Jump to content
IceMan

Muncitorii romani care lucreaza la negru isi dau in judecata angajatorii

Recommended Posts

Posted

Imigrantii romani care au muncit la negru anul trecut in Italia si care asteptau cu mare entuziasm actele pe care patronii ar trebui sa le ceara la oficiul pentru imigratie sunt dezamagiti.

La doua luni de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ei se vad in situatia de a munci in continuare ilegal, pentru ca angajatorii refuza sa le incheie contracte de munca.

"Multi patroni italieni nu dau lucratorilor contractul de munca. Ar trebui sa plateasca aproape 15 euro pe ora pentru un salariu minim, si nu 6-7 euro, asa cum platesc daca tin muncitorul sa lucreze in ilegalitate", spune Marian Casuta, reprezentant sindical Confederatia Generala Italiana a Muncii (CGIL) Milano. In ultimul timp, tot mai multi romani s-au adresat sindicatului. Disperati si nemaistiind ce sa faca, romanii iau calea tribunalului pentru a-si recupera banii pentru care au muncit cu greu. Benone si Aurel sunt decisi sa deschida proces angajatorilor. Au de luat cateva mii de euro.

"Am lucrat trei luni si nu am luat niciun ban"

"Eu am lucrat trei luni si nu am luat niciun ban. Acum patronul nu mai da niciun semn de viata. Il sun, nu raspunde la telefon", spune Aurel. Si cazul lui nu este singular. Benone a plecat de la Bacau. Cu mainile tremurande scoate din buzunar o foaie rupta dintr-o agenda si socoteste. Si-a scris cati bani are de luat. Vreo 5.000 de euro. "Am lucrat la negru. Cateva luni a mers bine, ne-a platit. Apoi a inceput sa ne amane. M-a mutat la un alt patron, ca sa scape de mine, apoi m-a dat afara din santier. Imi spune cineva de ce se poate face chestia asta in Italia? In fiecare zi am asteptat. Imi spunea: lasa ca domani, domani. Nu mai pot sa rabd", spune bacauanul. Acesta e motivul pentru care se gaseste drept in poarta sindicatului. Vrea sa deschida proces.

Sindicalistii italieni iau apararea romanilor

"Muncitorul isi poate recupera banii in urma unui proces. Poate dura chiar si doi ani, dar, in plus, se poate obtine un bonus financiar care ajunge si pana la 15 salarii. Sa nu uitam ca 60 la suta din romanii care muncesc pe santierele din Italia sunt platiti la nivelul cel mai de jos", declara Marian Casuta. Sindicalistii italieni sar in aparare: "Romanii trebuie sa aiba mare atentie. Pentru un contract mediu pot castiga lunar intre 700 si 1.000 de euro pe luna, cu 40 de ore lucrate saptamanal. Asadar, nu trebuie sa accepte conditii inferioare", spune Maurizio Crippa, responsabil cu problemele imigrantilor la CGIL Milano. "Daca accepta conditii sub contract, vor avea probleme mari cu italienii. Pentru ca e dificil sa vezi ca vin romani, straini si accepta conditii mai joase", a adaugat Crippa.

sursa

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...