Jump to content

Miri

LinkManiac
  • Posts

    497
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Miri

  1. imi raspundeti aici dak e ocupat? blink.gif

    Am mai spus si anterior si sper sa nu mai fie nevoie sa repet: daca username-ul e ocupat si nu se poate schimba, nu voi da reply, daca sunt schimbate alte username-uri postate dupa aceea, inseamna ca NU SE POATE.

    Daca e ocupat sau nu, poti verifica, dand un search la members.

    Dupa un search, nu pare a fi ocupat.... asteapta shi tzi se va schimba ....

    Dupa un search, pare a FI ocupat.

    1.nu tea intrebat nimeni

    2.nu are nici o legatura cu mu

    3.pe contu cu cheWy am suspend si nu pot posta

    1. Insa raspunsul dat de Fallen King e corect, daca vrei sa ti se schimbe username-ul, cu acel user postezi.

    3. Atunci astepti pana nu mai ai suspend pe acel cont si postezi cand vei putea posta de acolo.

    P.S.: Multumeste-te ca nu ti-am dat ban pe forum pentru crearea unui nou cont dupa suspend pe un altul existent.

    Legend: E de ajuns sa postezi O DATA pentru a ti se schimba username-ul. Nu exista contor care la un anumit numar de posturi cu acelasi subiect sa-ti schimbe automat numele.

  2. user posted image

    Doar o mica problemuta... au uitat sa modifice un meniu inainte sa afiseze imaginea aia... apare in rusa...

    Din ce am auzit e o gluma care circula pe internet, asa ca mai avem de visat inca pana la asa sistem. cool.gif

  3. User vechi : miuletz

    user nou : k3n7

    E numele mg-ului meu de dupa rr la DB si al wizului de inainte rr db... am mai postat si nu mi s-a schimbat si imi place mult numele asta . Multumesc anticipat tiphat.gif

    Nu s-a schimbat pentru ca e folosit. Alege-ti te rog alt username.

    In cazul in care un username nu e modificat simultan cu celelalte cereri postate in ziua repectiva, inseamna ca e folosit si nu poate fi facuta modificarea.

  4. Pe Internet circula de la o vreme o scrisoare prin care lumea este atentionata despre infectari intentionate cu HIV, prin intermediul acelor infipte in scaunele de la cinematografe. Nu se stie daca aceste avertizari sunt serioase sau sunt "glume" macabre, dar este cert ca ele s-au inmultit. Unii le iau in serios, altii rad de atentionari. Totusi, cazuri de acest fel s-au petrecut in strainatate, iar cel mai bun tratament este preventia. Psihiatrii sunt de parere ca aceste cazuri sunt exagerari. "Ceea ce se relateaza sunt mai degraba zvonuri si nu lucruri traite cu adevarat. Poate fi vorba, intr-o oarecare masura, de o forma de terorism psihologic. Oamenii cu probleme de acest tip vor ca si altii sa treaca prin spaima lor. In unele cazuri este posibil ca o persoana sa infecteze pe altele, in mod voluntar, pentru ca aceasta traieste cu un sentiment de frustrare, care se poate transforma in agresivitate fata de cei din jurul sau", ne-a spus psihiatru Ion Dafinoiu. Dupa cum ne-a spus Anca Gubar, de la Asociatia Romana Anti-SIDA, daca virusul HIV se gaseste, sa zicem, pe o masa, acesta moare intr-un sfert de ora, pentru ca suprafata este ventilata si astfel este facilitata uscarea. In acest caz se poate dezinfecta usor cu clor. in cazul unui ac, virusul poate sa traiasca pana la 48 de ore. Prin intepatura, virusul intra in sange si se poate localiza in toate organele, atacand celulele imunitare. In primele 48 de ore de la infectare, HIV se inmulteste intr-o maniera exploziva, ceea ce face ca persoana nou infectata sa fie foarte contagioasa pentru toti partenerii cu care are relatii sexuale neprotejate. HIV se raspandeste foarte repede in organismul celui infectat pentru ca nu exista un raspuns imun din partea organismului care sa combata HIV. Anticorpii anti-HIV apar dupa cateva luni de la contaminare.

    Agresorul, pedepsit doar daca victima si-a facut testul SIDA inainte de infectare

    Daca se cunoaste riscul, se poate aplica un tratament postinfectie, in urmatoarele doua ore de la contactul sexual neprotejat sau de la incidentul care pune problema infectarii cu HIV. Un om "intepat" in autobuz sau la cinema poate cere tratament de urgenta la spitalele de boli infectioase. in Romania, acest tratament agresiv, aplicat imediat dupa infectie, s-a facut pana acum doar persoanelor cu risc crescut, si anume chirurgilor si personalului medical. El mai poate fi aplicat gratuit doar femeilor, ca urmare a unui viol, daca atacatorul era seropozitiv, dar si persoanelor din cuplurile serodiscordante. Prin tratamentul antiretroviral se incearca distrugerea virusului inainte ca acesta sa se ascunda in tecile de mielina ale nervilor. Terapia dureaza aproape jumatate de an si este toxica. Este foarte important ca testarea sa aiba loc o data la sase luni, pentru ca virusul nu poate fi depistat mai devreme. Cea mai buna metoda de preventie este prin donarea frecventa de sange, pentru ca persoana beneficiaza de un set de teste gratuit, care il include si pe cel pentru depistarea infectiei cu HIV. Aceasta metoda da posibilitatea unei persoane sa ceara daune in instanta in cazul in care este contaminata accidental sau cu intentie. Doar daca a facut, anterior, un test in care a iesit seronegativ, victima poate demonstra ca nu era infectata inainte de agresiune. Legea ii pedepseste pe cei care contamineaza o alta persoana in mod voluntar cu virusul HIV. Cel responsabil este pasibil de pedeapsa cu inchisoare intre 2 si 5 ani.

