Jump to content
IceMan

Explodeaza termometrele!

Recommended Posts

Imagine IPB

Cod potocaliu in sudul si sud-vestul tarii. Adica iar murim de cald. Meteorologii au emis, ieri, o avertizare pentru zilele de 19 si 20 iulie, in judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Bucuresti.

In aceste zone, temperatura va urca pana la valori de 39 - 40 ŢC.

Potrivit site-ului Administratia Nationala de Meteorologie a transmis, tot ieri, o atentionare cod galben, cu precizarea ca, in perioada 17 - 22 iulie, vremea va deveni excesiv de calda in toata tara. Astfel, astazi si maine, in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, in sudul si estul Moldovei, temperatura va urca pana la 36 - 38 ŢC. Mai mult, in tot acest interval, indicele de confort termic temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80.

Potrivit site-ului specializat in prognoze meteorologice, www.accuweather.com, cu cat temperatura aerului va fi mai ridicata, cu atat temperatura corpului uman va creste. Astfel, potrivit specialistilor, astazi, la Bucuresti, se vor inregistra 35 ŢC, ceea ce inseamna ca la nivelul corpului vom simti 41 de grade. Apogeul va fi atins, duminica: 37 de grade. Deci noi vom simti 47 ŢC.

Recomandari pentru prevenirea efectelor caldurii asupra sanatatii

In zilele calduroase, racoriti-va doar - Pentru perioada caniculara, medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi.

- Trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice.

- Consumand cat mai multe fructe si legume (mai ales crude), dispare senzatia de sete continua, din cauza efectului retard, de eliberare a apei din tesuturile vegetale.

- In cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise).

- Protejati-va ochii cu ochelari de soare

- Este contraindicata expunerea la soare in intervalul orar 11:00 - 17:00

Corturile de prim-ajutor nu prea sunt eficiente

Directorul Serviciului de Ambulanta a Municipiului Bucuresti, Ovidiu Cismaru, considera ca, in perioada de canicula, trebuie amplasate puncte de prim-ajutor in cadrul institutiilor publice, in supermarketuri sau in spatii dotate cu aer conditionat. "Eficienta corturilor amplasate la colt de strada este extrem de redusa, pentru ca atat personalul medical, cat si persoanele care au nevoie de ajutor mor de cald acolo. Indiferent ca pe ici, pe colo, mai exista cate un ventilator, acesta nu poate face fata", a declarat dr. Cismaru.

Ei ne salveaza pe canicula!

Medicii de la Ambulanta muncesc "la foc continuu" in zilele cu temperaturi ridicate

Zile de foc, din nou, pentru Romania. Temperaturile exagerat de mari ii afecteaza chiar si pe oamenii in putere, sanatosi. Cadem pe strada, lesinam, suntem, pur si simplu, storsi de puteri. Desi sunt oameni, ca si noi, si sufera la fel de mult din cauza caldurii, meseria nu le da voie sa cedeze. E vorba despre personalul de pe ambulante, care lucreaza, mai ales in aceasta perioada, "la foc continuu".

Medicii de pe ambulante se confrunta, in zilele Aerul a redevenit irespirabil. Asfaltul si zidurile cladirilor s-au incins si s-au transformat in adevarate cuptoare. Ne e foarte cald si suportam cu greu umezeala din aer, iar, uneori, chiar cedam. Salvarea noastra vine, de cele mai multe ori, cu "Salvarea". Medici, asistenti medicali, ambulantieri. Oameni care nu au voie sa se planga de caldura, intrucat rolul lor, in aceste zile caniculare, este sa ne salveze pe noi din "ghearele" arsitei.

"Cand afara e foarte cald, majoritatea oamenilor sufera de pierderi de electroliti prin transpiratie masiva. Astfel, ajung sa cada pe strada. In iunie, cand a fost un val de caldura excesiva, numai eu aveam pe tura in jur de 4-5 cazuri de persoane care au cedat in fata caniculei si au cazut, pur si simplu, din picioare", ne-a spus dr. Cezar Lospa, medic de urgenta la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti.

