Alex86 Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Arestati de catre americani acum trei luni, un tamplar si un electrician romani sunt captivi intr-o baza SUA, acuzatia fiind "culegere de informatii".Doi muncitori romani din Irak care au filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana se afla, de trei luni, in custodia US Army. Ei au fost arestati, pe 31 octombrie, la Ar Ramadi (langa Bagdad), de soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei si apoi transferati intr-o baza a Statelor Unite.Tamplarul Adrian Gancean (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, sunt acuzati de spionaj, spun surse apropiate captivilor. Ei lucrau, pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica aflata intr-o baza militara americana.Romanii au fost angajati pentru a asigura ?hidratarea” trupelor in zona de conflict si munceau la intretinerea instalatiilor de imbuteliere a apei plate destinate soldatilor SUA.Serviciul de presa al Coalitiei din Irak a confirmat pentru ?Evenimentul zilei” ca autoritatile romane au fost informate in legatura cu acest caz. Ministerul roman de Externe nu a anuntat si familiile celor doi muncitori, care au inceput, cu propriile resurse, investigatiile si demersurile pentru a afla in ce stare se afla captivii.De altfel, autoritatile romane au tinut secret acest caz, procedand diferit fata de alte evenimente asemanatoare.Pot fi trimisi in fata Curtii Penale a Irakului?Da, aceste doua persoane sunt in acest moment in custodia Fortei Multinationale din Irak. Au fost capturati in Ramadi, pe 31 octombrie 2006. Din cauza masurilor de securitate nu va putem specifica locul in care se afla detinutii, insa ei sunt retinuti in Irak”, precizeaza comunicatul trimis EVZ de catre Biroul de Presa al Coalitiei.Documentul confirma faptul ca, de trei luni, doi muncitori romani se afla in detentie si mai pot fi lipsiti de libertate alte trei luni fara niciun proces.?In cazul in care se strang suficiente probe pentru ca un detinut sa fie acuzat, acel detinut va fi trimis pentru proces Curtii Penale Centrale a Irakului”, continua acelasi comunicat. Nu sunt precizate insa motivele pentru care Adrian Gancean si Nelu Ilie au fost retinuti.In momentul arestarii, cei doi romani erau angajati ai companiei Al-Morrell Development si lucrau intr-o baza militara ca tamplar - Gancean -, respectiv electrician - Nelu.Coalitia precizeaza ca modul in care sunt tratati in detentie respecta articolul 78 al Conventiei de la Geneva. Articolul in cauza se refera la prizonierii de razboi.Imbuteliau apa pentru US ArmyCei doi romani munceau din luna mai a anului trecut in bazele militare americane din Irak, intr-una dintre cele sase fabrici ridicate si intretinute de compania Al-Morrell Development - contractor al US Army.Al-Morrell a recrutat si angajat mai multi muncitori romani si de alte nationalitati pentru a construi si mentine in functiune fabricile de apa plata care deservesc soldatii americani din zona de conflict.Romanii lucrau la operatiunile de producere si imbuteliere a apei plate, o singura fabrica avand capacitatile necesare producerii a 450.000 de bidoane de un litru pe zi. Regulile sunt foarte stricte, iar contractul celor doi romani specifica si ca ?la locul de munca se respecta ordinele militare”.sursa : Evenimentul Zilei
#spoitoru# Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Mie mi se cam pare o prostie pt ce sunt arestati
-SS- Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 asa-s mereu oamenii astia din armata, stat in stat, ei au legile lor, regulile lor... mereu fac ce-i taie capul, si fiindu-le frica si de propria umbra aresteaza orice fir de praf le trece pe sub usa...