    Sursa: Adevarul online

  5. In moscheele din Emirate se fura din ce in ce mai multi papuci

    Credinciosii din Emiratele Arabe Unite care merg in moschei pentru a se ruga trebuie sa faca fata furtului de pantofi de marca si foarte scumpi, care sunt revanduti particularilor sau unor ateliere pentru a fi copiati. "Comisariatele de politie primesc in fiecare zi peste 40 de plangeri de la persoane carora li s-au furat pantofii in moschei", a declarat un politist.

    Potrivit acestuia, hotii prinsi in flagrant delict au recunoscut ca pantofii erau revanduti unor ateliere din Oman pentru a fi copiati sau vanduti mai ieftin. Numai pantofii foarte scumpi si care nu pot fi gasiti la vanzare in Emirate sunt furati, potrivit politiei. "Politia a plasat oameni la intrarea in moschei in orele de rugaciune, in special vinerea, pentru a incerca sa prinda hotii cu mana in sac", a afirmat un responsabil religios din Dubai.

    Sursa: Adevarul, 19 Iulie 2005

  6. Camatarii au primit ani grei de inchisoare

    Talharii, jafuri, taxe de protectie si proxenetism - acesta este palmaresul lor infractional.

    Nu mai putin de 15 ani de inchisoare a primit ieri Sile Camataru, unul din capii gruparii. Nutu, fratele sau, va sta dupa gratii 9 ani, iar locotenentii lor, Silviu "Fluturica" Dudita si Gheorghe "Masca" Cristian, 13, respectiv 9 ani. Constantin "Costelus" Stoica, fratele vitreg al Camatarilor, a primit 3 ani, la fel ca mama lor, Mimi Camatareasa. Nicu Tamango, "Regele Cimitirelor", are de ispasit 5 ani de inchisoare, iar Angelica Stoica, sora Camatarilor, 12. Alti membri ai gruparii au luat cel mult 10 ani de inchisoare, toti fiind judecati pentru recuperari de bani, talharii, jafuri, proxenetism ori incasari de taxe de protectie. Sentinta de ieri nu e definitiva.

    Sursa: Ziarul

  7. Inundatiile au dat din nou peste cap socotelile Guvernului

    Analistii economici prevad ratarea noii tinte de inflatie si discutii dure cu FMI pentru schimbarea procentului deficitului bugetar. Apele continua sa stapaneasca Romania. Paraurile care altadata erau simple firicele de apa se transforma, acum, in numai cateva zeci de minute, in rauri ce matura tot ce intalnesc in cale. Digurile, "mai bine sau mai prost intretinute nu mai fac fata debitelor raurilor". Mii de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, lasand prada inundatiilor agoniseala lor de-o viata. Pe langa toate acestea, apele au facut si cateva victime. La ora actuala, dupa cum au declarat reprezentantii Ministerului Apararii Nationale, principala "misiune este de a interveni in zonele calamitate". Armata are in teren 1.027 oameni, opt elicoptere, 16 TAB-uri, 68 de camioane si 20 de barci pneumatice. Inundatiile din ultimele zile au afectat 31 de judete. Locuitorii din Bacau si Vrancea si cei din zonele de la granita dintre Galati si Braila erau, ieri, aproape izolati. Ei asteptau ca elicopterele Ministerului Apararii Nationale si cele ale Ministerului Administratiei si Internelor sa ajunga si la ei pentru a-i scoate din mijlocul apelor sau pentru a le aduce alimente si apa. Chiar si TAB-urile si camioanele Armatei au facut cu greu fata furiei apelor. In judetele Bacau si Vrancea erau date disparute cinci persoane.

    80.000 de oameni carora apele le-au stricat randuiala vietii

    In judetul Vrancea, in care a fost declarata stare de alerta, au fost afectati de inundatii peste 80.000 de locuitori. Apa a inundat 29 de comune si trei orase: Marasesti, Adjud si Odobesti. Au fost distruse 25 de poduri si podete. Drumurile din judet au fost distruse, astfel ca legaturile intre localitatile din Vrancea nu se mai puteau face. Elicopterele au transportat, ieri, din zonele izolate, in primul rand, copiii, femeile gravide si bolnavii. Acestia au fost cazati la rude sau prieteni, in centre de plasamente, in scoli si spitale. Familiile au fost ''despartite'', unii parinti rugand echipele de interventie sa le ia copiii pentru a-i pune la adapost. Majoritatea oamenilor si-au dat seama ca incearca in zadar sa mai salveze din bunuri si ca singurul lucru pe care il pot face este sa paraseasca zona. Mai greu a fost cu varstnicii, care cu greu s-au lasat convinsi sa fie scosi din case si sa fie transportati in localitatile neafectate de de furia apelor.

    Vile cu fonduri destinate lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor, in Bacau?

