Jump to content
IceMan

Peste doua zile, canicula se intoarce. August, luna temperaturilor extreme

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat, oficial, ca temperaturile extreme se vor intoarce peste doua zile.

Numarul deceselor cauzate de canicula a ajuns ieri la 33.

Meteorologii sustin ca in ziua codului rosu, temperaturile au batut toate recordurile posibile pentru tara noastra. Ziarul "Gardianula�� deja a preconizat ca ne asteapta in luna august temperaturi deosebit de ridicate. Ieri, din cauza suprasolicitarii retelei, mii de bucuresteni au ramas fara energie electrica. Dispeceratele au inregistrat un numar de peste 10.000 de apeluri de la locuitorii Capitalei.

In ziua codului rosu, temperaturile au batut toate recordurile posibile pentru tara noastra. Prezicatorii de la ANM n-au nimerit nici de data aceasta prognozele. In schimb, Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca, peste trei zile, canicula se intoarce, apropiindu-se de ceea ce ziarul "Gardianul" deja a preconizat, si anume ca ne asteapta, in august, temperaturi extreme.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Mediului, temperaturile maxime inregistrate la data de 24 iulie reprezinta valori mai ridicate decat recordul absolut al lunii iulie, de 43,5 grade la Giurgiu, in 5 iulie 2000. Astfel, marti s-au inregistrat 44,3 grade la Calafat, 44,2 grade la Bechet si 44 de grade Celsius la Moldova Noua si Bailesti. Totodata, la mai multe statii, cu deosebire din sudul tarii, s-au depasit recordurile zilnice ale temperaturilor maxime. La Bucuresti s-au inregistrat marti maxime de 40,6 grade la Baneasa, 41,4 grade la Afumati si 41,6 la Filaret. Indicele de confort termic a atins si a depasit, in ziua de 24 iulie, pragul critic de 80 in Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, cea mai mare parte a Dobrogei si a Moldovei si, local, in Transilvania si Maramures. Potrivit afirmatiilor directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, o noua perioada caniculara ar putea reveni in Romania incepand de sambata. Mai intai va fi instituit codul galben si, ulterior, cel portocaliu pentru anumite zone din lunca Dunarii, insa, ne asigura din nou Sandu, temperaturile nu vor mai atinge recordurile din zilele trecute. Seful ANM sustine ca, desi prognoze corecte nu pot fi facute pe mai mult de cinci zile, se asteapta de sambata temperaturi ridicate. Acesta a mai precizat ca, potrivit unor estimari ale meteorologilor, vremea se va incalzi si mai mult, asa ca duminica sau in primele zile ale sapatamanii viitoare anumite zone din tara ar putea fi avertizate chiar cu cod portocaliu. "Va fi un val de caldura, insa nu de intensitatea celui pe care tocmai l-am parcurs, ci unul de mult mai mici dimensiuni ca durata si intensitate a fenomenelor. Acesta va fi depasit cel mai probabil martia��, a declarat Sandu pentru Mediafax.

Numarul mortilor a ajuns la 33

Temperaturile caniculare din ultima saptamana au determinat decesul unui numar total de 33 persoane, dintre care trei cazuri au fost inregistrate marti, 24 iulie, a anuntat, la Guvern, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Alte 1.037 persoane au cazut pe strada din cauza temperaturilor ridicate, cu 19,3% mai mult fata de ziua de luni, iar 9.255 persoane au solicitat ambulante. Avertizarea cu cod rosu a fost ridicata marti seara, la ora 21.00, iar codul portocaliu a ramas valabil pana miercuri seara pentru judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov, vestul judetului Constanta si municipiul Bucuresti. Restul judetelor sunt avertizate cu cod galben in intervalul marti seara ora 24.00-miercuri seara ora 21.00, urmare a intensificarilor de vant sau temperaturilor de 35-38 grade Celsius.

Nicolaescu a anuntat ca avertizarea cod galben va fi ridicata miercuri seara, la ora 21.00, astfel ca nici un judet nu va mai fi atentionat pentru canicula.