BlackDevil Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 daca au fost instruiti specific cu privire la regulament dar au facut totusi poze sau ce au facut e pe drept ...dar nu cred ca ar fi trebuit inchisi ... mai degraba trimisi in romania si pusa interdictie de a mai lucra pt US army sau vre-un subcontractor
Beethoven Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Regulile sunt reguli. Daca e interzis sa fotografiezi, NU FOTOGRAFIEZI. Daca o faci intr-o baza militara, ori esti spion, ori esti tampit. Curiozitatea in astfel de situatii se poate incadra la amandoua.Democratia nu inseamna sa nu respecti regulile. Poate se va intelege acest lucru si in Romania, inainte de a fi prea tarziu. @SSVezi ca te cam contrazici asa-s mereu oamenii astia din armata, stat in stat, ei au legile lor, regulile lor... mereu fac ce-i taie capulhotareste-te : mereu fac ce-i taie capul sau au legile lor, regulile lor la care se supun. Eu inclin spre aceasta varianta.
Thora! Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 @Beethoven : tine de natura umana. Un lucru asemanator mi s-a intamplat prin '97 la granita Turco-Irakiana. Filmasem niste Harrier-uri decoland pe verticala dintr-o baza NATO aflata in zona kurda din Turcia (zona de razboi), unde filmatul/fotografiatul erau interzise, iar la granita am declarat (toti care detineam aparatura foto/video) ca toate filmarile/fotografiile pe care le-am efectuat sunt de natura culturala/turistica. Norocul nostru a fost ca cei de la politia militara turca din vama au luat doua casete din vreo 12 pe care erau filmari inofensive.Parerea mea este ca impulsul de a filma ceva inedit, care nu ti se intampla la fiecare 5 minute tine de natura noastra umana, chiar daca stii ca incalci anumite reguli. Altfel am fi doar niste roboti ce interpreteaza linii de cod dintr-un program.@SSVezi ca te cam contrazici"asa-s mereu oamenii astia din armata, stat in stat, ei au legile lor, regulile lor... mereu fac ce-i taie capul"hotareste-te : mereu fac ce-i taie capul sau au legile lor, regulile lor la care se supun. Eu inclin spre aceasta varianta.Nu se contrazice neaparat.Americanii au regulile lor pe care le aplica altora, dar cand vine vorba despre ei, vezi tu... se ajunge la concluzia ca lor nu li se aplica propriile lor reglementari.1. Soldatii americani nu pot fi acuzati de crime de razboi.2. Iti aduc aminte de cazul Teo Peter, cand un american a UCIS un roman, impotriva regulilor, legilor, moralei si a tot ce vrei tu. A stat macar o zi in puscarie? NU. Pentru ca autoritatile americane au avut grija.
Beethoven Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 @Beethoven : tine de natura umana. Un lucru asemanator mi s-a intamplat prin '97 la granita Turco-Irakiana. Filmasem niste Harrier-uri decoland pe verticala dintr-o baza NATO aflata in zona kurda din Turcia (zona de razboi), unde filmatul/fotografiatul erau interzise, iar la granita am declarat (toti care detineam aparatura foto/video) ca toate filmarile/fotografiile pe care le-am efectuat sunt de natura culturala/turistica. Norocul nostru a fost ca cei de la politia militara turca din vama au luat doua casete din vreo 12 pe care erau filmari inofensive.Parerea mea este ca impulsul de a filma ceva inedit, care nu ti se intampla la fiecare 5 minute tine de natura noastra umana, chiar daca stii ca incalci anumite reguli. Altfel am fi doar niste roboti ce interpreteaza linii de cod dintr-un program.Nu se contrazice neaparat.Americanii au regulile lor pe care le aplica altora, dar cand vine vorba despre ei, vezi tu... se ajunge la concluzia ca lor nu li se aplica propriile lor reglementari.1. Soldatii americani nu pot fi acuzati de crime de razboi.2. Iti aduc aminte de cazul Teo Peter, cand un american a UCIS un roman, impotriva