    Si in judetul Bacau a fost declarata stare de alerta. Miercuri dupa-amiaza, premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat o vizita "fulger" in zonele afectate de inundatii din acest judet. Acesta, a constatat, la fata locului, ca pagubele inregistrate pana in prezent in judetul Timis le-au depasit deja pe cele inregistrate, in urma cu circa o luna, in judetul Timis. Totodata, Tariceanu a declarat ca inundatiile din judet au fost provocate atat de nivelul raului Siret, cat si de masivele despaduriri din zona, autoritatile intentionand sa adopte masuri drastice care sa limiteze defrisarile de vegetatie forestiera. "Ministrul Agriculturii a primit o reclamatie din partea unui localnic privind utilizarea frauduloasa a materialelor de constructii destinate lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor. Exista semnale ca antreprenorul si-a construit o casa cu materialele destinate lucrarilor de protectie", a adaugat premierul. La randul sau, Ministrul Agriculturii a completat ideea, afirmand ca "si asupra oficialitatilor din zona exista suspiciuni ca si-ar fi construit vile cu fondurile alocate acestor lucrari". Inca o data, Tariceanu a anuntat ca va solicita procuraturii sa verifice toate cazurile de acest gen semnalate. In stilul sau caracteristic, premierul, dupa ce a fost intrebat de ce s-a deplasat atat de tarziu in localitatile inundate, a raspuns ca nu "seful Guvernului este cel care trebuie sa rezolve situatia pe teren, fiind nevoie doar de o coordonare de la nivel central". In acelasi timp, el a tinut sa precizeze ca "indiferent de situatia politica, administratia centrala si locala isi face datoria si acum, si in continuare" si ca "administratia nu are nici o legatura cu alegerile". In judetul Bacau din cele peste 2.100 de case inundate, 108 au fost distruse total. In Comanesti, au fost evacuati peste 1.000 de localnici. Aici, apa a ajuns pana la ferestrele caselor. Pana sa fie evacuati, oamenii s-au urcat in podurile caselor sau pe acoperisuri. Localitatile Onesti, Targu Ocna si Slanic Moldova au ramas fara apa potabila si gaze naturale, dupa ce raul Trotus a rupt o conducta de alimentare din Onesti. Produsele alimentare pentru sinistrati erau transportate cu ajutorul elicopterlor militare si al barcilor pneumatice. Toate drumurile spre Bacau erau blocate.

    Bresa controlata la Namoloasa

    Tot miercuri dupa-amiaza, dupa mai multe consultari si "scenarii" realizate impreuna cu specialistii din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), ministrul Mediului Sulfina Barbu a dat OK, ca, pentru a evita inundatii dezastruoase din cauza viiturii prognozate pe Siret, sa fie spart controlat un dig din zona localitatii galatene Namoloasa. In acest timp, locuitorii din Namoloasa-Maxineni, Corbu Vechi si Cosmesti-Lungoci erau evacuati. "Masura spargerii controlate a digului s-a aprobat in vederea evitarii ruperii necontrolate a digurilor de aparare impotriva inundatiilor de pe raul Siret si va fi pusa in aplicare in functie de evolutia debitelor din perioada imediat urmatoare, pe sectorul Cosmesti-Lungoci", a declarat Barbu. In urma acestei brese de la digul de langa Namoloasa se va diminua presiunea viiturii asupra localitatilor din aval de Corbu Vechi: Tudor Vladimirescu, Vames, Piscu, Vasile Alecsandri si Sendreni - malul stang - si Voinesti, Vamesu, Cotu Lung, Cotu Mihalea - malul drept. Specialistii monitorizeaza in continuare zonele de confluenta ale raurilor Ramnicu Sarat cu Siret care au deversat digul de aparare pe malul stang al Ramnicului Sarat, inundand localitatile Nanesti - sat Calieni evacuat complet din ziua 13 iulie si Macaiesti - partial evacuat din cauza refuzului unor locuitori de a parasi zona, precum si zona de confluenta a raului Buzau cu raul Siret.

    Viitura de pe Siret, la cotele estimate

    In judetul Galati, debitul Siretului a atins un varf de 5.000 metri cubi/secunda fata de 200 de metri cubi/secunda cat inregistreaza in conditii normale. "Practic, Siretul a ajuns la acelasi debit cu Dunarea, asta asa, ca sa va faceti o imagine", a precizat, ieri, Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Si locuitorii de pe cursul raului Siret la revarsarea in Dunare au fost evacuati. Specialistii monitorizeaza viitura puternica de pe Siret, iar autoritatile sunt pregatite pentru cazul in care situatia s-ar inrautati. Guvernul a trimis in judetele Olt, Bacau, Vrancea si Galati convoaie cu produse de prima necesitate, alimente si apa - 260.000 de conserve din carne de porc, 260.000 de conserve de pate de ficat, 35.000 de litri de ulei de floarea soarelui, 45.000 de kilograme de zahar. Primele ajutoare au ajuns, ieri dimineata in judetul Olt, insa cele pentru Bacau, Vrancea si Galati urmau sa ajunga aseara, din cauza drumurilor inundate. Autoritatile centrale au evaluat costurile de interventie din ultimele doua zile la aproximativ 150-200 de milioane de lei noi, adica1.500-2.000 de miliarde de lei vechi.

    Localitati fara apa

    Turistii blocati in statiunea Durau, din judetul Neamt, au reusit, miercuri, sa paraseasca zona dupa ce autoritatile au reparat partial un pod de acces. Locuitorii din orasul Bicaz si din comuna Tasca au ramas fara apa potabila. Un numar de 21 de localnici au fost salvati de pompieri. Acestia au fost scosi din casele in care ramasesera izolati. In noaptea de miercuri spre joi, o viitura puternica formata pe raul Olt a afectat localitatea Tusnadu Nou, din judetul Harghita. Patru familii au fost evacuate de urgenta din locuinte, iar un pod de acces peste Olt, in zona aceleiasi localitati a fost afectat partial de ape.

