Jump to content
OriginalSin

Take a look =))

Recommended Posts

Posted

Stiu ca nu e sectiunea potrivita ... dar FunMania nu e la fel de populata ;))

enihu ... dupa ce am ras vreo 10 min fara sa respir =)) i got a sudden urge to share & pass this along =))

Comentariul literar al unei manele

„Trei luni de senzatii" de Florin Peste Comentariu literar

inca din primele versuri, autorul plaseaza actiunea intr-un mediu feeric.

Ce miracol si ce vraja

Stau cu gagica pe plaja

Prin folosirea cuvintelor miracol si vraja, poetul ne trimite intr-o lume magica, interzisa muritorilor de rand. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonisti pe plaja – trimitere directa la infinitul marii, care ar putea sugera si iubirea nesfarsita, dar si eternitatea. Nisipul ne duce cu gandul la scurgerea timpului, autorul reusind astfel sa imbine prin folosirea unui singur cuvant, atat infinitul cat si perenul.

In urmatoarele doua versuri, poetul doreste sa impace relativa bipolaritate dintre infinit si peren.

Am chef de distractie

3 luni de senzatie

Constient de clipa fermecata pe care o traieste, autorul isi avertizeaza ascultatorul (cititorul) ca iubirea nesfarsita, dragostea profunda, infinitultul, alfa si omega, arde intens, asemeni razelor unei zile insorite de vara, comprimandu-se in "3 luni de senzatie". Necuprinsul este asfel incadrat in limite foarte bine delimitate - trei luni – iar profunzimea sentimentelor umane imbraca forma senzatiilor.

Iubirea magica nu are suisuri sau coborasuri. Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine in cazul unei asemenea iubiri sunt cheful si distractia alaturi de gagiu sau gagica.

Folosirea cuvintelor nu este deloc intamplatoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin sa sugereze faptul ca cel care vorbeste este un om asemeni noua, care insa, conform preceptului biblic, si-a pus in valoare, talantii, reusind sa patrunda intr-o lume de vis.

A doua strofa a cantecului descrie opulenta de care se bucura eroul.

Dau o cheie la mertan

S- am plecat pe litoral

Mi-am pus plinul de benzina

Si in dreapta o blondina

„Mertan"-ul face trimitere la stilul de viata al marilor padisahi. Folosirea expresiei „plinul de benzina" nu este deloc intamplatoare. Ea ilustreaza verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu opereaza cu jumatati de masura. Totul sau nimic pare a fi deviza dupa care se conduce.

Notiunea plin, are si un sens metaforic. Ea prezinta maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisa marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fata oarecare. Ea este o „blondina" - simbol al frumusetii feminine, asezate la dreapta barbatului. Afirmatia este intarita in versul al doilea din cea de a treia strofa.

Am mertanul de mult timp

Si-o blondina prototip

E a mea numai a mea

Si-mi petrec vara cu ea

Hiperbola "blondina prototip" descrie in profunzime calitatile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinta unica. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-si descrie iubita – "prototip" – autorul ne reaminteste ca dragostea lui este asemeni tinuturilor exotice, fascinante dar inca neexplorate in profunzime, afirmatia fiind intarita si de plasarea povestii in anotimpul de vara.

Ultima strofa descrie actul de iubire dintre cei doi. in primele doua versuri, ne este prezentata atmosfera care domneste intre indracostiti.

Marea neagra e calduta

Blonda-i sexy si finuta

Iubirea se consuma in apa calda a marii. Cristalinul marii descrie sentimentele celor doi iar caldura apei descrie relatia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imuna la scurgerea timpului

Ziua stau cu ea la soare

Noaptea o scot la pl?mbare

Succesiunea zi noapte nu poate perturba trairile profunde alte tinerilor indragostiti, dar autorul lasa o portita de iesire din aceasta idila aproape perfecta. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizeaza cititorul ca totul poate fi perfectibil, chiar si iubirea, iar daca peste iubirea dintre cei doi s-ar lasa intunericul, eroul va trece si peste acest obstacol. Este vorba doar de 3 luni de distractie

PS - :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1:

PPS - Daka e "rasuflata" poanta si stiti toti de ea ... rog un MOD sa stearga topicul

PPPS - scuzati forma "bruta" se pare ca forumul nu prea inghite diacritice

Posted

@OriginalSin : da si tu un edit si modifica pe unde au fost "ă"-uri, ca difera dicatriticele de la CTRL+C fata de diacriticile de la CTRL+V.

