Jump to content
davoli

Pensiile private, o ţeapă de proporţii naţionale

Recommended Posts

Posted

Senatorii Ion Iliescu şi Marius Marinescu acuză: Pensiile private, o ţeapă de proporţii naţionale. Există minţi chinuite de grija şi talentul pentru escrocarea credulilor; există ochi hulpavi, aţintiţi pe buzunarele noastre aproape goale; suntem intoxicaţi de personalităţi publice care ne vorbesc filosofic, arătându-ne cât sunt ei de deştepţi şi cât suntem noi de proşti, pentru că nu le înţelegem pretinsele bune intenţii.

Ultima găselniţă de acest fel, după falimentele SAFI şi FNI-FNA, este controversatul sistem de pensii private, o culme a ingeniozităţii în păcăleli financiare.

Fondurile de pensii - un nou „tun” financiar

La prima vedere, ideea preocupării pentru un venit suplimentar la vârsta senectuţii este atractivă. Ar fi vorba despre sume din salarii, depuse lunar, la câte un fond privat de pensii, bani care ar urma să fie administraţi în aşa fel încât, atunci când legea îţi permite să te pensionezi, să mai obţii şi încă ceva pe deasupra. În toată presa, mai ales pe ecranele televizoarelor, suntem sufocaţi de agresivitatea reclamelor promovând fonduri de pensii private, publicitate pentru care sau cheltuit deja milioane bune de euro. Suntem îndemnaţi, sub forme noi, să „dormim liniştiţi!”. Dar care este faţa nevăzută a afacerii la nivel macro, afacere numită „pensii private?” Avem de-a face cu o miză? Cu siguranţă. Să vedem despre ce este vorba! În momentul de faţă, sumele depuse la un oarecare fond de pensii private nu sunt garantate de stat. Se creează premisa ca administratorii unui fond să poată oricând dispărea cu banii deponenţ ilor, aşa cum s-a întâmplat în cazurile SAFI şi FNI. Legea actuală permite oricărui afacerist dispus să plătească o taxă de autorizare de numai 20.000 de euro să-şi înfiinţeze un asemenea fond şi să gestioneze poate milioane de euro; dacă afaceristul fură ceea ce s-a depus, este doar amendat simbolic, cu 10.000 până la 50.000 RON, nimic mai mult, şi rămâne cu banii furaţi. Am spus că ingeniozitatea escrocheriilor financiare atinge apogeul prin instituirea sistemului de pensii private. Mă refer mai ales la caracterul obligatoriu al participării la acest sistem. Nici la SAFI, nici la FNI nu am fost obligaţi să depunem bani. De data aceasta, aşteptându-se la reacţia negativă din partea populaţ iei păţite, victimă a unor impostori cu ştaif, statul ne impune prin lege să ne lăsăm escrocaţi, cu bună ştiinţă. Dacă SAFI a păcălit vreo 220.000 de oameni cu aproximativ 41.000 de miliarde de lei vechi, iar FNI - 300.000 de oameni cu vreo 300 milioane de euro, în sistemul de pensii private din România vor fi cooptaţi, cu japca, circa 3.000.000 de salariaţi! Desigur, în ţările civilizate pe care le tot invocăm în materie de legislaţie, se practică politica fondurilor de pensii private, dar nimeni nu obligă pe nimeni să participe! Este un act benevol şi atât. De altfel, termenul „privat” înseamnă „particular”, deci opţional. Ştiaţi că, dacă sunteţi norocoşi şi, după 30 de ani de contribuţii la un fond care încă va mai exista (un caz ideal), veţi primi pensii private, aceste sume nu vor depăşi ceea ce aţi depus de-a lungul timpului şi nu se va lua în calcul indicele de inflaţie aferent? Atunci nu este cumva preferabil să păstrăm banii la o bancă, de unde mai primim şi o dobândă şi unde mai avem, cât de cât, o garanţie? O altă anomalie ar fi abuziva prescriere a sumelor depuse şi nerevendicate în termen de 3 ani. În cazul în care un participant decedează, moştenitorii, dacă află despre contribuţia acestuia la un asemenea fond mai târziu de 3 ani, nu mai au dreptul de a primi sumele cuvenite. Nicio instituţ ie bancară din lume nu procedează aşa! Banii pot fi revendicaţi de moştenitori oricând, fără niciun termen de prescripţie! Comisionul de administrare de 0.05% pe lună, practicat de fonduri, se poate mări oricând, fără acordul participanţilor; o măsură aducătoare de profit administratorului, dar păguboasă pentru participant. Pe deasupra, la fiecare depunere, fondul îşi opreşte automat 2,5% din sumă, iar dacă bietul participant se mută la alt fond, este penalizat! Contrar bunului-simţ, legea în vigoare nu obligă acţionarii unui fond de pensii private să îşi dezvăluie identitatea şi activitatea financiară anterioară. Riscăm ca banii să ne fie gestionaţi de persoane controversate, care vor pune umărul la falimentarea fondului, în loc să-i gireze seriozitatea şi stabilitatea.

