Jump to content
IceMan

Corturile bucurestene de prim-ajutor ofera apa fierbinte

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Pensionarii stau in soare, la coada, sa li se ia tensiunea Corturile de prim-ajutor pentru canicula sunt asaltate zilnic de mii de oameni dornici sa-si verifice tensiunea si sa inhate o sticla de apa.

Pensionarii prefera sa stea minute bune in strada, la peste 30 de grade, doar pentru a fi bagati in seama de catre un doctor. Corturile sunt insa prea putin dotate: nu sunt racordate la reteaua de curent si nu au frigidere portabile care sa tina apa rece. Unde se poate, medicii pun baxurile in frigiderele magazinelor din zona. De cele mai multe ori, oamenii primesc o sticla de apa calda. Cazurile care sa necesite chemarea Salvarii sunt rare, oamenii dand navala doar pentru sticla gratuita pe care o dau cadrele medicale.

Cortul de prim-ajutor din Piata Universitatii este vizitat zilnic, in medie, de 300 de oameni. Cei mai multi sunt batrani care stiu ca au probleme de tensiune si se sperie din cauza caldurii. Apoi sunt cei care chiar se simt rau, au dureri de cap sau stari de lesin. Dupa pranz, cortul este ca un cuptor incins. Soarele, asfaltul incins, cladirile de beton din jur si miile de masini care fac cozi interminabile prin centru fac o atmosfera insuportabila. Asa ca pentru multi singurul refugiu ramane cortul de prim-ajutor. Inauntru asteapta un medic, un beauty adviser a�� da, ati citit bine a�� si un politist comunitar toropit. Beauty adviserul Elena Hossu este cea care le explica oamenilor cum sa se protejeze de soare.a��Le luam tensiunea, le dam sfaturi despre cum sa se fereasca de caldura si le oferim o sticla de apa, cam calda. Pentru situatii grave, cum nu au fost pana astazi, avem cateva medicamente si chemam Salvarea imediat", spune Domnita Alexandru, medicul responsabil de cort pe tura de dimineata.

Apa rece exista doar in locuri alese

In zonele mai departate de centru, medicii au mai putin de lucru. Primesc in jur de 100 de pacienti pe zi. Caldura din corturi este insa aceeasi. Ele sunt asezate pe langa marile piete, parcuri si alte zone cu trafic intens. La Piata 1 Mai, am gasit un muncitor trecut de prima tinerete caruia i se facuse rau. A primit o sticla de apa si dupa ce s-a odihnit putin si-a revenit. a��Am mai avut vreo 20 de pacienti pana acum (ora 13 a�� n.r. ) fara probleme serioase. Le-am luat tensiunea, le-am dat apa si si-au vazut de treaba. Din fericire este un magazin alaturi, unde tinem apa la rece. Avem si noi nevoie, fiindca e cald aici", spune Stela Breza, asistenta a��detasata" de la Spitalul de Arsi pentru o zi in cortul de canicula. Majoritatea corturilor din Capitala ramane, pana spre sfarsitul verii, la dispozitia oamenilor care chiar au nevoie de ajutor dar si a celor care n-au treaba sau care n-au bani pentru o sticla de apa.

Medicii francezi recomanda pentru primul-ajutor camere reci in loc de corturi

Dupa ce Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ajutorul ajutoritatilor franceze pentru combaterea caniculei, ieri a avut loc prima intalnire intre medicii francezi si cei romani. "Ideea corturilor nu este tocmai cea mai buna solutie, intrucat este destul de cald in cort. In plus, multa lume s-a asezat la coada ca sa-si masoare tensiunea, in timp ce afara erau peste 35 de grade. In opinia francezilor, ar fi mai bine ca persoanele carora li se face rau sa poata fi duse in spatii racoroase, intrucat cea mai buna medicatie impotriva caldurii este frigula��, a declarat coordonatorul SMURD, medicul Raed Arafat, prezent la intalnire. Pe langa informarea populatiei, medicii francezi au spus ca ar fi nevoie de "monitorizare preventiva de lunga durataa��. Asta inseamna ca fiecare primarie trebuie sa cunoasca situatia persoanelor la risc din zona pe care o reprezinta si, in zilele caniculare, sa vina in ajutorul acestora. Cosmin Pana

sursa

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...