Jump to content
IceMan

In Romania, nu exista niciun hotel etichetat ecologic

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Proprietarii de hoteluri si pensiuni considera ca investitiile pentru obtinerea eco-etichetelor sunt prea costisitoare si se amortizeaza greu Un hotel cu eco-eticheta ar trebui sa aiba in dotare baterii de lavoar cu fotocelule, rezervoarele de WC cu buton pentru jumatate din consum, iluminatul, cu senzori de miscare pe holuri si in lifturi, detergentii, fara continut de fosfati.

Mai mult decat atat, trebuie folosite materiale ecologice chiar de la construirea hotelului, dispozitive pentru rationalizarea consumului de apa si energie, dar si statii pentru reciclarea apelor uzate.

Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, anunta la sfarsitul lunii trecute ca s-au distribuit si la noi astfel de eco-etichete si ca hotelierii care au facut investitiile necesare le vor amortiza rapid, prin economiile facute la consumuri.

La solicitarea noastra privind o lista a hotelurilor de acest tip din Romania, raspunsul primit de la MMGA a fost sec: "Nu exista niciun hotel etichetat ecologic"! Motivul este unul foarte simplu: costurile ridicate pe care le presupun eco-investitiile.

Investitii enorme, cu beneficii mici si tarzii

O sursa de energie electrica neconventionala isi gaseste cu greu locul pe litoralul romanesc, dat fiind faptul ca sezonul turistic este de maximum 3,5 luni pe an. "O instalatie eoliana de producere a energiei electrice pe perioada estivala m-ar costa aproximativ un milion de euro!", afirma presedintele Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagra", Ciprian Constantinescu.

Proprietar a doua hoteluri in Jupiter, el da ca exemplu Olanda, in cazul folosirii eolienelor. "Chiar daca pe litoralul romanesc este vant mai mult ca in restul tarii, el reprezinta maximum 30% fata de puterea vantului si numarul de zile in care sufla in Olanda. Deci, ceea ce ei isi amortizeaza in trei ani, noi abia recuperam in zece", mai precizeaza seful patronatelor din turismul de la Marea Neagra.

In plus, finantarea unor asemenea proiecte prin credite nerambursabile nu-i incurajeaza deloc pe patronii din turism. "La dimensiunile afacerii mele, subventia pentru ecologizare ar fi de doar 70% din costurile totale. Si asta in timp ce in alte tari subventia este de 100%", spune Constantinescu. Presupunand totusi ca ar exista hotelieri interesati, finantarile nerambursabile pe care le-ar putea solicita sunt de maximum 90.000 de euro.

Produsele ecologice sunt prea rare si prea scumpe

Un dejun cu produse alimentare "bio" ar ajunge la multe sute de RON, dat fiind pretul lor foarte ridicat, chiar si la producator. "In plus, la consumul enorm din perioada de varf a sezonului estival, nu exista nicio garantie ca livrarea produselor alimentare inscriptionate "bio" va fi ritmica", considera hotelierul de pe litoral. O alta conditie pentru obtinerea eco-etichetei este refolosirea materialelor utilizate in industria hoteliera si limitarea consumului de apa.

"Adica ce sa refolosesc? Scobitorile? Hartia igienica? Sau cum sa le impun clientilor sa foloseasca apa mai putina? Sa le pun dozator cu jetoane? Chiar si asa, vor cumpara mai multe jetoane. Cu parere de rau, consider ca regulile astea nu-si pot gasi locul intr-o activitate hoteliera de dimensiunile celei de pe litoralul nostru", apreciaza Ciprian Constantinescu. Cu multe rezerve, el este de acord ca in alte zone in care sezonul turistic este mai indelungat a€“ la munte, de exemplu a€“ s-ar putea aplica eco-eticheta.

Turismul autohton este mult in urma

La capitolul Turism si calatorii din studiul Forumului Economic Mondial (WEF) pe 2007, suntem la coada competitivitatii globale. Reglementarile de mediu ne plaseaza, potrivit clasamentului, pe locul 101 in lume, din 124 de tari luate in calcul. Sanatatea si igiena din turismul romanesc sunt pe locul 99 in lume. In functie de volumul cheltuit de vizitatorii straini pe servicii turistice, Romania se situeaza pe locul 95.

sursa

Posted

Eu cred ca "Romania" ar trebui sa se gandeasca la lucruri mai importante decat hoteluri ecologice, brichete ecologice etc

Posted

Eu cred ca "Romania" ar trebui sa se gandeasca la lucruri mai importante decat hoteluri ecologice, brichete ecologice etc

Subscriu!

Cea mai mica problema la ora actuala sa fie acest aspect, si sa se axeze mai mult impotriva poluarii!

Posted

Eu cred ca "Romania" ar trebui sa se gandeasca la lucruri mai importante decat hoteluri ecologice, brichete ecologice etc

corect ...

Nu dati banii pe prostii faceti poze la copii :nanana:

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...