Jump to content
IceMan

Mii de romani din Spania s-ar putea intoarce acasa

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Aproximativ 50.000 de romani lucreaza in Spania numai in constructii, iar criza cu care se confrunta sectorul imobiliar de acolo i-ar putea determina pe multi dintre acestia sa revina acasa.

Cel putin asa cred specialistii in domeniu, care sustin ca prabusirea pietei spaniole a constructiilor este un motiv pentru imigrantii romani sa se reorienteze. Desi considera precipitata o astfel de concluzie, fiind de parere ca oamenii nu raman imediat fara locuri de munca, ministrul muncii, Paul Pacuraru e de parere ca, in cazul in care criza persista, romanii s-ar putea intoarce.

Prabusirea pietei spaniole a constructiilor, cauzata de dublarea preturilor in sectorul imobiliar si de criza de cereri, ar putea reorienta muncitorii care activeaza in domeniu catre alte piete. Zeci de mii de romani care muncesc acolo ar putea reveni in tara, acoperind criza fortei de munca din Romania, sustin specialistii in domeniu.

Companiile de constructii au suferit socuri serioase la Bursa saptamana trecuta, ducand la un adevarat colaps in sectorul imobiliar. Analistul Emil Stoica a explicat pentru Hotnews cauzele prabusirii firmelor de constructii: pe de o parte, dublarea preturilor in ultimii cinci ani si cererea redusa in comparatie cu oferta. Astfel, numai pentru 2007, se estimeaza o cerere de doar 600.000 de locuinte, in paralel cu oferta ce depaseste 800.000. In cazul in care situatia se mentine, e lesne previzibil ca firmele sa piarda sume importante si sa se ajunga la situatii de neacoperire a cheltuielilor si la disponibilizari. In aceste conditii, e normal ca muncitorii sa se reorienteze. "Daca situatia persista, multi romani s-ar putea intoarce acasa, iar aceasta evolutie ne-ar furniza solutia pentru problema noastra interna", a explicat pentru Hotnews analistul Emil Stoica. Şi Dan Popp, directorul unei companii imbiliare, e de aceeasi parere. "Muncitorii romani din Spania vor incerca alte piete, dar mai devreme sau mai tarziu se vor intoarce in tara".

"Ne precipitam", considera ministrul Muncii

Intervievat de ziarul Curentul, ministrul Muncii si Egalitatii de Şanse, Paul Pacuraru, sustine ca parerile sunt oarecum hazardate. "Nu putem spune ca deprecierea actiunilor in sectorul imobiliar in Spania va duce la disponibilizari in masa. Chiar daca acolo companiile au probleme, asta nu inseamna ca oamenii vor ramane imediat fara locuri de munca. Au proiecte, lucrari nefinalizate, nu pot ramane fara oameni. Acest lucru se poate intampla treptat, iar daca situatia se mentine, e posibil ca romanii sa revina acasa."

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, crede ca oferirea de pachete salariale motivante ar fi cel mai important atu care ar determina intoarcerea emigrantilor in tara. De altfel, la o conferinta pe probleme specifice, si fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu punea punctul pe "i". "Romanii nu pleaca de la casa lor pentru 100-200 de euro in plus, iar patronii ar trebui sa le ofere mai multi bani".

Potrivit estimarilor neoficiale, numarul muncitorilor romani care lucreaza numai in sectorul constructiilor in Spania depaseste 50.000.

sursa

Posted

La cat de mult se construieste in Spania, e imposibil ca romanii sa ramana fara servici. An de an se ridica blocuri, cartiere, se modernizeaza iar romanii sunt printre cei mai buni in acest domeniu.

Fiecare orasel are pe putin 20-30 de cladiri neterminate, ceea ce denota ca spaniolii au pus tot mai mult accentul pe constructii.

Probabil unii vorbesc fara sa fi vazut cu ochii lor situatia.

Posted

Nu este adevarat.. am vecini din cartier care s-au dus la munca in Spania si lucreaza in constructii la greu , in fiecare an tot mai multi pleaca acolo , indiferent de domeniu ( tamplarie , metalurgie etc.)

Romani se vor intoarce in tara cand vor fi aceleasi salarii medii pe economie si preturi acceptabile. Se vede si de 1 Mai, romanii au invadat statiunile din Bulgaria.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...