Jump to content
IceMan

Invatamantul obligatoriu de la 3 ani in gradinite care nu exista

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Sistemul de invatamant, bulversat de reforme schimbate odata cu ministrii Ministrul educatiei vrea sa introduca educatia timpurie de la varsta de trei ani, in conditiile in care gradinitele nu exista.

Reforma mai cuprinde si invatamant obligatoriu de la 6 ani si reintroducerea admiterii la liceu.

O noua reforma a Educatiei a fost anuntata recent de ministrul Cristian Adomnitei. Printre altele, se va introduce educatia timpurie de la 3 ani, invatamantul obligatoriu de la 6 ani si se vor desfiinta Testele Nationale, prin inlocuirea lor cu teze cu subiect unic si admitere in liceu. In opinia mai multor factori de raspundere din invatamant si a parintilor, aceste deziderate nu au nici o baza fundamentala, ele fiind realizabile peste vreo 10.

"Educatia timpurie a copiilor trebuie sa dureze de la 3 la 6 ani in cadrul gradinitelor, iar MECT isi asuma rolul de a crea premisele unei educatii timpurii de calitate prin introducerea in structura invatamantului preuniversitar a unei clase pregatitoare a�� clasa 0. Astfel, invatamantul obligatoriu de 10 clase va incepe de la varsta de 6 ani cu clasa pregatitoare si va fi structurat pe doua cicluri: primul ciclu va fi de la clasa I la clasa a IV-a, iar cel de-al doilea ciclu, de la clasa a V-a la clasa a IX-aa��, se precizeaza in comunicatul Ministerului Educatiei. Aceasta decizie, care a fost luata impreuna cu federatiile sindicale pe ramura la ultima sedinta de dialog social, a declansat aprige proteste si nemultumiri din partea cadrelor didactice si a parintilor. "Ministrul Adomnitei a schimbat firma, nu si continutul. In fond, nu se schimba nimic, deoarece ultima grupa pregatitoare din gradinita este si acum obligatorie, iar inscrierea copilului la scoala de la 6 ani este o idee mai veche, pe care a promovat-o fostul ministru Ecaterina Andronescu si care a fost un esec total. Un gimnaziu structurat pe cinci ani este o tampenie, este o hotarare complet nefundamentata. Mai mult, atat timp cat nu exista infrastructura, resurse umane, baza financiara, spatii in gradinite nu se poate vorbi de asa ceva, poate peste zece ani. Totodata, ceea ce mi s-a parut confuz, din punct de vedere politic, este faptul ca ministrul a bagat in fata sindicatele si ca aceste reglementari nu se regasesc in planul de guvernarea��, ne-a declarat Gheorghe Radulescu, profesor de romana la Liceul "George Enescua�� din Bucuresti.

"Eu, ca parinte, ma simt ingradit"

O reactie vehementa a venit si din partea organizatiilor de parinti. In opinia lor, asemenea reglementari nu se bazeaza pe nimic concret, este o pierdere de timp si se dovedeste inca o data ca asistam la o perioada tot mai lunga de instabilitate in acest sector social. "Eu, ca parinte, ma simt ingradit. Ministrul educatiei nu-mi va lasa dreptul sa-mi inscriu copilul fie la sase ani, fie la sapte ani. Mai mult, noi nu suntem de acord cu aceste decizii, deoarece in gradinite nu exista resurse materiale, umane, infrastructura. Din dorinta de a realiza ceva, ministrul Adomnitei vine cu propuneri nerealiste, nefondate. De asemenea, am observat ca, atunci cand ia asemenea decizii, organizatia nostra de parinti nu este consultata, desi avem reprezentativitate nationalaa��, ne-a declarat Adrian Topor, vicepresedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti. In replica, am consemnat declaratia directorului general al Directiei Management Invatamant Preuniversitar, Liliana Preoteasa: "Atat timp cat ministrul educatiei a declarat public despre aceasta hotarare este clar ca institutia are o strategie pregatita. Aplicarea deciziei va fi una graduala. Problema spatiilor va fi rezolvata ca, oricum, avem o scadere demografica de la an la ana��.

Gradinitele private, o alternativa

In momentul de fata, la nivel national exista 13.000 de gradinite de stat care sunt frecventate de peste 650.000 de copii. Costul unui copil intr-o unitate prescolara cu program standard, adica nu cu program prelungit, se ridica la 1.500 RON pe an in mediul urban si la 1.700 RON pe an in mediul rural. Adica, in medie de 300 RON pe luna. Numai pe Bucuresti, deficitul de locuri in gradinite este de 10.000, in functie de numarul cererilor care nu au fost rezolvate. In aceste conditii, singura alternativa ramane reteaua particulara a acestor unitati de invatamant prescolar, unde taxa de scolarizare variaza intre 300 si 500 de euro pe luna. La gradinitele cu program prelungit, la care in ultima vreme s-au inregistrat cele mai multe cereri, pentru masa, parintele suporta un cost de 1.400 RON pe luna (pentru 20 de zile) la stat si in jur de 2.000-2.050 RON pe luna, la particular.

Revine concursul de admitere in liceu

"Testele nationale sunt un examen anacronic ce nu certifica anumite competente, ci ierarhizeaza elevii in vederea admiterii la liceu. Prin acest examen, elevii care nu participa la testele nationale sau nu le promoveaza sunt repartizati in mod obligatoriu la scolile de arte si meserii din Romania. Prin urmare acestea vor fi eliminate inca de anul scolar viitor. Liceele care vor sa selecteze elevii vor organiza sesiune de testarea��, a declarat ministrul Adomnitei. Cu alte cuvinte, concursul de admitere in liceu revine dupa o pauza de 17 ani. "Este o noua aberatie. Ne intoarcem cu 20 de ani in urma. Majoritatea liceelor vor sustine admiterea si, uite asa, revine coruptia. Adica vor intra acolo numai elevii care au facut meditatii cu profesorii din liceele respective. Va imaginati ce se va intampla la liceele care au gimnaziu. Este clar ca elevii de acolo nu vor dori in ruptul capului sa plece la alte scoli. Iar apoi cine sa-i mai controleze, atat timp cat subiectele nu vor mai fi unice, ci stabilite pe plan locala��, ne-a mai precizat profesorul Radulescu. La randul sau, reprezentantul parintilor, Adrian Topor, ne-a declarat: "Si aceasta propunere are multe lacune. Noi am vrea o stabilitate, nu mai vrem sa importam tot felul de sisteme care nu se adapteaza la conditiile de aicia��. Alexandru Calmacu

sursa

Posted

nici ei nu mai stiu ce sa schimbe......pana la urma mai bine desfiinteaza scoala si gata... cne vrea sa faca sa faca singur la o scoala privata si gata...

Posted

Ce trist, fix cum ma gandeam se da iar admitere la liceu :lol: sa vezi show'uri ce or sa fie. Eh si cat credeti ca o sa dureze asta? :)

Posted

Toti vor sa se afirme,unii cu idei bune,altii cu idei bune dar nepracticabile.

Cand vrei sa faci o reforma te gandesti mai intai la bazele societatii nu la cum sa formulezi proiectul de lege :blink:

Posted

Vai si amar iara se plictisesc functionarii de pe la ministere si nu mai stiu ce sa faca. Eu care credeam ca generatia mea a fost una de cobai , incep sa le plang de mila la cei ce vor urma ...

Posted

Nu mai stiu astia ce sa faca...in curand cum v-or iesi copiii de la maternitate direct in scoala cu ei...ciudat invatamantu asta din Romania...bine k in America in clasa a V-a fac 2+2 si la noi toate cacaturile tre sa le stim...

Posted

Stam si pierdem timpu prin scoli si cand terminam(facultate terminata) alergam ca ogari,nu te angajeaza nici dracu, chiar daca termini la stat gen upb constructii.

o tara de 2 bani invatamantu trebuie restructurat calumea nu tinem toate rapandulele la catedre ca nu stiu cine e sau pe cine cunoaste.

La noi nu se face o facultate ca iti place ci pt bani sa am o diploma.

Cineva zicea de America acolo cand faci o facultate o faci pe bani si o faci pt. ca iti place, dupa ce termini esti direct luat de companii pt ca au programe de pregatire intimpu facultati.

Noi nu avem gradinite si ei vor de la 3 ani.

Numai ratati avem la conducerea tarii, de la capitani de vapor pana la bucatarii, sa numai vorbim de felu cum arata.

:comp1: :sef:

P.S.:beat tot timpu,mi-e scarba de ce e in tara asta.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...