Jump to content
ShadyMonto

Sfaturi medicale

Recommended Posts

Posted

Me again :P . As avea o intrebare in legatura cu o boala , este vorba despre discromatopsie (incapacitatea de a distinge culori de nuante alaturate in spectrul vizual ; des comfundata cu daltonismul) , stiu ca in Legislatia Romaniei nu este mentionata ca boala eliminatorie in privinta obtineri carnetului de conducere(iar in UE este considerata ceva normal) ; ma intrebam daca testul pentru depistarea ei(cel cu mozaicul de culori) mai este inca practicat&eliminatoriu atunci cand este nevoie de o viza medicala .(chiar si pentru permins).

Din cate am mai citit pe net se pare ca 8% din barbati sufera de aceasta boala(un procent destul de mare)...iar in Romania 500.000 de persoane adulte (peste 18ani).

Mentionez ca discromatopsia nu afecteaza in nici un fel distingerea rosului de verde :P (ca sa nu existe confuzi).

Indreb acestea fiindca acum 4 ani juma mi-am facut testul asta si l-am picat (pe vremea aia imi trebuia mie la ceva..) , si ma gandesc ca poate pe viitor (peste 1-2 ani) sa dau de carnet . Si inca ceva : chiar nu este nici un link care sa contina testul mozaicului/bulinelor de culori...sau cineva sa-l aiba prin comp? ;;)

Posted

nush :dontknow:

=)) lol ... need for posts?

ulisee ms de intentie , dar nu este cea ce am cerut + ca articolul respectiv este pe alocuri gresit.

cu toatea acestea am gasit in el numele corect al testului respectiv :D ...cea ce ma condus catre wikipedia .... si ca sa vezi , minune , vad nr. respectiv (dat exemplu) : http://ro.wikipedia.org/wiki/Imagine:Ishihara_2.svg ... dar cum ziceam aceasta discromatopsie se manifesta in mod diferit la fiecare persoana , la mine (din cate am observat de-a lungul vieti) : imi trebuie mai multa concentrare ca sa disting portocaliul mai inchis de rosul mai sters , verdele deschis palid fata de o anumita nuanta de galben , si rareori (depinde de nuanta maro de verde // mov inchis de negru). Cum ziceam , le disting dar nu din prima clipa ... imi trebuie 1-2 secunde de concetrare mai mult fata de ceilalti (si repet depinde numai de nuanta de culoare : care de asemenea sta la baza discromatopsie).

Cu toate acestea rosu fata de verde disting (cateodata) exagerat de bine . Tin minte ca aveam o cutie verde pe care avea un scris mare rosu (asta cand eram mai mic..acum 4 ani) , rosul acela mi se parea ca ar fi scos in relief din cutie ... foarte departe (ca culoare) de verde , nu stiu cum sa ma exprim :dontknow: .

Anyway revenind la ideea de baza : chiar nu este nici un link care sa contina testul mozaicului/bulinelor de culori...sau cineva sa-l aiba prin comp? (testul cat mai complet) ... si la obtinerea permisului se mai practica testul acesta?

LE : am gasit testul :( , pe unele le pot percepe .. iar pe altele nu . :dontknow:

Posted

am obtinut viza medicala pt permis anul asta, in aprilie. si s-a practicat testul. din ce am inteles de la alte persoane discromate pe care le-am cunoscut, o confuzie de culori deseori intalnita e ocrul (un fel de verde) deschis cu portocaliul deschis. si din ce tin minte din testul ala, era cam mult portocaliu si verde pe acolo. nu stiu insa daca primesti sau nu viza daca gresesti vreun nr de acolo.

Posted

un fost de-al meu avea asa ceva... si are permis... si tatal lui are aceeasi boala si e sofer de meserie... daca e ceva incearca cu vechea spaga... el parca asa si l-a luat...

Posted

un fost de-al meu avea asa ceva... si are permis... si tatal lui are aceeasi boala si e sofer de meserie... daca e ceva incearca cu vechea spaga... el parca asa si l-a luat...

boala se transmite genetic ... si practic nu are nici un impediment in viata (fiindca nu esti cu nimic diferit fata de ceialalti) , de aceea singura cale de a depista asa ceva este testul cu multe nuante de culori alaturate (cum sunt planshele Ishihara) (unde fizic este imposibil se deosebesti nr.)(celule cu conuri resposabile cu distingerea unor anumite culori raman insuficient dezvoltate -->sau cam asa ceva).

Si da de obicei daca reusesti sa-l confingi pe medicu la care iti faci controlu' sa-ti faca un test doar de daltonism (pe care in mod normal il treci) + ceva spaga .... te trece apt.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...