IceMan Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Discuta cu elevii pe mess, iar lectiile lor sunt minispectacole educative, pe care nu le inregistreaza nimeni pentru a le posta pe internet.Profesorii fac rating la TV doar atunci cand sunt actori, fara voia lor, in filmulete care arata cum umilesc sau sunt umiliti de elevi. In ultima vreme au fost huliti ca fac greva si lasa copiii cu materia neinvatata, acuzati de mediocritate sau ca-si persecuta elevii prin note pentru a-i atrage la meditatii. Pentru a afla insa cum arata profesorul ideal - cool - in opinia elevilor, am intocmit niste chestionare pe care le-am distribuit in cateva licee din Capitala. N-am avut pretentia unui sondaj sociologic, dar din raspunsurile copiilor am reusit sa facem portretul-robot al profului ideal: cu mintea deschisa, apropiat de elevi, care se implica in proiecte extracurriculare, creeaza o atmosfera destinsa la ore, foloseste mijloace moderne de expunere a lectiei, are un sistem interactiv de predare. Niste visatori Am reusit sa identificam trei dascali care corespund portretului-robot: Codina Savulescu, profesoara de limba romana la "Mihai Viteazu", Gabriel Vranceanu - preda matematica la "Spiru Haret" si Anne Marie Carlan, profesoara de istorie la "George Cosbuc". Pe scurt, dascali pasionati de munca lor, care nu merg la catedra doar pentru ca nu si-au gasit un loc bine platit in alta parte. Ei muncesc pana noaptea tarziu pentru ca echipa de teatru a liceului sa se prezinte cum trebuie la festival, cauta sponsori pentru revista scolii, iar elevii le sorb vorbele si-i au drept modele. Pe acestia, tara ii plateste cu cateva milioane de lei pe luna. Niste visatori, ar spune pragmaticii despre ei. Cu profa de romana la "Vama Veche" Anul trecut, Codina Savulescu, profesoara de limba romana la Liceul "Mihai Viteazu", a primit de la elevi un tricou pe care scria: "Sunt alergic la prostie. Reactionez rapid". L-a imbracat imediat si s-a mandrit cu el in cancelarie, in fata colegilor. "O profa cool", au spus elevii. Alta data a mers cu ei la un concert "Vama Veche". Este cocheta, are un aer occidental, inca tineresc, in ciuda celor 20 de ani pe care chiar ii implineste, in curand, de la intrarea in invatamant. Se ocupa de Balul Bobocilor, de postul de radio al liceului, de revista scolii, a organizat cursuri de jurnalism, i-a implicat pe copii in proiecte desfasurate in parteneriat cu Muzeul Literaturii Romane. Si multe altele. "Spirituala, joviala, corecta. Simpatica, foarte simpatica", se mandreste Teodora, eleva in clasa a X-a, cu profa ei. "Sa spunem prostii cu gratie" "Este o persoana de la care, fie ca vrei sau nu, ramai cu ceva", o lauda Valentin. Si asta pentru ca lectiile ei nu sunt un monolog. Cand au invatat romanul "Ion", spre exemplu, au simulat un proces, cu acuzati si acuzatori, in care elevii s-au pus in pielea personajelor si a justitiarilor. De altfel, ii incurajeaza sa-si exprime opiniile tot timpul. Chiar daca asta inseamna uneori "sa spunem prostii cu gratie", glumeste o eleva. La dirigentie le vorbesc pe toate: de la cariera la amor. Iar pentru subiectele delicate e timp dupa ore sau acasa, pe messenger. Salariul ei? "Nici nu conteaza. Credeti ca daca mi-ar da cineva cu zece sau 20 de milioane in plus as pleca? Nu, pentru ca asta imi place sa fac si asta fac". Viata in roz cu "dirigua€™ Gabriel" "Domnua€™ Brete", porecla de pe vremea cand avea burta si o stavilea cu bretele, sau "dirigua€™ Gabriel". Asa ii spun elevii din Liceul "Spiru Haret" profesorului de matematica Gabriel Vranceanu. Scund si agitat, cu gesturi largi si un zambet discret pe care-l afiseaza cu generozitate. "Indiferent de problemele pe care le are, zambeste si glumeste, facandu-te sa vezi viata in roz", il complimenteaza Cristina, una dintre elevele lui. Pe Marina a fascinat-o cu o abordare noua a teoriei dreptelor