Jump to content
IceMan

Utilitatile si chiria "inghit" jumatate din veniturile unei familii

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Doar un sfert din populatia Romaniei foloseste centrale de apartament, majoritatea fiind racordata la reteaua publica Cheltuielile pentru plata facturilor la utilitati reprezinta circa o treime din salariul romanilor.

Potrivit unui studiu al companiei ISRA Center Marketing Research, cei mai multi bani se duc pe aprovizionarea cu alimente si bauturi - 29,3% din totalul cheltuielilor unei gospodarii. De asemenea, plata chiriei reprezinta un efort financiar insemnat pentru locuitorii din mediul urban.

Studiul, care analizeaza situatia gospodariilor in ceea ce priveste utilitatile, arata ca intr-o luna de iarna, perioada considerata de varf pentru astfel de servicii, plata facturilor pentru utilitati (gaze, apa, energie electrica, energie termica) reprezinta aproape 36% din venitul net al unei familii. Totodata, 77% din repondentii la chestionarul ISRA au locuinta racordata la reteaua publica de gaze, in timp ce aproape un sfert spun ca nu au astfel de utilitati.

Cei cu venituri mici incalzesc apa la aragaz

De asemenea, sondajul releva faptul ca gospodariile din Bucuresti sunt intr-o masura mai mare racordate la reteaua publica de gaze naturale fata de restul oraselor din tara.

Un alt aspect interesant pe care il scoate in evidenta studiul se refera la modul de procurare a apei calde. Bucurestenii utilizeaza reteaua publica de utilitati, in timp ce locuitorii celorlalte orase folosesc microcentralalele de apartament. "Incalzitorul instant pe gaz este folosit mai mult de respondentii din orasele medii pentru a avea apa calda", spune Alina Dinca, research manager ISRA Center.

O categorie insemnata a populatiei, cei cu venituri sub noua sute de lei pe gospodarie, declara ca foloseste apa incalzita pe aragaz.

Cercetarea evidentiaza ca in Romania principalul tip de incalzire al locuintei il reprezinta inca centrala de cartier. Acest mijlioc de incalzire este urmat de microcentrala de apartament (22,1%) si centrala de bloc/scara (5,7%).

Apa rece, strict contorizata

"Bucurestenii sunt racordati la centrala de cartier intr-o masura mai mare decat populatia din orasele mari si medii", mai spune Alina Dinca, explicand ca respondentii au optat pentru un sistem propriu de incalzire, din motive economice (21,3%), locuiesc la casa (15,6%) sau nu exista racord in zona (12,7%).

Referitor la dotarea gospodariilor cu apometre, repartitoare de caldura sau gigacalorimetru, din studiul ISRA reiese ca 26,2% din repondenti au gospodariile dotate cu repartitoare de caldura in timp ce 73,4% nu au repartitor.

Conform studiului, romanii participanti la sondaj detin apometre pentru apa rece in gospodarie in proportie de 88,5%. Totodata, 73,7% din repondenti detin in gospodarie apometre pentru apa calda, in timp ce 26,3% declara ca nu au asfel de dotari. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.027 persoane din 27 de orase din tara, cu varste cuprinse intre 20 si 60 ani.

Situatia utilitatilor in gospodarii:

77% din repondentii la chestionarul ISRA au locuinta racordata la reteaua publica de gaze

69% din repondenti isi procura cel mai des apa calda in gospodarie de la reteaua publica

63,7% din repondenti utilizeaza centrala de cartier pentru incalzirea locuintei

22,1% utilizeaza centrala de apartament

5,7% din repondenti au centrala de bloc/scara

sursa

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...