Jump to content
IceMan

Gazele s-ar putea scumpi in acest an cu pana la 10%

Recommended Posts

Imagine IPB

Pretul gazelor naturale pentru clientii Distrigaz Sud s-ar putea majora, in acest an, cu pana la 10%.

Scumpirea este cauzata de alinierea preturilor interne la cele din UE, dar si de disparitia unor facilitati pe care Distrigaz Sud le-a avut pana la 1 ianuarie.

Preturile gazelor naturale pentru clientii Distrigaz Sud s-ar putea majora, in acest an, cu pana la 10%. Atat ministrul economiei, Varujan Vosganian, cat si reprezentantii firmei de distributie a gazelor naturale au anuntat majorari de preturi pentru anul in curs. Alinierea preturilor gazului din productia interna la tarifele practicate in UE va determina o crestere a pretului la gaze cu maximum doua puncte procentuale fata de rata inflatiei prognozata pentru acest an, ceea ce va duce la o cumpire cu aproximativ 6 a€“ 7%. Distrigaz Sud a anuntat, ieri, ca discountul de 15% aplicat costurilor de distributie a gazelor naturale nu va mai fi practicat in acest an, ceea ce va conduce la o majorare a preturilor la gazele furnizate de companie cu circa 3%. Asadar, clientii Distrigaz Sud vor trebui sa faca fata in acest an unor scumpiri ale gazelor naturale de aproximativ 10%.

Separarea activitatilor mai asteapta

Reprezentantii companiei au declarat, ieri, ca Distrigaz Sud isi va separa activitatile de distributie si furnizare a gazelor naturale pana la data de 1 iulie, operatiune pentru care asteapta avizul ANRGN si al AVAS. "Pentru aceasta masura, compania isi va reevalua toate activitatile. Anul trecut, Distrigaz Sud a infiintat cinci sucursale de distributie a gazelor si cinci sucursale de comercializare, care au devenit regionalea€ś, a declarat directorul de achizitii al firmei, Marc Hirt. El a adaugat ca Distrigaz Sud a transmis ANRGN, AVAS si MEC proiectul de restructurare a companiei pentru separarea activitatilor de distributie si furnizare. Potrivit normelor UE, firmele de distributie si furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale sunt obligate sa isi separe activitatile pana la 1 iulie 2007.

Se negociaza noi contracte cu Petrom

Distrigaz Sud negociaza cu Petrom si Romgaz achizitia de gaze naturale, contractele urmand sa fie semnate dupa 1 aprilie, a declarat Marc Hirt. "Noi avem un contact permanent cu Petrom si Romgaz. De la 1 aprilie, ne preocupam sa incheiem noi contracte de achizitie de gaze cu ambele companii. Incercam sa promovam ideea de contracte pe termen lung, pentru ca trei luni sau un an sunt termene foarte scurtea€ś, a afirmat Hirt. El a adaugat ca Distrigaz Sud ar prefera acorduri pe termen cat mai lung, de pana la zece ani. Hirt a spus ca Petrom si Romgaz nu au solicitat pana in prezent preturi mai mari la gaze. Cu toate acestea, reprezentantul Distrigaz Sud a anticipat un avans al sumelor platite pentru gaze. Anul trecut, distribuitorii de gaze Distrigaz Sud si E.ON Gaz au fost implicati intr-o disputa cu Petrom pe teme comerciale. Petrom a cerut distribuitorilor preturi mai mari decat cele recunoscute de ANRGN in tarife. Vanzarile de gaze ale Petrom catre cele doua firme au fost sistate, o perioada, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret. Dupa un timp in care partile nu au ajuns la un acord, ANRGN a anuntat majorarea pretului reglementat pentru consumatorii casnici si firmele cu consum redus, cu pana la 8,5%, la 11 noiembrie, desi afirmase anterior ca urmatoarele scumpiri vor avea loc in 2007. Scumpirea a fost motivata prin cresterea pretului pentru gazele din productia interna cu 20%. Luminita Gheorghe

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...