Jump to content
Ayana

Psihoterapie

Recommended Posts

In ziua de azi, intr-o societate dominata de principii capitaliste, si implicit putin din "legea junglei" este foarte posibil sa dezvolti anumite probleme, anumite complexe care te impiedica sa interactionezi normal cu ceilalti oameni, iti deformeaza perceptia, etc.

Intrebarea mea e: ati simtit vreodata ca aveti nevoie de terapeut (a se intelege terapie nu medicatie)? ati fost? daca da, ati considerat utile sedintele?

Pentru cei care nu ar face asa ceva... de ce nu?

Sper ca aceasta sa fie o discutie constructiva, sa nu se ajunga la nici un fel de flame... discutam pur si simplu tespre psihoterapie, beneficiile ei, experiente personale...

Link to comment
Share on other sites

Am simtit de cateva ori nevoia sa apelez la ajutor din partea unui profesionist, dar mi-am dat seama ca-mi pot rezolva singur problemele. Ajunge sa te relaxezi putin, sa-ti eliberezi mintea de toate problemele si sa faci ceva ce-ti place. Dupa aceea, iti pui ordine in ganduri si gata. Cel putin, asta a functionat in cazul meu.

O alta metoda de a te elibera de stres si energie negativa este sa participi la un Fight Club. Inainte sa aruncati cu rosii urat mirositoare in mine, mentionez ca nu sunt o persoana violenta, dar o bataie (cu manusi de box) este excelenta. Multi spun ca bataia este rea in sine, idee pe care eu o vad ca pe una dintre perceptiile deformate de care vorbeste Serenity (apropo, interesant topic :) ). Atat cat timp ambele persoane vor (si nu se ajunge la rani deschise), as spune ca e OK.

Psihoterapie este utila, cred eu, in cazul persoanelor cu un ritm de viata foarte alert, care efectiv nu au timp sa se relaxeze. Dar, daca nu esti atat de stresat si/sau ocupat, o vizita la psihoterapeut nu isi are rostul. Creeaza tendinta de-a-l lasa pe altul sa se ocupe de problemele tale emotionale.

Acum am ceva de facut, dar mai tarziu voi descrie cateva metode de relaxare ce functioneaza aproape la fel de bine ca o sedinta de psihoterapie.

Link to comment
Share on other sites

Am fost,sedintele nu le consider utile,nu mi s-o spus ceva nou,ceva ce nu stiam pana atunci,nu m-o ajutat in ceva fel,problemele le stiam eu oricum,ei numa imi aminteau..si cam atat

In loc de calmante serioase...o bere buna,vangelis,era,jean michelle jarre,enigma la maxim...si in vro 20 minute trece stresul,si toate probleme mari ale zilei

Prin violenta la mine nu merge,violenta daca o folosesti drept calmant,in cativa ani vei ajunge sa iti bati nevasta doar ca se te mai calmezi un pic dupa o zi grea de munca(nope,asta nu o fost o gluma,chiar stiu persoane care fac asa ceva)

Terapia rar ajuta,vointa,si controlul de sine e baza.

Link to comment
Share on other sites

De fiecare data, dupa o sesiune as avea nevoie de un psiholog :rofl1:

Serios vorbind, am fost si eu in situatii grele, probleme de familie, cu prieteni, cu prietena, cand as fi avut nevoie de un psiholog cu care sa pot disuta orice legat de problemele care ma apasau pe vremea respectiva.

O senzatie placuta este, cand poti discuta cu cineva, de care sa stii ca te va asculta pana la capat, si nu o sa-si bata joc de sentimentele tale.

Topic interesant Serenity...good point :tiphat:

Link to comment
Share on other sites

Si eu am avut perioade dificile ... familie ( cu tata mereu sunt in razboi, nu pot sa il sufar.Cand am fost mic pe vremea revolutiei ne-a lasat balta si a fugit in Germania si acum face pe seful ... in fine sa nu deviez ), prieteni ( azi ne certam, maine ne impacam ), prietena ( am suferit mult din cauza asta ) si am simtit nevoia unui psihoterapeut ... dar mi-am dat seama ca cel mai psihoterapeut e mama mea cu care pot vorbi orice, oricand.

Nu stiu ... sunt genul de persoana care fara familie si prieteni ma simt ca si ultimul om :( .E bine ca ii am mereu alaturi.

Link to comment
Share on other sites

tind sa ma enervez si odata nervos explodez pe loc incerc pe cat posibil sa nu tin in mine ( asta e bine pt mine si rau pt cei de langa mine), acum nu pot spune ca nu voi apela la psihoterapie daca este nevoie si ma poate ajuta de ce nu

Link to comment
Share on other sites

tind sa ma enervez si odata nervos explodez pe loc incerc pe cat posibil sa nu tin in mine ( asta e bine pt mine si rau pt cei de langa mine), acum nu pot spune ca nu voi apela la psihoterapie daca este nevoie si ma poate ajuta de ce nu

Da. la fel si la mine. Momentat trec printr-o perioada destul de dificila din viata mea, prea multe schimbari, si nici cu prietena nu merge prea bine....si m-am gandit sa ma duc si eu un psiholog, da nu cred ca ma poate ajuta cu multe, cel mai bine eu imi cunosc problemele ... si stiu si ce trebuie sa fac, dar cateodata...nu e chiar asa de usor. Oricum nu e exclus ca pe viitor sa consult un psiholog....

Cand ma enervez fac foarte urat...adica ranesc pe toti din jurul meu .. sentimental vorbind.

Incerc sa ma calmez ascultand chill out ... sau ies pur si simplu la aer curat la plimbare ... este cand are efect.. este cand gandesc si mai profund, sie mai rau.