Ţepari vechi pregătesc ţepe noi

Să analizăm cine controlează sistemul de pensii private de la noi. O structură subordonată Parlamentului Romaniei: Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, condusă de un consiliu format din 5 membri, dintre care unul este preşedinte. Preşedintele acestei Comisii, Mircea Oancea, fost membru PDTeleorman, până la învestirea în funcţie, rudă (văr) cu Adriean Videanu (teleormănean sadea), a fost propus în Parlament, de PD, bineînţeles. Subliniez faptul că Adriean Videanu a fost partener de afaceri cu SAFI Invest, în firma SECON S.A., din Roşiorii de Vede (Teleorman). Un alt membru al Comisiei este Vlad Soare, fost preşedinte al unei „bănci-ţeapă” până când aceasta a ajuns în pragul falimentului, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu şi fost preşedinte al cunoscutului grup GELSOR până la prăbuşirea FNI. Învestirea lui Vlad Soare cu această funcţie s-a făcut în ciuda legislaţiei în vigoare, unde se arată clar că nu au ce căuta într-o asemenea structură persoane care au condus instituţii financiare care au dat faliment! Dar ce mai contează legea în faţa bine cunoscutei prietenii a lui Vlad Soare cu tradiţionalul şi reprezentativul pedist Silvian Ionescu? Nu ştiu cum se face, dar, ori de câte ori se pune la cale câte un asemenea „tun”, găsim printre iniţiatori şi pedişti de frunte, în mod direct sau prin interpuşi. Comentariile sunt de prisos şi concluziile limpezi, dacă ne gândim pe mâinile cui au încăput fondurile de pensii

sursa:freenews

Posted

eu am prevazut asta si de aceea nu mai lucrez cu contract de munca ci pe PFA. asa imi controlez singura veniturile si nu sunt obligata sa cotizez la nici un fond de pensii... in schimb stau pe ganduri sa imi fac asigurare de viata... daca vreau sa am grija de mine insami la batranete va trebui sa fac ceva individual... sa investesc sau sa pun bani deoparte... sa fii salariat nu renteaza in Romania...

Guest Invisible
Posted

Partea najpa este faptul ca nu mai este optionala, daca nu alegi tu una te repartizeaza ei :)

Posted

Normal ,trebuia sa apara cei care nu`s de acord cu asa ceva ! ;)

Eu is de parere ca e un lucru bun aceasta pensie privata. Fiind implicate cele mai tari banci din Romania/Probabil europa/terra, nu prea cred ca sunt niste tzepe.

Ca ar fi o tzeapa MULT PREA ENORMA.

Si eu ma ocup cu asa ceva si am scos ceva bani frumosi.Frumosi pt. mine, pt. altii poate e putin, dar asta este! :) Eu is multumit ! :D

Posted

mai bine bag banii intr-o banca sigura , cum ar fi BCR / BNR si la batranete traiesc din ce am strans toata viata..decat sa platesc o pensie privata 8-|

Posted

in primul rand nu este teapa, dar ca sa ai o pensie privata mare tb sa ai un salariu ffffff mare pentru ca acea contributie care se duce la fondul de pensii sa fie semnificativa.

am vazut un calcul la o contributie lunara de 20 euro si o crestere medie a fondului dupa 20 de ani pensia privata era de 134 euro (cu aproximatie), dar daca era o contributie de 200 euro???? :-?

singura problema este ca fondurile de pensii nu garanteaza o anumita crestere, un anumit randament al fondurilor pe care le administreaza.

Posted

teapa nu este, dar comisioanele pe care le percep mi se par inutile.. la fel de bine mi-as putea admionistra eu singura banii... si gratis.. sunt multe comisioane de care omul de rand nu e informat.. voi credeti ca fondurile de pensii lucreaza gratis? dobanda pe care o primesti dupa banii depusi nu acopera nici pe departe comisioanele lor... eu cand mi s-a propus asa ceva am studiat problema pe toate fetele si atunci cand nu s-a stiut da un raspuns coerent la intrebarile mele mi s-a aruncat nisip in ochi... fiind si mai sceptica si "in meserie" fiind economista nu am ramas deloc impresionata. Fiecare trebuie sa isi castige cumva traiul, si institutiile de asigurari la fel. Cati dintre voi ati auzit de Comision din Contributii (2,5%); Comision din Activ (care se percepe lunar- 0,05%); Taxa de Audit (care e destul de stufoasa, dar care teoretic nu ar trebui sa afecteze clientul); Penalitate de transfer (5% daca schimbati fondul in primii 2 ani) din activul personal. Se pare ca binevoitorii "consultanti" uita sa le mentioneze in timp ce va orbesc cu "dobanzile imense" si cum "banii vostri se vor investi si astfel se explica o crestere a pensiei voastre in timp".

Daca stam sa ne gandim numai la Comisionul din activ care la majoritatea fondurilor de pensii e 0,05%, si la dobanda promisa (dar nu garantata prin vreun act din cate stiu eu) care ar trebui sa fie putin peste cea practicata de banci (sa zicem intr-un mod optimist 7,5% pe an -> 0.625% pe luna). Daca stam sa analizam situatia, practic castigul e de 0.575%. Asta pentru a nu lua in considerare ca banii nu sunt la dispozitia clientului, daca are nevoie nu se poate atinge de ei... plust restul comisioanelor...

In lumina rationamentului meu (corectati-ma daca gresesc) am ales sa nu imi fac o astfel de pensie. E dreptul meu sa imi gestionez finantele dupa cum doresc, nu? ;;)

http://web3.protv.ro/assets/Fonduri_pensii...obligatorii.pdf cine vrea sa arunce un ochi asupra comisioanelor :)

Posted

teapa nu este, dar comisioanele pe care le percep mi se par inutile.. la fel de bine mi-as putea admionistra eu singura banii... si gratis.. sunt multe comisioane de care omul de rand nu e informat.. voi credeti ca fondurile de pensii lucreaza gratis? dobanda pe care o primesti dupa banii depusi nu acopera nici pe departe comisioanele lor... eu cand mi s-a propus asa ceva am studiat problema pe toate fetele si atunci cand nu s-a stiut da un raspuns coerent la intrebarile mele mi s-a aruncat nisip in ochi... fiind si mai sceptica si "in meserie" fiind economista nu am ramas deloc impresionata. Fiecare trebuie sa isi castige cumva traiul, si institutiile de asigurari la fel. Cati dintre voi ati auzit de Comision din Contributii (2,5%); Comision din Activ (care se percepe lunar- 0,05%); Taxa de Audit (care e destul de stufoasa, dar care teoretic nu ar trebui sa afecteze clientul); Penalitate de transfer (5% daca schimbati fondul in primii 2 ani) din activul personal. Se pare ca binevoitorii "consultanti" uita sa le mentioneze in timp ce va orbesc cu "dobanzile imense" si cum "banii vostri se vor investi si astfel se explica o crestere a pensiei voastre in timp".

Daca stam sa ne gandim numai la Comisionul din activ care la majoritatea fondurilor de pensii e 0,05%, si la dobanda promisa (dar nu garantata prin vreun act din cate stiu eu) care ar trebui sa fie putin peste cea practicata de banci (sa zicem intr-un mod optimist 7,5% pe an -> 0.625% pe luna). Daca stam sa analizam situatia, practic castigul e de 0.575%. Asta pentru a nu lua in considerare ca banii nu sunt la dispozitia clientului, daca are nevoie nu se poate atinge de ei... plust restul comisioanelor...

In lumina rationamentului meu (corectati-ma daca gresesc) am ales sa nu imi fac o astfel de pensie. E dreptul meu sa imi gestionez finantele dupa cum doresc, nu? ;;)

http://web3.protv.ro/assets/Fonduri_pensii...obligatorii.pdf cine vrea sa arunce un ochi asupra comisioanelor :)

damn you`re good :D si mi-ai omorat optimismul =((

Posted

@ Serenity

Tu poti, dar cei care sunt doar angajati nu au de ales. Mai mult, e vorba de niste bani de care nu ar dispune, ci ar fi varsati in fondul de pensii de stat.

PFA-ul isi are si partile mai putin bune. Eu sunt si angajat, si AF (ba chiar si PFA :P), cum se spune "sug de la doua ...oi" :D. Nici un fel de asigurare de viata cu acumulare de capital, pensie privata etc. nu se compara cu o economisire si investire rationala a banilor de- lungul anilor de lucru. Din pacate oamenii in marea lor majoritate nu sunt capabili de acest lucru, asa au aparut aceste fonduri. Just business.

Posted

in primul rand nu este teapa, dar ca sa ai o pensie privata mare tb sa ai un salariu ffffff mare pentru ca acea contributie care se duce la fondul de pensii sa fie semnificativa.

am vazut un calcul la o contributie lunara de 20 euro si o crestere medie a fondului dupa 20 de ani pensia privata era de 134 euro (cu aproximatie), dar daca era o contributie de 200 euro???? :-?

singura problema este ca fondurile de pensii nu garanteaza o anumita crestere, un anumit randament al fondurilor pe care le administreaza.

pentru o contributie lunara de 20 de euro......iti trebuie un salariu de 1000 de euro.....asa ca nu mi se pare cine stie ce pensie....inainte sa te pensionezi aveai un salariu de 1000 de euro, iar acum ai o pensie de ~134 de euro......2% din salariu se duce la fondu de pensii pe care lai ales

Posted

eu am prevazut asta si de aceea nu mai lucrez cu contract de munca ci pe PFA. asa imi controlez singura veniturile si nu sunt obligata sa cotizez la nici un fond de pensii... in schimb stau pe ganduri sa imi fac asigurare de viata... daca vreau sa am grija de mine insami la batranete va trebui sa fac ceva individual... sa investesc sau sa pun bani deoparte... sa fii salariat nu renteaza in Romania...

ai dreptate.

Poi iti faci de pe acuma, in fiecare luna iti pui niste bani ca la batranete sa te poti atinge de ei.

Sincer nu prea stiu ce sa zic cu pensile astea private...

Posted

Pacat ca nu este o sursa de informatie completa pe internet unde sa fie expuse toate avantajele si dezavantajele + toate manevrele care se pot face .

Tzepe or sa fie , oare cati adere la fondul deschids de Sorin Ovidiu Vantu dupa ce a dat "tunul" de la FNI

Posted

Pensile private sunt viitorul :D

sunt de acoord cu tine....dai o anumita suma de bani pe luna ..dupa care la pensie i-ai scos si iti ajung cativa anisori buni

Posted

Scazand contibutia la CAS (pe care o incaseaza statul) + marirea pensiilor ma gandesc ca va duce la o prabusire a fundului de pensii public. Cand spun prabusire ma gandesc la acordarea unor pensii de nimic celor ami in varsta!

Posted

În următorii 8 ani, cota de contribuţie pentru pensia privată va creşte de la 2 la sută la 6 la sută. Aceasta este însă doar una dintre noile prevederi ale unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 411/2006 privind fondurile de pensii administrate privat, aprobată în urmă cu două zile de Guvern.

Potrivit documentului, cota de contribuţie va fi, de la data începerii activităţii de colectare, de 2 la sută din baza de calcul, urmînd ca în termen de opt ani să fie majorată la 6 la sută, cu o creştere anuală de 0,5 puncte procentuale, începînd cu data de 1 ianuarie a fiecărui an. Contribuţia la fondul de pensii se deduce din veniturile brute lunare, împreună şi în aceeaşi modalitate de calcul cu contribuţia obligatorie datorată conform Legii 19/2000.

SURSA EVENIMENTUL DE IASI

Potrivit noii legislatii aprobate de Guvern, administratorii de fonduri de pensii private care gestioneaza sau modifica fara autorizatie schemele de pensii, administreaza un fond neautorizat sau desfasoara activitati neavizate risca închisoare între sase luni si doi ani sau o amenda.

Dispozitiile sint cuprinse într-o Ordonanta de Urgenta aprobata saptamina trecuta de Guvern, care completeaza cadrul legal referitor la incriminarea unor fapte ca infractiuni si contraventii si introduce o serie de sanctiuni în cazul încalcarii unor prevederi din cuprinsul Legii pensiilor private obligatorii (pilonul II) 411/2004, dupa cum a anuntat ieri arbitrul pensiilor private. Constituie, de asemenea, infractiune si se pedepseste cu închisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata în alte scopuri. Mai constituie infractiune fapta persoanei din vina careia transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un fond de pensii nu este efectuat în termenul prevazut de lege sau daca acestea sint utilizate în alte scopuri decit prevede legea. Potrivit modificarilor aduse Legii pensiilor private facultative (pilonul III) 204/2006, activitatea de marketing al prospectului schemei de pensii facultative se poate desfasura numai prin intermediul unui agent de marketing, persoana juridica sau, dupa caz, persoana fizica ce îsi desfasoara activitatea în acest scop, autorizat sau avizat de catre CSSPP, potrivit normelor. Si în cazul acestei legi au fost incluse în categoria contraventiilor unele fapte cum ar fi nerespectarea masurilor stabilite prin actele de control al CSSPP, precum si nerespectarea altor obligatii prevazute de lege.

SURSA JURNALUL DE EST

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...