Jump to content
IceMan

Radu Georgescu : "Am refuzat Microsoft"

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Intre om de stiinta si om de afaceri, Radu Georgescu de la GeCad prefera o caracterizare simpla - antreprenor.Coleg de generatie cu antreprenori de succes ca Dan Ostahie, Marius Ghenea sau Florin Talpes.

Ca si ei, face afaceri din IT. Povestea de succes incepe si pentru Radu Georgescu de la asamblarea de calculatoare si vanzarea lor "din usa in usa".

A dat lovitura in 2003, cand a vandut catre gigantul american Microsoft un produs antivirus devenit celebru. "Nu am creat antivirusul singur, o echipa intreaga lucra pentru RAV de mai bine de zece ani", spune Radu Georgescu.

Nu face publica valoarea tranzactiei, insa specialistii plaseaza afacerea in jurul sumei de 20 de milioane de dolari. Tot Bill Gates i-a propus sa isi vanda afacerea, insa a refuzat oferta. "Mi-au propus o functie de vicepresedinte, foarte bine platita, insa eram convins ca pot face afaceri de succes si in Romania. Stiam ca pot ataca piata internationala si din biroul de la Bucuresti."

Dupa aceasta mutare, nu a plecat intr-o insula exotica sa cheltuiasca milioanele de dolari, ci a ales sa restructureze GeCad si sa se indrepte spre alte tehnologii - securitate IT, comert electronic, call-center si dezvoltare de soft. Si-a adus un director general si a separat actionariatul de management. Intre timp, a intrat intr-un relativ con de umbra, insa de la energicul Radu Georgescu ne putem astepta oricand sa incheie un alt contract de succes cu unul dintre gigantii IT.

De la 286 la software

"Calculatoarele au fost pentru mine "love at first sight", desi s-a intamplat destul de tarziu. Abia in ultimul an de facultate am facut cunostinta cu calculatoarele, intr-unul dintre laboratoarele de la facultate; in 1992 se lucra cu celebrele 286. Cu ele am inceput", isi aminteste Radu Georgescu.

Cateva luni mai tarziu si-a cumparat un calculator si a inceput sa studieze. "In doua luni am invatat sa fac programare, astfel incat pentru proiectul de stat de la sfarsitul facultatii am dezvoltat o biblioteca pentru organe de masini."

La sfarsitul facultatii, profesorul coordonator i-a propus sa ii cumpere produsul. "A fost un moment foarte interesant. Toti colegii mei isi plateau la acea data indrumatorul de proiect de stat. In schimb, profesorul ma platea ca sa poata beneficia de produsul meu. Acest moment mi-a schimbat perceptia despre mine si m-a facut sa inteleg ca a fi platit inseamna ca ai o valoare si ca cineva iti recunoaste valoarea. A fost prima lectie in afaceri", spune Radu Georgescu.

Lectii in afaceri

Incepe afacerile cu dormitorul pe post de birou si cu doi oameni in echipa. "In prima luna ne-am luat salariile din doua imprimante vandute." Inceputul a fost rapid si spectaculos, isi aminteste Radu Georgescu.

A doua lectie in afaceri: detaliile sunt foarte importante. "Am inteles care e diferenta intre a vinde dreptul de proprietate, a licentia proprietatea intelectuala sau a da dreptul de distributie a produsului." A fost primul pas spre reusita in afaceri.

"Am inteles ca vanzand dreptul de proprietate nu voi mai putea beneficia niciodata de produsul pe care l-am creat. Pe cand distributia imi dadea dreptul sa lucrez la ceva o data si sa il vand de mai multe ori. Fiind un om mai lenes, imi place modelul de business in care muncesti o data si vinzi de mai multe ori", spune seful de la GeCad.

Desi Politehnica pare sa fie sursa de antreprenori de succes, nu scoala i-a educat pentru business. "Nu ne-a invatat nimeni sa facem afaceri in facultate. Am avut insa oportunitatea sa putem porni afaceri cu bani putini." Si-a gasit si o nisa - dezvoltarea de software si comercializarea licentelor. "Inca se mai poate sa dezvolti astfel de afaceri in Romania", crede Radu Georgescu.

"Nu mi-am dorit niciodata sa emigrez"

Desi multi dintre colegii de generatie au emigrat imediat dupa terminarea facultatii, Radu Georgescu si-a dat seama ca oportunitatile de afaceri sunt mai mari in Romania.

"Imi placea sa traiesc in Romania, sa ma intalnesc cu diferite cunostinte pe Bulevardul Magheru, dar si sa ma lupt sa reusesc in hatisurile legii. Stiam ca asta nu se va intampla in Statele Unite."

CV

Radu Georgescu, presedinte GeCad (39 de ani, casatorit)

1992: Infiinteaza GeCad Software

1993: Termina TCM, Universitatea Politehnica din Bucuresti

1993-a€™94: Firma devine activa pe piata de software

1994: Incepe sa lucreze pentru antivirusul RAV, creat pentru companiile romanesti

1996: Apare internetul in Romania. GeCad vinde produse de software in afara tarii

1998: Creeaza un antivirus multiplatforma

2002: RAV are 150 de distribuitori in 60 de tari

2003: Vinde catre Microsoft antivirusul RAV

2004: Aparitia pe piata a grupului de firme GeCad; creeaza noi linii de business: Axigen (server de mail), ePayment (software de plati) si Avangate (produs international care vinde exclusiv soft), GeCad Net (continua traditia GeCad pe partea de securitate IT) si GeCad software.

Surs: Stiri

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...