Jump to content
Dani

Siria, Irakul si Iranul strang randurile in fata dusmanului comun

Recommended Posts

Alianta "oilor negre" din Orientul Mijlociu

Siria, Irakul si Iranul strang randurile in fata dusmanului comun.

Ministrii de externe ai Siriei si Irakului cauta formule de impacare

Irakul si Siria si-au reluat, ieri, relatiile diplomatice dupa o intrerupere de aproape un sfert de secol, decizie istorica pentru cele doua state vecine si care va spori, fara indoiala, presiunea asupra administratiei americane pentru a-si schimba politica fata de Damasc, acceptand discutii directe, releva AFP.

Normalizarea relatiilor dintre cele doua tari a fost anuntata in ultima zi a vizitei sefului dimplomatiei siriene la Bagdad, Walid Mouallem, a carui tara este acuzata ca destabilizeaza Irakul, permitand infiltrarea insurgentilor pe teritoriul irakian.

Pe tot parcursul vizitei sale, ministrul sirian de externe a refuzat sa raspunda acestor acuzatii, declarand ca vrea sa se ajunga la o cooperare economica si pe probleme de securitate. In acest context, el a condamnat actiunile teroriste contra poporului si institutiilor irakiene.

Casa Alba a reactionat prudent la aceasta stire, cerand Damascului sa nu mai permita combatantilor straini sa patrunda pe teritoriul irakian.

Relatiile din regiune s-ar putea schimba si mai mult, avand in vedere ca presedintele irakian, Jalal Talabani, este asteptat sambata in Iran, stat aliat al Siriei, acuzat si el ca sprijina insurgentii irakieni. Tot in Iran ar putea veni duminica si presedintele sirian Bashar al-Asad, deocamdata neexistand o confirmare oficiala a vizitei.

Cooperare scump platita

Statele Unite, care considera Siria si Iranul drept "oile negre" ale regiunii, s-ar putea vedea nevoite sa ajunga la o intelegere cu cele doua state pentru a restabili ordinea in Irak, insa pentru ca relatiile sa se normalizeze, trebuie sa plateasca un pret considerabil la nivel diplomatic, avand in vedere pretentiile Teheranului si ale Damascului, comenteaza BBC.

Iranul vrea sa fie lasat sa-si continue programul nuclear, despre care sustine ca are scopuri pasnice, sa nu mai fie amenintat cu sanctiuni economice sau cu atacuri militare si sa fie scos de pe "axa raului".

La randul sau, Siria, izolata politic si considerata de Washington ca fiind un sponsor al terorismului din cauza ca adaposteste militantii palestinieni, vrea sa scape de aceasta eticheta, dar urmareste si reluarea negocierilor cu statul evreu, pentru a reintra in posesia Inaltimilor Golan, anexate de Israel in 1967.

Presiuni asupra Casei Albe

Senatorul american Joseph Biden, care va deveni din ianuarie presedintele Comisiei de Afaceri Externe, s-a exprimat deja in favoarea unor discutii care sa conduca Iranul si Siria spre un acord de non-agresiune cu regimul irakian, idee avansata recent si de fostul secretar de stat Henry Kissinger, unul dintre cei mai influenti consilieri ai presedintelui Bush.

Angajarea unor discutii directe cu Siria si Iranul reprezinta, de altfel, o recomandare a Grupului de Studiu privind Irakul, condus de fostul secretar de stat James Baker, ale carui concluzii sunt asteptate luna viitoare.

CONTROVERSA

CIA contrazice administratia Bush

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a iritat profund Casa Alba, intocmind un raport care afirma ca nu exista dovezi concludente care sa arate ca Iranul construieste arme nucleare, document respins categoric de administratia Bush, relateaza publicatia americana "New Yorker".

Semnatarul articolului, jurnalistul de investigatie Seymour Hersh, cel care a scris pentru prima oara despre torturile de la Guantanamo, a declarat ca existenta raportului CIA i-a fost confirmata de un responsabil al agentiei, care i-a dezvaluit si atitudinea adoptata de Casa Alba la vederea documentului, in contextul in care Washingtonul a sustinut mereu ca scopul programului nuclear iranian este militar, si nu civil.

http://www.evz.ro/article.php?artid=281378

Link to comment

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a iritat profund Casa Alba, intocmind un raport care afirma ca nu exista dovezi concludente care sa arate ca Iranul construieste arme nucleare, document respins categoric de administratia Bush, relateaza publicatia americana "New Yorker".

No sh*t. Au si aia 3 betze si 2 pietre si repede construiesc arme nucleare. Oricum americanii sunt experti in "a da cu stangu`n dreptu`". Bush e ca si mort oricum.. din pacate se vede dupa moaca lui ca nu-i decat o marioneta a marilor puteri.. deci cine o sa vina doar o sa-i ia locul de paravan pentru public.

