Jump to content
IceMan

Escrocheriile prin SMS fraieresc mii de romani

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Escrocheriile tip SMS iau amploare: companiilor a caror imagine a fost deja afectata - „Flanco“, „Metro“ – li se adauga, de cateva zile, „Panasonic“, dar si unul dintre marii operatori de telefonie mobila, „Orange“. Desi avertizati in repetate randuri, mii de romani continua sa se lase pacaliti, sub promisiunea unor castiguri de cateva sute de euro. In realitate, ei sunt, de fapt, cei pagubiti, ce-i drept cu sume mai mici, de obicei contravaloarea unor cartele reincarcabile.

Devenita fenomen, in pofida nenumaratelor avertismente lansate de autoritati, escrocheria de tip SMS continua sa functioneze si sa aduca banuti frumosi romanilor inventivi care au pus-o in scena. Plictisiti, probabil, de a se folosi numai de renumele companiei „Flanco“, indivizii cu veleitati infractoricesti si-au extins aria de actiune, recomandandu-se, ulterior, drept reprezentanti ai „Metro“. Mai nou, nici marca „Metro“ nu mai este „la moda“, teparii avansand, deja, la renumele companiei „Panasonic“. Aceasta din urma companie a denuntat, la randu-i, ieri, tentativa de frauda pusa in scena de catre indivizi care se folosesc de numele ei pentru a obtine bani, dar si informatii cu caracter personal, folosite pentru intocmirea de baze de date. Si, ca o ironie, romanasii inventivi au catadicsit sa se foloseasca si de marca „Orange“, ca tot nu intreprinde nimeni activitati pentru a-i depista. Printre „atacurile de tip phishing“ lansate, cel mai probabil, doar din dorinta de a sfida, la adresa „Orange“ se numara SMS-urile gen: „Ai castigat cu Western Union si Orange suma de 1000 euro! Suna reprezentantul Western Union la 0752 661 435 si revendica-ti premiul! Felicitari!“.

Cum functioneaza smecheria

Smecheria este una pe cat de banala, pe atat de banoasa: se trimit SMS-uri la intamplare prin care se anunta ca destinatarul ar fi castigat, chipurile, un oarecare premiu. Destinatarului ii este insuflata, initial, ideea ca tot ceea ce ar trebui sa faca pentru a intra in posesia atragatorului premiu ar fi sa sune la numarul de telefon de la care a fost expediat mesajul. Aici, insa, alte indicatii: destinatarului i se solicita datele personale si i se comunica sa achizitioneze o cartela reincarcabila, sa o razuiasca si sa comunice codul de reincarcare, chipurile pentru ca acesta sa fie verificat. Ei bine, nerabdator sa intre in posesia premiului, destinatarul il comunica inainte de a-l folosi, iar escrocheria si-a atins scopul.

Cristian St. Vasilcoiu

Sursa: Gardianul

Posted

lol :surprised: nu prea imi vine a crede, ca un om sa nu se prinda ca e o farsa, oO dar hey, suntem romani, ce ne mai mira. :) Ne furam unu pe altul.

Posted

HAHHAAHAHAHAHAH :)))))))))))) eram cu mama la flamingo parca sa-i fac abonament si sa-i cumpar un telefon si a venit unu cu taica-sau si a intrebat daca e o promotie ceva la vodafone .... ca el cica ar fi castigat suma de 10.000 euro :)) si a cumparat 4 cartele reincarcabile :))

Guest jansky
Posted

de parca ar fi primi care fraieresc romani....

Posted

lol :surprised: nu prea imi vine a crede, ca un om sa nu se prinda ca e o farsa, oO dar hey, suntem romani, ce ne mai mira. :) Ne furam unu pe altul.

Aici te contrazic,daca ar face asa in alte state,ar fraieri zeci de mii,tocmai suntem romani si mai si ne prindem.

Ce pot spune nush cum poti crede in toate prostiile primite pe telefon...

