Jump to content
Dani

Ce am ajuns :(

Recommended Posts

'Hotelul' romanilor din canalele Romei

Traiesc acolo unde se termina Roma. In frig, printre sobolani si gunoaie. Italienii nici macar nu ii baga in seama. Ei sufera insa in tacere, ca sa poata trimite acasa in fiecare luna cativa banuti pentru familie.

Periferia de sud a Romei. Ultima statie de pe magistrala rosie, Anagnina. Ultimul inel de saracie al capitalei. Aici se termina orasul si incepe lumea romanilor saraci. E lumea disperarii in care traiesc cateva zeci de romani. Pana acum trei ani nimeni n-a stiut de ei. I-au descoperit cativa crestini de la o biserica din Roma. De atunci, romanii primesc de la oamenii din parohia Sfantul Egidio hrana, paturi si vase in care pot sa-si faca mancare. Misionarii s-au gandit sa arate tuturor viata celor care li se par nenorociti. Asa ca au luat cu ei cativa ziaristi italieni si i-au condus prin lumea romanilor.

Italienilor li s-a facut mila de cele cateva zeci de romani care respira in fiecare zi aerul greu din trei contraforturi ale Romei. Nu se pot spala nicaieri. Mirosul este insuportabil si nimeni nu se apropie de ei.

Italienii au vrut sa le dea foc

De cateva ori tinerii italieni din bandele de cartier au incercat sa le dea foc romanilor. Au acoperit apoi intrarile in grote. Barbatii insa au sapat cu mainile in baricade si au reusit sa iasa la lumina. Acum in fiecare zi unul dintre romani e paznic.

Oamenii nu sunt mereu aceiasi. Tura se schimba o data la trei luni. In fiecare duminica microbuzul din Romania opreste la marginea Romei si din el coboara barbati cu bagaje facute pentru 90 de zile. Sunt toti hotarati sa indure viata in grote ca sa poata strange un pumn de euro. Romanii sunt insa multumiti. Sunt saraci doar timp de trei luni, in Italia. Acasa vor trai cateva luni bune cu banii castigati la negru.

http://www.libertatea.ro/index.php?section...orie&cid=28

Link to comment

Ceea ce este trist in toata povestea asta, este ca romanii trebuie sa se duca dincolo sa isi castige painea. Ce vreti, sa ne sara in fata italienii cu chei de la vile sau sa ne cazeze la ei acasa?

Avem un renume urat in toata Europa, defapt in toata lumea. Cand se aude de Romania, prima data iti vine in minte: saracia si furtul.

Statul roman ar trebui sa faca ceva sa nu mai fie necesare astfel de emigrari.

Link to comment

ceea ce e trist este ca trebuie sa fugi din propria ta tara. ce e si mai trist este ca te vinzi ca un sclav, pentru un "pumn de euro", ca sa il citez pe domnu. ce e si mai trist e ca romania adera la uniune anul viitor... care va fii populatia romaniei in 2008? in jur de 10 milioane de tarani si batrani? :)

alex, ai dreptate... se exagereaza mult si la noi. romania cu o infrastructura buna si cu putina curatenie in tara (coruptia la nivel mai mic, respectarea legii, RESPECTUL pentru restu) ar putea schimba tara radical. nu este mereu nevoie de bani...

Link to comment

Problema este ca la noi exista ideea gresita ca trebuie sa faci bani intr-un timp cat mai scurt, prin orice metode, din cauza asta exista atatea mizerii in jurul nostru(bodegi aparute peste noapte peste tot, zeci de mii de chioscuri, frauda, coruptie etc...), pe cand in vest se pune accent mai mult pe tipul de afacere pe termen mediu si lung.

Nu este totusi ceva iesit din comun pt o tara care zeci de ani a fost privata de cele mai elementare drepturi ale omului in timp ce in vest civilizatia exista de mult.

Pacat ca am ajuns asa, sa ne pierdem valoarea noastra ca oameni pt un "pumn de euro", dar eu inca sper ca vom ajunge(mai devreme sau mai tarziu) o tara in care sa ne dorim sa ramanem si sa muncim.

Link to comment

In Spania romanii sunt sclavi iar in Italia sunt si mai rau... Pacat ca sunt oameni care nu se duc cu gand rau pe acolo..

Bravo domnilor conducatori din Romania..

Uniunea Europeana oricum ne va trata/trateaza ca pe un organ bolnav pe care il tine in viata din interes. Asta este.. 70% din

populatia Romaniei nu stie ce inseamna UE dar vom fii in ea..

Link to comment

Si cand ma gandesc ca lumea pleca in italia, traieste in rahat acolo, in niste conditii de tot rasul, si apoi vin cu ceva bani in tara si ne dau peste nas cu banii lor plini de rahat ca ei sunt jmecheri ca au plecat in strainatate si ca au muncit nush pe la ce firma mare :))

Romania e o tara bolnava... oamenii nu stiu ce este aceea civilizatie... la noi se aplica legea junglei, cel mai bun supravietuieste... toti vor bani, nu le mai pasa de altii.Nu vom ajunge niciodata la nivelul statelor occidentale daca continuam sa gandim asa... sper totusi ca dupa ce va muri generatia ceausista, sa se schimbe comportamentul romanilor(am incredere in generatia revolutionara ) :)

Sper sa se schimbe lucrurile in bine o data cu intrarea in UE.cine zice ca nu e bine in UE habar n-are.Da, vom fi sclavii lor.Dar nu vom munci pe degeaba.Cum facem acum.Vor veni firme straine si isi vor deschide sedii la noi.de aici rezulta locuri de munca. Nu plang ca nu o sa mai mananc branza de la tara sau mere si pere din livada lu nea Ion, pt. ca probabil el baga mai multe ingrasaminte chimice decat cele din UE.Ei macar au control strict asupra chimicalelor.

Nu voi plange dupa painea de Pan Group pe care pune toata lumea mana. Va fi ambalata in folie.Nu voi plange dupa conditiile minime de igiena din scoala, apartamente s.a.m.d

Sa speram ca va fi mai bine.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...