Jump to content
IceMan

Sex pe ulita la 14 ani

Recommended Posts

Imagine IPB

Telenovelele si lipsa de educatie au schimbat obiceiurile si stilul de viata ale tinerelor din mediul rural.Programele TV, internetul, institutia casatoriei care pierde teren, lipsa de educatie si de evenimente cu care adolescentii sa-si umple timpul liber sunt principalii factori care au facut ca varsta primului contact sexual sa fie din ce in ce mai mica.

Mai ales in mediul rural.

In ultima perioada au fost tot mai multe cazuri in care fetite de 13-14 ani au devenit mame. Sunt tot mai multi copii care fac copii. Am ales satul Arsura, judetul Vaslui, pentru un studiu de caz. Este satul in care traieste Ana Maria Barca, fetita care a nascut luna trecuta, inainte de a fi implinit 14 ani.

"Daca n-ai prieten, inseamna ca esti proasta"

Ascunsa dupa dealuri, la 13 kilometri de Husi, localitatea Arsura, cu cele 700 de suflete care traiesc acolo, pare uitata de lume si de timp, iar isprava Anei Maria, privita in retrospectiva, este comentata doar ca o sansa sa se vada si ei la televizor.

"A venit Pro TV-ul, au venit ziarele, a venit toata lumea. Am vazut-o la televizor pe fata, pe ma-sa si pe toate neamurile lor", spune Maria, o vecina de 64 de ani.

Numarul copiilor de aici a scazut de la an la an. In prezent, in clasele I-IV sunt doar 36 de copii, in toata scoala, cu clasele I-VIII, fiind 80 de elevi. In afara mersului la scoala, copiii din Arsura spun ca "se plictisesc".

O fata de 14 ani, colega de scoala cu Ana Maria, descrie o zi obisnuita din viata ei: "Ma trezesc dimineata si ma duc la scoala. Cand nu avem teza e cel mai bine. Apoi ma intorc acasa sa o ajut pe mama, sa dau mancare la animale, sa le dam apa, sa dam balegarul afara. Seara, daca e sarbatoare, iesim la discoteca. Eu si cu inca doua prietene mergem la Ghermanesti. Mergem pe jos, peste camp. Sunt cam 4 kilometri, dar nu-i departe".

Fata marturiseste ca are deja un prieten. "Vorbim de 9 luni. E din satul Ghermanesti si are 19 ani. Daca nu e sarbatoare, iesim seara in drum, ca nu ai unde sa te duci. Ne adunam toti. Prietenul meu vine cu bicicleta. Stam si pana la unu noaptea daca doarme mama", explica fata.

Prietena ei cea mai buna are 13 ani. A fost in aceeasi clasa cu Ana Maria, cea mai tanara mamica a satului. N-are inca prieten, dar ar vrea sa-si faca. "Daca n-ai prieten, inseamna ca esti proasta", spune ea. O critica pe Ana Maria ca a facut un copil fara sa aiba sot: "E bine sa te mariti, sa-ti faci un rost, dar macar sa implinesti 14 ani. Eu m-as marita in Italia, dar n-am bani de transport".

"Pentru un suc si o ciocolata, le duci unde vrei"

Fanica are 25 de ani, este din satul Ghermanesti si se declara mare amator de petreceri. De meserie este zidar, iar in timpul liber sta la barul din sat. In zilele de sarbatoare, este nelipsit de la discoteca. A acceptat sa ne povesteasca despre fetele minore cu care "se distreaza".

"Vin din multe sate, la noi, la discoteca. E muzica buna. Pustoaicele (fetele de 13, 14 sau 15 ani - n.r.) sunt fete frumoase. Daca stii cum sa intri in vorba cu ele, iti faci o prietena. Nu toate sunt usuratice. Sunt si fete cuminti. Dar putine", spune Fanica.

Tanarul macho sustine ca detine niste trucuri prin care poti pacali o fata. "Pustoaicele sunt, de multe ori, mai prostute. Daca le dai o ciocolata, un suc sau tigari bune, atunci poti sa le duci unde vrei. Daca nu ai o camera libera undeva, la prieteni, atunci poti sa mergi cu ele si in aer liber, pe camp, unde se nimereste", se lauda Fanica.

"Vad iubirea sub forme diverse si imita prost"

Cabinetul medical din Arsura este condus de medicul de familie Gabriela Alexinschi. Aici, ca in mai toate satele vasluiene, fetele isi incep viata sexuala in jurul varstei de 14 ani, spune Alexinschi: "Cauzele ar putea fi atat lipsa totala de educatie din partea parintilor, complet necunoscatori ai normelor de sanatate, de igiena, de viata sexuala. Dar o cauza foarte importanta o constituie lipsa oricarui mod eficient de petrecere a timpului liber. Pentru ca nu au nimic de facut, ei privesc la TV. Vad iubirea sub forme diverse si incearca sa imite. Fara logica, fara idealuri, fara educatie, imita prost, si rezultatele sunt acelea care se vad".