paralele. "Ne-a prezentat si o alta teorie decat cea euclidiana, aceea cum ca dreptele paralele s-ar intersecta la infinit. O conceptie moderna, pe care am regasit-o si intr-un roman al lui Dostoievski". Cate un "cool" in vocabular, interes fata de problemele elevilor, cursuri cu prezentari in power point, tabere, filme, teatru, muzee si proiecte scolare cate poate duce. Cu asta se ocupa profua€™. "Trebuie sa-i fac sa inteleaga faptul ca, la finalul scolii, foaia matricola nu este cea mai importanta. Un portofoliu cu proiecte ii demonstreaza unui angajator ca tanarul care se afla in fata lui are o minte deschisa", stie profesorul. Satisfactia nu vine pe card Dupa cei 11 ani petrecuti in invatamant, statul il plateste pe "dirigu Gabriel" cu 11 milioane de lei. Satisfactiile insa nu vin la final de luna, pe card. Ci atunci cand, dupa multi ani de la absolvire, fostii elevi il suna pentru un "La multi ani!" sau "Ce mai faceti?". Nu concepe ca elevii lui sa nu priceapa materia pe care o preda. "Daca vii pe stradute, de acasa la scoala, si nu te ratacesti, inseamna ca gandesti. Deci poti", le spune tot timpul. "Domnul elev este rugat sa pofteasca la tabla" "Poate ma iubesc pentru ca sunt un tip deschis la minte si pentru ca simt sinceritatea cu care ma apropii de ei", spune Gabriel Vranceanu. Poate de aceea il si invita la petrecerile lor. Copiii spun ca-l plac pentru ca e ironic. "Dar simtim ca e gluma, nu rautate", spune Marina. Ii roaga frumos sa pofteasca la tabla, li se adreseaza cu "domnisoara" si "domnule" si pentru amuzamentul lor, dar si pentru ca in felul acesta "devin mai responsabili". Glumeste tot timpul, dar le da replici usturatoare daca ei "sar calul". Si asta le place. "Cel mai tare prof", transeaza lucrurile Cristian. Provocare Profesorul care-i face pe elevi sa gandeasca Anne Marie Carlan, profesoara de istorie la Liceul "George Cosbuc", este campioana in cancelarie la xeroxat fise, harti, teste si orice alte materiale ce le-ar face viata mai usoara invataceilor. "Ne prezinta istoria ca pe o poveste logica, uneori cu picanterii. Si are o deschidere catre internet neimpartasita de alti profesori", spune Gina despre profesoara ei. "Se imbraca modern, organizeaza dezbateri, este calma si de treaba", o completeaza Andreea. Ca sa inteleaga mai bine iluminismul si sa le stimuleze creativitatea, profesoara le-a cerut sa faca un eseu comparand modul de propagare a ideilor iluministe in secolul al XVIII-lea si dezbaterile politice din "Poiana lui Iocan". Si le-a placut la culme, pentru ca era altceva. A luptat ca in biblioteca scolii sa fie aduse carti noi de istorie, iar pentru acasa si-a cumparat, intr-o singura luna, carti de 7 milioane de lei. Plus toate cele opt manuale alternative de clasa a XI-a, ca sa selecteze pentru elevii ei ce e mai bun din fiecare. Iar pentru aceste eforturi, salariul ei - de 6 milioane si jumatate - pare o gluma. Noroc cu sotul, care castiga putin mai bine. "Imi place prea mult profesia ca sa nu fac astfel de sacrificii. La inceput imi venea sa plang cand vedeam, la sfarsit de luna, cati bani iau. Acum m-am obisnuit", admite calm Anne Marie Carlan. Sursa: Stiri
{JM}Alex Lifetaker Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 astia da profesori domne... pacat ca 90% dintre profesorii din ziua de azi sunt niste oameni ratati din punct de vedere al carierei care ca sa nu moara de foame intra in invatamant si se plang de salariile mici :) halal invatamant in Romania
[Anti-AntiSpam]black Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Era o reala placere sa te duci la orele de romana cand eram eu la liceuAm avut o profesoara de exceptie.. :tiphat:Exista si profesori buni dar sunt pe cale de disparitie.. mare parte pentru ca noua generatie de copii sunt niste tembeli care nu mai citesc nimic. Doar net + manele = profesorii vorbesc degeaba.
