IceMan Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 Dupa integrarea in UE, porcii nu vor mai putea fi omorati cu cutitul.Pomana ultimilor porci taiati in viu se consuma zilele acestea. Dupa integrare, potrivit normelor europene, porcul va putea fi sacrificat doar prin impuscare, gazare sau electrocutare. In Oltenia, unii localnici mai nerabdatori au sacrificat deja porcul din batatura. Nea Dan si tanti Lisandra locuiesc in Slatina, la bloc. Au cumparat insa un porc de la un vecin, Paul Preda, care are casa la tara, in comuna Coteana. Inca de dimineata, cei doi gospodari olteni au dat zor cu pregatirile, mai ales ca nea Paul, macelarul chemat sa curme zilele porcului, este foarte solicitat in aceasta perioada. Mai greu a fost cu mutatul godacului de la cotet, unde-si facea veacul impreuna cu alti trei frati, in curte, in locul special amenajat pentru transare. Pana la urma, patru barbati au reusit sa-l "anihileze" pe Georgica, dupa cum a fost botezat grasunul de 120 de kilograme. O taietura sigura sub jugulara, cateva zbateri ale grasunului bine supravegheate de ajutoarele "calaului" si primul pas a fost facut. "Acu sa-l prajim!", anunta nea Paul Mataras, care, la 34 de ani, nici nu mai stie cate mii de porci "a aranjat". Inainte de toate insa, barbatii care au participat la taiere respecta traditia si ciocnesc un pahar cu tarie. Intr-o jumatate de ora, grasunul, tavalit pe toate partile de cateva ori intr-o "haina" din paie bine arse, este gata de transare. Cu ajutorul unei perii din sarma si cu un cutit, porcul este curatat de stratul subtire de murdarie si spalat cu apa calda. "Iarta-ma, porcule, ca te-am dracuit!" Cu o lumanare si o ulcica cu tamaie, nea Paul se apleaca asupra grasunului, si, in timp ce tamaiaza si face cateva cruci, spune cu voce tare: "Iarta-ma, porcule, ca te-am dracuit!". De-acum, gata pomana porcului. Paul transeaza de deasupra capului si pana aproape de coada, dupa care, rand pe rand, organele si carnea sunt extrase si aranjate pe o masa. Gospodinele spala organele cu atentie, separandu-le unele de altele. Dupa ce taierea a luat sfarsit, cei care au participat la sacrificiul porcului mai beau un rand de tuica fiarta sau de vin. "La anua€™ sa fie si mai mare!", se aude urarea. Potrivit obiceiului, femeile si barbatii incep din acest moment transarea si pregatirea slaninii, a caltabosilor, a sangeretelui. In unele gospodarii din zona Olteniei, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. Pregatirile pentru masa de Craciun pot fi, oficial, demarate. Gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale, cea pentru friptura si osanza pentru prajituri. Craciunul bate la usa. Traditii Sangele inchegat inseamna noroc de bani In traditia populara se zice ca, la taierea porcului, nu trebuie sa asiste persoane miloase, existand credinta ca, daca animalul moare cu greutate, carnea nu va mai fi buna. Alta traditie spune ca cei care vaita porcul il supara pe Dumnezeu. Traditia mai spune ca, odata spintecat, coada si urechile porcului trebuie date copiilor. Mai de mult, splina porcului era foarte apreciata, deoarece se spunea ca indica, in functie de grosime, cat de grea va fi iarna. In trecut, fetele care doreau sa aiba parul lung trebuiau neaparat sa manance din aceasta. Gasirea sangelui inchegat in inima porcului il bucura inainte tare mult pe stapan, pentru ca acest lucru insemna noroc la bani. Dupa ce porcul este ucis, macelarul face o taietura cu semnul crucii la ceafa, peste care pune o mana de sare. Morala: "Ca sa iasa sufletul porcului din corp". Sursa: Stiri
Kargoth. Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 Metoda actuala de taiere a porcului este absolut inumana...deci este un lucru bun interzicerea ei...
{JM}Alex Lifetaker Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 Sunt de acord ...conditiile impuse de UE sunt foarte bune si trebuie sa le acceptam... let the pigs die with honour :D
Valek Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 Mancati voi porci gazati, ca eu nu o s-o fac!
TyreXel Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 ma intreb daca porcii vor avea aceasi gust stiu ca e sadic cum sunt omorati acum dar aceasta metoda se practica de mii de ani
KraNe Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 "Ultimul porc sacrificat la curte" noshit? :rofl1: voi credeti ca taranu o sa respecte regulile astea ?
UmbrA^ Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 O my good de cand astept asta Civilazitia Romaniei a urcat pe A nu stiu cata treapa o my good nu credeam k se va interzice taierea porcului ce binee. Saraci porci prin ce trec ei mi se face mila de ei...
Shush Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 porcul va putea fi sacrificat doar prin impuscare, gazare sau electrocutare.Trebuie sa-si cumpere bunica mea pistol :DTaierea porcului este un eveniment important la tara, metoda folosita este brutala, dar este cea traditionala ! Decat sa mori de foame mai bine omori porcul oricum !
Ahilosu Posted December 16, 2006 Posted December 16, 2006 Trebuie sa-si cumpere bunica mea pistol :DTaierea porcului este un eveniment important la tara, metoda folosita este brutala, dar este cea traditionala ! Decat sa mori de foame mai bine omori porcul oricum !right...mai ales in Moldova nu cred ca se va respecta....parca se cheama Ignat sarbatoarea...si este traditie sa se taie porcul in ajunul craciunului, cu un cutit, pe o masa afumata...(parca)
Stargate Posted December 16, 2006 Posted December 16, 2006 Porc gazat??? Au ramas cu mentalitatea gazatului din lagar? Cyclon B si gata cateva mii de tigani, jidani si mai nou porci? Doamne feri... :blink: :blink: :blink: - mare ti-e gradina Doamneeeee
m4x Posted December 16, 2006 Posted December 16, 2006 il pun pe bunicu` sa joace CS, ca poate invata cum sa impuste porcul mai bine, sa dea hs din prima..sa nu sufere , ce se mai schimba lumea asta de cand cu intrarea in UE
Ghiba Posted December 16, 2006 Posted December 16, 2006 Defapt, ai mei au cumparat porc de la tara, nu stiu exact de unde si porcul a fost impuscat ! Mi-a adus mie cartusu de la glonte .. :D
musthyzz Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 normele europene cu privinta la sacrificatul porcilor (si nu numai) se refera mai mult , defapt dpmdv se refera doar la abatoare si ferme zootehnice de stat sau particulare...nu si la omul de rand.