Dr. Cezar Lospa l-a pus pe Costel pe picioare, dupa ce acesta a Costel Ungureanu, in varsta de 30 de ani, din Bucuresti, este unul dintre oamenii doborati de caldura si salvati de dr. Lospa. Era pranzul, iar Costel tocmai se intorcea din Parcul Cismigiu. Lucrase de noapte.

"Ma indreptam spre statia de troleibuz. La un moment dat, mi sa��au inmuiat picioarele, am simtit o slabiciune in corp si am cazut", povesteste tanarul, care este muncitor intr-o fabrica de dulciuri. "Lucrez chiar in sectia unde e cuptorul. Sunt 37 de grade acolo. Avem aer conditionat, insa nu face fata", a mai spus Costel. Medicul de pe ambulanta l-a consultat, dupa care i-a administrat o fiola de calciu pentru a-si reveni.

Inca de ieri, cand temperaturile erau destul de suportabile, telefonul Ambulantei din Capitala a inceput sa sune non-stop. "Astazi (n.r. ieri), pana la ora 14.00, am avut 30 de solicitari pentru persoane cazute in strada si peste 20 de lesinuri, cazuri exacerbate de caldura", ne-a declarat dr. Carmen Triandafir, medic coordonator. Personalul Serviciului de Ambulanta a fost suplimentat, iar unitatile de primire a urgentelor din spitale se asteapta la o avalansa de pacienti.

sursa

Link to comment

[...] in judetele [...] si Bucuresti.

Scuza-ma, de cand e Bucuresti judet? Municipiu da, judet nu.

ot: intr-adevar, anul asta s-a anuntat a fi cel mai "calduros", temperaturi mari, vor avea probleme batranii la aspectul asta, nu vor rezista la temperaturi asa de mari. Ca sugestie, e bine sa aveti intotdeauna lichide cu voi, apa, sucuri... :)

Link to comment

ba baieti ... mie unu imi place caldura ... am fost la atena era 50 de grade cand am iesit din supermarket (care avea aer conditionat) parca imi dadea cineva cu uscatorul de par pe fata :P , oricum probabil sunt singurul care doarme cu pilota pe el :P ... aa da .. si nu incerc sa slabesc cum cred unii burtosi ca daca alearga cu punga pe burta slabesc =)) ... tot mai multe grade ... ca in sauna sa fie ! :) nu mai cheltuim banii pe saune ...

Link to comment

ma asteptam la mult mai rau...40 de grade nu inseamna nimic :)

SI eu m asteptam l mai mult,sincer akuma am venit de afara si am zis k erau vreo 46°C da cika doar 40°C erau. AM fost prin mall,am mancat knd am iesit afara am zis k lesin drq p jos p akolo,knd am ajuns akasa un dush rece. ah ! :D Abia astept ploaia :> !

Link to comment

si cand te gandesti ca temperatura maxima inregistrata pe glob a fost de vreo 63-64 de grade

oare ce`o fi simtzit lumea atunci :)

noi ne strambam la un amarat de 40 grade :P

hai ca trece si asta

vine iarna si o sa auzim: "mama ce bine ar fi sa vina vara mai repede"

asta e...asha se intampla de fiecare data :)

Link to comment

nu stiu dak ati citit ziarul dar a anuntzat k sar putea sa emita cod rosu dar a spus la televizor k sunt sanse mici si se mentine codul portocaliu pana marti...eu unu stau in bucuresti la curte si ma topesc.. :crybaby:

si cand te gandesti ca temperatura maxima inregistrata pe glob a fost de vreo 63-64 de grade

oare ce`o fi simtzit lumea atunci :)

noi ne strambam la un amarat de 40 grade :P

hai ca trece si asta

vine iarna si o sa auzim: "mama ce bine ar fi sa vina vara mai repede"

asta e...asha se intampla de fiecare data :)

Acum o saptamana parka au fost -3 grade la munde ,a crapat pamantu :blink: ...aratau astia imagini

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...