dNy Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 Supa de pui cu taitei contine carbohidrati (amidon - zahar lent) sub forma de paste fainoase din faina de grau (64,4%), maltodextrina (amidon hidrolizat - zahar usor metabolizabil), sare.ANALIZA. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizeaza potentiatorii de arome (E-uri) din aceast supa: "glutamat monosodic - E 621, inozinat, dar nu stim care dintre ei, deoarece poate fi E 633, E 632 sau E 631; guanilat, dar la fel nu stim care dintre cele trei E 629, E 628, E 627; caramel, dar si acesta e incert, caci este de patru tipuri E 150c, E 150d, E 150b, E 150a; acid citric - E 330. Glutamatul monosodic este un potentiator artificial de aroma, caracteristic bucatariei chinezesti, care poate provoca, daca e consumat frecvent, boala bucatariei chinezesti - greturi, dureri de cap, voma - persoanelor sensibile. Glutamatul monosodic este o sursa ascunsa de sodiu, care trebuie luata in considerare de persoanele cu regimuri hiposodate sau care isi controleaza aportul de sare. Nu este recomandat consumul frecvent. Atat inozinatul, cat si guanitul de sodiu, de potasiu sau de calciu sunt potentiatori artificiali de aroma, incomplet evaluati din punct de vedere al sigurantei alimentare. Sunt patru sortimente de caramel: unul natural si trei artificiale. Pot fi obtinute din zaharuri vegetale modificate termic si/sau chimic, proces in care se genereaza compusi de tip Maillard potential cancerigeni".GLUCIDE. In compozitie se mai gaseste grasime vegetala, fara sa se specifice tipul acesteia (hidrogenata sau nehidrogenata)."Din punct de vedere al valorii nutritive, o portie de supa este echilibrata energetic, avand 51,4 Kcal, insa contine o cantitate mare de glucide fata de proteine. O portie de supa contine 10 grame de glucide, respectiv echivalentul unei felii de paine, ceea ce trebuie sa ia in calculul caloriilor persoanele cu diabet. Concluzia: a nu se consuma frecvent de catre copii, persoane suferinde de boli cardiovasculare, renale, diabet, cu status inflamator sistemic, cu imunitate scazuta s.a.", spune specialistul nostru.
Shush Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 ce bine ca nu mananc supe ! :)5 E-uri pare totusi putin...sunt dulciuri care contin mult mai multe :P
oick Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 5 E-uri pare totusi putin...sunt dulciuri care contin mult mai multe Ideea e ca nu ar trebui sa contina nici palea 5..Uff ce bine ca o am p mama acasa si mai facea ea cate o ciorbita..
Tzugui Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 ce bine ca nu mananc supe ! :)same to me...bine e ca nu mananc supe :whistle: si la fel cum zicea si oick 5 E-uri sunt destule :dooh:
shadowboss Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 dNy tu esti fan E'uri? sau ceva sechele de cand esti mai mic? ) Esti vanator de E'uri ? :wub: Majoritatea alimentele pe care le prepari contin E'uri :-<
M0rtix Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 ar trebui sa fim toti vegetarieni sa scapam de e-uri
dNy Posted October 30, 2006 Author Posted October 30, 2006 Nu`s fan e`uri, dar astea mi se par lucruri interesante care trebuiesc stiute de popor:P