Din toate scandalurile astea am inteles un singur lucru: tarile astea vor sa fie lasate in pace ! America are o politica agresiva la adresa tarilor ne-democrate si de-aia exista conflictele astea.

Link to comment

KGuard' date='Nov 23 2006, 21:27' post='1549621']

mda.. the end is near :(

In 1999 eram in zona golfului si chiar i-am intrebat pe arabi ce parerea au ei despre teoreticul sfarsit al lumii asteptat in anul 2000.

Raspunsul a fost : Sfarsitul lumii va veni atunci cand va fi pace intre arabi !

Data fiind situatia din Orientul Mijlociu, putem sta linistiti, sfarsitul lumii este departe :D

Link to comment

nu are treba...interesele americanilor sunt periculoase si daca cineva o sa ia decizia sa se puna cu ei atunci o sa avem de ce sa ne temem..

america e varza..

1. nu are bani

2. nu are suportul populatiei

nu poate sa invadeze nici un sat daca vrea..

fara anglia de partea ei ar fi varza. iar aglia e de partea ei din obisnuinta si innertie.

in cativa ani america a trecut de la un surplus de 3000 miliarde dolari la un minus de 2000 miliarde. razboaiele astea au secat economiile americii..

in alte vremuri se putea baza pe populatie.. acum, la ce incredere are populatia in guvern si presedinte si cauza razboiului, nu se poate baza nici pe un stalp..

Link to comment

anglia mereu a fost de partea americii, in absolut toate situatiile..

de fapt asta inseamna o aliantza.

eu zic ca acum anglia nu era obligata sa intre in razboi cu america.. toate atentatele din anglia s-au petrecut dupa ce a inceput razboiul oricum.

mai ales ca america s-a cacat pe ele de tratate internationale, nato si what-not.. anglia putea sa stea frumos in banca ei..

americanii = shmecheri si invadeaza pe cine vrea muschiu lor.

niciodata

never say never.. u should know that..

toti se fac frate cu dracu` pana trec podu..

Link to comment

germania si franta nu au aceleasi interese ca si SUA si nu vor fi niciodata de partea ei..

dar vor fi de partea NATO :right: ........ se poate unii toata ASIA impotriva SUA si sunt sigur ca in SUA nu pica nici o bomba, faza e ca americanii astia stiu sa darame tot dar nu prea le au cu terminarea unu razboi

Link to comment

SUA, Siria şi Iranul se sfătuiesc în privinţa Irakului

Premieră diplomatică în capitala irakiană, Bagdad! O delegaţie americană se întâlneşte astăzi cu reprezentanţi ai Siriei şi Iranului, la o conferinţă pe tema situaţiei din Irak.

La reuniune iau parte membrii Consiliului de Securitate al ONU, vecinii Irakului şi puterile regionale.

Participanţii caută împreună o soluţie pentru stoparea violenţelor care macină Irakul. Conferinţa a fost organizată de şeful guvernului de la Bagdad, Nuri Al-Maliki, care a fost mult timp ostil unei astfel de reuniuni.

La începutul conferinţei, premierul irakian a cerut ţărilor din regiune şi nu numai să nu se mai amestece în treburile interne ale Irakului.

De-a lungul timpului, Statele Unite au acuzat Siria că a permis trecerea combatanţilor străini în Irak. Autorităţile de la Washington au arătat de multe ori cu degetul şi spre Iran, care este bănuit că furnizează armament şi refugiu rebelilor şiiţi.

Sursa

Link to comment

America si-a atins apogeul de mult iar acum e in declin.A suferit multe pierderi in razboaiele pe care le-a purtat, stie sa castige un razboi dar dup-aia cheltuieste o groaza de bani pt. restabilirea pacii, vezi irakul unde si acum sunt trupe militare care sunt atacati constant de rebeli.

Urmeaza declinul SUA, mafia e la putere iar presedintele e mai dobitoc decat Basescu... :))

tarile din europa nu cred ca se vor baga in conflict, nu e treaba lor, dar in mod sigur vor fi pupinc@risti care vor trimite trupe pt. suport(vezi Romania cu marinaru' nostru) .

Link to comment

hai sa..nu exageram..America ramane cea mai puternica putere militara la momentul actual..cu un buget urias alocat ..ar fi si greu sau nu fie asa...

cat despre un atac asupra Iranului..sa speram ca nu vor mai face inca un pas spre al 3 lea razboi mondial :)

Nu m-ar surprinde sa se intample asa... WW3 is near #-o

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...