Jump to content
IceMan

Important: Din iulie, amestecul cu biocarburanti, obligatoriu

Recommended Posts

Imagine IPB

In sedinta de Guvern din data de 16 mai 2007, membrii Cabinetului Tariceanu au aprobat o serie de modificari si completari ale HG nr.

1844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport. Acestea prevad ca operatorii economici introduc pe piata numai amestec de biocarburanti si carburanti conventionali - derivate ale uleiurilor minerale, dupa cum urmeaza:

- de la data de 1 iulie 2007 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum;

- de la data de 1 ianuarie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum;

- de la data de 1 iulie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum;

- de la data de 1 iulie 2009 - benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum.

Prevederile se aplica sortimentelor de benzina si motorina pentru care se admite introducerea pe piata conform prevederilor HG nr. 689/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si a motorinei.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei. Determinarea continutului de biocarburanti in amestec se face in cadrul sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si a motorinei de catre organismele recunoscute de Ministerul Economiei si Finantelor pentru activitatea de esantionare a benzinei si a motorinei. Ministerul Economiei si Finantelor este responsabil cu monitorizarea efectului utilizarii biocarburantilor in amestec cu motorina in proportie de peste 5% in volum, la autovehiculele neadaptate.

Operatorii economici care introduc pe piata sau comercializeaza biocarburanti si alti carburanti regenerabili au obligatia de a transmite, trimestrial, Ministerului Economiei si Finantelor, informatii privind cantitatile de biocarburanti si alti carburanti regenerabili introduse pe piata. Nerespectarea acestei obligatii reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Biodieselul, o afacere cu potential

Conform informatiilor furnizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului, compania poloneza Eurologystika s.a. si-a exprimat interesul ferm pentru fructificarea potentialului pietei de biodiesel din Romania.

Delegatia poloneza, care s-a deplasat la Bucuresti in vederea explorarii posibilitatilor de colaborare in domeniul mentionat, a fost compusa din presedintele Consiliului de Administratie (CA) al firmei, Jerzy Kozlowicz, secondat de Andrej Dejneka, membru in CA, director pentru Strategii si Dezvoltare. Oaspetii polonezi au fost insotiti de Tomasz Suprowicz, prim consilier, sef al Sectiei Economice a Ambasadei Poloniei la Bucuresti. "Va invitam sa profitati de bunul renume de care se bucura Polonia si polonezii in Romania", a declarat Stefan D. Popa, in deschiderea dialogului, subliniind disponibilitatea CCIB de a furniza informatiile necesare demararii unei afaceri de anvergura in Romania. Preocupata de gasirea celor mai bune solutii pentru indeplinirea cerintelor comunitare privind protectia mediului, prin generarea de biodiesel, in paralel cu productia de benzine si motorine, compania poloneza doreste sa valorifice potentialul de rafinare al Romaniei, estimat la 30 de milioane euro lunar, conform declaratiilor oficialilor Ambasadei Poloniei la Bucuresti.

In conditiile in care reglementarile UE impun in curand realizarea unei cote minime de 3,4% biodiesel pentru Polonia, respectiv de 3% pentru tara noastra, firma poloneza exploreaza posibilitatile de a investi intr-o unitate de rafinare integrata, avand ca materie prima culturile de rapita, sau de a folosi materia prima din Romania in capacitatile deja operationale in Polonia.

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...