Jump to content
IceMan

Dupa ce au concesionat rezervele de petrol si gaze, austriecii vor si sarea romaneasca

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

O firma cu 300 de angajati vrea sa preia zacamintele de sare si salinele autohtone Austriecii vor s` intre in posesia a tot ce a mai r`mas din resursele naturale ale Rom?niei.

Ieri, produc`torul de sare Salinen Austria AG si-a f`cut public` intentia de cump`rare a Societ`tii Nationale a S`rii Salrom, detinut` integral de statul rom?n. Aceasta, in conditiile in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a anuntat nici data la care Salrom va fi scoas` la v?nzare si nici strategia de privatizare. Mai mult, Salrom este o societate profitabil`, care nu a beneficiat niciodat` de subventii din partea statului rom?n

Reprezentantii austriecilor de la Salinen si-au prezentat propria strategie de cump`rare, din care, spun ei, salariatii Salrom ar avea de c?stigat. Ei vor s` cumpere cele sapte sucursale ale SN a S`rii, cu tot cu bazele de tratament pentru bolnavii de astm bronsic. Austriecii nu sunt singurii dornici de preluarea capacit`tilor turistice. Ziarul nostru a relatat recent despre intentiile unor investitori unguri interesati de cump`rarea sanatoriilor din saline. Acestea sunt deja renumite in Europa, fiind incluse in circuitele turistice ale unor operatori str`ini

Valoarea de cump`rare a afacerii Salrom va fi mai mic` de 60 milioane de euro, dup` estim`rile austriecilor. Aceasta este suma pe care ei vor s` o investeasc` in saline, incluz?nd si dezvoltarea infrastructurii turistice. in schimbul acestei mine de aur", salariatii vor primi dup` privatizare 10% din actiunile societ`tii, promite Stefan Maix, directorul general al produc`torului austriac. Aparent, promisiunile austriecilor ii las` reci pe sefii AVAS. Constantin Botez, vicepresedinte al institutiei, ne-a declarat c` AVAS nu are nici o leg`tur` cu firma austriac` si c` nu a demarat negocieri cu aceasta pentru v?nzarea Salrom

Austriecii vor sa intre in posesia a tot ce a mai ramas din resursele naturale ale Rom?niei. Dupa ce au cumparat Petrom si au concesionat zacamintele de petrol si gaze, urmatoarea tinta este sarea. Ieri, firma Salinen Austria si-a facut publica intentia de a achizitiona Societatea Nationala a Sarii - Salrom, detinuta integral de statul rom?n. Desi autoritatile nu au formulat p?na acum o strategie de privatizare, reprezentantii Salinen au prezentat propria lor varianta de preluare. Una din care salariatii Salrom ar avea de c?stigat, cel putin asa sustine Nicolae Oros, presedintele Federatiei Sindicale Romsal.

Reprezentantii producatorului Salinen Austria au ales o metoda inedita de ofertare in cazul Salrom, in lipsa unei strategii oficiale de privatizare si a unui anunt de scoatere la vanzare. Ei au iesit ieri la rampa, alaturi de reprezentantii sindicatului din industria romaneasca a sarii si de cei din sindicatul austriac. S-au stabilit ca obiective principale, in primul rand, nedivizarea societatii, modernizarea locatiilor existente si dezvoltarea lor prin investitii", a declarat Stefan Maix, managing director al Salinen Austria. Aceasta inseamna exploatarea sucursalelor Ramnicu Valcea, Targu Ocna, Cacica, Ocna Dej, Slanic Prahova, Praid si Ocna Mures in cadrul aceleiasi societati.

Ce ar avea de castigat salariatii romani din aceasta formula? Imediat dupa privatizare, 10% din actiunile societatii vor fi puse la dispozitia unui fond al salariatilor Salrom, dupa modelul practicat in Austria din 1997, a explicat Maix. Privatizarea va presupune insa si disponibilizari. La sfarsitul programului de restructurare vor mai ramane aproximativ 800 de angajati, din cei 2.100 din prezent. Pentru cei care vor fi disponibilizati, am negociat plati compensatorii individuale de 40.000 lei net, intr-o singura transa", a spus presedintele sindicatului Romsal, Nicolae Oros.

Austriecii pun carul inaintea boilor

Graba cu care Salinen Austria si-a prezentat ieri strategia de preluare a Salrom, cu accent pe componenta sociala, nu este intamplatoare. Recent, Guvernul a aprobat o ordonanta prin care Salrom este inclusa pe lista societatilor care participa la Fondul Proprietatea. Desi nu s-a facut o evaluare a societatii, din calculele noastre reiese ca 2 milioane din actiunile Salrom vor intra in Fondul Proprietatea, ceea ce inseamna o participatie de 49% din capitalul social", a precizat liderul sindicatului Romsal. Nicolae Oros a tinut sa precizeze ca Salinen este doar un posibil investitor, cu care s-au purtat negocieri prealabile. Noi nu avem mandat de privatizare, orice posibil investitor ne va invita la discutii, ne asezam cu ei. Cand forma de privatizare va fi stabilita, vom analiza si vom lua o pozitie pro sau contra", a spus Oros.