(Claudia Marcu)

Sute de victime si pagube de miliarde de euro, efectele caniculei in Europa

Canicula a facut aproximativ 500 de victime in Ungaria saptamana trecuta, a anuntat Ferenc Falus, seful serviciilor medicale nationale, citat de AFP. "Din 15 pana la 22 iulie, temperatura medie a depasit 30 de grade Celsius in mare parte a tarii. In aceasta perioada, rata de mortalitate a crescut cu

30 % in centrul Ungariei, fata de media estivalaa��, a declarat oficialul ungar. "Adica, in aceasta regiune, canicula a provocat moartea prematura a 230 de persoane, echivaland cu aproximativ 500 pe plan nationala��, a explicat acesta. Pe de alta parte, p ompierii italieni se luptau, ieri, in continuare cu stingerea incendiilor, care au provocat moartea a doua persoane. Peste 4.000 de turisti au fost evacuati, marti, din statiunile Peschici si Vieste de pe litoralul adriatic al Italiei, dupa ce au fost blocati de incendii. La Peschici, un orasel turistic cu o populatie de 4.000 de locuitori, peste 100 de autoturisme si rulote au fost arse, iar mai multe bai publice au fost avariate in urma incendiilor, potrivit martorilor. Incendiile au afectat si statiunea Vieste, cu o populatie de 13.000 de locuitori, determinand turistii sa se refugieze in scoli si gradinite. Cateva sute de turisti s-au refugiat, marti, pe o plaja dupa ce un incendiu de padure avansa spre litoral. Acestia au fost evacuati cu nave militare si barci pneumatice de catre Paza de Coasta si Protectia civila.

Grecia si Serbia au apelat la doua aparate de zbor trimise de Rusia pentru a stinge incendiile care au afectat mii de hectare de padure. De asemenea, autoritatile elene au adresat, ieri, un apel populatiei pentru a evita deplasarile, din cauza temperaturilor care urmau sa atinga, pentru a doua zi consecutiv, 45 de grade Celsius in mai multe regiuni ale tarii. In Bulgaria, pompierii au stins in noaptea de marti spre miercuri 22 de incendii. Cresterea temperaturilor a dus la cresterea consumului de energie electrica, inregistrandu-se numeroase pene de curent. Aproximativ 10.000 de persoane din Barcelona inca nu aveau curent electric, ieri dimineata, la aproape doua zile de la pana de curent care a lasat 350.000 de oameni pe intuneric. In acelasi timp, Marea Britanie este afectata de cele mai grave inundatii din ultimii 60 de ani. Peste 250 de case din Oxford au fost, ieri, evacuate, iar oamenii s-au refugiat pe stadionul din oras. Previziunile meteorologice arata ca riscul inundatiilor se mentine, iar nivelul Tamisei va continua sa creasca. Aproximativ 350.000 de persoane, ramase fara apa potabila au fost aprovizionate cu ajutorul armatei, in regiunea Gloucestershire, din sud-vestul Angliei.

(R.M.)

Peste 8.200 de romani au apelat la serviciile de ambulanta

Peste 8.200 de romani au apelat, marti, numarul unic de urgenta 112 pentru a chema ambulata. Recordul de apeluri este detinut de Capitala si de Ilfov, unde, nu mai putin de 1.800 de romani au sunat la Salvare. Pana la miezul noptii, peste 270 de doljeni si aproape 130 de teleormaneni s-au vazut nevoiti sa apeleze la ajutorul specializat al medicilor de pe ambulanta. Datele furnizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) arata ca numarul apelurilor la ambulanta a crescut, fata de zilele precedente, cu 15% in Capitala, in Dolj si Ilfov. Din judetele cu cod rosu, in cea mai caniculara zi a saptamanii, s-a sunat la Salvare de 2.400 de ori, in scadere usoara fata de zilele trecute. "Tendinta solicitarilor pentru ambulata venite din partea oamenilor este in scadere. Potrivit statisticilor, se pare ca cei mai multi oameni au tinut cont de recomandarile autoritatilor si ale medicilor,a�� a explicat purtatorul de cuvant al STS, colonelul Adrian Fulea, citat de Mediafax.