Posted

eu nu inteleg ceva...asta e neglijenta din partea orange,vodafone si alte companii de telefonie.o data ce primesti mesaj de pe un nr de tel,ar trebui sa blocheze cei de la companie cartela,dar si telefonul in care a fost folosita-pe baza IMEI.dar la fel se intampla si in cazul telefoanelor furate,care nu pot fi blocate...din ce motiv?pt ca companiile au de castigat de fiecare data cand prostu cumpara cartele de la ei.eu as face altceva:as suna pe astia care dau mesaje si leas spune numai vorbe de bine =))

Posted

Si daca cei care primesc mesajele nu au tangenta cu orange sau western union , cum pot fi asa idioti sa trimita sms in eventualitatea castigului ... e ca si cum nu ai juca la loto dar te-ai astepta sa castigi :|

Posted

Aici te contrazic,daca ar face asa in alte state,ar fraieri zeci de mii,tocmai suntem romani si mai si ne prindem.

Ce pot spune nush cum poti crede in toate prostiile primite pe telefon...

aici te contrazic si eu..in alte state lumea are abonamente sau cartele (la cartela trebuie sa dai datele personale) si nu prea se risca nimeni sa faca asa ceva ;;)

Posted

In lumea "mai" civilizata, cartela cu nr de tel se poate achizitiona NUMAI pe baza actului de identitate si al codicelui fiscal - adica control mult mai mare.

Poate ar fi bine sa introduca asa ceva si in ro.

Posted

Fazele astea sunt crezute de minori si de cei in varsta in majoritatea cazurilor , dar nu numai, cunosc pe cineva pensionar care a fost sunat se dadea drept reprezentant Orange si ii cerea seria cartelei Prepay sa cumpere si sa comunice acel cod .

Posted

=)))))) nici nu stiu ce sa zic ... putin probabil sa creada cineva asa ceva

sunt multi care cred asa ceva... hai sa nu le mai zic prosti...doar naivi

uite de exemplu prima oara cand intrasem eu pe net... long time ago... imi bagase un pop`up ca am castigat 10k euro oO si la cat de IDI eram eu pe atunci chiar incercasem de vreo 3 ori sa sun la numarul respectiv.

Posted

cel mai tare ar fi sa fi pe cosmote sau vodafone si sa scrie "Felicitari abonatule Orange iti putem oferi 10.000$ daca dai un sms la ......."

Posted

cel mai tare ar fi sa fi pe cosmote sau vodafone si sa scrie "Felicitari abonatule Orange iti putem oferi 10.000$ daca dai un sms la ......."

Oare de ce cred ca tot ar crede cineva? :-?

Posted

Am primit si eu un sms. " Felicitari ati castigat din partea companiei Flanco un telefon mobil si 300 de euro. Va rog sa ne contactati urgent." Sun eu pe aia unu cu o voce serioasa imi cere nr si aud niste taste de la tastatura apoi imi zice ca sa itnru in poseseia premiului sa ma duc la peco si sa cumpar o caratela de reincarcare de 15$ (parca) . Si cica dupa acea el im ida un nr cu care voi putea ridica premiu. de la Flanco " . Eu imi dau seamaa cau smecherie si il intreb d.c i treb o cartela de reincarca el zice "pai ne treb pentru a va reincarca telefonu" .

:rofl1: Trebuie sa fi foarte naiv sa crezi ce zic aia,

Posted

Nu de acum se folosesc de Orange, sunt pe putin 6 luni de cand intra in magazin clienti ca au castigat si vor sa cumpere cartele. Evident ca le explic problema, unii imi multumesc, altii refuza sa ma creada. Ca sa va dati seama ce batuti in cap pot fi unii...

Posted

Tatal la un baiat de la mine de la bloc a primit un mesaj cum ca ar fi castigat o anumita suma de bani si pentru a intra in posesia ei trebuia sa cumpere 2 cartele de cate 100 de euro si sa trimeata suma de bani pe acel numar. Evident ca a fost teapa si nu s-a ales cu nimic.

Ma mira faptul ca fiul lui a crezut asta ca doar avea mobil de mult timp si stia ce usor poti lua o teapa.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...