Jump to content
Sequenz 31

Cel mai vechi calculator prezicea eclipsele,prin 37 de roţi

Recommended Posts

Posted

Un computer mecanic vechi de 2.000 de ani salvat de pe o epavă romană i-a uluit pe cercetătorii care au dezvăluit în final secretele sofisticatei maşinării.

Maşinăria s-a aflat printre mărfurile de pe vas, atunci când acesta s-a scufundat în jurul anului 65 Î.Hr. în dreptul coastelor insulei greceşti Antikythera. În anul 1900, un scufundător pe nume Elias Stadiatos a descoperit din întâmplare epava şi a recuperat mai multe statui şi artefacte.

Maşinăria a atras pentru prima dată atenţia oamenilor de ştiinţă atunci când un arheolog a descoperit că una din bucăţile de rocă dintre obiectele recuperate avea imprimată urma unei roţi dinţate. O examinare mai atentă a materialelor recuperate de pe epavă a evidenţiat în cele din urmă 80 de roţi dinţate, cadrane şi o carcasă din lemn şi bronz care purta inscripţii antice greceşti.

De la descoperirea sa, oamenii de ştiinţă au încercat să reconstituie dispozitivul, despre care acum se ştie că este un calendar astronomic capabil să urmărească cu o precizie remarcabilă poziţia Soarelui, a mai multor corpuri cereşti şi să urmărească fazele Lunii. Experţii cred că acesta este cel mai vechi dispozitiv cunoscut care utilizează roţi dinţate şi de departe cel mai sofisticat obiect provenind din epocile antică şi medievală.

Utilizând tomografia computerizată cu raze X şi scanarea de mare rezoluţie a suprafeţei, o echipă de cercetători a pătruns în interiorul mecanismului şi a citit cele mai mici inscripţii care acopereau pe vremuri carcasa maşinăriei. Imaginile detaliate ale mecanismului sugerează că acesta ar proveni din perioada 150 ? 100 Î.Hr. şi a avut 37 de roţi dinţate care i-au permis să urmărească mişcările Soarelui şi ale Lunii prin zodiac, să prezică eclipsele şi chiar să reproducă orbita neregulată a lunii.

Mişcarea, cunoscută ca prima anomalie lunară, a fost dezvoltată de astronomul Hipparcus din Rhodos în secolul II Î.Hr., care ar fi putut fi consulat la construirea mecanismului, conform speculaţiilor cercetătorilor.

Sursa: www.realitatea.net

Posted

Oamenii din antichitate nu erau deloc prosti...cei de acuma sunt insa ;)

nu sunt cei de acuma prosti deloc...atunci ei se confruntau cu alte probleme,in ziua de azi tehnologia ne ofera pe zi ce trece tot mai multe noutati.... :pumn:

Posted

probabil ca exista inca multe astfel de dispozitive nedescoperite. Si in antichitate erau oamnei de stiinta insa din pacate nu avea conditiile din zilele noastre

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...