Este aproape imposibil de citit.

Am mertanul de mult timp

Si-o blondina prototip

E a mea numai a mea

Si-mi petrec vara cu ea

Mie aici mi se pare ca autorul trece printr-o perioada de mari framantari interioare si nelinisti cu privire la proprietatile sale mobiliare.

Prin repetitia "E a mea si numai a mea", intareste faptul ca are un drept de proprietate indubitabil, aproape teluric asupra "blondinei".

In schimb, desi este clar proprietatea lui, beneficiaza de uzufruct doar partial "Si-mi petrec vara cu ea", de unde intelegem ca:

- cu blondele se merita doar vara (probabil o hiperbola blonda = razele soarelui, revenirea la locul de origini, la inceputurile vietii, etc)

- vara nu'i ca iarna

Desi raspunde evident la multe intrebari existentiale, autorul nu lamureste problema fundamentala a poporului roman, "La oprirea dintre Rucar si Bran, politistul Cioaca si-a facut nevoile? "

Posted

@OriginalSin : da si tu un edit si modifica pe unde au fost "ă"-uri, ca difera dicatriticele de la CTRL+C fata de diacriticile de la CTRL+V.

Este aproape imposibil de citit.

i`m on it :P

BTW - nice comments :rofl1:

LE : done

Posted

Desi raspunde evident la multe intrebari existentiale, autorul nu lamureste problema fundamentala a poporului roman, "La oprirea dintre Rucar si Bran, politistul Cioaca si-a facut nevoile? "

In directia in care "evolueaza" Romania, nu m-as mira peste cativa ani,sa fie, aceasta problema fundamentala a Romaniei anului 2007, varianta de BAC sau Testarea Nationala :D . La fel si cu comentariul literar al manelei

Posted

lol au ajuns astia sa comenteze manelele :banghead:

Pe langa faptul ca versurile sunt fara sens si puse doar de dragul de a obtine o rima, autorul denota o prostime imensa, stalcind si denaturand cuvintele.

Manelele pot fi comentate printr-un enunt: "Suna 'cul', are priza la public si raspandeste o senzatie de kitsch."

Posted

Nu va radeti voi, ca daca o tinem asa inca 10 anii mai mult ca sigur se vor intoduce la examene sa faceti comentarii de acest gen (la manele ).

Posted

f tare ^^ =)) =)) =))

Imagine IPB

:tiphat:

mi-ai furat av :((

OT: tare, n-am ce zice. va dati seama ca nici prin cap nu-i treceau "artistului" astuia cuvintele din comentariu, le-a facut doar sa rimeze, la fel cum nici lui Eminescu nu ii trecea prin cap ce se comenteaza in scoli despre versurile lui in momentul cand le scria... useless stuff :blink:

Posted

In curand asta vor invata copii rromi, comentariile unor manele, nu ale unor poezii. =))

ot: funny comment :D

word :))

poate asta e mai usor de invatzat:))))))

Posted

@ tiberiu ...nu esti singuru'...A mai luat si avatarul altora :)

Cand vor fi pusi elevi sa faca astfel de comentarii in scoala, atunci o sa fim de rasul lumi :|

Posted

vedeti-va de treaba, nu o sa se afle nimeni in situatia de a ii pica la examen o manea la care trebuie sa faca un comentariu literar...nu atat timp cat inca mai sunt oameni sanatosi la cap in tara...care sunt ori plecati din Romania, ori sunt pensionari <_<



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...