Jump to content
IceMan

Leul, valuta cea mai tare din lume!

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Moneda romaneasca are sanse sa incheie anul drept cea mai atractiva din lume la castigurile aduse pe pietele valutare.Leul are sanse mari sa incheie anul pe primul loc in topul valutelor care le-au dus cele mai mari castiguri jucatorilor de pe pietele valutare internationale.

Potrivit datelor Bloomberg, leul a fost luni pe primul loc in topul valutelor atractive, iar marti a coborat pe locul doi. Agentia americana analizeaza evolutia cotatiilor pentru 70 de valute.

Marii castigatori, tot strainii

Aprecierea leului din ultimii doi ani si jumatate este benefica in special pentru straini. Cea mai simpla schema de profit este plasarea sumelor, in lei, in bancile din Romania. Un nerezident care a bagat 1.000 de dolari, in lei, la o banca din Romania in iulie 2004, daca i-ar scoate acum, ar obtine circa 1.500 de dolari.

Suma a fost umflata de dobanzile la lei pe un an si jumatate, dar si de faptul ca, initial, in schimbul unui dolar se puteau obtine 34.100 de lei, in timp ce acum cursul este de 2,6 lei noi, cu 30a mai mic. Nu in cele din urma, o moneda din ce in ce mai puternica contribuie la reducerea inflatiei si atrage investitori in tara: nu doar speculatori, ci si pe cei cu interese pe termen lung.

Din evolutia cursului au de castigat si cei care exporta in Romania, preturile lor scazand fata de cele la produsele autohtone. La polul opus, exportatorii romani pierd din avantaje. Iar problemele lor se pot traduce, la un moment dat, prin concedieri si cresterea somajului din Romania.

Si omul de rand a avut de castigat din aprecierea leului. Un salariu de 800 de lei noi, media pe economie, insemna doar 235 de dolari in 2004, iar acum a sarit de 300. Daca romanii ar face cumparaturi in strainatate s-ar simti mai bogati. O alta sursa de castig sunt ratele in valuta, pentru care este nevoie sa fie schimbati mai putini lei.

Riscuri

Cresterea in puteri a monedei nationale presupune si riscuri. Primele efecte se vad deja: deficitul de cont curent - reprezentat in mare de diferenta dintre importuri si exporturi - atarna din ce in ce mai greu raportat la Produsul Intern Brut. Acest indicator este unul privit cu atentie de investitori: daca se vor speria de nivelul sau, pot sa-si mute banii din Romania, si atunci leul se poate prabusi, amenintand fragila stabilitate a preturilor.

Top

Castig in fata dolarului in 2006

1. Coroana slovaca 20,69%

2. Leul 20,22%

3. Coroana ceha 16,67%

4. Coroana suedeza 16,43%

5. Bahtul thailandez 16,18%

6. Lira sterlina 14,18%

7. Guaranul din Paraguay 13,17%

Sursa: Bloomberg

Imagine IPB

Economia romaneasca se intoarce la capitalism dupa 60 de ani

Investitorii straini stau acum cu ochii pe evolutia leului si a economiei romanesti. In ultimii ani, cifrele la nivel macro-economic au suferit schimbari radicale in bine. Inflatia galopanta, care se traducea si prin triplari de preturi imediat dupa Revolutie, a coborat acum spre 5%. In tarile occidentale, nivelul "la moda" este de 2%, nu foarte indepartat de cel din Romania.

Cifre atragatoare

Produsul Intern Brut va depasi probabil in 2006 pragul sutei de miliarde de euro. Si asta dupa ce, in anii a€˜90, a stat cantonat in jurul pragului de 40 de miliarde de dolari. La fel, investitiile straine au urcat de la cateva zeci de milioane de euro pe an la miliarde. Iar cursul monedei europene a scazut de la 44.000 de lei la 3,6 lei. In parte datorita aprecierii, dar si denominarii care a presupus taierea a patru zerouri.

Modern si medieval

Romania a ajuns sa fie botezata "tigru est-european" dupa ce in ultimele decenii, daca intrebai un strain ce stie despre tara, ori ridica din umeri, ori iti raspundea Dracula, Nadia sau Ceausescu. De altfel de clisee n-am scapat nici acum. In stirea agentiei Bloomberg despre performantele leului, Vlad Tepes si Ceausescu isi gasesc locul intre paragrafele despre investitiile straine si evolutia cursului.

Sursa: Stiri

Posted

Heh cei care au facut un credit in valuta :D ca si mine :P pot fi fericiti de alegerea facuta..Dar cei mai inspirati sunt ce cu depozitein lei pe la banci. Dobanda a fost tot timpul mare in ideea ca leul se deprecia continuu.Si iata ca nu mai e asa

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...