Jump to content
IceMan

Populatia trebuie convinsa de siguranta pensiilor private

Recommended Posts

"E imposibila repetarea experientei FNI" Campania de informare va reduce neincrederea oamenilor in sistem Spre deosebire de alte tari din Europa de Est, unde au fost introduse deja pensiile private, piata financiara romaneasca este victima neincrederii generate de fraudele de pe piata financiara.

Mai multe sondaje de opinie efectuate in randul populatiei au aratat ca romanii mentin inca o reticenta cu privire la sistemul de pensii private, din cauza lipsei de informatie sau de teama unei experiente similare FNI sau Caritas. Avand in vedere forma actuala a legislatiei in domeniul pensiilor private, o repetare a experientei Caritas sau FNI este practic imposibila, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, la un seminar pe tema pensiilor private. "Desi are unele imperfectiuni, legislatia actuala este foarte stricta si clara, indicand astfel ca este imposibil sa se repete experienta FNI", a spus Oancea. De asemenea, a precizat ca exista posibilitatea ca in aceasta saptamana sa se semneze contractul cu compania care va desfasura campania publica de informare, campanie care se va desfasura pe parcursul unui an. "Cautam inca solutii pentru a suporta costurile informarii.", a adaugat acesta.

Sistemul va fi supravegheat de 4 entitati

Seful autoritatii de reglementare si-a intarit ideea aratand ca in supravegherea sistemului de pensii private vor fi implicate patru entitati, si anume CSSPP, depozitarul, auditorul si fondul de garantare, care se afla in proces de constituire. "Ca depozitar de fonduri de pensii private, bancile sunt autorizate de Banca

Nationala a Romaniei, deci avem inca un element de siguranta in acest sistem", a spus Oancea. In ceea ce priveste fondul de garantare, acesta a mentionat ca au avut deja loc intalniri intre administratorii de fonduri de pensii private pentru a discuta detaliile privind constituirea acestuia.

De aceeasi parere s-a aratat a fi si Besim Jawad, Project Manager Pensii Private in cadrul companiei Interamerican, care a aratat ca in ceea ce priveste riscul financiar, legislatia in domeniu il acopera foarte bine, intrucat exista o supraveghere a sistemului, o impartire a riscurilor intre administratorul si depozitarul fondurilor de pensii, precum si o monitorizare permanenta de catre CSSPP. "Toate aceste elemente nu pot permite o intamplare nedorita, pentru ca sunt prevazute in lege masuri stricte", a afirmat Jawad.

Ridicarea gradului de cunoastere - garantia principala

In ceea ce priveste garantiile, seful autoritatii de reglementare a pensiilor private a aratat ca ridicarea gradului de cunoastere constituie o garantie foarte importanta. "Consider ca informarea publica va fi un proces continuu, iar peste un an vom putea vorbi pe acest subiect cu mult mai multa incredere", a spus Oancea. Acesta a mai spus ca nimeni nu poate garanta un anumit nivel al randamentului contributiilor unui participant la sistemul de pensii private. "In conditiile actuale ale economiei europene si mondiale, nimeni nu se poate angaja pe termen lung sa garanteze un anumit randament la sfarsitul perioadei de contributie. S-a ajuns la un compromis si sistemul garanteaza doar contributiile din care se scad comisioane de administrare", a aratat seful CSSPP.

Riscurile sistemului, acoperite aproape in totalitate

Besim Jawad a aratat, facand referire la cele patru categorii de risc, ca sistemul pensiilor private va fi afectat per ansamblu de un grad redus de risc, acesta fiind acoperit in cea mai mare parte.

El a aratat ca riscul de investitie este foarte mic, pentru ca exista multe masuri de protectie.

Pentru pilonul III, aceste riscuri sunt ponderate in functie de performanta medie a fondurilor, iar pentru pilonul pensiilor private obligatorii exista o garantie minima oferita de CSSPP. "Si acest capitol este bine acoperit si ne poate asigura ca nu se va intampla un accident major", a precizat reprezentantul Interamerican. Privitor la riscurile legate de conditiile de piata, Jawad a spus ca pentru concurenta exista un reglementator pentru acordarea de licente, dar si pentru materialele de marketing. Referitor la riscurile operationale, care implica executarea sistemului, el a aratat ca va exista o campanie de informare, iar Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale este institutia de evidenta a sistemului, in timp Agentia Nationala de Administrare Fiscala isi va asuma rolul de colectare a contributiilor. "Ultima categorie de riscuri este singura care ar putea ridica un semn de intrebare, insa, daca totul merge bine, sistemul se va implementa asa cum este prevazut si nu va exista cu siguranta un caz de tip FNI", a afirmat Jawad.

CSSPP ar putea aproba intr-o luna norma pentru pilonul II

Potrivit CSSPP, pe segmentul pensiilor facultative au fost autorizate deja patru fonduri de pensii si patru administratori si se afla in curs de autorizare alti patru administratori. "Pana la finele acestui an vom avea opt-noua administratori pe pilonul III, la care se vor adauga 10-12 companii autorizate sa functioneze pe pensiile private obligatorii", a afirmat Oancea. Totodata, acesta a anuntat ca, in cel mult o luna, ar putea autoriza proiectul de norma privind modul de aderare a participantilor la sistemul pensiilor private, aflat acum in dezbatere publica, iar in sedinta de maine, comisia ar putea aproba norma privind contabilitatea pentru fondurile de pensii facultative care va contine prevederi si pentru pilonul II.

Potrivit reprezentantilor Interamerican, numarul participantilor la sistemul de pensii administrate privat este estimat la 2,8 mil. anul acesta, urmand sa ajunga pana in 2016 la circa 4,5 mil. de contribuabili, in timp ce valoarea activelor va urca la aproape noua miliarde euro in 10 ani.

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...