Jump to content
Lancelot

Disparitia cartilor

Recommended Posts

4 Real, crezi ca daca ma interesa parerea ta sau a altora despre viitorul meu mai postam? foarte neinteresant. si btw, se pare ca nu stii cum se poarta o polemica ;) nu am citit o carte despre asta dar macar stiu regulile de baza, so ... dute mai citeste o carte; fara suparare :P

PS: nu am nimic impotriva celor care citesc; felicitari ca aveti rabdare.

Link to comment
Share on other sites

Doar cateva cuvinte si o intrebare retorica, fara a dori sa jignesc pe nimeni: nu simtiti nici o diferenta intre a citi si a te "documenta" (din surse mai mult sau mai putin corecte)?

Discovery and stuff prezinta simplificat (corespunzator gradului de deschidere spre nou si al capacitatii si dorintei de asimilarea al telespectatorului mediu) anumite date. Imi plac si mie :P desi de multe ori prezinta aberatii, alteori sunt atat de imbibati de "cultura" lor, incat declara imposibile anumite lucruri doar pentru ca LA EI, din diverse motive, este de neconceput sa se intample.

Alteori aceste date sunt denaturate voit, pentru a creea efectul dorit. Evident, segmentul-tinta este acelasi spectator mediu. "Educat" la televizor (sau internet), convins de valabilitatea educatiei lui, accepta aproape orice vede la acelasi televizor. E perfect normal: daca ar contesta ceea ce i se prezinta, si-ar contesta propria (de multe ori si singura) sursa de cultura, si-ar nega propria conditie de "om educat, care are cultura generala". De aici se ajunge la a fi acceptabil sa crezi ca Paris e capitala Londrei si are trei turnuri Eiffel, dar a fi inadmisibil sa nu stii cine detine recordul de home run-uri (ce-or fi si alea :P) intr-un sezon. Sa nu-mi veniti cu texte de genul "americanii sunt prosti". Sunt rezultatul unei anumite "culturi". Spre care ne indreptam cu pasi repezi si noi. Ma rog, in forma manelizata.

Lumea nu citeste doar pentru a se documenta. Citeste si pentru a-si dezvolta personalitatea, pentru a se relaxa, pentru ca-i place. Cu cat ai citit mai mult (si cat de cat selectiv, vorba ceea toata seria Harry Potter nu prea se pune), cu atat esti mai aproape de a putea discerne si selecta informatiile primite. Cititul in sine nu e un scop. Nici macar acumularea de cunostinte si informatii nu mi se pare a fi un scop demn de a fi urmarit. Dezvoltarea GANDIRII este scopul cititului. Iar gandirea este filtrul prin care trebuie sa treaca toate informatiile, indiferent ca provin din viata reala, din carti, de la televizor sau de pe net. Stiinta pentru toti in forma Brainiac, cultura in 10 zile si MBA in 10 minute promoveaza necititului. Mesajul este "nu te obosi sa gandesti, ia doar informatia minima necesara, selectata cu atentie si pricepere (mai ceva ca boabele de cafea din reclama) de cei care au gandit pentru tine, pentru a-ti fi mai usor" Lozinca instructorilor cavaleriei prusace: "lasati ganditul pe seama cailor, oricum au capul mai mare" macar era directa si la obiect ...

On topic: se vor citi carti si in viitor. Tot mai putine. Tot mai putini. Dar se vor citi.

Link to comment
Share on other sites

Hai sa luam pe de alta parte povestea...

Da, cartile ne furnizeaza un exercitiu util dezvoltarii gandirii. Nimeni nu contesta asta. Dar de ce trebuie ca gandirea noastra sa ne coste multa... multa celuloza? celuloza care provine din padurile patriei... Vrem sa fim mai cultivati, dar de aceea ne scapa aspectul ecologic. Da, sunt de acord cu cititul, eu una imi cumpar strict cartile de specialitate pe care nu le gasesc online (probleme de legislatie comentate si tratate). Dar in acelasi timp, daca as putea face rost de ele online, contra cost bine-nteles, le-as lua fara sa ma gandesc de doua ori. Cand e vorba de cate un roman "clasic", il gasesc online, chiar daca nu il gasesc in romana dar in engleza tot il gasesc. din pacate timpul nu imi permite sa ma prea apropii de clasice, mai ales cu desele schimbari legislative de la noi.. dar ma departez de subiect.