AVAS nu stie c?nd scoate sarea la v?nzare

Constantin Botez, vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ne-a declarat ca o data exacta la care Salrom va fi scoasa la privatizare nu este stabilita. Singura informatie certa este legata de selectarea consultantului care va face evaluarea firmei, in aceasta vara", spune Botez. Dupa estimarile austriecilor, valoarea de cumparare a Salrom va fi mai mica de 60 milioane de euro, cat intentioneaza Salinen sa investeasca in aceasta afacere.

Ei vor sa cumpere salinele cu tot cu bazele de tratament existente si care atrag un numar mare de turisti straini. Baza de tratament de la Slanic Prahova este renumita in tratarea bolilor cailor respiratorii. Si mina Trotus are sanatoriu si labirint al galeriilor, cu locuri de distractie pentru copii si adulti. In subteran exista si Biserica Sfanta Varvara. Cu cele 60 milioane de euro, austriecii intentioneaza sa dezvolte si infrastructura turistica din saline.

Raiffeisen Landesbank, actionar la Salinen

Salinen Austria AG, parte a grupului Osterreichische AG, are operatiuni at?t pe piata locala, c?t si in tari ca Ungaria, Cehia, Slovenia, Croatia si Serbia. Potrivit datelor furnizate de producatorul austriac, veniturile din v?nzarea sarii s-au ridicat la peste 72 milioane de euro in anul financiar 2004/2005. Cifra a fost realizata cu un numar de doar 341 de angajati. Societatea a fost privatizata in urma cu zece ani. Pachetul majoritar a fost cumparat de un consortiu format din fostul cancelar Dr. Hannes Androsch, Raiffeisen Landesbank Oberosterreich, diversi actionari, precum si asociatia salariatilor. Salinen Austria AG este una din unitatile strategice ale grupului Osterreichische AG, alaturi de Salinen Tourismus GmbH cu 43 de angajati in 2005 - si de divizia de investitii financiare.

Salrom, o societate profitabila si fara subventii

In 2005, SN a Sarii a realizat o cifra de afaceri de 146 milioane de lei si un profit de circa 635.000 lei, la un numar de angajati de 2.338 persoane. Mai mult, Salrom nu a beneficiat niciodata de subventii pentru productie, potrivit AVAS.

Simona Simionescu

sursa

Posted

mda vor cam multe austriecii astea, oricum romanii nostri sunt prosti ca le vand si nu fac nimic cu ele :| deaia si cumpara aia in prostie terenuri fabrici si alte alea prin romania pt ca noi nu ne ocupam de ele, cand ies din craiova vad hectare de pamant nemuncit si ei se plang k nu au grau sau alte alea ... intr-un fel e bine k le ia alti pt k le muncesc si nu le lasa asa sa creasca buruieni :|

Posted

nu vad de ce vedeti treaba asta ca ceva negativ. haideti sa va spun eu o poveste:

acus 3 ani cand am fost in vacanta in romania am trecut si pe la bunicii mei din campulung. cum cobori de la brasov, pe serpentinele acelea, se vede la un moment dat o mica depresiune, depresiune unde se situeaza unul dintre cele mai mari combinate de beton din romania. chiar si un funicular este prezent. problema este ca acus 3 ani aveam impresia ca acea uzina este locul unde s-a filmat silent hill, asa rea era starea ei. in acel moment uzina era in mana romanilor :).

anul acesta am fost din nou in romania, din nou la bunici si cum coboram eu serpentinele acelea, am vazut ceva ce nu imi venea sa cred: funicularul functiona (ba chiar era luminat), uzina era curatata si iluminata si erau niste rezervoare de beton in curte pe care scria... holchim :). holchim este o companie nemteasca cu filiale in toata europa care se ocupa numai cu fabricarea betonului. am intrebat pe acolo de la cunostiinte care e faza si surpriza: toata lumea era incantata. nemtii platesc mai bine, spuneau ei. nemtii ofera conditii de lucru mai bune. uzina functioneaza din nou!

uite ca nu e chiar asa de rau :). stiti, din afara vazut, lucrurile stau asa:

tu, ca romanas, ai vrea tare sa vii in vest la lucru, sa iti iei masina, sa te "realizezi" cum ar zice unii, insa cand e sa vina strainul la tine, nimic. adica tu vrei o singura europa, vrei libertate, vrei uniune dar nu vrei sa dai. e foarte simplu:

cand ai o sora si aveti amandoi un sac de bomboane, dai si tu bomboane, nu doar iei :). pe scurt, ganditi un pic inainte sa dati un reply ca nu doare. iar daca romanii nu fac nimic ca sunt lenesi, de ce sa nu faca altul?

PS: se intampla si in vest. klm nu mai este al olandezilor, apartine de air france acuma.

Guest waterfall
Posted

ce face romania din oameni :lol:

Posted

Asa au facut si cu Rep Moldova :sef:

O sa ne ia Ungurii tara ca o mare parte din munti o stapanesc ungurii :sef: X-(

Astfel de comentarii ma fac sa rad =)) ( teoria conspiratiei =)) ). As vrea eu sa ia ungurii macar Oradea si sa ne faca infrastructura ca la ei ... ;;)

p.s Cu cat mai multi investitori straini , cu atat mai bine pt ca putini romani stiu sa faca afaceri profitabile pt toata lumea.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...