Jump to content
laura

Decretul privind expulzarea din Italia a devenit lege

Recommended Posts

Decretul privind expulzarea din Italia a devenit lege

Decretul privind expulzarea din Italia a cetăţenilor comunitari care prezintă risc pentru siguranţa publică a devenit de joi seară lege. Guvernul lui Romano Prodi a primit votul de încredere din partea Senatului italian asupra decretului-lege pus în aplicare de cabinetul de la Roma la începutul lunii noiembrie.

Obţinerea unui aviz favorabil din partea Senatului nu a fost o sarcină uşoară pentru Guvern, după ce în dezbaterile din zilele precedente a suferit două înfrângeri în chestiuni procedurale legate de aplicarea decretului. Măsurile drastice ale cabinetului Prodi au fost considerate rasiste de către opoziţie. 160 de senatori au votat pentru, iar 158 împotrivă.

Decretul expulzării cetăţenilor comunitari a intrat în vigoare imediat după ce românul Nicolae Mailat a fost învinuit de jefuirea şi uciderea Giovannei Reggianni.

Sursa: Realitatea.net

Link to comment

Guvernul italian renunţă la decretul privind expulzările, dar lucrează la unul nou

Guvernul de la Roma a anunţat astăzi că renunţă la decretul de lege, care facilitează expulzarea cetăţenilor europeni, adoptat la scurt timp după uciderea Giovannei Reggiani. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat, însă, că Ministerul de Interne lucrează la un nou decret-lege.

Documentul va fi dezbătut şi supus aprobării în şedinţa de guvern din 28 decembrie, cu trei zile înainte de termenul la care ar expira prevederile actualei legi. Noul text va permite expulzarea cetăţenilor comunitari care constituie un pericol, împiedicând şi revenirea în Italia a românilor expulzaţi deja.

Potrivit presei italiene, în cazul în care noul decret nu va fi adoptat până la 31 decembrie, toţi cetăţenii europeni care au fost expulzaţi ar putea avea dreptul să revină în Italia. Anularea actualului act a fost decisă de Guvernul italian după ce preşedintele Giorgio Napolitano a semnalat mai multe erori în forma finală, în special în ce priveşte normele antidiscriminare.

Decretul de lege privind expulzarea cetăţenilor comunitari a intrat în vigoare la 2 noiembrie, după adoptarea sa în Consiliul de Miniştri, şi a fost adoptat de Senat, dar are nevoie de aprobarea ambelor Camere ale Parlamentului pentru a deveni lege. Documentul, în baza căruia zeci de români au fost expulzaţi până acum, a provocat tensiuni între Roma şi Bucureşti şi a declanşat o adevărată dezbatere în organismele comunitare. Comisia Europeană a insistat asupra faptului că expulzarea străinilor care sunt cetăţeni europeni nu poate fi decât individuală şi trebuie să poată face obiectul unui recurs.

Sursa: Realitatea.net

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...