Jump to content
IceMan

Tabloul "Mona Lisa" de Leonardo da Vinci prezintă risc mare de fisură

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Celebrul tablou "Mona Lisa" al lui Leonardo da Vinci, expus la muzeul Luvru din Paris, prezintă "o curbură importantă de 12 milimetri" care ar putea conduce la o fisură, au indicat specialişii francezi de la Universitatea din Poitiers care au studiat opera.

Echipa de cercetători de la laboratorul de mecanică a solidelor din cadrul Universităţii din Poitiers a dezvăluit, miercuri, rezultatele unui studiu amănunţit al tabloului pe care l-au analizat în 2005.

Scos din rama sa, suportul din plop pe care a pictat Leonardo de Vinci prezintă o curbură importantă de aproximativ 12 milimetri între punctul cel mai de jos şi punctul cel mai de sus, au explicat cercetătorii.

Specialiştii au mai remarcat, în partea inferioară, "prezenţa unor zone forţat curbate" care ar putea constitui un teren propice pentru o fisură, "dacă tabloul nu se manipulează cu grijă".

Responsabilii muzeului Luvru au cerut specialiştilor să verifice tabloul, deja fisurat deasupra ochiului stâng, înainte de a-l plasa într-o nouă sală a muzeului, în martie 2005.

Fabrice Bremand, unul dintre specialişti, a explicat că tabloul a fost analizat cu ajutorul unei tehnici care se bazează pe principiul proiecţiei unei surse luminoase. "Această tehnică permite vizualizarea reliefului imaginii", a spus acesta.

În noiembrie 2007, cercetătorii au făcut noi măsurători. "Nimic nu s-a modificat" în ultimii trei ani, a spus Jean-Christophe Dupr?, un alt membru al echipei. "Dar trei ani nu înseamnă nimic raportat la 500 de ani. Am furnizat persoanelor care se ocupă de conservare instrumentele necesare pentru controlul suportului, dar nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile", a spus acesta.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 7.02.2008 la ora 12:10

Posted

Care nu apreciaza arta clar k vad doar un tablou...dar gandind putzin iti dai seama k e un tablo de juma' de mileniu ;) pictat de un geniu.

Posted

Geniu, da, dar mi pictura mi se pare fara sens in mare parte :|

nu are sens pt tine pt mine pe cei care nu cunosc...dar cu sigurantza are sens pt altzii...si ascunde multe mistere...

Posted

ce mare minune a lumii ?

eu nu am inteles nici acum ce e asa spectaculos la acest tablou ...

L-am vazut si intradevar la prima impresie zici ca nu e cine stie ce, dar daca te invarti in jurul lui ti se pare ca te urmareste cu privirea oriunde te-ai afla. Merita vazut!

:tiphat:

Posted

asa a fost el geniu pe vremea lui , pt ca erau prea putini care aveau talente in asa ceva ca sa concureze , si vezidoamne acum un tablou de ala e mai pretzuit decat vietzile altora .. , get real , daca face tipu ala de pe youtube un tablou acu asa .. , peste 100 ani o sa fie recunoscut ? get real.. :P din partea mea sa se faca ca un covrig .. i don`t care :-"

.. parerea mea !

Posted

ce mare minune a lumii ?

nici nu ai sa intelegi vreodata. tine de cultura.

OT. orice lucru are un inceput, o creatie, apoi un sfarsit. este de asteptat cu orice lucru de pe planeta asta..

Posted

ce mare minune a lumii ?

Datorita faptului ca Leonardo da Vinci (n.15 aprilie 1452, Anchiano/Vinci, Italia - d. 2 mai 1519, Cloux/Amboise, Franţa) a fost un pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian.

A ramas un om foarte important datorita acestor fapte.

Cat despre tablou.......this is it ,poate se v-a rezolva dar cine stie cum si cand :-??

Posted

L-am vazut si intradevar la prima impresie zici ca nu e cine stie ce, dar daca te invarti in jurul lui ti se pare ca te urmareste cu privirea oriunde te-ai afla. Merita vazut!

am mai auzit acelasi lucru de la o fosta profesoara din generala..... chiar sunt curios sa vad si eu :photo:

@este totusi o capodopera avand in vedere perioada in care a fost facuta si cu ce a fost facuta....

Posted

Cu toate ca este un tablou "faimos" ....mi se pare ca stirea cu Britney (cand vroia sa se omoare) ...don't care... in timp o sa apara alt tablou

Posted

Daca se rupe ...asta e :crazy:

Lasati ca fac baietii astia alta ! :-j

ce tare! :blink:

nice :)

nu apuca el sa se rupa :))

Posted

Daca se rupe ...asta e :crazy:

Lasati ca fac baietii astia alta ! :-j

nu e un simplu tablou...eu nu sunt un indragitor al artei dar chiar nu trebuie neglijata o asemenea capodopera...e arhicunoscuta aceasta pictura

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...