Jump to content
Fallout

Apartamentele vechi, mai scumpe cu până la 5.000 de euro cu fiecare lună

Recommended Posts

Posted

Apartamentele vechi, mai scumpe cu până la 5.000 de euro cu fiecare lună

De-a lungul anului 2007, apartamentele vechi s-au menţinut pe trendul de creştere început din 2000-2001. În funcţie de locaţie, an de construcţie, suprafaţă sau finisajele, preţurile au urcat şi cu mai bine de 100 de procente.

Numărul tranzacţiilor de pe old-market s-a menţinut la cote înalte în special datorită faptului că locuinţele sunt disponibile imediat şi pot fi ipotecare încă din primul an de la cumpărare.

Locuinţele vechi s-au scumpit pe parcursul anului 2007 cu 3 până la 5 mii de euro în fiecare lună. Astfel, un apartament de două camere care se vindea cu 70 de mii de euro, la sfârşitul acestui an acelaşi apartament se tranzacţionează cu 110-120 de mii de euro.

Unii analişti explică evoluţia prin mecanisme ale pieţei, alţii însă o contestă şi spun că este vorba de un parteneriat dintre proprietari şi agenţiile imobiliare, de a urca preţurile.

Andreea Manea, director al departamentului rezidenţial din cadrul companiei City Expert, a declarat pentru NewsIn că un apartament situat în nordul Bucureştiului se vindea la începutul acestui an cu circa 200 de mii de euro. Pe finalul lui 2007, el a ajus să valoreze cu 100 de mii mai mult.

Unele locuinţe s-au apreciat chiar cu 100%. În alte zonele ale oraşului, majorările de preţ au fost ceva mai ponderate comparativ cu nordul, media fiind de circa 50 de procente. Spre exemplu, pe Mihai Bravu sau Ştefan cel Mare costurile locuinţelor au urcat cu circa 40% în decursul ultimelor 12 luni.

În ultimii 2 ani, apartamentele vechi s-au scumpit cu până la 150%, conform calculelor EuroProperty Development.

Datele statistice arată faptul că preţurile imobilelor din cartierele vechi precum este Rahova au ajuns la 1.250-1.500 de euro pe mp, în timp ce locuinţele noi se vând chiar şi cu 700 de euro pe mp. Chiar şi aşa, locuinţele second-hand se vând foarte bine, deoarece ele pot fi ipotecate chiar din primul an de la cumpărare faţă de cele noi.

Reprezentanţii Cushman&Wakefield sunt de părere că 2007 a fost anul în care s-au întrevăzut primele semne de maturizare a pieţei rezidenţiale locale. Schimbările se datorează creşterii veniturilor clasei medii, fapt ce a determinat o creştere a calităţii vieţii şi a pretenţiilor asupra produselor şi serviciilor pe care le consumă şi le utilizează.

Pe segmentul de lux, care continuă să fie unul foarte activ, cererea nu a fost încă satisfăcută în totalitate. În zona Şoseaua Nordului/Herăstrău, un studio de 61 de mp se vinde cu aproape 180 mii de euro, în vreme ce unul de 4 camere ajunge şi la 900 de mii. În Floreasca şi Dorobanţi, deoarece nu mai există terenuri disponibile dezvoltării de proiecte de mai mari dimensiuni, imobilele vechi se tranzacţionează şi cu 3.000-3.500 de euro pe mp.

Conform estimărilor companiei de consultanţă imobiliară Colliers, oferta actuală din Capitală este compusă din aproximativ 40 de proiecte medii şi mari, iar numărul total de unităţi disponibile este de 27 de mii. Din acestea, circa 10 mii au fost scoase la vânzare, iar 6 mii şi-au găsit deja proprietari din 2005 şi până acum. Numărul apartamentelor contractate încă din fază de proiect a crescut semnificativ, românii devenind mai puţin reticenţi la astfel de operaţiuni.

The Money Channel

Guest silviutz
Posted

mdea....cu banii pentru un apartament de 2 camere in bucuresti...iti faci o casa in sua : :mellow:

Guest SantaClause
Posted

adevaratii bani se produc din terenuri .. nu din apartamente care nu o sa mai valoreze nimic peste 5 ani !

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...