robert03 Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Si in liceul pe care eu l-am absolvit erau multi profesori de acest gen. Cand a fost greva de 1 luna din noiembrie anul trecut, ei au refuzat la inceput sa intre in greva dar s-au conformat cand au vazut ca beneficiaza de sprijinul elevilor si al comitetelor de parinti.Sunt mandru ca am beneficiat de astfel de cadre didactice in liceu. Altii spuneau despre ei ca sunt "tampiti", "idioti", "comunisti", etc.. Ii regasiti mai jos pe elevii din categoria asta.E adevarat ca mai exista si exceptii printre ei, dar cei mai multi erau pedagogi, nu doar profesori.. Un fel de "Domnul Trandafir"..Pedagogi buni exista, dar pe cine sa inveti cand majoritatea eleviilor nu stiu altceva decat CounterStrike, petreceri cu bautura, chiulit, etc.. Cum ajung la liceu cum isi iau lumea in cap.. Nu stiu daca exista "boboc" pe aici pe forum care sa nu indeplineasca "conditiile" astea... Daca exista, bravo lor.Nu mai criticati atat profesorii din liceu, pt ca nu e situatia chiar roz printre elevi..
Comisarul Moldovan Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 e o adevarata placere..sa ai asa niste profesori :) am avut si eu un prof de mate..care statea mult pe mess..si cand nu stiam sa fac ceva..ii dadeam un buzz..si el mai imi explica odata..sau daca nu puteam sa vin la scoala a doua zi..ii lasam offline..foarte misto era..
Kargoth. Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Exemplu de profesor "modern" de la mine din liceu...profa mea de franceza joaca MU LinkMania
Potyike Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 eh.. eu vb pe mess cu profa : romana, germana, si engleza ^^ :P
Krypton Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Exemplu de profesor "modern" de la mine din liceu...profa mea de franceza joaca MU LinkMania :rofl1: Eu aveam o profa..de engleza cand o intrebam un cuvant ceva.. imi dadea site de la dictionare
#spoitoru# Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 pffff si la noi la sc sunt cam distrusi profii, mai sunt vreo 2-3 care mai sunt inca cu picoarele pe pamant :D
Carp Angler Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 vad ca profii astia "praf" sunt numai la licee cu nume si te intrebi "cum o avea "X" din Mihai Viteaza nota 10 frate? "pai in liceu meu care nu e cu renume am profesori la care trebuie sa invetice va zic sa nu va mira da stiu mai multa MUZICA decat economie ( app sunt in lic. Economic) dar invatz muzica ca am profesorul " asa de dragutz" :huh:
Shush Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 mdaaa si diriga mea e comunista Profesorii buni sunt din ce in ce mai rari :( Un profesor nu poate fi bun doar daca da note mari sau daca vorbeste cu tine pe mess ci daca reuseste sa te invete ceva oricat de neinteresat ai fi !
[Zzzzbumi]TiberiuC Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 mdaaa si diriga mea e comunista Profesorii buni sunt din ce in ce mai rari :( Un profesor nu poate fi bun doar daca da note mari sau daca vorbeste cu tine pe mess ci daca reuseste sa te invete ceva oricat de neinteresat ai fi ! profesori buni o sa fie din ce in ce mai multi pt ca ne indepartam de comunism
Alexiano Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Cel putin la mine la scoala unii profesori vin bauti la ore si dorm pe catedra Astea da ore :D
Sakalul Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 numai profesor sa nu fii in ziua de azi daca nu ai fost constiincios la orele de pedagogie . :ph34r: 2 profesoare de engleza s-au tirat numai semestrul asta de la mine de la clasa
frankie Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Eu am numai profesori obsedati, fiecare crede ca in liceu se invata numai materia pe care o preda el/ea...unii nici nu stiu sa lege 2 fraze/propozitii. Incep cu o chestie, isi amintesc de alta chestie pe la jumatatea primei chestii...apoi revin...idioti...In rest, dirigu` e mai de treaba in afara scolii, ca inauntru tot aceeasi mancare de peste ca si ceilalti....devin raritati profesorii misto.