regulilor, legilor, moralei si a tot ce vrei tu. A stat macar o zi in puscarie? NU. Pentru ca autoritatile americane au avut grija.Bineinteles ca tine de natura umana. Toate cele bune si rele tin de natura umana, in fond si la urma urmei. Totusi, in conditiile in care te angajezi intr-un loc de munca cu anumite restrictii, nu incalci aceste restrictii "din curiozitate". Daca o faci, suporti consecintele.Inca un lucru. Nu cunosc circumstantele prezentei tale la granita turco-iraniana si e posibil sa nu se aplice ceea ce iti scriu acum. Totusi, ti-ai pus intrebarea ce se intampla daca politia militara nimerea casetele gresite? Ce implicatii putea avea asupra celorlalti membrii ai grupului?Cu tot respectul, se contrazice :D .Corecteaza-ma daca gresesc, dar nu am prea auzit soldati ai armatei invingatoare acuzati de crime de razboi. Dupa al doilea razboi mondial, au fost unii condamnati pentru crime de razboi. Dintr-o singura tabara - cea a invinsilor. A trecut o jumatate de secol pana englezii au recunoscut ca bombardarea orasului Drezda in ultimele zile ale razboiului se incadreaza la capitolul "crime impotriva umanitatii".Vietnamezii si coreenii au condamnat soldati americani pentru crime de razboi. :P Au fost (recent) soldati americani acuzati de crime de razboi, din cadrul garnizoanei inchisorilor din Irak. Oricum, din punctul meu de vedere razboiul este o crima in ansamblul ei.Imi aduc aminte de cazul Teo Peter. Imi mai aduc aminte si de niste parlamentari romani (si nevestele unora) care au UCISI copii pe trecerea de pietoni, au provocat accidente mortale in trafic si au stat la fel de mult in puscarie. Nu mai vorbesc de oameni de afaceri. Nu cred ca e cazul sa dau exemple, sunt convins ca mai toti cunosc astfel de situatii. Daca in cazul lui Teo Peter respectivul individ nu putea fi arestat si tras la raspundere in Romania, in situatiile prezentate mai sus Justitia romana i-a facut scapati.
BlackDevil Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 am vazut la stiri ca au fost eliberati azi dimineata
Lancelot Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Eh hai sa va dau un indiciu :) daca voi chiar credeti ca cei 2 sunt muncitori sunteti dea dreptul naivi :) mai multe.. nu conteaza..dar credeti-ma ca nu iesea atata tam tam ptr 2 muncitori :) si asta la doar putin timp dupa scandalul din Nigeria :) damn SIE incepe sa dea rateuri
Ahilosu Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 am vazut la stiri ca au fost eliberati azi dimineatasubscriu. probabil a intervenit Traian Basescu, ca tot am vazut ca ii lua cineva interviu in legatura cu asta.
BlackDevil Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Eh hai sa va dau un indiciu :) daca voi chiar credeti ca cei 2 sunt muncitori sunteti dea dreptul naivi :) mai multe.. nu conteaza..dar credeti-ma ca nu iesea atata tam tam ptr 2 muncitori :) si asta la doar putin timp dupa scandalul din Nigeria :) damn SIE incepe sa dea rateuri de fapt cica armata americana abia acum si-a dat seama ca nu aveau motive intemeiate pt ai retine :P anw din orice am putea face o conspiratie daca am vrea :P :D
Alex86 Posted February 2, 2007 Author Posted February 2, 2007 Tariceanu i-a cerut demisia ministrului de externeBiroul de presa al Guvernului a anuntat ca premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului de Externe sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea celor doi muncitori romani in Irak. Potrivit comunicatului de presa, Ungureanu a acceptat, asumandu-si faptul ca Ministerul de Externe a procedat gresit in acest caz."Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi o discutie cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul careia i-a solicitat sa-si dea demisia, pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului in legatura cu retinerea celor doi cetateni romani in Irak.Ministrul de Externe a fost de acord, asumandu-si faptul ca MAE a procedat gresit" - scrie in documentul remis mass-media.pe larg : http://hotnews.ro/articol_64692-Tariceanu-...-de-externe.htm