Fantanarii, suprasolicitati din cauza scaderii panzei freatice

Canicula excesiva si perioada indelungata de seceta au dus, cum era de asteptat, la secarea fantanilor din curtile oamenilor. Fenomenul este similar in mai toate localitatile din jurul Capitalei si, in general, in tot sudul tarii. In comuna Pantelimon, judetul Ilfov, de exemplu, una din doua fantani a ramas fara apa. Aici intervine mesterul fantanar Milica, unul dintre meseriasii din aceasta comuna care "reparaa�� fantanile localnicilor.

Milica este de-al locului, din comuna Pantelimon. Spune ca nu a avut pe nimeni in familie care sa fie de meserie fantanar, dar s-a lipit de un mester pe cand avea 17 ani si usor-usor a "furata�� meseria. "Aveam 17 ani cand am intrat in bransa asta. Tipa mesterul la mine, mai ma si altoia daca greseamDe explicat nu voia sa imi explice nimic. Eu chiar ca am furat meseria! Dupa vreo sase luni am strans ceva bani si am inceput pe cont propriu. Asta fac de cand ma stiu. "Am inceput cu niste scule prapadite, pe care le-am injghebat mai mult din lemn. Acum nu cred ca as mai putea sa lucrez cu asa cevaa��, continua fantanarul istorisirea.

O f?nt?na pe zi

Milica se trezeste in fiecare zi la ora trei din noapte. Bea doua-trei stacane de cafea instant, fumeaza un pachet de tigari, daca apuca mai si mananca ceva, iar la ora 5.00 de dimineata este la client in curte. "Pe caldurile astea nu pot sa lucrez la pranz. Incep de la cinci, lucrez pana la 12, apoi iau o pauza de masa mai lunga, pana se mai domoleste caldura. De la patru-cinci dupa amiaza iar trag tare pana se intuneca. Ieri am facut o fantana intr-o singura zi, de la cap la coada, in zona, dar si mai departe, la distante de 40-50 de kilometri. "Eu lucrez clasic, cu buduroaie de 90 de centimetri lungime si diametru de 30. Metodele astea noi, cu tuburi de plastic nu sunt bune. Plasticul chiar impiedica apa din panza freatica sa intre in puta��, ne explica, doct, Milica.

P?nza freatica "s-a lasata�� cu doi-trei metri

Seceta prelungita si canicula i-au adus lui Milica prea multe comenzi. "Daca ar fi sa preiau toate comenzile, as avea de lucru pentru un an de zile. Dar nu incurc pe nimeni. La toate fantanile apa a scazut cu doi trei metri. Eu vin si las fantana mai in jos cu patru pana la sapte metri, sa aiba apa cat sa irige. Lucrez in mare viteza, cu nepotii astia doi, si pana acuma nu am avut nici o reclamatie. La mine lucrarea are garantie pe viata. Doar daca seaca, atunci n-am ce sa fac, nu sunt eu Dumnezeua��, declara mandru de realizarile lui fantanarul. Si intr-adevar, omul lucreaza de parca ar fi la concurs. Piesele care alcatuiesc putul se asaza usor una peste alta, inaintand cat mai adanc in pamant. "Ma opresc cand dau de fund pietros. Atunci stiu ca fantana este gataa��.

F?nt?nile vor fi tot mai ad?nci

Intrebat daca simte apa, sau daca o cauta cu betigasul de mar, Milica raspunde sigur pe el: "Apa este peste tot. In unele locuri mai la suprafata, in altele mai jos. Nu este adevarata povestea cu betigasele, cu cracanele. Am vazut pe unii, smecheri, care prosteau lumea. Eu gasesc apa oriunde as sapa.a�� Omul continua cu detaliile tehnice: "Multi se calicesc si daca vad ca am dat de apa si in interiorul putului apa are trei-patru metri inaltime, imi spun sa ma opresc. Degeaba le explic eu ca trebuie minim sase metri de apa adancime Dupa un an ii vezi ca vin sa-mi dea dreptate si sa-mi ceara sa le mai adancesc fantana. Dar este mai greu asa, eu prefer sa fac o fantana noua decat sa lucrez la una veche.a�� Dupa previziunile fantanarului, in ritmul actual de scadere a panzei freatice, nu este exclus ca de la anul oamenii sa sape puturile pana pe la 40 de metri adancime.

sursa

Posted

Am azuti acum la stiri, cum ca nemtii au facut ei calcule si ce se intampla acum cu vremea nu ar fi o intamplare si asa vom avea toate verile.

