L!nuX Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Decizie : Persoanele cu studii superioare nu mai pot fi angajate cu salarii mai mici de 880 de lei. Hotararea este prevazuta in noul contract colectiv de munca, unic la nivel national, si a fost luata de reprezentantii patronatelor si de sindicalisti. Noul contract colectiv de munca mai prevede ca salariul minim al angajatilor, cu exceptia celor care au absolvit o facultate, sa fie de 440 de lei. In plus, s-a stabilit ca pentru orele suplimentare petrecute la locul de munca angajatii sa fie platiti dublu sau sa primeasca in schimbul acestora zile libere. Si pentru munca de noapte angajatii vor primi un spor salarial. Noul contract colectiv de munca se va aplica in toate institutiile si va fi valabil pana la 31 decembrie 2010.Sursa
Uzur Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 misto :D , era si timpu sa fie si in Romania asa :)
TiberiuC Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 da dar cati din absolventii de facultate isi gasesc o slujba?
yunoz Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Mi s-a parut chiar interesanta stirea, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul; asa ca am cautat un pic mai mult sa vad unde e chichita la stirea asta. "De fapt stirea este formulata gresit. Daca cititi cu atentie noul cod al muncii si prevederile la salariul minim, veti descoperi ca salarul de 440 roni se inmulteste cu un coeficient ( 1.0, 1.2, 1.5, 2.0 ) in functie de tipul postului pe care esti angajat. Mai exact, daca tipul postului presupune studii superioare, atunci salariul minim de incadrare este de 440 x 2.0 = 880 roni (de exemplu acest lucru e valabil pt un inginer de sistem). Dar daca postul pe care esti angajat nu presupune acest lucru, salariul de incadrare va fi mai mic ( de exeplu un operator PC, care este considerata munca calificata => 440 x 1.2 = 528roni). Din nefericire coeficientii pt fiecare meserie nu pot fi aflati decat daca va prezentati la ITM-ul de care sunteti afiliati si intrebati pe cei de acolo."SURSA
Ayana Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 OK hai sa va trezesc eu ca tot sunt in domeniu... asta e doar un contract cadru incheiat intre sindicate si stat... legea prevede un plafon unic de salariu minim pe economie: acela de 390. E mare haos acum in sistemul romanesc, dar ce stiu cu certitudine e ca la camera de munca se ia in considerare legea: anume se pot face angajari cu salariul de 390 (minim pe economie) si pentru absolventi de facultate (si nu numai asta, informatia e evaziva, e vorba de acelasi salariu minim negociat caruia i se aplica diferiti coeficienti, in cazul nostru coeficientul 2 pentru personal cu studii superioare incadrat intr-un post care cere studii superioare, adica nu te poti face vanzatoare si sa primesti 880, va trebui sa ramai la 440 oricate scoli si facultati ai avea). Si eu astept sa se regleze problema, dar nu stiu cand se va intampla asta... din alte surse am auzit ca in alte judete (eu stiu sigur de MM cu 390 s-au primit contractele) nu au primit la camera de munca contracte cu salariul sub 440.... luna asta trebuie sa fac modificarile la camera de munca la una din firmele la care ma ocup cu contractele de munca si am hotarat sa pun minim 440 ca sa fiu acoperita. dar absolventii de facultate tot nu primesc 880, mai studiez inca Monitorul Oficial si Legisul sa vad daca e stipulat ceva...
oldman Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Este vorba numai de angajarile care se fac dupa data intrarii in vigoare aa actului normativ sau se aplica si la angajatii care au contractul semnat anterior acestei date?
BlackDevil Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Decizie : Persoanele cu studii superioare nu mai pot fi angajate cu salarii mai mici de 880 de lei. Hotararea este prevazuta in noul contract colectiv de munca, unic la nivel national, si a fost luata de reprezentantii patronatelor si de sindicalisti. Noul contract colectiv de munca mai prevede ca salariul minim al angajatilor, cu exceptia celor care au absolvit o facultate, sa fie de 440 de lei. In plus, s-a stabilit ca pentru orele suplimentare petrecute la locul de munca angajatii sa fie platiti dublu sau sa primeasca in schimbul acestora zile libere. Si pentru munca de noapte angajatii vor primi un spor salarial. Noul contract colectiv de munca se va aplica in toate institutiile si va fi valabil pana la 31 decembrie 2010.Sursaam o problema cu orele acelea in + ...de curand s-a angajat un var de-al meu la o banca si ii stipula in contract ca orele suplimentare NU se platesc ... asta inseamna ca are voie sa ceara revizuirea contractului in vederea schimbarii ?
#spoitoru# Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 E bine ca s-a luat decizia asta, desi salariul angajatilor este cam mic la 440 :D dar sunt bine venite acele prime pt ore suplimentare.
MurDoc Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 da dar cati din absolventii de facultate isi gasesc o slujba?buna intrebare
Ayana Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Eu am fost anul trecut proaspat absolventa si a durat nici o luna pana am gasit loc de munca. Si inca unul bun. Nu e vorba de noroc, e vorba de UNDE cauti. Plus, statul incurajeaza angajarea absolventilor prin acordarea angajatorului o subventie lunara de 495 lei (1.5x sal minim pe economie de atunci) pentru fiecare proaspat absolvent angajat. Astfel ca patronul are mana de munca cu studii superioare si mai si primeste bani pe tema asta (care evident ii vor reveni absolventului). Astfel, cu un efort material minim (suma de bani peste cei 495 pe care o va da absolventului) are mana de lucru calificata si receptiva la invatare.@oldman.. se refera la toate angajarile. Cei ce au salariul sub minimul stipulat de lege vor avea majorare de salariu printr-un act aditional la contractul de munca.Am intrebat la ITM si se pare ca se vor aplica acei coeficienti pana la urma. Dar sa nu va asteptati la izbucniri salariale ca nu se va intampla asta. Daca patronul nu vrea, ajunge sa va schimbe postul de incadrare pe cartea de munca astfel incat sa nu va mai incadrati la coeficientul 2.. artificii se pot face...
Guest gh3ncha_flegma Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 eu consider ca aceasta decizie e putin nedreapta, nu toti au avut oportunitatea de a face o facultate.oricum cei putin dezghetati n-au neaparat nevoie de facultate
SeBi Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 @Serenity ai dreptate. Desi sunt doar in anul 2 de facultate (in loc sa invat ca sunt in sesiune pierd vremea pe aici) ma intereseaza problema. Uite subiect de meditatie: esti absolvent si nu gasesti loc de munca. Mergi al o firma care au nevoie de un inginer (iau cazul meu). Bun, mergi la interviu si de la resurse umane ti se spune....uite, vei lucra ca inginer, vei primi 700 de lei (un salariu bun, daca nu ai pile) insa vei fi trecut pe posta ca...operator PC...ai ce face? Da...sa stai acasa pe banii parintilor ca nesimtitul in continuare sau sa accepti acest compromis. Imi este sila. Pai da, la noi in tara exista 2 salarii minime pe economie. Adica 390=440. si sa nu-mi spuneti ca acele 2 sume nu sunt egale ca fac urat. sau ma rog...dupa 14 ani de scoala....dar nu ami zic nimic. Sper ca pana termin vor termina cu tampeniile astea!
h4x StylE Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Eu de ex o sa ma duc la stomatologie....deci pt mine e inutilE o idee buna pt cei care absolvesc o facultate normala...
Deian69 Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 cea mai buna stire ce am auzit in ultimele zile