Lancelot Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 de fapt cica armata americana abia acum si-a dat seama ca nu aveau motive intemeiate pt ai retine :Panw din orice am putea face o conspiratie daca am vrea :P :Dhmm daca citesti atent ce a scris Alex dupa tine.. o sa iti dai seama ca nu prea gresesc :) si nu imi sta in fire sa vad conspiratii peste tot belive me :) ba au contraire
WaH ^ MaTuX Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 sunt sigur ca dak ajungeau cu bine in tzara pozele alea le vindeau la un post de televiziune sau la un ziarau fost butzi sa suporte consecintele
Thora! Posted February 4, 2007 Posted February 4, 2007 @Beethoven:Mergeam la festivalul Babilonului ( o manifestare veche de 3000 de ani a barbarismului de tip terorist si a inapoierii culturale si spirituale a locuitorilor orientului mijlociu).Toti care facea parte din grup stiam exact la ce riscuri ne expunem. Cu o noapte inainte, statusem "pe circa" la Gaziantep sau Urfasali (nu mai tin minte exact), deoarece incalcasem o lege fara sa stim... intrasem in zona kurda, unde era stare de necesitate si circulatia intre 18:00 si 06:00 era strict interzisa. Dupa ce te conduce cineva la toaleta cu mitraliera la spate te poti astepta la orice oricand.@Lancelot:Tind sa cred ca a fost mai repede o intamplare nefericita, nu cred ca SIE are vreo treaba cu asta din mai multe motive:1. La ce le-ar fi folosit impagini ale unei linii de imbuteliere de apa plata?2. Daca chiar ar fi avut nevoie de imagini, ar fi recurs la relatiile locale si le-ar fi obtinut cu mult mai putine riscuri.3. Daca erau ofiteri trimisi in scop informativ, ar fi riscat deconspirarea fimand cu niste camere de amatori niste lucruri care oricum nu folosesc la nimic?4. Daca chiar erau ofiteri activi SIE nu ar fi fost subiect de nou scandal Basescu-Tariceanu.Se poate pune problema ca filmatul cu aparatura de amatori ar putea reprezenta chiar tactica de acoperire, dar mi se pare totusi cam prea mult.Una peste alta mi se pare ca noi, ca romani, am mai fost pusi inca odata in genunchi:- sa iti fie luati civili ca prizonieri de razboi de catre aliati... hmmm- sa fie luati prizonieri de razboi intr-o tara in care conform rezolutiilor ONU nu mai este razboi de vreo 2 ani...
#spoitoru# Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 Cei doi muncitori din Irak sunt pregătiţi pentru repatriereCei doi muncitori români care au fost reţinuţi timp de trei luni în Irak au fost transferaţi de Ambasada României la Bagdad într-o bază militară românească din această ţară şi ar putea fi repatriaţi cu un avion militar.sursa: click@Asta am vazut in dimineata asta la stiri :) sper sa se intoarca cu bine
Beethoven Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 quote name='Thora!' date='Feb 5 2007, 01:03' post='1725137'] @Beethoven: Mergeam la festivalul Babilonului ( o manifestare veche de 3000 de ani a barbarismului de tip terorist si a inapoierii culturale si spirituale a locuitorilor orientului mijlociu) Poti sa lasi linistit ironia la o parte, la mine nu are efect :P Nu ma recunosc in acele randuri ...Ca o concluzie, e asa cum am presupus: nu ti se aplica ceea ce am scris :right: Chestia cu "prizonieri de razboi" e chiar hilara. Ori purtatorul de cuvant a comis o gafa, referidu-se la un articol gresit, ori traducerea e gresita (putin probabil insa). Oricum, prima conditie ca cineva sa fie considerat prizonier de razboi e sa fie declarat razboi ... A doua e sa poarte uniforma militara in momentul capturarii... :cool2: