Jump to content
IceMan

Traditii si superstitii de Paste

Recommended Posts

Imagine IPB

Ne pregatim pentru sarbatorile de Paste asa cum am invatat de la bunici si strabunici. Stim ca este unul dintre cele mai semnificative momente din calendarul bisericesc si avem grija sa nu lipseasca de pe masa ouale rosii, cozonacul, drobul de miel si alte mancaruri specifice.

Dar ce inseamna toate acestea?

Iata care sunt semnificatiile gesturilor pe care le facem cu atata sfintenie in fiecare an.

LUMINA DE INVIERE

Dupa slujba de Inviere, fiecare credincios se duce sa ia lumina. Adica isi aprinde lumanarea de la cea adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Aceasta lumanare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului.

OUALE ROSII

Se spune ca Fecioara Maria, cand s-a dus sa-si vada Fiul rastignit, a adus un cos cu oua. In acel cos au cazut picaturi de sange si ouale s-au inrosit. Dar aceasta este doar una dintre variante. Cealalta este ca, dupa ce L-au rastignit pe Iisus, rabinii farisei au facut un ospat de bucurie si la masa unul dintre ei ar fi spus: "Cand va invia cocosul pe care-l mancam, iar ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus". Legenda spune ca nu a apucat bine rabinul sa-si termine fraza ca ouale s-au inrosit, iar cocosul a inceput sa bata din aripi. In traditia romaneasca se crede ca ouale de Paste au puteri miraculoase: vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie. De aceea, in unele zone ale tarii, copiii sunt pusi sa se spele cu apa dintr-un vas in care s-au pus inainte oua rosii si bani de argint pentru ca astfel ei sa fie sanatosi tot anul si curati ca argintul. In Bucovina, Vrancea sau Putna Sucevei incondeiatul oualor cu motive traditionale a devenit o arta mult indragita.

MIELUL, IEPURELE SI MAGARUL

Daca mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus si se sacrifica in sambata mare tocmai ca o retraire a sacrificiului facut de Hristos care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat, atunci magarul poarta si el crucea alba pentru ca L-a adus pe Iisus la Ierusalim in Duminica floriilor. Pe langa aceste doua animale care au o insemnatate pur crestina, mai este si iepurele de Paste. Cu cadouri sau fara, iepurasul nu este o inovatie moderna, ci este "imprumutat" din timpul festivalurilor pagane. El simbolizeaza fertilitatea, venirea primaverii si este reprezentatia pamanteasca a zeitei Eastre. Germanii au dus cu ei in America traditia care avea sa fie adoptata de crestini abia dupa razboiul civil.

PASCA SFANTA

Pasca se coace de gospodine o singura data pe an. Are forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Iisus au fost rotunde si are la mijloc o cruce. Este frumos impodobita pe margini cu aluat impletit. Legenda spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit de un om care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum fara stirea lor. Intrebandu-l pe Hristos cand va fi Pastele, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista.

OBICEIURI IN TARA

In zona Campulung Moldovenesc, in zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in cerc, purtand lumanari aprinse in mana si asteapta preotul care le sfinteste bucatele din cosul pascal. In partile Sibiului, de Paste, se impodobeste un pom asemanator cu cel de Craciun. Deosebirea este ca in locul globurilor se agata oua vopsite (golite de continut). La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Datina spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. In Tara Motilor, in noaptea de Paste se ia toaca de la biserica si se duce in cimitir unde este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine si a fost furata sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat. Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.

sursa

Cu această ocazie vă doresc să aveţi parte de un Paşte Fericit alături de cei dragi!

Link to comment
Share on other sites

Pentru unii, probabil sarbatoarea Pastelui inseamna doar oua rosii, pasca sfanta, drob etc. Da` pentru mine nu toate astea reprezinta Pastele. Pentru mine Pastele reprezinta momentul invierii Domnului Isus Cristos, care a murit pentru pacatele noastre, si chestia asta e uitata de multa lume...

Eu va urez sarbatori curate

Link to comment
Share on other sites

Pentru unii, probabil sarbatoarea Pastelui inseamna doar oua rosii, pasca sfanta, drob etc. Da` pentru mine nu toate astea reprezinta Pastele. Pentru mine Pastele reprezinta momentul invierii Domnului Isus Cristos, care a murit pentru pacatele noastre, si chestia asta e uitata de multa lume...

Eu va urez sarbatori curate

Pocait? :o :o

"Iisus Hristos"

Link to comment
Share on other sites

pe mine cel mai mult ma supara cand ii vad pe toti smecheri spunand ca ei tin post .... daca ti post nu trb sa te lauzi in gura mare....

si post nu inseamna numai abtinere de la anumite alimente .... ci si sa nu injuram sa nu ne certam sa fim buni cu toti si sa mai lasam si de la noi....

oricum... Paste Fericit:P

Link to comment
Share on other sites

pastele e mai mult "mancare pe masa" si "lumina de la biserica", in primul rand mancarea pe masa e o prostie pentru ca romanul se bucara o zi ca are ce sa manance, iar a 2-a zi se gandeste ca nu mai are bani pt restul lunii, adica...mai simplu de atat ar fi sa zic "cheating happiness"

si lumina, pfff, o aprinde preotul cu bricheta si a sfintit-o, sfant e ala care a inventat gazul ca fara el era mai greu =))

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...