IceMan Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Patriotismul ne-a murit odata cu comunismul. Acum, romanii se bucura de ziua lor doar pentru ca primesc liber de la serviciu.In tara, depuneri de coroane, fanfara, defilare, fasole cu carnati si discursuri patriotarde. Afara, dineuri la ambasade, cu vin romanesc si sarmale facute cu varza acrita de vecinii sarbi. Ziua Romaniei, dincolo de "manifestarile special dedicate", de limbajul de lemn si disputele separatist-maghiare de la tribuna parlamentului, nu inseamna nimic pentru romanul de rand. Marea Unire mai aduce azi doar oportunitatea petrecerii unui weekend prelungit, undeva departe de oras, pentru ca guvernul le-a dat liber romanilor ca sa se bucure de Ziua Nationala. Sarbatorim Halloween Cei de peste 30 de ani isi amintesc ca, in scoala, patria venea in acelasi vers cu partidul si conducatorul. Dupa a€˜89 a murit si patriotismul, odata cu conducatorul. Tanara generatie are scuza faptului ca nu-i mai spune nimeni versuri patriotice. Unirea facuta pe la 1918, de niste vizionari, rivalizeaza palid azi cu faptele de "vitejie" ale personajelor contemporane. Tinerii nu stiu ce au de sarbatorit, batranii au nostalgia vremurilor apuse, iar maturii folosesc ziua libera ca sa-si mai rezolve din problemele restante din cauza serviciului. "Profit de ziua libera si invat la suedeza, iar spre seara o sa merg la patinoar. Chestiile gen intalniri cu familia, baut vin fiert, le fac in mod natural, cand am ocazia. Cred ca de ziua noastra ar trebuie sa ne gandim ce sa facem ca sa avem o Romanie mai buna", spune Magdalena Busuioc, studenta in anul I la Litere si Limbi straine. Radu Haita e grafician si lucreaza de Ziua Nationala. "As fi vrut sa merg la defilare, dar sunt la munca. Cred ca romanii au uitat ce e patriotismul. Sunt ofticat ca noi sarbatorim mai degraba Ziua Americii si Halloweenul decat sarbatorile noastre", spune graficianul de 23 de ani. "Luam la misto ziua asta pentru ca nu stim altfel cum" Augustin Pitica si Adrian Iosif canta rock si azi fac repetitii cu trupa "Tragic". "N-o sa ma trezesc sa cant imnul national, nici nu o sa ma bat cu pumnul in piept ca sunt roman. Spre seara o sa ma duc la concertul Phoenix", spune Augustin. "Patriotismul nu exista, sau exista daa€™ nu l-am descoperit noi. Luam la misto ziua asta pentru ca nu stim altfel cum", adauga colegul de trupa. Si daca tinerii nu stiu cum "sa ia" ziua de 1 Decembrie, oamenii mari nu au dispozitia necesara. "Noi suntem obisnuiti cu 1 mai, cu 23 august, nu cu 1 Decembrie, cum vor boierii de azi. Eu as face ce as face daca as avea un butoias de tuica ori vin Dar cum nu-mi permit, o sa fiu trist ca n-avem bani ca sa traim bine", zice cu naduf pensionarul Gheorghe Cojocaru. "Cred ca de Ziua Nationala ar trebui sa le spunem copiilor ce s-a intamplat cu ani in urma si sa ne bucuram de viata", e de parere Izabela Martin, mamica unei fetite de 4 ani. "Romanul a uitat sa mai fie mandru ca e roman", zice cu suparare si un politist comunitar din Cismigiu. Dupa el, de 1 Decembrie ar trebui sa iesim cu stegulete in strada si sa cantam "Hai, Romania!"". Integrarea in UE, sansa sau ghinion Printre romani, expatii se bucura si ei de Ziua Romaniei. Claudia Brook, supusa a Majestatii Sale Regina Marii Britanii, se va bucura in parc, cu copiii. "Nu cred ca britanicii sarbatoresc altfel ziua reginei. Petrecem la iarba verde, cu familia si prietenii, la fel cum veti face si dumneavoastra", vede Claudia asemanarea dintre popoare. Americanul Bill Prevet, care traieste de cinci ani in Romania, incearca o explicatie de ce romanii nu sunt patrioti ca americanii. "4 iulie e o mandrie nationala. In Romania pare mai degraba o bucurie ca primesti liber de la job. Poate ca si romanii or fi fost patrioti inainte de al Doilea Razboi Mondial, insa comunismul le-a inoculat un sentiment de vinovatie. Acum nu au simtul evenimentelor care au creat natiunea. Americanii sunt constienti de asta. Cred ca integrarea in UE ii va transforma pe romani: fie in oameni constienti de importanta nationalitatii lor, fie in cetateni europeni ca toti ceilalti", a spus Prevet. ROMANIA DE AFARA Dovada de patriotism: sa nu-ti fie rusine sa spui ca esti roman FRANTA. Alina e la Paris de mai bine de doi ani. "Acasa era o zi libera, de asta nu uitam. Dar nu m-a impresionat niciodata cu adevarat. Si nu sunt dintre cei pe care-i caracterizeaza patriotismul." Simt un fel de teama de ridicol sau de patetism in vorbele ei. Prinde curaj si spune: "Cand esti plecat de acasa, dovada de patriotism este sa nu-ti fie rusine sa spui ca esti roman. Asta o fac tot timpul". Ioana e medic in Franta de cinci ani. "Mi-am amintit acum o saptamana si intre timp am uitat. N-am sarbatorit-o niciodata, aici. Pentru ca n-a fost niciodata o sarbatoare intima. Legatura cu tara nu tine de date sau aniversari, ci de oameni, amintiri si trairi". Florian locuieste la Lille, impreuna cu sotia, din 2003. "Organizam o petrecere in campusul universitar, la "Club house". Unii fac ceva sarat, altii dulciurile. Ca sa personalizam sala, aducem icoane si stergare." Se aduna pana la 200 de oameni, majoritatea romani, dar si francezi. "Unii intra de pe strada, din curiozitate. Si se intampla sa se indragosteasca, in felul asta, de Romania." Imi vorbeste de patriotism fara umbra de ezitare: "Simtul patriotic il descoperi de fapt aici. Acasa era ceva involuntar". (Cristina Hermeziu) GERMANIA. Pentru romanii care nu au acces la petrecerile date de ambasada, 1 Decembrie este o zi obisnuita din calendar. "Acesta este primul an cand vom face ceva pe cont propriu: o petrecere la restaurantul romanesc "La Karinutza", deschis recent in Berlin. Ingredientele nelipsite vor fi mancare si muzica traditionale, condimentate cu vin de Murfatlar", afirma Ruxandra Dimitriu, presedintele Asociatiei romanilor din Berlin si Branderburg. (Teodora Trandafir) SPANIA. "Habar n-aveam ca e Ziua Nationala! Cum sa sarbatorim? Muncim, ca patronul nu stie ca e ziua Romaniei. Dragostea de tara n-o mai avem de mult, de pe vremea lui Ceausescu Dar bine ca ne-ati spus, ca am un motiv sa ma imbat diseara, cu colegul, care e tot roman", ne multumeste Antonel Dobre, muncitor in Spania. Marius Ichim are 25 de ani si e de mai bine de un an in Koslada, langa Madrid. Spune ca sarbatoreste Ziua Nationala, dar pe 2 si 3, cand "primaria de aici ne organizeaza un concert si o seara de teatru. Pentru ca suntem multi romani aici. Tin la Romania, si maine m-as intoarce in tara, daca functionarul de la ghiseu n-ar mai fi asa nesimtit cum il stim". Sociologic vorbind Patriotismul tinde catre zero "Lipsa de valorizare a Zilei Nationale deriva din supralicitarea ei ideologica pe vremea comunismului", e de parere sociologul Marius Pieleanu, conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice SNSPA. El recunoaste ca romanii nu au o traditie in sarbatorirea zilelor nationale, spunand chiar ca si Ziua Muncii, marcata international, la noi a picat in desuetudine. Pieleanu spune ca ardelenii vad totusi ceva mai mult in Ziua Nationala decat romanii din sud, pentru ca "totul a plecat de la Alba Iulia". "Acum pentru romani e doar un moment de bucurie, legat de faptul ca se da liber trei zile si asta e un motiv de distractie. Din punct de vedere al patriotismului insa, el e in continua scadere, chiar tinde catre zero", explica Pieleanu. Sociologul crede ca defilarea fortelor armate de astazi ar fi de natura sa mai revigoreze sentimentele patriotice ale romanilor in randul tinerilor, carora nimeni nu le explica importanta Zilei Nationale. "Din pacate nu avem o educatie patriotica astfel incat sa valorizam zilele importante pentru tara: castigarea Independentei, Unirea etc.", subliniaza Pieleanu importanta politicilor educationale. Sursa: Stiri
Extrem One Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Nu-mi pasa de Romania.Sincer, eu vreau doar sa-mi vad de drumul meu, de afacerile mele, nu pot fi mandru ca sunt roman, asa ca hai sa ne bucuram ca avem o zi libera si atat .Later...
#spoitoru# Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 mie chiar imi place 1 decembrie, nu stiu de ce dar stau intepenit si ma uit la TV knd e parada aia cu militarii :cool2: e una din cele mai frumoase sarbatori. SUNT ROMAN ! :tiphat:
Gîl Ereb Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 M-am straduit sa-mi demonstrez contrariul, dar nu se poate: cum sa nu-mi fie rusine ca sunt roman cand suntem denigrati de proprii nostri compatrioti peste hotare. Poate nu e dracu' asa de negru cum zice The Sun, dar in orice caz nu stam pe roze.Mi-e rusine cand ma gandesc ca daca ma duc peste hotare voi fi desconsiderat.Mi-e rusine ca sunt nevoit sa ascult manele la 3 noaptea de la un oarecare idiot care da volumul la maxim in masina.Mi-e rusine ca aud fraze in care se afla cuvinte in engleza si in romana deopotriva. Ce ma dezgusta si mai tare e ca pana si profesoara mea de engleza are acest obicei.Mi-e rusine ca sarbatorim Halloween-ul.Inca o data la multi ani Romania, dar mi-e rusine de un popor care nu isi reprezinta patria.
Lancelot Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Hmm multi dintre voi nici nu stiti prea bine semnificatia zile de 1 Decembrie.. nu e vb de un patriotism demagog. E vb ca multe popoare nu au istoria noastra si sarbatoresc tot felul de zile ale hamburgerilor iar noi ...nu stim sa pretuim ce avem
[Anti-AntiSpam]black Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Hmm multi dintre voi nici nu stiti prea bine semnificatia zile de 1 Decembrie.. nu e vb de un patriotism demagog. E vb ca multe popoare nu au istoria noastra si sarbatoresc tot felul de zile ale hamburgerilor iar noi ...nu stim sa pretuim ce avemnu stim sa pretuim ce am avutacum nu mai avem nimic..nu-mi pasa de romania nici cat negru sub unghie. tot ce sper e sa ajung in elvetia sau norvegia..
Smok3 Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Respect eroii pe care i`a avut Romania , urasc politicienii care au distrus tara .... Cate despre semnificatie ! zii libera atat .... !
{JM}Alex Lifetaker Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Asta e romanul... sper sa se schimbe... de fpat problema nu este DACA se va schimba, ci cand :D
The Connection Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 nu imi prea pasa...dar defapt schimba saptamana ! NO school.........si parade destul de misto....chiar daca nu mai sunt asa frumoase de la an la an...
vudu Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 azi pt mine a fost o zi foarte obijnuita ..... nu e cum eram adinauri de 23august :P
zetulescu Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 Am un pic de respect fata de toti "prostii" aia care au murit aiurea in "89....si tot timpul imi spun in sine ca fara sacrificiile unora noi nu aveam ce avem acum......nici macar forumul asta....pacat ca se duc toate de rapa :)
mihai91 Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 waa da voi chiar aveti o parere prea proasta despre romania.... uitati va si voi la tarile din africa .... si apoi faceti o comparatie..... si eu unu sunt mandru k sunt atat roman cat si machedon si nu imi va fi niciodata rusine sa o zic in gura mare
Shush Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Nu-mi pasa de Romania. Sincer, eu vreau doar sa-mi vad de drumul meu, de afacerile mele, nu pot fi mandru ca sunt roman, asa ca hai sa ne bucuram ca avem o zi libera si atat . Later... cum poti spune asa ceva ?!?! Nici eu nu sunt multumit de starea curenta a tarii insa sunt mandru ca sunt Roman si mereu voi fi !