Jump to content
IceMan

Fara hamburgeri in scoli!

Recommended Posts

Imagine IPB

Un proiect legislativ care interzice promovarea si vanzarea produselor nesanatoase in unitatile scolare ar putea deveni lege in toamna acestui an scolar Cateva sute de parinti clujeni, nemultumiti de faptul ca firmele de fast food isi promoveaza nestingherite produsele in scoli si gradinite, au cerut ajutorul parlamentarilor pentru elaborarea unui proiect de lege care sa interzica vanzarea produselor de acest gen in incinta unitatilor de invatamant.

Proiectul va intra in dezbaterea parlamentului si prevede sanctiuni care pot ajunge pana la 50.000 de lei.

In prezent, peste 30% din copiii din tara noastra sufera de obezitate. Nutritionistii romani spun ca greselile alimentare reprezinta una dintre principalele cauze ale exploziei numarului de copii supraponderali.

Trist este faptul ca, de cele mai multe ori, parintii sunt cei care isi duc copiii in fast-fooduri sau le inlocuiesc "pachetelul de acasa" cu bani. Astfel, copiii sunt tentati sa aleaga chipsurile, napolitanele sau hamburgerii, produse gustoase si prezentate intr-un mod atragator, dar foarte nesanatoase, in detrimentul fructelor si legumelor.

"Chiar daca ofera o senzatie de satietate pe moment, aceasta dispare imediat, iar organismul cere o noua gustare dupa un timp scurt. Elevii se pot simti obositi si isi pierd concentrarea in timpul orelor de curs. In plus, cantitatea crescuta de zahar, existenta in alimentele de tip fast- food, are efecte negative si asupra dintilor in formare ai copiilor. Pe de alta parte, niciunul dintre acestea nu contine necesarul de vitamine si minerale, esentiale pentru cresterea armonioasa a copilului", explica prof. Mariana Graur, presedintele Societatii Romane de Nutritie. Medicul Mariana Graur a contribuit la elaborarea proiectului de lege, impreuna cu deputatii Mircia Giurgiu si Petru Movila. Potrivit prof. Graur, pe rafturile magazinelor aflate in incinta sau proximitatea scolilor ar trebui sa se regaseasca iaurturi, apa minerala si fructe.

Ministerul Educatiei si Cercetarii sustine, la randul lui, aceasta initiativa. "Daca asa au decis specialistii in nutritie, noi nu putem decat sa fim de acord cu ei", ne-a declarat Daniel Tomoni, de la biroul de presa al MEdC.

"Consumarea unor astfel de produse este inevitabila"

Presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invata?mantul Preuniversitar, Mihaela Guna, nu agreeaza interzicerea comercializarii produselor de acest gen.

"Nu stiu nimic despre aceasta initiativa. In opinia mea, consumarea unor astfel de produse este inevitabila, deoarece in scoli nu exista conditii pentru prepararea gratarului sau a salatei, asa cum recomanda nutritionistii", ne-a declarat aceasta.

Mihaela Guna spune ca un comportament alimentar sanatos nu ar trebui impus printr-o initiativa legislativa.

"Cand un copil isi cumpara un aliment, el ar trebui sa aiba garantia ca nu-i dauneaza sanatatii si ca este indicat pentru varsta lui. Avem legislatie in acest sens, pe care producatorii si comerciantii ar trebui sa o respecte", a explicat presedinta Federatiei Asociatiilor de Parinti. Daca acest proiect legislativ se va concretiza intr-o lege, ea isi va producele efectele din toamna acestui an scolar.

Astfel, Romania ar deveni al doilea stat din UE, dupa Estonia, in care va fi interzis consumul si comercializarea alimentelor de tip fast-food si a bauturilor dulci in interiorul sau in preajma scolilor.

O masura similara a fost aplicata si in SUA, unde sunt inregistrati cei mai multi copii obezi.

Proiectul legislativ prevede si cuprinderea, in programe, a unor discipline de studiu privind nutritia si deprinderile alimentare sanatoase. Nutritionistii vor elabora o lista cu alimentele care aduc un aport substantial de compusi cu efect daunator (grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari)."

Deputat Petru Movila,

vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor

Sfaturi pentru parinti

- Obisnuiti-va copilul cu un mic dejun consistent: lapte, paine integrala unsa cu unt, miere sau branza de vaci.

- Pachetelul pentru scoala trebuie sa contina un sandvis (doua felii de paine neagra sau secara, o felie de sunca sau piept de pui, o frunza de salata) si cel putin un fruct.

- Pranzul poate fi constituit din carne, peste sau ou, zarzavaturi sau salata, cartof, fructe sau prajituri de casa.

- Ultima masa a zilei (nu mai tarziu de ora 19.00) va contine salate de cruditati, fructe, lapte sau tartine diverse, care ii asigura copilului un somn linistit.

- Dulciurile nu trebuie sa apara prea des in meniul copiilor, deoarece acestea scad apetitul fata de alte alimente importante.

- Copiii nu au in fiecare zi acelasi apetit, motiv pentru care nu ii obligati sa manance doua zile la rand aceeasi mancare. Pe de alta parte, combinatiile frumoase de culori ale alimentelor incurajeaza placerea de a manca. Mancarea fiarta in exces are un efect contrar.

sursa

Link to comment

pe mine nu ma afecteaza cu nimic acest proiect... la liceul unde invat nu exista fast food :) e bine in primul rand pentru cei mici... nu mi se pare ok ca un copil de gradinita sa manance de la ff :|

care liceu? tre sa aiba vreun fast food prin apropiere..ca la toate exista

pai la noi in oras decat 1,2 licee au un fast food incorporat...dar nu cumpara lomea de la ele . Insa pe langa fiecare liceu exista cate un fast food de asta si cateodata se mai chiuleste ptr a lua masa acolo...si eu care asteptam sa se deschida unul in scoala :(

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...