IceMan Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Dupa aderare, romanii vor putea calatori in nu mai putin de 23 de state membre ale Uniunii Europene doar pe baza actului de identitate.Cartea de identitate le va fi suficienta romanilor pentru a calatori in tari ca Marea Britanie sau Germania, state reticente la ideea invaziei romanilor pe piata de munca europeana. Guvernul a hotarat ieri modificarea Legii 248 privind regimul liberei circulatii in strainatate si a decis alinierea Romaniei la Directiva Europeana 38/2004. Suedia, Cipru si Cehia impun conditii Prin aceasta masura, cetatenii romani care vor sa calatoreasca in tarile UE nu vor mai avea nevoie de pasaport, ci vor putea patrunde pe spatiul altor state europene pe baza cartii de identitate sau pe baza pasaportului, fara a avea nevoie de ambele acte. "Prin aceasta ordonanta introducem obligativitate catre Politia de Frontiera de a afisa lista statelor care permit accesul doar pe baza cartii de identitate", a explicat ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga. Minorii care nu au inca 14 ani, deci nu detin carte de identitate, vor putea calatori in statele membre UE care au acceptat aceasta masura doar pe baza unui pasaport individual sau trecuti in pasaportul tutorelui. Desi Directiva Europeana 38/2004 prevede ca aceasta masura sa se aplice intre toate statele membre UE, trei tari au impus deja conditii restrictive, in timp ce alte trei se afla in proceduri de aprobare a legii. Autoritatile din Cehia si Cipru s-au aratat dispuse sa aplice directiva si pentru Romania doar in cazul in care cartile de identitate au coduri de bare, iar Suedia a pretins ca pe cartile de indentitate sa existe rubrica "cetatenie". Daca in cazul conditiilor Cehiei si Ciprului nu se pot face prea multe din cauza ca actele de identitate cerute nu au coduri de bara, Blaga a explicat ca in privinta Suediei situatia se poate remedia. C.I. da, buletin nu "Cartile de identitate nu au rubrica cetatenie pentru ca noi acordam buletine doar cetatenilor romani", a mai explicat ministrul Blaga. Celelalte trei state care se afla in procedura de adoptare a directivei sunt Belgia, Slovacia si Bulgaria. Romanii care vor sa profite de aceasta facilitate trebuie sa se asigure ca si-au schimbat buletinul vechi, in format de carnetel, intr-unul nou - format de carte de identitate. "Rog cetatenii care nu si-au ridicat cartile de identitate sa se duca la politie si sa le ridice", a precizat Blaga. Vechile buletine nu le vor fi de folos romanilor care vor sa calatoreasca in tarile UE. In cazul in care nu detin o carte de identitate, acestia vor putea trece granitele statelor europene pe baza pasaportului. Ministrul administratiei si internelor i-a mai sfatuit pe romani ca, dupa 1 ianuaie 2007, sa se aseze la cozi in fata ghiseelor vamale destinate cetatenilor UE, tocmai pentru a nu mai fi intrebati de pasapoarte. Sursa: Stiri
BlackDevil Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 can't w8 :DDDin majoritate nu va mai fi nevoie de pasapoarte :)
Potyike Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 whoho imi iau shoes din ungaria cand am eu chef :)
Kargoth. Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Toti romanii asteapta asta...acum trebuie doar sa-mi gasesc buletinul :lol:
#spoitoru# Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 deci la vara pot sa plec mult mai usor in italia :cool2:
Lord^Kani Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 si ce folos...praf in ochii...de lucrat in tari straine in foarte putine din ele se va putea...asta e singura parte cat de cat buna..ca putem calatori in voie :) in rest.. :(
Christian Verhulst Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 ai rabdare omule... ce vrei, sa ai aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean european al europei inca de la 1 ianuarie? incearca sa gandesti si din prtea aialalta, nu numai din romania: daca doua tari mari (ro si bulgaria) intra in uniune si se deschid granitele complet, in cateva luni ai golit tara si ai prabusit toata economia tarii unde te stabilesti. de ce? romanii sunt dispusi sa lucreze pe bani de nimic luand munca unui european si sa vezi atunci catastrofa...un cuvant: rabdare!
M0rtix Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 ce bine ca nu tre sa imi mai fac pasaport sa mai am si grija lui...mi-am facut al 3-lea buletin intr-un an :lol:, nici nu vreau sa ma gandesc la pasaport :D
Stargate Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Oricum sunt multe tari de-odata care ne dau voie sa venim peste ei...o sa cam fie balamuc, zau.
{JM}Alex Lifetaker Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Yey ma duc cu trenul la paris, stau cateva ore si ma intorc acasa Sa ma simt si eu francez pt. cateva ore A bientot!
zazone- Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 a draqu da aveti si bani sa calatoriti :D tre si sa ai...(nu buletin).
The Connection Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Sper sa nu fie luat acest post ca o jignire...spun numai pentru cei care vor sa pleci in Spania sa lucreze..sau in alta tara cum ar fi italia etc..Va place sa va strige lumea : ,,Uite emigrantul ala ! E din Romania !'' sper sa nu fie luat ca o jignire postul asta...vreau doar sa subliniez ca nu e chiar asa bine daca pleci....Romania rules....chiar daca USA e mai cool :)
Christian Verhulst Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 unde ai vazut tu strain sa strige: huo romanul? dup parerea mea nici nu ai iesit din tara, occidentul are alte probleme mari si serioase, romanii sunt aprope nepomeniti. vezi-ti de treaba...
mihai91 Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 sal am si eu o intrebarevor mai fi valabile interdictiile in tarile in care vom putea calatori doar cu buletinu ?? ma refer de la anu
Shush Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Preturile calatoriilor vor fi aceleasi, restrictiile vor fi aceleasi ... singura diferenta e ca in loc de pasaport arati buletinul la vama.