Ma apuca iara ........ :hair:

ps: mi-ar placea sa se scrie cat mai mult in threadu asta si eventual cum scapati de ganduri si probleme ...

faza cu fight club, nici mie nu mi se pare idee buna.

Link to comment
Share on other sites

ma dau banii afara din casa si nu stiu ce sa fac cu ei...

n-am nevoie si nici nu am avut nevoie... poate cand voi avea 80 de ani si oleak de Parkinson o sa ma mai gandesc la acest lucru

Problema banilor, da este una sensibila avand in considerare ca o sedinta costa undeva la 50 RON, dar cine tine la echilibrul sau interior uneori este dispus sa o plateasca. Daca te consideri un om lipsit de probleme, fara nici o dificultate de integrare sau de comunicare te felicit. Putini sunt ca tine. Doar ca psihoterapia nu este pt oameni batrani (oare la senilitatea provocata de varsta te gandeai?), este chiar raspandita mai ales in tarile dezvoltate printre oameni obisnuiti ca si tine si ca si mine, care prefera sa isi spuna problemele unui om platit sa le asculte si sa dea sfaturi calificate (si e obligat sa iti tina secretele prin doctrina profesionala si de legi altfel isi poate pierde dreptul la libera practica), decat unui prieten care la nevoie se poate intoarce impotriva ta.

@musthyzz: ai fost deja? daca da, te-a ajutat cu ceva?

Link to comment
Share on other sites

heh bun thread, aici vezi punctele slabe ale unor useri. :D

mie mi-ar placea sa consult un psiholog dar numai din curiozitate (sa vad ce stie, nu sa vb despre mine) dar nu cred ca o s-o fac vreodata pt ca nu am nevoie (si nici nu o sa am) si oricum nu as da bani pe asa ceva, eventual as face eu facultatea respectiva.

mi-ar placea sa am un psiholog ca prieten, sa bem o bere sa vb in fiecare zi despre lucruri interesante (nu despre mine).

ps eu cand am nervi ma calmez cu ceva extrem (ascult muzica tare, dau cu pumnu intr-un perete pana il crap, fac cate flotari pot, ies la un jogging etc).

mi-as lua un sac de box (e divin) dar nu am unde sa-l agat (stau la apartament, nu la casa).

Link to comment
Share on other sites

Psihoterapia este pentru oamenii cu probleme si in urmatorii ani o sa fie nevoie de specialisti in domeniu. Daca te uiti la tineretul din ziua de azi iti dai seama ca multi o sa sfarseasca cu capul intre picioare :), asa ca o sa fie la mare cautare terapeutii. Chiar si in ziua de azi multi au nevoie, dar nu s-ar duce sa faca o consultanta nici platiti. Rusinea si frica de a recunoaste ca au probleme nu le permite. Cel mai potrivit cred ca ar fi un consilier. Deficientele de comunicare copil-parinte sunt evidente.

Pentru mine cea mai buna terapie este tastatura care de multe ori a ajuns semicerc (luati-va delux este cea mai rezistenta), iar daca nici cu tastatura nu obtin satifsfactia dorita ma duc la Spawn si facem o terapie in grup. Nu a dat gres niciodata :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

eu cand am nervi ma calmez cu ceva extrem [...] dau cu pumnu intr-un perete pana il crap [...]

mi-as lua un sac de box (e divin) dar nu am unde sa-l agat (stau la apartament, nu la casa).

Asa, asa :D

Iata cateva metode de relaxare...

1. Asculti muzica in timp ce citesti ceva

Fiecare are cateva melodii care-l linistesc. In cazul meu, Ice cube - "Today Was a Good Day", 2Pac - "I Ain't Mad At Cha", Warren G & Sissel - "Prince Igor", Afu-Ra - "Caliente", ceva Atmosphere, putina clasica si altele. Asadar, intru pe Wikipedia, caut informatii despre ceva ce-mi vine pe moment, dau drumul la muzica si incep sa citesc. Atentia este concentrata asupra cuvintelor, asa ca muzica actioneaza intr-un fel la nivelul subconstientului.

2. Meditatia (sau ceva apropiat de ea)

Intins pe pat sau stand in fotoliu, inchizi ochii, iti golesti mintea de orice (da, stiu ca e greu... cel mai bine merge dupa un efort fizic intens). NU dormi.

3. Iti gasesti un obiect, preferabil multicolor, si il fixezi cu privirea. Elimini orice alte ganduri, in univers exista doar 2 elemente: tu si obiectul respectiv.

4. Sport (asta a zis deja Spawn)

5. Kata

Geamul deschis (desigur, poti face asta si in parc, daca nu te deranjeaza faptul ca unii se vor holba la tine), tu si... atat. Miscari lente, care iti solicita muschii tocmai prin faptul ca sunt lente. Iti imaginezi ca un flux de energie trece prin tine si il directionezi prin miscarile pe care le executi.

Desigur, exista si iesirile in oras, fotbalul, filmele, cititul. Cele de mai sus mi se par cele mai eficiente.

Referitor la Fight Club: nu spuneti ca nu e o idee buna inainte sa incercati.

Dau rezultate si discutiile cu prietenii. Personal, nu prea-mi place sa fac asta, pentru ca nu agreez ideea de a-i impovara pe altii cu problemele mele.

Link to comment
Share on other sites

daca as merge sau am mai mers before?:) asta tine de cv-ul meu...

utilitatea acestor vizite? in cazul in care dai peste cineva care profeseaza doar ca sa te cheme la n sedinte cu ora platitia in euro...= 0

Dca gasesti o pers dedicata..te poate ajuta sa te descarci..sa iti impartasesti temerile..chiar si dintre cele mai stupide...cel mai bun psihoterapeut ptr tine..tot tu ramai :happy1:

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...