IceMan Posted July 9, 2007 Share Posted July 9, 2007 Cei care zic ca mana de lucru este ieftina in Romania se insala. Nu este ieftina, ci aproape gratis! La terasele din Bucuresti se practica o adevarata sclavie. Pentru 16 ore de munca zilnica petrecute alergand de la o masa la alta, patronii le ofera tinerilor ospatari un salariu de 3 milioane lei pe luna. Cei care se incumeta sa practice o astfel de meserie traiesc din bacsisul lasat de clientii generosi. Reporterii Click! au facut un tur al orasului pentru a afla care sunt conditiile de munca oferite de patronii de localuri. Am luat anunturile din ziare si ne-am prezentat la cateva interviuri pentru a ne angaja. Am incercat in patru locuri, iar conditiile nu pareau deloc multumitoare. 16 ore de munca in picioare, alergand de la o masa la alta, clienti cu diferite dispozitii, fara carte de munca si un salariu de trei milioane lei pe luna. Asa muncesc tinerii din domeniul ospatariei. Nici la terasele de lux situatia nu este alta. La terasa "Maria Celeste" din Herastrau tinerii au un program infernal. Lucreaza de la 10.00 la 2.00 dimineata, iar salariul nu depaseste trei milioane lei. "Salariul este mic, dar te scoti din spaga. In general, se pleaca acasa cu cate 500.000 lei de persoana. Iar un weekend il ai liber", a incercat Adrian, seful terasei, sa ma convinga sa ma angajez. Cand a venit vorba de carte de munca, acesta m-a asigurat ca daca ma misc bine mi se va incheia un contract de colaborare. Si ca "meniul" sa fie complet, inainte sa plec "seful" mi-a cerut insistent numarul de telefon. Nu l-am refuzat, dar i l-am dat gresit Sefa Cofetariei Nicola din cartierul Titan i-a spus ziaristului la interviu ca programul de lucru incepe la ora 7.30 si se termina la 22.00, adica dupa 15 ore de munca. In schimb, salariul oferit de ea a fost mai mare fata de cel acordat de patronii terasei din Herastrau, 7 milioane lei. Cu toate acestea, pentru a fi incadrat cu forme legale trebuie sa astepti. Reporterul Click! a fost fotografiat in timp ce-l astepta pe patronul unei firme de inghetata, din centrul Capitalei. Cu toate ca ora interviului fusese programata, cu o zi inainte, de comun acord, acesta nu era la sediu, plecase sa manance. La inghetata, fara acte Fetele care vand inghetata pentru o firma din buricul Capitalei s-au plans ca programul de lucru este obositor si ca abia asteapta sa fie angajata o noua vanzatoare. Cel care are afacerea cu inghetata i-a spus reporterului ca, pentru 3 luni de munca, nu ii va intocmi carte de munca. O alta terasa care are nevoie de forta de munca tanara este Spectrum. Aici patronii iti ofera 6 milioane pe luna pentru un program de lucru care depaseste zece ore pe zi. "Carte de munca? Dupa probe!" Seful terasei "Maria Celeste" din Herastrau ii explica reporterului Click! conditiile de munca: 16 ore de alergat printre mese si un salariu de 300 lei. Pentru acesti bani , cei care se incumeta sa presteze aici trebuie sa aiba si exeperienta. "Sunt clienti multi si trebuie sa te misti repede. Daca nu ai experienta nu poti face fata", ne-a spus cel care se ocupa de selectia viitorilor colegi. Chiar daca indeplinesti cerintele patronului, trebuie sa astepti finalizarea perioadei de proba pentru a ti se incheia contract de munca. sursa Link to comment
LeX LuTHoR Posted July 9, 2007 Share Posted July 9, 2007 Nu m-as angaja in asemenea locuri si in asemenea conditii ... e strigator la cer ... sclavie pe fata.Pacat de cei care "pun botu" ... Link to comment
iNm Posted July 9, 2007 Share Posted July 9, 2007 Cam pt toti tinerii e asa , nu doar pt ospatari ... lucrezi ca un animal pt bani putini. Link to comment
IceMan Posted July 9, 2007 Author Share Posted July 9, 2007 Lor le convine (banii, nu faptul ca stau ei așa mult acolo), pentru că primesc de la clienți. Tu chiar crezi că ei se mulțumesc cu atât? Salariul într-adevăr este mizerabil, însă ce se face "pe sub mânecă" e cu totul altă poveste, iar patronii știu asta probabil. Voi când mergeți pe o terasă sau ceva, nu lăsați nimic chelnerului? Link to comment
