laura Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 Studiu: Spuneti-le romilor pe nume - "tigani"!http://imageshack.usMajoritatea romanilor - 52% - considera ca este corect ca persoanele de etnie roma sa fie numite "tigani", iar 76% afirma ca strainii confunda termenii "rom" si "roman" intr-o masura mare si foarte mare, potrivit unui studiu Gallup.Potrivit studiului, realizat la comanda Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, doar 34% dintre respondenti considera ca nu este corect ca persoanele de etnie roma sa fie numite "tigani", iar 7% spun ca este corect doar atunci cand acestia nu cer in mod expres sa li se spuna romi.Studiul a abordat si tema migratiei fortei de munca. Potrivit rezultatelor, aproape toti respondentii - 91% - au declarat ca nici ei si nici un alt membru al familiei nu intentioneaza sa plece la munca in Italia in urmatoarele sase luni, doar 7% dintre acestia raspunzand pozitiv.In ceea ce priveste Ungaria, doar 5% dintre respondenti au declarat ca ei sau un membru al familiei lor intentioneaza sa plece la munca in Ungaria in urmatoarele sase luni, in timp ce marea majoritate - 92% - au raspuns negativ.Un numar mai mare de romani intentioneaza insa sa plece la munca intr-un alt stat din Uniunea Europeana - 16% - in timp ce 81% au spus ca nu au aceasta intentie.Respondentii au declarat in proportie de 37% ca au rude sau prieteni care lucreaza sau studiaza in Italia, iar 62% dintre acestia au luat legatura cu ei dupa incidentele xenofobe la adresa romanilor.Participantii la sondaj au declarat, in proportie de 44%, ca informatiile privind criza din peninsula au fost prezentate in Romania mai dramatic decat au fost in realitate, potrivit informatiilor pe care le-au primit de la rudele sau de la prietenii din Italia, iar 21% au spus ca au fost prezentate atenuat. Numai 23% dintre acestia au declarat ca evenimentele au fost prezentate obiectiv.Studiul a fost realizat in luna noiembrie, pe un esantion de 1177 de persoane cu varste de peste 18 ani.Sursa: NewsIn
Zym3r Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 ar fi un lucru bun daca i-ar numi tigani. le: never
The Wizard Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 din cauza ŢIGANILOR suntem noi românii priviti "bine" in afara.cea mai mare gresala sa le zici la tigani, rromi. se confunda cu roman. nu am nimic cu tiganii atata timp cat sunt civilizati si corecti, lucru care este destul de rar.
[k1ll] Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 Nu pot sa`i suport -_- ne fac de ras in toata Uniunea Europeana :blink: nu cred k ar mai trebui sa le zica lumea rromi knd lor li se zic tigani
DarkBringer Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 tigan = rrom care-i problema?De la rrom la roman distanta este inexistenta de multe ori pentru occident. Ei nu prea fac deosebirea asta si de asta ne confunda de multe ori.
gexy Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 S-au raspandit prin toate colturile lumi acesti romi/tigani mai putin in tarile unde este nevoie de viza cel putin in SUA nu cred ca exista nici macar unul :crazy: ...........si pe deasupra toate "prostiile" lor cad pe noi....
Fane Spoitoru Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 noi putem sa ii numim tigani da majoritatea nu prea accepta ;)
Diabolik_01 Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 E o oarecum asemnare. Dar este o diferenta foarte mare.
Guest #Etherfast Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 Nu stiu daca in urmatorii 50 de ani o sa fim vazuti mai bine fata de alte tari decat suntem acum.
mihai91 Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 eu nu inteleg de ce nu vor sa li se spuna "tigani " este un nume ca toate celalte.... numa ca problema e ca ei si l-au facut rau famat si na vor sa incerce sa se schimbe .... dar in loc sa isi schimbe personalitatea si modul de a trai , mai bine si au schimbat numele......
7even Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 E o oarecum asemnare. Dar este o diferenta foarte mare. Word, dar deosebirile se fac numai la noi in tara, odata ce ai trecut granita este aproape imposibil sa nu fii etichetat cu termenul de "tigan".Asa ca in viziunea unei persoane straine de obicei roman=rrom=tigan. #-o
galklyfe Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Da s-a schimbat numele dar "naravul ba" si oricum nu numai tara noastra are romi si mai multe tari din cate stiu prima data au venit ca emigranti
Sabin Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Tigani sau rromi e acelasi lucru pentru occident pentru ca nu vor vrea sa faca deosebirea niciodata. Faptul ca vin din Romania, ne eticheteaza pe noi ceilalti la fel, tigani.Pentru mine tot tigani raman.