parte a fişierelor video sunt localizate în principal în reţelele din Bucureşti şi în alte câteva oraşe mari din România, printre care Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Iaşi.Conform raportului alianţei, producătorii de aplicaţii de divertisment au monitorizat transferurile de date din România prin protocoalele P2P BitTorent şi eDonkey, urmărind anumite titluri de jocuri pentru PC.Rezultatele transferate la nivel mondial prin protocoalele P2P BitTorent şi eDonkey, respectiv un joc a fost transferat de aproximativ 10.000 de ori într-o perioadă de opt zile de la lansarea oficială pe piaţă.Vânzarea ilegală de software, muzică şi filme stocate pe discuri optice a continuat să scadă şi anul trecut în România, însă pagubele produse industriei se menţin ridicate. Circa o treime din discurile piratate provin din Rusia şi sunt aduse în România prin Republica Moldova.Industria audiovizualului se confruntă, de asemenea, cu o rată ridicată a pirateriei. Astfel, pirateria discurilor format DVD a atins anul trecut nivelul de 80% din totalul vânzărilor ilegale de produse audiovizuale. Cele mai utilizate proceduri de vânzare a discurilor sunt prin Internet şi pe stradă. IIPA apreciază că în România sunt peste 400 de locaţii unde se găsesc, în mod regulat, discuri piratate.În Lista 301, IIPA, organizaţie care reprezintă 1.900 de firme din Statele Unite, a recomandat autorităţilor americane să menţină România pe lista statelor monitorizate în privinţa protecţiei drepturilor de autor.Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 13.02.2008 la ora 11:36
FujiPa Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 nu ne permitem din banii nostrii sa luam chestii originale, imi pare rau de realizatori dar prea scump domle
never Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 Desi se plang producatorii de softuri, muzica si filme ca pirateria e mare totusi aceste firme au profituri relativ mari, ce naiba nu le mai ajunge cashul?Pirateria a existat si va exista in continuare, doar ca se va adapta noilor tehnologii, reguli si legi.ps: recomand tuturor sa vizioneze "Steal this film", ambele parti
RaifalM3n Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 "a recomandat autorităţilor americane să menţină România pe lista statelor monitorizate în privinţa protecţiei drepturilor de autor."Cum zic Parazitii` Avem onoarea de a fi monitorizati . (prin satelit)
galklyfe Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Defapt cifra exacta e 95 milioane dolari si 120 de RON MI-am mai downloadat eu un joc aseara Si cum mai spunea Basescu cand a venit Bill Gates In RO "Pirateria a apropiat populatia de calculatoare" eu aproape stau lipit cat ma folosesc de windows ca nu ma pot despartii de jocuri.
The Wizard Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 la ce jocuri apar acum, alea de merita luate originale le poti numar pe degetel de la o mana.deci nu se merita sa iei jocuri originale ca porma sa joci freesbee cu dvd-urile...
Valek Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Macar nu poluam cumparand hartie si materiale daunatoare mediului. Suntem Eco-Green. Fiti mandri.
Sabotor78 Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Eh, calculele astea legate de piraterie sunt exagerate, in sensul ca ei calculeaza cati bani s-ar fi incasat daca toti cei ce joaca un joc/instaleaza un soft sau se uita la un film ar fi cumparat jocul/softul/filmul. Ori, cand vine vorba de bani, nu cred ca toti cei ce si-au instalat un oarece joc obscur ar fi dat banii pe el, ar fi cumparat numai jocurile care merita sa fie cumparate. Totusi, pirateria asta va duce in timp la disparitia jocurilor bune pentru PC, pentru ca producatorii se orienteaza spre console, unde lucrurile stau putin altfel in privinta pirateriei.
Mousey Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 ce mai... SUS PIRATERIA!!!! VANT DE LA PUPA!!
BomB777 Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Astia nu sunt intregi la cap... noi nu suntem cine stie ce tara bogata si mai au pretentii sa dau eu milioane pe jocuri . In timp ce postez aici tocmai am terminat de dld inca un joc Nu cunosc mai mult de 10 persoane care sa fi dat bani pe jocuri.. Pe windows nu ma risc, il am original, acelasi de 4 ani incoace, sau mai mult... De cand a aparut Xp :D
Morgo Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Si ce daca ....pana si asociatia impotriva pirateriei pirateaza asa ca..
m4x Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Sa zicem ca un adolescent are un salariu de vreo 3-4 milioane/luna, nu cred ca i-ar conveni sa dea 1-2 milioane pe un joc original...preturile de la jocuri sunt ca in alte tari (sau un pic mai mari), dar salarii sunt cu mult mai mici decat in celelalate tari...asa ca nu ne permitem sa ne cumparam ;)
Stef Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 m4x ai dreptate nu au multi bani sa isi cumpere jocuri originale adica ce multi 90% din tineri de astazi nu au bani pt asa ceva ma refer la cei din romania
[teposu] Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Fie care incearca sa mai scoata un ban in plus piratand un cd cu filme muzica sau jocuri ... acest lucru nu se va schimba deoarece asa e romanu e foarte descurcaretz ori unde lai pune si ori ce iai da el reuseste sa "supravietuiasca" Cum zicea cineva mai sus : nu au multi bani sa isi cumpere jocuri originale adica ce multi 90% din tineri de astazi nu au bani pt asa ceva ma refer la cei din romania
Sabotor78 Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Sa argumentezi ca piratezi pentru ca nu castigi destui bani e cea mai mare prostie ce se poate spune. Nici eu nu am bani de un BMW, dar nu ma pun sa fur unul de pe strada doar pentru ca nu castig destui bani. Pe de alta parte, orice joc ce l-am cumparat (pentur ca mi-a placut si am considerat ca merita producatorii) l-am jucat prima data "downloaded edition", pentru ca in demo-uri nu ma incred. Windows-ul la fel. In privinta filmelor, treaba sta putin diferit... Pentru ca, daca un anunme film (despre care am impresia ca e bun) ar fi disponibil si la noi (de cumparat) in momentul in care se lanseaza in SUA, l-as cumpara imediat, nu as astepta dupa DVD-rip-uri sau mai rau, versiunile filmate in cinema. Dar, pentru ca studiourile sunt atat de lacome, mai intai il lanseaza in SUA la cinema, dupa oarece timp in Europa vestica la cinema si abia pe urma la noi. Pana sa ajunga in vanzare DVD-ul trece mult si bine, iar eu nu am chef sa astept 6 luni pentru a vedea un film (nu ma trimiteti la cinema, nu-mi place sa vad un film in zgomot de sonerii de mobile si scuipat cu seminte de vreun cocalar din spatele meu). Aceeasi greseala a facut-o si Mungiu cu filmul lui de 2 bani, in speranta ca va castiga o caruta de bani, DVD-ul a fost disponibil mult mai tarziu fata de prima data cand s-a auzit de film si momentul prielnic a trecut. Castiga multi bani din vanzarea DVD-ului daca-l punea in vanzare a 2-a zi dupa ce a castigat globul de aur. Asa nu are decat sa stea sa se planga ca filmul lui e piratat.PS: de fapt, nu sunt atat de sigur ca as renunta complet la piraterie in cazul filmelor, la ce productii de 2 lei sunt (cred ca apar 2-3 filme/an care chiar merita vazute) nu stiu daca la un moment dat nu m-as enerva ca dau bani sa vad un film de toata jena....
menace Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Daca nu ar exista "PIRATERIA" in Romania , multi ar muri de foame , altii se ocupa cu pirateria ca si cum ar fi munca lor zilnica. ^_^