    In Bistrita-Nasaud se cauta vinovatii producerii inundatiilor

    Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi spune ca administratorii lacului piscicol de la Budurleni sunt vinovati pentru ca debitele pe Valea Dipsei au crescut excesiv si au inundat peste 250 de hectare de teren agricol si mai multe case. El a afirmat ca s-a deplasat personal la Budurleni si a constatat ca au fost ridicate stavilele de la lacul piscicol. Vasile Ciogolea, managerul firmei care se ocupa de administrarea lacului piscicol de la Budurleni a respins acuzatiile: "Daca nu am face aceste deversari, atunci s-ar rupe digurile de protectie si ar fi dezastru. Cauza inundatiilor nu este lacul de la Budurleni, ci valea colmatata de gunoaie. Nici nu va fi nevoie de viituri pentru ca apa sa inunde terenurile. O ploaie e suficienta pentru ca Valea Dipsei sa iasa din albie si sa ajunga pe terenurile oamenilor care arunca toate mizeriile in vale si apa nu are pe unde sa se scurga". Specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud au inceput o serie de verificari la Budurleni, insa dupa primele investigatii au anuntat ca nu a fost vorba de nici o ridicare a stavilelor, ci de o deversare controlata care nu a influentat major debitele de pe Valea Dipsei. Totodata, prefectul Szilagyi a spus ca mai multe persoane i-au semnalat ca apa le-a ajuns in curti si chiar in casele de vacanta construite in apropierea lacului de acumulare Colibita. In acelasi timp, el a adaugat: "Am facut cateva investigatii si am aflat ca ei si-au construit case acolo unde au vrut, fara sa intrebe pe nimeni, in zona de protectie a lacului. Nu stiu cine le-a dat autorizatii", inundabile.

    Trei morti in satul vrancean Vadu Rosca, acoperit complet de ape

    Militari, pompieri si jandarmi s-au luptat ieri sa-i evacuzeze pe localnicii din satul vrancean Vadu Rosca, ale caror case au fost acoperite de apele Siretului iesit din matca, in unele locuri apa avand patru metri, pana la ora actuala fiind gasite deja trei cadavre umane. Viitura de pe Siret a acoperit, in mare parte, inca de miercuri dupa-amiaza, satul Vadu Rosca, comuna Vulturu, unde traiesc in jur de sase sute de persoane, pana la ora actuala fiind evacuati si dusi intr-o zona mai inalta unde apa nu a ajuns aproximativ 130 de localnici. Deoarece, in multe cazuri, apa a ajuns pana la acoperisurile caselor, oamenii s-au refugiat pe culmile acestora si asteaptau sa fie salvati. Pentru ca nu au mai putut interveni eficient din cauza intunericului, barcile militare de salvare au plecat miercuri noapte, la ora 00.00 si s-au intors ieri, la ora 8.00, astfel ca in timpul noptii de miercuri spre joi s-a lucrat doar cu o singura barca pentru evacuarea sinistratilor. Ieri, la inchiderea editiei, se actiona in zona calamitata zece barci militare si trei elicoptere, insa operatiunile de evacuare se desfasurau cu dificultate deoarece capacitatea acestora era redusa si, in plus, barcile de salvare intampina probleme din cauza gardurilor existente sub apa, care le pot zgaria. Ieri la pranz, alte doua localitati din apropierea satului Vadu Rosca - Nanesti si Hangulesti - situate pe malul Siretului, au fost inundate. Cativa dintre localnicii salvati au declarat ca morarul din satul inundat, care are propria barca, le-ar fi cerut bani, iar ei ar fi platit cate 800.000 de lei vechi, pentru ca acesta sa-i duca intr-o zona mai sigura.

    Conturi pentru donatii in sprijinul sinistratilor

    Romanii care doresc sa sprijine financiar sinistratii din judetele inundate au la dispozitie cele trei conturi deschise de Secretariatul General al Guvernului (SGG).

    Conturile, deschise la Banca Comerciala Romana (BCR) in lei, euro si dolari, sunt: RO65RNCB5010000138390083 in lei, RO11RNCB5010000138390085 in dolari si

    RO38RNCB5010000138390084 in euro.

    In aceste conturi s-au strans aproape 2.500 de lei noi, peste 7.000 de euro si aproape 40.000 de dolari. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a virat, ieri, suma de 10.000 de euro in contul deschis de SGG pentru ajutorarea persoanele sinistrate in urma inundatiilor din judetele Bacau, Arges, Vrancea, Buzau si alte zone.