Zic ei ca incet, incet sudul tarii se va transforma intr'un desert.

Posted

Canicule ? Serios ... la mine in oras a fost aseara furtuna ... da o furtuna de aia nasoala ... nu a durat decat vreo 15 min ... dar in alea 15 min a udat tot si asa frumos sa racorit ca am iesit toti de la bloc pe la 1 noaptea afara sa stam :) ... Si dimineata a fost ca in al noualea cer ... cu soare puternic si racoare ... Oricum ... cine stie unde se va ajune cu vremea asta ...

Posted

Iar calduri ? si ce ziceau astia pe la meteo ca vai pe vineri, sambata o sa revina temperaturile la normal (in jur de 30 de grad) uof :(

Posted

Ce bine a fost in ultimele 2 zile sa pot dormii noaptea cum trebe la racoare , dar se pare ca voi face nopti albe din nou curand :D.

Posted

Am avut 2 nopti de racoare iar ieri ziua a fost destul de rece afara :cool2:

Azi iar a inceput caldura :(

Mai am de rabdat pana pe 14 august cand plec la mamaia

Posted

i don't give a caca , off to mountains :->

si stai 2 luni la munte :banghead:

pe vremea asta si la mare e periculos..daca nu esti atent insolatie,cancer de piele si altele

azi-noapte am stat afara pana pe la 5 si tremuram cu bluza p mine,o sa-mi fie dor de temperaturi ca astea

Guest H4PpY Fe3T
Posted

Toata lumea inderpartiva de oradea...Aici dak nu ai aer conditionat te simti ca intru`n desert :(

Garfield stie despre ce vb... :box:

Abia pot sta noapte la pc ca sa dau si eu rr :banghead:

Posted

Cool on my ass <_< .Asa bine a fost zilele astea si acum iar se intoarce caldura?can't be real.e mai rau decat un cosmar.Au zis la stiri ca meteorologii elvetieni au facut studii si din cercetarile lor au rezultat ca si urmatoarele veri vom avea de-a face cu acelasi val de caldura american, ca vom avea ierni fara zapezi si ca incet incet sudul tarii se va transforma intr-un desert.Cat din ceea ce au spus ei e adevarat asta nu putem sti,dar se pare ca la partea cu caldura au dreptate.Ne prajim :angry1:

Posted

Toata lumea inderpartiva de oradea...Aici dak nu ai aer conditionat te simti ca intru`n desert :(

Garfield stie despre ce vb... :box:

Abia pot sta noapte la pc ca sa dau si eu rr :banghead:

hai ca cam exagerezi umpik si eu is din oradea si nu`i nici chiar asa 8-|

@si eu care credeam ca am scapat de canicula ... ea se intoarce :-<

Posted

la noi la bm e ok.. azi dimineata chiar a fost innorat.,.. nici acum nu e soare torid... nici nu vreau sa imi imaginez ce e in sud...

Posted

heh .. in spania nui zi in care sa nu fie peste 35 grade.. nici noaptea nu scade de 30 grade :(

cam nasol cu canicula..si in legatura cu cei care au murit..cine ia pus sa iasa din casa cand este cel mai cald afara ? ( 11-15 cea mai mare caldura ) ..

Posted

Pfff iarasi ? daca era ceva normal adica pana 30 grade era bine,dar nu 40 :| acum 2 saptamani m`am urcat in masina si scria 45 grade :rofl1: sauna class nr.1 =))

Posted

vara viitoare vezi ca o sa fie 50 grade :blink: eu acasa ma bat cu mama care sa se duca la magazin ca e prea cald afara.. si la urma e ocupat de moshi si de babe <_< care abia se misca :(

de vreo 2 ani .. a inceput sa numai fie asa frig iarna dar si cand se pune cateodata ingheatza marea :))

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...