Lancelot Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 In ciuda aparentelor.. eu am avut mai multi profesori in varsta care stiau sa isi apropire colectivul..Cei tineri orierau prea moi ori ajungeam sa ne cetram cu eiImi aduc aminte cu placere de orele de franceza si istorie..din liceul meu aflat undeva pe langa Gradina Icoanei B)
Stargate Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Exemplu de profesor "modern" de la mine din liceu...profa mea de franceza joaca MU LinkMania Super-tare, pacat ca nu am cunoscut-o si eu... Oricum e o grea incercare sa fii profesor si nu doar acela care preda, isi i-a catalogu' si pleaca in cancelarie. :beer:
oldman Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 In liceu, in fct de nr de ore care le faci cu un anumit profesor acesta se poate apropia mai mult sau mai putin de elevii sai (sau deloc). Logic ca un profesor de matematica cu care faci 5 ore pe saptamana are mai multe sanse sa se apropie de elevi decat unul de istorie sa zicem , care are o ora pe saptamana la clasa respectiva. La facultate e mult mai greu pentru ca sunt multi studenti la care predai un curs (cred ca triplu fata de liceu) si pentru ca in facultate se chiuleste mai mult de la ore decat in liceu.Acum depinde ce intelegem prin "profesor cool". Pentru mine un "profesor cool" este un profesor care te face sa-ti placa materia pe care o preda, care te face sa vrei sa vii la orele lui si care sa-ti inspire un respect extraordinar nu prin varsta sau prin faptul ca este expert in materia care o preda, ci prin intelegerea mentalitatii elevilor prin prietenia si suportul oferite neconditionat. Faptul ca un profesor are activitati de adolescent gen messenger, frecventarea discotecilor si folosirea unui limbaj vulgar pentru mine nu inseamna ca este "cool"Am avut in liceu un profesor "cool" de geografie. Vreau sa spun ca plecam din bar ca sa ma duc la ora de geografie :) pentru ca imi placea. Si nu eram singurul. Era singurul obiect la care vroiam sa-mi fac temele. Daca m-as fi dus fara teme facute vreodata cred ca as fi intrat in pamant de rusine. Nu era sever, era chiar indulgent dar v-am zis avea un talent de a se apropia de elevi ca iti era rusine sa-l superi cu ceva. Asta a fost 1. Sa speram ca vor mai fi profesori ca el si va garantez ca nu va veti mai duce la scoala de nevoie. :P
The Connection Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 EU de la inceputul anului pana acum nu am facut nici o ora de desen ..ala uita sa vina la ore Eu cred ca 95% din profesorii sunt nebuni..e mai logic =))
AlinRoscat Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Am avut si eu prof "cool" la mate de aveam numai 5-6-7 din clasa a 9 pana in a 12 si la bac am luat 9 la bal am baut cu profu ca porcii Am fost cu profa de istorie la McDonald's :P Orice prof are un gram de 'cool" in el...depinde de elev care prof e sau nu 'cool" :right:
Raul Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Profa mea de Bio e cool, mereu ne face idioti,prosti,creaturi speciale,animale si spera mereu sa ne pice cate o caramida, 3/4 din clasa are 4 la ea in rest e super de treaba
#spoitoru# Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Profa mea de Bio e cool, mereu ne face idioti,prosti,creaturi speciale,animale si spera mereu sa ne pice cate o caramida, 3/4 din clasa are 4 la ea in rest e super de treabaasa am avut eu o profa de franca :) ce bine ca acum a plecat, singura diferenta dintre profa de franca si profa ta de bio este ca la profa mea mergeai la ore, dadeai 200 000 mii si iti dadea note bune (10 si numai 10) :D
frankie Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 A lol, imi aminti. Profu` meu de mate din a9a, super tare, te scotea la tabla, iti dicta rezolvarea, bravo 10. Aveam numai note de 9 si 10 dar la mate eram majoritatea pamant !
Sakalul Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 In 4 ani de liceu am avut 3-4 profesori deosebiti ,cam putin avand in vedere faptul ca am schimbat cel putin 45 de profesori pana acum.
Comisarul Moldovan Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 un profesor ar trebui sa fie in acelasi timp si "cool" dar sa continue sa preadea bine..asta e secretul..sa ii faci pe elevi sa invete de placere...