    Cifrele dezastrului

    Alba - 18 localitati, 76 de case si 113 anexe gospodaresti - inundate, 2 case avariate; sunt afectate 35 de poduri si podete, 15 punti pietonale, un zid de protectie erodat pe o distanta de 120 m; 5,9 km de strazi inundate, 122 de fantani colmatate. Arad - 5 gospodarii si 4 fantani inundate, iar Drumul Judetean (DJ) – 708 blocat pe o distanta de 200 m. Arges - 30 de localitati, 401 case si 477 gospodarii inundate, 36 de fantani colmatate; 44 de poduri si podete, 5 stalpi de electricitate, 7 km de drum judetean si 23 de km de drumuri comunale afectate. Bacau - In 28 de localitati sunt inundate 4.231 de case (dintre care 137 sunt distruse) si 168 de anexe gospodaresti. Au fost evacuate 1.060 de persoane si 50 de persoane din 12 localitati sunt izolate. Sunt afectate 17 obiective sociale, 1 km de drum national, o conducta de apa, 8,6 km de drumuri judetene, 81,4 km de drumuri comunale, 15 km de strazi, 173 de poduri si podete. Avarierea a 26 linii de medie tensiune a afectat 66 de localitati, iar in 20 de localitati nu functioneaza liniile telefonice. Bihor - 30 de gospodarii si 20 de fantani din 2 localitati, inundate. Brasov - Sunt inundate 44 de case din 2 localitati. Braila - In 11 localitati sunt afectate 55 de case (dintre care 40 sunt distruse, 10 inundate si 5 avariate), 2.896 de anexe gospodaresti si 4 obiective sociale, o localitate este nealimentata cu energie electrica si gaze naturale. Buzau - Sunt afectate 20 de localitati, 354 de gospodarii, 2 drumuri nationale, 7 drumuri judetene, 15 drumuri comunale, 12 poduri si podete, 9 punti pietonale si 225 de fantani. 41 de case sunt inundate si 2 sunt afectate de alunecarile de teren. Spitalul judetean Buzau a fost declarat unitate calamitata datorita infiltratiilor de apa prin acoperis si inundarii subsolului unde se afla blocul alimentar si spalatoria. Caras-Severin - O localitate, 2 anexe gospodaresti, 4 km de drumuri judetene si 29 km de drumuri comunale afectate. Calarasi - In 6 localitati sunt inundate 71 de case (dintre care 6 sunt distruse), afectate 461 de gospodarii, 300 de fantani, 2 km drumuri judetene si 3 podete. Au fost evacuate 65 de persoane. Constanta - 127 de case sunt inundate, 3 avariate, 45 de gospodarii, 4 poduri si 1 obiectiv social din 12 localitati sunt afectate Covasna - Au fost afectate 13 localitati, inregistrandu-se 18 case si 77 gospodarii si anexe inundate (dintre care 2 sunt izolate). Sunt afectate 3,15 km de drumuri comunale, 34 de fantani si 1 podet. Cluj - 13 localitati afectate, in care sunt inundate 24 de case (una distrusa) si 104 gospodarii, iar 830 de persoane sunt izolate. Sunt afectate 1 drum european, 6 drumuri judetene, 4 drumuri comunale, 18 poduri si podete, 6 localitati au ramas fara energie electrica.

    Dambovita - In 18 localitati sunt inundate 161 de case si afectate 482 de gospodarii, 0,5 km drumuri judetene, 5,6 km drumuri comunale, 95 de fantani, 7 poduri si podete. In tot judetul, 13 localitati au ramas fara energie electrica, iar Statia CFR Mija este inundata pe 2 km, circulatia fiind intrerupta. Dolj - Sunt afectate 14 localitati, 1.781 de gospodarii, 118 anexe, 7 drumuri judetene si 2 podete. Galati - In 5 localitati sunt afectate 1.209 locuinte cu gospodariile anexe, 4 blocuri cu 80 de apartamente din satul Doaga, comuna Cosmesti, iar digul din localitatea Cosmestii de Vale a fost rupt. Au fost evacuate 360 de persoane. Giurgiu - In 10 localitati, 278 de case sunt inundate (dintre care 1 este prabusita si 1 izolata). Sunt afectate 1.003 curti si anexe gospodaresti, 300 m drum comunal, 11 fantani si 4 podete. Gorj - Sunt afectate 22 de localitati, 67 de case, 469 gospodarii, 2 drumuri nationale, 9 drumuri judetene, 32 drumuri comunale, 29 de poduri si podete si 359 de fantani. Harghita - In 26 de localitati sunt 1.223 gospodarii inundate, o casa este in pericol de prabusire, iar acoperisurile a 6 blocuri sunt distruse. 559 de familii sunt izolate partial, iar 19 familii au fost evacuate. Sunt afectate 5 km de drumuri nationale, 1,5 km de drumuri judetene, 24 de km drumuri comunale, 17 km drumuri forestiere, 59 de poduri si podete. Alimentarea cu energie este intrerupta in 4 localitati, 5 stalpi electrici sunt afectati, iar 12 posturi de transformare sunt distruse. Hunedoara - 17 localitati, 41 de case, 187 de anexe gospodaresti, 4 subsoluri de bloc, 3 obiective sociale, 3 km drumuri nationale, 2,5 km drumuri judetene, 18,2 km drumuri comunale, 30 km strazi, 45 poduri, podete si punti pietonale, 177 de fantani, 0,45 km retele electrice si 0,45 km retele de telefonie. Mehedinti - Sunt afectate 20 de localitati, 335 de case (dintre care 4 sunt distruse), 827 de ane xe gospodaresti, 2 obiective socio-economice, 27,2 km drumuri judetene, 100 km drumuri comunale, 0,3 km drumuri forestiere, 64 poduri si podete, 671 de fantani. 4 localitati au ramas fara energie electrica si 500 m de cale ferata avariata. Mures - Sunt inundate 66 de case si 144 de anexe gospodaresti din 12 localitati. De asemenea, au fost afectati 0,8 km drumuri nationale, 0,7 km drumuri judetene, 7,7 km drumuri comunale, 4 obiective sociale, 75 poduri si podete, 70 de fantani. 80 de locuinte nu au curent. 240 de persoane izolate in localitatea Stanceni. Neamt - In 23 de localitati sunt 227 de case inundate (dintre care 10 sunt distruse), iar 21 de persoane sunt evacuate. 2 localitati sunt izolate. Sunt afectate 225 de anexe gospodaresti, 2 obiective economico-sociale, 0,5 km drumuri nationale, 17,7 km drumuri judetene si comunale, 87 poduri, podete si punti pietonale, 82 de fantani, 2 conducte de apa potabila. Sunt avariate apararile de mal pe o portiune de 390 m, 13 stalpi de electricitate, 10 posturi de transformare, 2,2 km de retele telefonice din 4 localitati, iar 7 localitati au ramas fara alimentare cu energie electrica. Olt - Sunt afectate 17 localitati unde sunt inundate 471 de case si 496 de gospodarii. Sunt afectati 9,5 km drumuri judetene, 24,5 km drumuri comunale, 1 km de strazi, 33 poduri, podete si punti pietonale, precum si 354 de fantani. Prahova - In 19 localitati sunt inundate 320 de case si 290 de gospodarii. Sunt afectati 10 km drumuri judetene, 63,2 km drumuri comunale, 30 de constructii hidrotehnice, 4 obiective sociale, 34 poduri si podete si 38 de fantani. De asemenea, 1,3 km de retea de alimentare cu apa, 100 m de retea de energie electrica si 10 m de retea de gaze naturale sunt avariati.

    Sibiu - Sunt afectate 38 de gospodarii din 2 localitati. Teleorman - In 18 localitati sunt inundate 848 de case (dintre care 36 sunt distruse si 238 avariate) si 1.153 curti si anexe gospodaresti. Sunt afectati 0,5 km drumuri nationale, 44,7 km drumuri judetene, 50,6 km drumuri comunale, 3 constructii hidrotehnice, 5 obiective sociale, 13 poduri si podete si 6.560 de fantani. Circulatia este intrerupta pe 4 drumuri judetene.

    Tulcea - Sunt afectate 9 localitati unde s-au inregistrat 154 de case inundate (dintre care 9 grav avariate). Sunt afectate 205 gospodarii, 2 obiective sociale, 8 km drumuri judetene, 16,5 km drumuri comunale, o retea de alimentare cu apa, iar o conducta de gaz metan este decopertata pe o portiune de 70 m.

    Valcea - In 47 de localitati sunt inundate 320 de case si 759 de gospodarii. Sunt afectati 7,5 km drumuri nationale, 10 km drumuri judetene, 156,5 km drumuri comunale, 7 obiective sociale, 109 poduri si 286 de fantani. 8 localitati au ramas fara curent electric. Vrancea - Sunt afectate 44 de localitati unde sunt inundate 1.610 case si 1.000 anexe gospodaresti, iar 17 localitati sunt izolate. 4 persoane sunt date disparute, iar 7.000 de persoane au fost evacuate. 66 copii si 6 cadre didactice sunt izolate in tabara de la Galaciuc – Tulnici. Sunt afectate 4 drumuri nationale, 7 drumuri judetene, 3 comunale, 29 poduri si podete si 2 aductiuni de apa. Alimentarea cu energie electrica este intrerupta in 47 de localitati.

    Aproape 300 milioane de euro pentru reconstructia zonelor calamitate

    In sedinta de ieri, executivul a aprobat alocarea sumei de 10.700 miliarde de lei (aproape 300 milioane de euro) pentru reconstructia zonelor calamitate. Banii provin din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, nefiind oferit nici un detaliu despre capitolul de cheltuieli de la care au fost alocati. De asemenea, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va acorda ajutoare de urgenta persoanelor sinistrate in valoare totala de 15 miliarde de lei. Sumele vor fi repartizate familiilor aflate in nevoie, dupa o ancheta sociala desfasurata in prealabil. Primii beneficiari ai acestor ajutoare de urgenta vor fi cei care au decese in familie si cei ale caror case au fost distruse.Astazi, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat din nou la Palatul Victoria pe toti factorii responsabili (ministrul agriculturii, cel al administratiei si internelor, transporturilor si cel al mediului etc.) pentru a evalua pagubele provocate de inundatiile din aceasta saptamana.

    Drumuri inchise

    Potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), circulatia autovehiculelor pe unele drumuri nationale din judetele Brasov, Bacau, Vrancea, Buzau, Harghita si Braila a fost inchisa din cauza viiturilor, caderilor de pietre, aluviunilor si a copacilor cazuti pe carosabil. Totodata, MTCT a anunta ca, din cauza terasamentelor spalate sau inundate, mai multe linii CFR au fost inchise, majoritatea de pe regionalele Craiova, Brasov si Galati.

    Comisia Europeana poate aloca fonduri pentru ajutorarea sinistratilor

    Guvernul Romaniei poate solicita Comisiei Europene alocarea unor fonduri de solidaritate sau PHARE, a declarat, ieri, dupa intalnirea pe care a avut-o cu premierul Calin Popescu Tariceanu, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner. "Sunt reguli foarte precise pentru a accede la fondul de solidaritate. Cererea trebuie sa o faca guvernul, dar nu mai tarziu de 10 saptamani de la producerea daunelor. Trebuie sa existe informatii precise despre evaluarea daunelor. Sigur, este implicata si Comisia. Este un proces care va dura mai multa vreme, dar este nevoie de o investitie pentru repararea daunelor", a precizat oficialul european. Bilantul dat publicitatii ieri dimineata de Ministerul de Interne este impresionant, fiind inregistrate pagube pe trei sferturi din teritoriul Romaniei, iar sapte decese au fost deja confirmate. "In Romania, inundatiile au fost un proces, nu un eveniment singular. Au venit unele dupa altele. Comisia va ajuta la reconstructia zonelor afectate", a afirmat demnitarul european, care a completat ca exista si posibilitatea transferului unei parti a fondurilor PHARE, care sa fie folosite la ajutorarea sinistratilor. "Demnitarii Uniunii Europene sunt constienti de situatia din Romania, iar autoritatile romane pot apela cu incredere la instrumente europene pentru rezolvarea si pentru prevenirea calamitatilor naturale", a afirmat Danuta Hubner. Pe agenda de lucru a comisarului s-au mai aflat intalniri atat cu ministrul integrarii europene, Ene Dinga, ministrul delegat pentru controlul finantarilor externe, Cristian David, consilierii prezidentiali Claudiu Saftoiu si Renate Weber, cat si cu presedintele PSD, Mircea Geoana. Tot ieri, Danuta Hubner a efectuat o vizita in centrul istoric al Capitalei, fiind placut impresionata de arhitectura Bisericii Stavropoleos, si a declarat la finalul acestui tur ca sprijina eforturile Primariei Capitalei de renovare a monumentelor istorice.

    "De astazi, toate efectivele Ministerului Apararii Nationale sunt puse la dispozitia autoritatilor, pentru a actiona in zonele calamitate", a spus, ieri dimineata, ministrul Armatei, Theodor Atanasiu. Imposibilitatea ajungerii pe cale terestra in zonele inundate a facut sa fie nevoie de cargourile aviatiei militare. Guvernul a alocat 29 de miliarde de lei vechi pentru procurarea de alimente de prima necesitate si combustibil. Acestea vor fi transportate in Moldova numai pe calea aerului. Astfel, un avion Hercules 130, cu capacitate de transport de 14 tone, si mai multe avioane AN26, care pot cara pana la 5 tone, vor transporta alimentele in zonele afectate. De asemenea, 8 elicoptere salveaza necontenit persoanele ramase izolate si transporta la spital gravidele si bolnavii care au nevoie de dializa sau de alte ingrijiri medicale urgente. Pana in prezent, Ministerul Apararii Nationale participa la operatiunile de salvare cu 1.027 de militari, 16 TAB-uri, 68 de camioane, 20 de autocisterne, 20 de barci pneumatice, motopompe etc. In incercarea de a traversa o viitura, un TAB a fost luat de ape. Din fericire, militarii care se aflau in el au reusit sa se salveze.

    Stare de alerta in Vrancea

    Din cauza situatiei critice, Guvernul a decretat stare de alerta in judetul Vrancea, unul dintre cele mai afectate. Luarea acestei masuri a fost necesara pentru ca autoritatile sa poata evacua fortat populatia expusa riscului de a fi spulberata de torente. "Facem apel la mass-media sa sprijine eforturile depuse de echipele de interventie, informand cetatenii, pentru ca acestia sa fie de acord sa-si paraseasca gospodariile atunci cand li se cere", a cerut purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a subliniat unele cazuri in care localnicii au refuzat sa-si abandoneze casele la cererea autoritatilor, iar ulterior viata lor a fost pusa in pericol de suvoaiele de apa.

    Patriarhul Teoctist cheama la rugaciune pentru salvarea de la inundatiile "apocaliptice"

    Capul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, crede ca inundatiile care au maturat Romania in ultima perioada sunt "fenomene apocaliptice" si cheama toti preotii din tara la rugaciune. "Chemam parinteste pe preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre sa ingenunchem si sa ne rugam staruitor pentru izbavirea de primejdii si iertarea greselilor noastre", spune PF Teoctist. Inaltul prelat face un apel catre credinciosii de pe intreg cuprinsul tarii sa ii ajute pe cei care in urma catastrofelor naturale au ramas fara locuinte si sa organizeze colecte pe plan local care vor fi diriguite de ierarhii din teritoriu.

    Avertizare de inundatii pentru bucurestenii din cartierul Giulesti-Sarbi

    Autoritatile locale au facut, ieri, un apel catre locuitorii din cartierul bucurestean Giulesti-Sarbi sa isi curete santurile din fata curtilor, pentru a nu fi afectati de ploile ce vor cadea in perioada urmatoare. Din cauza precipitatiilor abundente din aceasta perioada, pericolul inundatiilor, in special in zone cu case, este foarte mare. Cel mai vizat este cartierul amintit. Proprietarii caselor la curte trebuie sa fie atenti sa nu astupe gurile de scurgere a apelor pluviale cu gunoaie si deseuri menajere. Potrivit reglementarilor legale, este interzisa aruncarea sau abandonarea reziduurilor, gunoaielor menajere, resturilor vegetale, a pamantului tehnologic in gurile de scurgere ale instalatiilor de canalizare. Cei care nu vor respecta sfaturile date de autoritati vor primi amenzi intre 500 si 1.000 RON, adica de la 5 la 10 milioane de lei vechi.

    17 Drumuri Nationale din judetele Brasov, Bacau, Vrancea, Buzau, Harghita si Braila au fost inchise din cauza viiturilor si a caderilor de pietre. Drumul European 85 a fost inchis pe anumite portiuni: la Maracineni si intre Focsani si Adjud. Si traficul feroviar a avut probleme. Daca plecati de la Bucuresti la Iasi, la intrarea in Buzau trebuie sa ocoliti prin Satuc-Berca-Sapoca-Maracineni. Pina la Focsani se merge destul bine, dar, cind va indreptati spre Adjud, va trebui sa ocoliti pe un drum judetean 42 de kilometri. Cele mai grave probleme le veti intilni in drum spre Bacau, unde portiuni de citiva kilometri de drum sint inundate sau inchise. Daca plecati pe aceasta ruta, inarmati-va cu mult calm. Pe DN 3 Bucuresti-Constanta se circula ingreunat, iar in dreptul localitatilor Basarabi si Valul lui Traian soseaua este acoperita de apa. Daca vreti sa plecati pe litoral, conducerea Politiei Rutiere Constanta va recomanda sa va aminati plecarea cel putin citeva zile.

    Valea Prahovei, mai sigura decit Valea Oltului

    Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu recomanda soferilor sa foloseasca mai bine ruta ocolitoare Sibiu-Fagaras-Brasov si Valea Prahovei, deoarece este mai sigura decat DN 7, care face legatura dintre Sibiu si Vilcea, pe Valea Oltului. „Recomandam soferilor sa foloseasca Drumul National 1, pe varianta Sibiu-Brasov-Valea Prahovei pentru deplasarile in sudul tarii si sa adapteze viteza la conditiile de trafic“, a avertizat subcomisarul Lucian Tarnu, seful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Sibiu. Din Sibiu va puteti indrepta fara probleme spre Vilcea pe DN 7 si spre Brasov, pe DN 1, pentru ca aceste drumuri nu sint blocate. Singurul drum national cu probleme pe raza judetului Sibiu este DN 14 Sibiu-Sighisoara, unde s-a surpat podul de la Axente Sever.