Medicul Gabriela Alexinschi apreciaza ca fetele din mediul rural, desi devin femei atat de timpuriu, pastreaza un fel de pudoare fata de informatiile sexuale, tainuind orice nelamurire de acest gen.

Programa scolara defazata

In niciuna dintre scolile de la tara din judetul Vaslui nu se preda educatia sexuala. Diriginta Anei Maria Barca, Mihaela Halangescu, explica de ce aceasta a ajuns sa fie mama la doar 13 ani: "In clasa a V-a se face botanica, intr-a VI-a zoologia.

Ana Maria nu a apucat sa ajunga in clasa a VII-a, cand se invata despre organismul omului si despre sexualitate. Nu a avut cunostinte si a facut acest pas gresit".

Invatatoarea Maricela Toncu se crede norocoasa ca elevele ei sunt prea mici. "Cand aud de fete de 13 ani care fac copii, ma ingrozesc. Norocul meu: fetele mele sunt mici, iar eu le invat jocuri, cantece si poezii", spune invatatoarea.

Generatia fara vise!

Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Vaslui este prima institutie care ia cunostinta de situatia minorelor cu probleme generate de precocitatea sexuala. Exista un centru special, in Vaslui, unde se primesc fetele aflate in situatii-limita.

"Din pacate, fetele ajung cam tarziu in fata oamenilor competenti si pregatiti temeinic in domeniul lor. Au probleme mari. Chiar daca fata respectiva este primita in familie sau este acceptata de cel cu care a conceput copilul, viata ei va fi grea, iar propriul viitor va fi infrant din start. Asta nu li se spune fetelor si de aici pleaca totul. Educatia este precara. Cred ca nici ele nu-si fixeaza niciun ideal. Este, cred, generatia fara vise", a precizat Ionel Armeanu, directorul DASPC.

STUDIU

Din ce in ce mai multa precocitate

Un studiu realizat anul trecut de Metro Media Transilvania arata ca varsta primului contact sexual a scazut constant in ultimii ani. In anul 2000, de exemplu, ponderea fetelor cu varste intre 15 si 19 ani care au avut cel putin o relatie sexuala a crescut cu 10% fata de anul 1993.

De la 16-18 ani, in trecut, s-a ajuns ca debutul vietii sexuale sa se faca la 12-14 ani, mai arata studiul citat, potrivit caruia tinerele de la tara isi incep viata sexuala la o varsta mai precoce decat cele de la oras. O explicatie: separarea progresiva a activitatii sexuale de casatorie.

CAZUL "ANA-MARIA"

Mama la 13 ani

Ana-Maria, tanara de 13 ani care a nascut luna trecuta la Vaslui, s-a intors de la maternitate in urma cu trei zile, cu copilul in brate. La unison cu parintii ei, fata a declarat ca si-a dorit copilul, iar relatia ei cu un consatean, in varsta de 24 de ani, este una cat se poate de serioasa. Profesorii de la scoala din sat ne-au spus ca o asteapta la cursuri, sa termine 8 clase. Tanara mama a facut prima vizita si la cabinetul medical din sat, impreuna cu nou-nascutul si cu tatal acestuia, si a aflat ca starea micutului este foarte buna.

TOTUL DESPRE SEX

Ghircoias: copiii fac ceea ce vad in jur

Psihologii ieseni vorbesc despre un adevarat fenomen al debutului vietii sexuale la minorii sub 15 ani. Asa cum sustin specialistii, explicatia e una simpla: copiii fac ceea ce vad in jur. "Toti copiii se dezvolta prin modele, dupa principiul maimuta vede, maimuta face. La 13-14 ani, decid ca este timpul sa aiba si relatii sexuale.

Au acces la prea multe informatii cu caracter sexual si ajung sa creada ca viata normala este sa bea si sa faca sex", ne-a declarat Mihaela Ghircoias, psiholog in cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria" din Iasi. Fenomenul ia amploare in special in zonele foarte sarace, in mediul rural, acolo unde populatia ajunge la un nivel scazut de educatie, aspiratii si interese.

"Am discutat cu multe fetite care, desi recunosc ca au o viata sexuala, nu vor sa stie de metode de contraceptie si nici de masuri de igiena. Nu este vorba doar de mediul sarac, ci mai ales de faptul ca parintii acestor copii nu vor sa faca nimic sa isi schimbe mentalitatea", a mai spus Ghircoias. (Ramona Ursu)

FENOMEN

Liiceanu: dispare experienta copilariei

"Problemele raman lipsa de informare, educatia si saracia din care se naste ignoranta, cu efecte dezastruoase. De ce nu exista in nomenclator educatorul sexual? Cel care trebuie sa-i invete la scoala pe copii cum sa se fereasca de aceste efecte?", ne-a spus psihologul Aurora Liiceanu.

Media de varsta a inceperii activitatii sexuale a scazut ingrijorator si este inutila menajarea copiilor de catre parinti. "Globalizarea mediatica e imposibil de oprit. Decat sa acoperi urechile copilului, mai degraba ii explici", a aratat Liiceanu, adaugand ca e o mare ipocrizie sa te raportezi la sexualitate doar ca fenomen al reproducerii si aproape deloc ca un segment al sanatatii corpului.

Nici rusinea nu mai este aceeasi. Televizorul a deformat bunul-simt al oamenilor si a rasturnat sistemul de valori. In plus, directia e gresita: dispare copilaria. "Un copil la 12 ani nu mai are atata copilarism ca unul de acum 20 de ani. Nu are niciun sens sa grabesti maturizarea. Dar daca nu o putem opri, atunci macar sa-i incetinim viteza", a incheiat Liiceanu. (Andrei Ciurcanu)

sursa

Link to comment

Nagasaky' date='Mar 7 2007, 10:31' post='1800461']

Care e partea rea? Si eu tot la 14 ani am inceput <_< . Ce ii doare ei cu cine ma "frec" . E treaba mea . Si nu vad nimic rau in asta . Parerea mea .

cum adica care e ... tie ti se pare normal ca o fata sa nasca la 14 ani ? nici macar sa faca sex la varsta asta nu e normal.

Link to comment

fiecare este liber sa isi faca viata cum doreste, dar sa se gandeasca bine inainte sa faca un pas asa de important, cum e cazul de fata. A avea un copil la 14 ani e ceva nu numai anormal dar si dificil, in loc sa te distrezi sau sa faci orice altceva care iti place trebuie sa stergi copilul la fund.

Link to comment

ahahahahahahaahahahahahha cat am putut radeeeeeeeeeeeeeee la topicu asta ! =))

Se stie ca la tzara is mai usor de frecat fetele, asta`i de cand lumea ! :D

Iara legat de intrebarea ta Sabotor, cunosc si eu unu care freaca tot ce`i vine in mana (are 26 de ani) de la 13 ani in sus (fetele).

Sunt multi care traiesc dupa regula : "N`o ierta pe niciuna!" ! Aia nu au standarde, freaca orice, nu au putina mandrie ! :D

Link to comment

In primu rand pe la sate nu se vorbeste despre sex, mai ales sa vorbeasca parintii cu copii. De pe la oras fetele si baietii or fi auzit ca trebuie sa isi faca iubit/a. Din intamplare stai pana mai tarziu noaptea la TV, vezi ce se intampla si vrei sa faci si tu acelas lucru... Copii de la sat ar trebui sa fie avertizati de ceea ce s-ar putea intampla. Eu cand aveam vreo 9-10, am auzit de la un prieten tot ce trebuie :D

Link to comment

daca de la 14 fac sex ganditi-va cum ajung la 18 :| nu ma mai gandesc la faza cu pruncu ca deja e exagerata sa faci copil la varsta aia iti distrugi copilaria :|

p.s radu pr tau ala nu are si el nici un standard? :| io le vazui pe 2 azi de crezui ca sunt mari bunaciuni si cand se intoarsara cu fatza le injurai ca erau prea urate :| si c****

Link to comment

O sa merg pe gandirea Blacko-Zăpadiană si o sa spun ca prostii si-o merita.

Eu nu vad ce viitor stralucit avea tanara din renumitul sat Arsura din judetul Vaslui oricum, mai mult mi-e de copilul ala.

@Sere: reciproca se aplica in ceea ce priveste avorturile.

Link to comment

O sa merg pe gandirea Blacko-Zăpadiană si o sa spun ca prostii si-o merita.

Eu nu vad ce viitor stralucit avea tanara din renumitul sat Arsura din judetul Vaslui oricum, mai mult mi-e de copilul ala.

@Sere: reciproca se aplica in ceea ce priveste avorturile.

Colega mea din clasa e prietena cu aia din Arsura , sunt in satul ala cate 10 copii la parinti

Link to comment

Telenovelele si lipsa de educatie au schimbat obiceiurile si stilul de viata ale tinerelor din mediul rural.Programele TV, internetul, institutia casatoriei care pierde teren, lipsa de educatie si de evenimente cu care adolescentii sa-si umple timpul liber sunt principalii factori care au facut ca varsta primului contact sexual sa fie din ce in ce mai mica.

Mai ales in mediul rural.

totusi, wtf?

Link to comment

@THuG-Radu cati ani ai?

@Sere, se pare ca ne potrivim ca idei, nu vrei sa fii sora mea? Mereu mi-am dorit o sora mai mare (cred ca tu esti cu cativa anisori mai mare...parca spuneai ca ai terminat facultatea...eu mai am 2 ani).

Sunt de acord cu tine.

Si eu mi-as fi dorit sa-mi incep viata sexuala la 14 ani, dar nu am facut-o. Nu regret. Poate ziceti ca sunt pampalau. Am facut-o mult mai tarziu dar nu regret. S-a intamplat cu persoana cu care sunt si acum si este perfect.

Iar pentru "pici"...nu uitati ca exista si "manuta".

Stati ca nu inteleg...acei copii nici nu se protejeaza? Bine, de inteles...daca mergi sa cumperi un pachet de prezervative te stie tot satul.

Ministerul educatiei ar trebui sa puna PC-uri cu net in toate catunele pentru ca cei mici sa se poata documenta...asa nu le va fi rusine sa intrebe....netul e o inventie grozava.

Link to comment
Guest DirigX

Mda...shi p mn ma faceau pedofil colegii k ma uitam la fete cu 2-3 ani mai mici k mn. In legatura cu tipa aia:io nu prea cred ca nu a stiut sa se protejeze...adica cine naiba nu stie la 14 ani ca poti face un copil si ca te poti imbolnavi daca nu te protejezi?....Si tipul ala e nebun da dreptu....cum naiba ma sa lasi insarcinat pe cineva cu 10 ani mai mic ca tine??? Macar sa fie un tata bun...na acum sa o vedem pe fata care fac pariu ca sa dat mare la toate prietenele ca "ce chestie tare a facut".....sa o vedem acum cand prietenele ei or sa plece in oras,la distractzie( trebuie sa aiba si aia ceva de distrat in satu ala :blink: ) si ea trebuie sa aiba grija de copil,sal alapteze,sa schimbe scutece....

Link to comment

Nagasaky' date='Mar 7 2007, 10:31' post='1800461']

Si eu tot la 14 ani am inceput <_< . Ce ii doare ei cu cine ma "frec" . E treaba mea . Si nu vad nimic rau in asta .

Se cheama "Contract Social". Adultii au grija ca tinerii si foarte tinerii contemporani lor, generatiile viitoare sa fie sanatoase, educate si calificate pentru ca ele sunt cele care le vor asigura pensiile. De aia, si in Romania ar trebui "sa doara" pe cineva de tot ce se intampla cu tinerii. Numai ca la noi, pe mai toti ii doare... dar nu unde trebuie.

In tarile in care toti vreti sa plecati cat mai repede, intre altele de aia vreti sa plecati, pentru ca se aplica inclusiv ce am scris mai sus.

Tanara respectiva este practic pierduta pentru societate. Tinand cont de mediul in care s-a nascut, sansele respectivei de a avea parte de educatie si calificare erau minore, dar acum sunt zero de-a dreptul. In loc ca ea sa faca ceva pentru societate, va mari randurile "asistatilor sociali". Usor-usor vom deveni o tara de 100% asistati.

Ministerul educatiei ar trebui sa puna PC-uri cu net in toate catunele pentru ca cei mici sa se poata documenta...asa nu le va fi rusine sa intrebe....netul e o inventie grozava.

Cred ca inainte de net ar trebui sa existe curent electric in orice localitate.

Mda...shi p mn ma faceau pedofil colegii k ma uitam la fete cu 2-3 ani mai mici k mn, etc...

Xprhh sh tz yo nem ff ddsr llm dase kkk 112!! lllepirmdsa dfssaerk eer

Link to comment

ahahahahahahaahahahahahha cat am putut radeeeeeeeeeeeeeee la topicu asta ! =))

Se stie ca la tzara is mai usor de frecat fetele, asta`i de cand lumea ! :D

Iara legat de intrebarea ta Sabotor, cunosc si eu unu care freaca tot ce`i vine in mana (are 26 de ani) de la 13 ani in sus (fetele).

Sunt multi care traiesc dupa regula : "N`o ierta pe niciuna!" ! Aia nu au standarde, freaca orice, nu au putina mandrie ! :D

ce tare :rofl1:

nu e noarmal asha ceva la 14 ani :blink:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...