TyreXel Posted July 9, 2007 Share Posted July 9, 2007 am un coleg care s-a angazat pe timp de vara ospatar la un club, salariu are 5 milioane dar pleaca de fiecare data acasa cu cateva sute de mii... odata a plecat cu 180 ron ca a prins niste turci Link to comment
Christian Verhulst Posted July 9, 2007 Share Posted July 9, 2007 spaga, nu spaga, salarul trebuie sa fie decent. e vina tinerilor ca merg sa lucreze pe atatia bani. Link to comment
ShoX Posted July 9, 2007 Share Posted July 9, 2007 IceMan asta e tara noastra mult iubita numita Romania :gives: Link to comment
Fallout Posted July 10, 2007 Share Posted July 10, 2007 IceMan asta e tara noastra mult iubita numita Romania :gives:word. nu as accepta sa lucrez in asemenea conditii! Link to comment
Fane Spoitoru Posted July 10, 2007 Share Posted July 10, 2007 peste tot e la fel nu exista loc unde sa lucrezi putin si sa iei bani multi, ma refer in cazu tinerilor din romania, cel mai des sunt intalnite cazurile de la fast food si de pe la terase vara ... lucrezi si f multe ore Link to comment
LucianBv Posted July 11, 2007 Share Posted July 11, 2007 Lor le convine (banii, nu faptul ca stau ei așa mult acolo), pentru că primesc de la clienți. Tu chiar crezi că ei se mulțumesc cu atât? Salariul într-adevăr este mizerabil, însă ce se face "pe sub mânecă" e cu totul altă poveste, iar patronii știu asta probabil. Voi când mergeți pe o terasă sau ceva, nu lăsați nimic chelnerului? Si totusi,salariul trebuie sa fie mai mare.Adica "fratilor..fiti multumiti ca lucrati aici,de maine am o idee,munciti voi gratis ca oricum stiu ca faceti ciubuc".Sunt zile mai bune si zile mai slabe.Si nu toti fac acelasi bacsis,depinde de talentul fiecaruia si de felul in care se descurca.Daca tot se sta cate 16 ore pe zi la munca,sa se faca in asa fel incat sa se ofere macar un salariu decent.De altfel sunt sigur ca patronii au un castig foarte mare si nu vad de ce nu si-ar permite sa ofere un salariu de macar 6 milioane(lei vechi). Link to comment
Guest waterfall Posted July 11, 2007 Share Posted July 11, 2007 IceMan asta e tara noastra mult iubita numita Romania :gives:Wooooooooooooooooordmuncesti muuuult pt bani putini :blink: Link to comment
Guest Bogdan Posted July 12, 2007 Share Posted July 12, 2007 Am incercat si eu odata vara asta...o proba la o terasa...in oras...deci...a fost cam asa...prima zi...de la ora 14 la ora 3...a doua zi administratoru a spus sa venim la ora 9...am ajuns la 9 si 15 acolo..si am stat pana noaptea la 2 din nou...a 3a zi...de la 11...am stat pana la ora 15 si am renuntat...trebuia sa continui progamul asta pentru incredibila suma de 300 RON pe luna... nu mai are rost sa spun ca in prima seara a incasat 35 de milioane...in a 2a seara 48 de milioane...si la angajati...le da un mare nimic...este o mare nedreptate treaba cu sezonierii...dar cine are nevoie de bani si nu are alta alternativa...... Link to comment
zuzu Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 cunosc pe cineva care a lucrat la o terasa .. si pleca acasa in fiecare zi cu cel putin 50 RON .. insa banii acestia nu-i castiga intr-un mod cinstit .. ci inselandu`si clientii .. unde se faceau consumatii mari .. peste 1 milion de exemplu .. "ingrosa" nota de plata .. pt ca acei clienti nu mai stiau cat au de platit .. si nici nu ii interesau daca dadeau cu 5 RON in plus .. insa era o munca foarte obositoare si stresanta ..luand in vedere ca nu aveau carte de munca .. si chiar daca aveau .. figurau cu un salariu foarte mic .. e ceva cat se poate de normal dupa firea omului sa incerce sa castige mai mult prin alte metode .. la urma urmei toti trebuie sa muncim ca sa avem din ce trai .. nu toti au diplome de facultate sau cv-uri bogate pentru a fi angajati in functii mai bune.la urma urmei .. cineva tot trebuie sa o faca. eu unu n-as face-o dar nici nu trebuie sa-i aratam cu degetul. Link to comment
Shuriken Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 daca ai nevoie de bani te angajezi oriunde pentru orice salar oricat de mic si oricate ore de munca patronii de la terase stiu asta si profita de tineri la maxim nu numa in romania e asa in aceasta privinta Link to comment