Intrebare: cati dintre voi recicleaza hartia in mod regulat? cred ca raspunsul la aceasta intrebare va fi undeva intre "nimeni" si "prea putini". A te cultiva nu inseamna a avea sute de carti prafuite acasa pe care sa le rasfoiesti multumit seara. Da, a fost o metoda, dar acum mi se pare invechita si lipsita de productivitate.

Link to comment
Share on other sites

Hai sa luam pe de alta parte povestea...
Sa nu o luam pe de alta parte, sa le separam :).

Da, cartile ne furnizeaza un exercitiu util dezvoltarii gandirii. Nimeni nu contesta asta.
Hai sa fiu primul. Cititul, nu cartile ne furnizeaza un exercitiu util dezvoltarii gandirii. Cititul inseamna citit, ca e din carti fizic palpabile, ca e din carti online. In cele pe suport informatic, poti sa dai si search :D, chestie extrem de utila, in special la cele de specialitate. O fi existand naratorul, dar nu prea se foloseste :P, deci tot citit se numeste. Tot ce scriam mai sus se referea la carti in orice forma. De asta spuneam ca e offtopic, cu exceptia ultimului rand.

Evident, putem discuta de placerea bibliofililor de a tine in mana examplare rare sau doar pur si simplu apropiate sufletului lor si impactul acestei placeri asupra mediului. Putem, dar din punctul meu de vedere intai ar trebui sa epuizam subiectul miilor de tone de hartie irosite pe ziare, reviste, magazine, almanache :P, afise electorale :banghead: , publicitare etc.

Link to comment
Share on other sites

din pacate nimeni nu mai citeste carti

am prieteni care nu au citit o carte in viata lor

nu e chiar asa... sunt destule persoane care inca citesc carti. si nu, nu cred ca au cum sa dispara cartile definitiv din Ro. prea curand

Link to comment
Share on other sites

Dragul meu Zym3r, ma refeream la viitor in general. Despre viitorul tau nu mi-am format o parere si n-am de gand sa depun eforturi in acest sens, pentru ca nu ma intereseaza.

Daca meditam asupra faptului ca multi prefera informatia in forma simplificata (n-am vrut sa-l copiez pe Beethoven, dar n-am ce face :) ) si nu sunt interesati sa-si dezvolte modul de a gandi si capacitatea de a intelege informatia respectiva, ajungem la concluzia ca, in Romania, un regim de factura comunista sau fascista n-ar fi un vis sumbru, ci o posibilitate. Va las pe voi sa intelegeti ce-am vrut sa spun.

Link to comment
Share on other sites

perfect de acord cu Beethoven. este diferenta intre a citi si doar a te informa.

am citit, citesc si voi citi.

ps: cei care nu au citit niciodata o carte (sau putine) ...incercati! s-ar putea sa va placa!

pps: tine si de educatie! parerea mea...

Link to comment
Share on other sites

Sere ca de obicei aduce in discutie o tema hippie :P ..si nu cred ca sunt cartile problema principala a planetei:)) eu as merge mai departe..daca lumea ar citi mai mult cu siguranta ca si mediul ar avea de castigat ( prin informarea ignorantilor cu privire la problemele planetei)

Oricum as intoarce-o cititul ramane vital. cel putin pentru mine

Link to comment
Share on other sites

eu as merge mai departe..daca lumea ar citi mai mult cu siguranta ca si mediul ar avea de castigat ( prin informarea ignorantilor cu privire la problemele planetei)

De fapt topicul s-a indreptat mai mult catre o discutie despre calitatea informatiei decat despre disparitia tipariturilor in general.

Si mie mi se pare ca informatia pe suport tiparit este - ca si calitate - peste informatia TV/internet.

@Serenity : mi se pare ca ceea ce ai scris se incadreaza la extremism ecologic, si un pic fara sens.

Cred ca omul consuma anual de 10 ori mai multa celuloza sub forma hartiei igienice decat celuloza sub forma tipariturilor. Si nu am auzit sa fi crescut enorm cererea de bideuri pe undeva prin lume.

Iar padurile patriei, in proportie de vreo 60% s-au urcat pe niste platforme auto si au luat drumul Ungariei, padurile mai de calitate, adica vreo 20% s-au urcat pe vapoare si au plecat spre Hong Kong sau Singapore. Oricum putin din padurea tarisoarei s-a transformat in tiapritura.

Pe de alta parte, cele mai verzi tari ale Europei au in bugetul de stat capitole pentru elevi ca : radiere, caiete, creioane, etc. Numai ca alea ii ajuta prin proces educational sa invete ca nu taierea padurii e un dezastru ci neinlocuirea ei.

Iar in ceea ce priveste CD/DVD-urile, sunt o pacoste pentru ecologie, tinand cont de durata de degradare totala.

@ThuG-Radu : exemplu invatamantului din Finlanda pe care l-ai dat este tocmai un contraexemplu despre ceea ce inseamna informatie de caliatate zero, furnizata de Trustul lui Sarbu catre generatia Pro. Bine, acum la o televiziune care a ridicat maneaua la nivel de arta si pe Nikita mai are un pic si o face poet national nu te astepti la mare lucru.

Sistemul de invatamant finlandez nu cred ca l-am putea intelege nici eu, nici tu, numai ca din cate am inteles, profesorul finlandez nu este numai respectat in Finalnda, reprezinta o institutie.

Pe de alta parte ti-ai pus intrebarea : daca teme nu fac, se trag de sireturi cu profesorii, etc, totusi ce fac elevii finlandezi toata ziua? Asta tinand cont ca, intr-adevar, sistemul educational finlandez este considerat intre cele mai performante din lume.

Link to comment
Share on other sites

Nu vreau sa aberez foarte mult despre cate carti am citit in viata mea si cat de multumit sunt ca nu mi-am petrecut acel timp in fata televizorului/internetului sau pe strazi cu fostii mei prieteni, dintre care 2 se afla si la ora actuala in inchisoare :).

Mi-a placut foarte mult postul tau Thora!, mi se pare cel mai potrivit post daca luam in considerare tema propusa. Parerea mea despre disparitia cartilor este una trista. In curand o sa dispara toate acele librarii care ne ofera o sursa bogata in carti, fara ca aceste sa aiba alte activitati.

Sa va dau un exemplu: Unul dintre cele mai mari lanturi de librarii este diverta(nu fac reclama), care acum 2 ani a facut un fel de reprofilare in acest domeniu, si a introdus CD-uri, DVD-uri, Jocuri PC/PS2, si a restrans activitatea de baza(libraria) cu 50%. Nu este de mirare ca a facut acest pas, pentru ca intr-un timp foarte scurt era posibil sa ajunga sa dea faliment.

Disparitia cartilor este inevitabila in Romania, si doar acel lucru nu este clar, cand o sa ajunga in disparitie totala. Dupa aproximarile mele, in 20 de ani(cand o sa fiu peste 40 de ani) nu o sa mai avem librarii, pentru ca nu va fi profitabila acest domeniu.

Link to comment
Share on other sites

Perfect de acord cu Beethoven.

O carte este un univers in sine. Si ca sa-l explorezi, iti trebuie multa rabdare, rabdare care in ziua de astazi nu mai exista. De ce sa rasfoiesc "Crima si pedeapsa" cand pot sa ma uit la ecranizarile lui de pana acum? De ce sa citesc memoriile regelui Carol I cand pot sa ma uit pe Discovery? Si de ce sa ma apuc sa inteleg ideologiile unor persoane de marca precum Kafka, Stendhal sau Gogol cand nici macar nu stiu cine sunt?

Cam asa arata 60% din Generatia Pro de astazi...

Cu parere de rau spun dar viitorul cartilor nu il vad prea bine, in contextul in care in ziua de azi toata lumea prefera sa foloseasca gogule.com pentru orice, iar mirosul paginilor pline de tipar va fi schimbat cu stralucirea rece a DVD-urilor :(

Link to comment
Share on other sites

Da, cartile ne furnizeaza un exercitiu util dezvoltarii gandirii. Nimeni nu contesta asta. Dar de ce trebuie ca gandirea noastra sa ne coste multa... multa celuloza? celuloza care provine din padurile patriei... Vrem sa fim mai cultivati, dar de aceea ne scapa aspectul ecologic. Da, sunt de acord cu cititul, eu una imi cumpar strict cartile de specialitate pe care nu le gasesc online (probleme de legislatie comentate si tratate). Dar in acelasi timp, daca as putea face rost de ele online, contra cost bine-nteles, le-as lua fara sa ma gandesc de doua ori. Cand e vorba de cate un roman "clasic", il gasesc online, chiar daca nu il gasesc in romana dar in engleza tot il gasesc. din pacate timpul nu imi permite sa ma prea apropii de clasice, mai ales cu desele schimbari legislative de la noi.. dar ma departez de subiect.

daca o dam in ecologie hai sa ne gandim la altceva... tu in timp ce citesti pe calculator, consumi curent ? da ! deci consumi energie ! energia cum se obtine in Romania ? cumva fara poluare ? sigur ca nu... suntem departe de a folosi o sursa de energie total nepoluanta (vezi energia solara... nepoluanta dar foarte scumpa). deci n-as zice ca e chiar asa rau sa citesti o carte ecologic vorbind

Link to comment
Share on other sites

Oamnei buni, mai fratilor va prajit internetu creieru. In topicu asta nu este vorba de informatia pe care o pescuiesti din cititul unei carti, deci cum sa va explic nu e vb ca daca citesti o carte de fizica atomica afli despre electroni pozitronici iar voi dati repede cu dibla ca "dau sa caut pe gugal electron si imi arata si poze si informatii" etc. Nu e vb despre asta o carte poate fi lipsita de nici o importatanta relevanta pt viata voastra de zi cu zi, insa oameni mai citeau si incerc sa cred ca citesc si astazi din placere, sa iau un exemplu Aventurile lui Huckleberry Finn(Mark Twain), nu v-ar fi ajutat cu nimic pe viitor sa iau un exemplu la scoala la chimie etc (asta daca o citeati la vs care trebuia) in schimb este altceva cand citesti o cartea o carte este ca o calatorie intr-o alta lume in care fara sa vrei deduci in subconstientul tau ceva si acel ceva iti va fi folositor .

Nu imi vine sa cred ca comparati cititul unei capodopera literara cu cautatul pe gugal. Deci nu trebuie sa cauti informatii in cititul unei carti, se poate face doar din placere, curiozitate etc.

Cat,despre persoana care a afirmat ca adoarme dupa cititul a 6 pagini,ii spun ca s-au inventat pastile impotriva somnului. Dar probabil creieru sau neted nu poate suporta mai mult de atatea pagini.

Cat despre soarta cartilor..."sa inceteze aparitacartilor" inseamna ca omu sa inceteze sa scrie . Aceasta este imposibil, in schimb sunt cu totul de acord ca formatul actual al cartilor se va schimba, cauzele find multe: costuri reduse, copaci mai putini etc., sa fim realisti jocurile nu prea se mai dau pe cd/dvd. Deci logic formatul actual al cartilor va disparea insa sa nu mai spuneti prostii de genu ca vor disparea cartile sau lectura, ca va creste nasu.

Lectura placuta.

Link to comment
Share on other sites

Nu cred că e posibil să dispară vreodată cărţile, indiferent de cât de avansaţi tehnologic vom fi.

Nu cred că publicarea de cărţi pe suport de hârtie e o mare problemă de mediu, comparativ cu tipărirea zilnică a presei, de exemplu.

Un argument pentru ce am zis mai sus e Harry Potter: calitatea scrierii nu cred că intră în discuţie şi dovedeşte că şi în condiţiile actuale, o carte mai poate avea succes. Şi ca să mă leg şi de ce a zis Sere, volumul al şaptelea a fost tipărit pe hârtie provenind din păduri controlate, crescute şi administrate special pentru aşa ceva. :)

Link to comment
Share on other sites

Eu sper sa nu se ajunga la disparitia cartilordesi dupa cum evolueaza lucrurile cam asta e directia.Cine nu a citit nici macar o carte nu va putea sa inteleaga placerea de a citi(e mare diferenta intre a citi o carte pe net si a citi o carte in mod obisnuit).Ar fi pacat sa dispara cartile,ar fi o mare pierdere si dupa cum merg lucrurile probabil ca peste vreo 50 de ani vom gasi carti doar la muzeu.CD-ul sauDVD-ul nu vor putea inlocui cartea asa cum nici vizionarea unui documentar nu poate inlocui placerea de a citi.Parerea mea.

Link to comment
Share on other sites

Traim intr-o lume a vitezei, poate chiar a supervitezei am putea spune. A citi o carte intr-o biblioteca (fapt ce necesita un anumit interval de timp dedicat din programul zilnic) reprezinta un lux pe care nu multi si-l mai permit in ziua de azi, fiind atat de ocupati cu diverse... #-o Asa modele... asa copii... Cei din ziua de azi de la cine sa invete? Ce modele au? Cunosc destule cazuri in care mi s-a zis, "stii, prefer sa vad filmul decat sa citesc romanul". Viteza, sintetizare, conceptia sau viziunea unui singur om versus tihna, analiza, exercitiu de gandire si imaginatie. Eu una stiu sigur ce as alege.

Totusi sunt foarte curioasa, la o pana de curent sau in caz ca face bum calculatorul ala sau daca pica frumusel internetul, voi cei de stati cu carti online toata ziua, oare nu tot la cartea scrisa va intoarceti? Si daca mai pun la socoteala faptul ca exista destul de multe materiale pe internet, despre care nu ai certitudinea ca sunt cu adevarat valoroase, si pe care marea majoritate le preia fix in forma in care le gaseste... S-a mai pus problema costurilor. Nu-si permite lumea sa cumpere carti? Totusi sa nu exageram, este o chestiune simplissima de motivatie. Cine te tine sa renunti la 10 pachete de tigari ca sa iti iei o carte buna?

In ceea ce ma priveste, internetul nu va reusi niciodata sa inlocuiasca cartea scrisa, cu toate avantajele sau dezavantajele ei (if you ask me, sunt mult mai multe avantaje)

Dar ca sa raspund intr-un final la intrebare, da... intr-acolo ne indreptam, cartea a pierdut enorm de mult teren in fata internetului. Cat de rau este acest fenomen pentru societate... time will tell.

Link to comment
Share on other sites

cand a aparut televiziunea s-a zis ca e gata cu radioul. ca nu va mai exista deoarece acum poti sa vezi anumite intamplari nu doar sa auzi despre ele, dar radioul e bine merci inca functional si un business destul de bun. La fel si cartile. Exista o droaie de pustani care nu stiu ce e aia o carte si fug de ea ca dracu de tamaie, da ei nici macar nu au citit ceva la viata lor. Zicea unu de-aici despre o scoala din finlanda. Am vazut si eu stirea. Frate, aia sunt niste copii imbecilizati, ca si majoritatea copiilor din vest, care habar n-au pe ce lume traiesc. Prosperitatea tarii nu li se datoreaza. Invatamantul romanesc e praf probabil din anumite opinii, dar dpdv intelectual un elev de aici e superior unuia din vest. un elev de clasa a cincea din romania stie de 2 ori mai multa matematica decat unu de clasa a 10 din finlanda de exemplu, care probabil nu stie ce e aia o ecuatie sau o ridicare la patrat.

Merita sa citesti si nu consider ca e o pierdere de timp. Nu cred ca e mai bine sa stai pe net si sa freci menta. Mai bine ai citi un Harap-Alb macar a-i invata cate ceva.

Link to comment
Share on other sites

Internet versus carte?informatie digitala versus informatie tiparita.

Biblioteca virtuala din computer sau cea plina de carti vechi cu file groase ingalbenite de vreme?

Depinde de preferinte, posibilitati, timp. Exista atat avantaje cat si dezavantaje pentru ambele surse de informare.

Cartea este un instrument de care utilizatorii se pot ajuta sa se informeze, sa se pregateasca pentru diferite domenii de specialitate sau pur si simplu pentru viata. Ea nu inseamna foaia de hartie pe care a fost publicata, ci continutul, informatia; pentru ca cititorul stie ca ceea ce da identitate cartii este experienta intima a lecturii, universul pe care i-l deschide acest izvor de cunostinte, si nu neaparat aspectul ei, obiectul fizic. Acelasi continut poate fi publicat atat pe hartie, cat si in format electronic.

Mediul electronic a adus cartea intr-o alta infatisare ? cartile electronice, e-books sau audio-books. Desi unii considera ca cititul la calculator il va inlocui pe cel traditional, eu cred ca vor coexista mereu. Pe internet avem acces la foarte multe site-uri cu carti in format electronic, informatii cat cuprinde in timp util si cum acesta a devenit extrem de pretios, unii dintre noi apeleaza si la audio-books. Desi majoritatea are acces la internet, consider ca nu este cea mai buna cale de a te documenta temeinic. De-abia dupa ce ai o cultura, dupa ce ai rasfoit un numar consistent de carti, atunci poti apela la internet ca la o metoda de cautare rapida a unor informatii suplimentare.

deci net

Link to comment
Share on other sites

Pusa mai mult pe baza dezvoltarii tehnologiei si a raspandirii Interentului..Disparitia cartilor, mai ales in tarile mai dezvoltate nu face decat sa sublinieze cred eu gradul general de incultura. Majoritatea cartilor se lanseaza si on line acum sau pe dvd/cd...Rareori cred ca mai merge lumea in librarie sa-si cumpere ceva.

Ce credeti..in curand ne vom confrunta cu asa ceva? Absorbiti de monitor vom uita sa mai dam o pagina dintr-o carte veche si buna?:|

eu sunt de parere k in maxim 10 ani nimeni nu va mai fi interesat de lectura pentru ca tehnologia foarte avansata a pus stapanire pe om :pumn:

Pusa mai mult pe baza dezvoltarii tehnologiei si a raspandirii Interentului..Disparitia cartilor, mai ales in tarile mai dezvoltate nu face decat sa sublinieze cred eu gradul general de incultura. Majoritatea cartilor se lanseaza si on line acum sau pe dvd/cd...Rareori cred ca mai merge lumea in librarie sa-si cumpere ceva.

Ce credeti..in curand ne vom confrunta cu asa ceva? Absorbiti de monitor vom uita sa mai dam o pagina dintr-o carte veche si buna?:|

Link to comment
Share on other sites

mi se pare o chestie normala,parerea mea este ca fiecare lucru este inlocuit cu un altul. unii oameni sunt asa de speriati de disparitia cartilor deoarece i-a marcat foarte mult o carte,cum ne marcheaza pe noi in ziua de astazi PC-ul. Sunt mai mult ca sigur ca peste 30-40 .. noi cand om fi de 50-60 ani..om spune " Mai pune ma si tu mana pe un mouse.." bineinteles..la vremea aceea fiind alte lucruri mult mai inventive. Intotdeauna v-a exista proportionalitatea asta..ii doar o chestie de generatii.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...