    Trenurile au avut intirzieri chiar si de opt ore

    34 de linii de cale ferata din regionalele Galati, Iasi, Craiova si Brasov au fost inchise ieri din cauza inundatiilor care au acoperit terasamentele. Trenurile dinspre Moldova, Oltenia, Ardeal si Banat au avut intirzieri de mii de minute. 10 trenuri care au venit ieri din cele patru regiuni istorice spre Capitala au inregistrat intirzieri record. Rapidul Iasi-Bucuresti, care a venit pe ruta Birlad-Focsani, a avut intirzieri de peste opt ore. Un alt tren care a venit de la Timisoara prin Craiova a sosit in Bucuresti cu cinci ore intirziere. Rapidul de Suceava a sosit cu o intirziere de peste 300 de minute, iar toate celelalte trenuri care au venit din Moldova in Bucuresti, prin Birlad si Focsani, au avut intirzieri de citeva sute de minute fiecare.

    Ruta Buzau-Adjud a fost inchisa

    Din cauza inundatiilor care au slabit rezistenta terasamentelor, ruta Buzau-Adjud a fost inchisa circulatiei, la fel si ruta Buzau-Marasesti-Pascani. Din cauza inchiderii rutei Buzau-Adjud, nu mai circula nici un tren pe rutele Marasesti-Ghimes, Buzau-Marasesti, Buzau-Adjud si Comanesti-Ghimes. Calatorii din aceste localitati au fost nevoiti sa circule pe o ruta ocolitoare: Buzau-Faurei-Tecuci-Iasi-Pascani. Mai multe trenuri care trebuiau sa circule spre Iasi, Suceava, Brasov si Galati au fost anulate. Rapidul care a plecat din Bucuresti spre Suceava a fost nevoit sa ocoleasca prin Buzau-Marasesti-Pascani.

    Numere de urgenta pentru cei din trafic, schimbate in plin haos

    Cind mai multe zone ale tarii sint afectate de inundatii, iar cei care vor sa calatoreasca au nevoie de informatii despre starea drumurilor, Ministerul Transporturilor a schimbat numerele de telefon ale comandamentului central de unde conducatorii auto puteau obtine informatii. Noile numere de telefon unde se pot obtine informatii despre starea drumurilor nationale sint: 021-315.75.66, 021-318.66.31, 021-318.66.09, 9366, 9360. Se mai pot obtine informatii si de pe site-ul Minsterului Transporturilor: www.mt.ro, la link-ul „Starea Infrastructurii”- sectiunea Drumuri.

    Primăria din Hârşova şterge urmele potopului

    Ploile torenţiale din ultimele zile au lăsat serioase amprente în oraşul Hârşova: şapte locuinţe cu apă şi aluviuni în interior, zece blocuri cu subsolurile inundate, patru locuinţe avariate, canalizări sparte pe străzile Vadului şi Primăverii, trama stradală distrusă pe străzile Independenţei şi Nicolae Tarca. Primăria şi consiliul local din oraş au intervenit imediat, sărind în sprijinul oamenilor afectaţi. Cu ajutorul echipajelor de pompieri din Hârşova, Medgidia şi Năvodari, a fost evacuată apa din subsolurile mai multor blocuri, de la creşa orăşenească şi grădiniţa cu orar prelungit. De asemenea, a fost scoasă apa din mai multe case şi gospodării. Ieri, au fost luate probe din puţurile existente în Hârşova şi Vadu Oii şi, în funcţie de rezultatele analizelor, se va acţiona în consecinţă. „Din păcate, ne spunea viceprimarul Florin Stancu, sunt şi situaţii mai grave cărora trebuie să le facem faţă. Astfel, 12 case au fost grav avariate şi necesită reparaţii majore, alte patru trebuie reconstruite. Locatarii acestora au fost cazaţi temporar la casa pedagogului, dar va trebui, cu sprijinul prefecturii, să găsim o posibilitate să-i ajutăm să-şi refacă gospodăriile“. S-a acţionat, apoi, cu utilajele şi angajaţii de la Serviciul Public Confort Urban pentru degajarea trotuarelor şi a carosabilului de mâl, pietre şi crengi rupte, la decolmatarea rigolelor şi a căminelor de canalizare. Se vor inventaria şi pagubele produse la apartamentele situate la ultimul etaj, unde, din cauza degradării hidroizolaţiei, apa s-a infiltrat şi a deteriorat tavanele şi pereţii.

    Autorităţile judeţene avertizează: Ploile se întorc de săptămâna viitoare

    În perioada 15-18 iulie, conform previziunilor meteorologice, vremea în judeţul nostru se va îmbunătăţi, ceea ce va da posibilitatea locuitorilor din mediul rural să reia lucrările din agricultură, iar primăriilor din satele şi oraşele afectate să înlăture urmele ultimelor inundaţii. Autorităţile locale avertizează, însă, că de marţi, 19 iulie, vor cădea din nou ploi abundente, care pot avea efecte grave. În consecinţă, oamenii sunt sfătuiţi să ia măsurile ce le stau la îndemână pentru protejarea recoltelor, pregătirea locuinţelor şi a gospodăriilor, curăţirea şanţurilor şi a văilor de scurgere a apelor. Concomitent, unităţile cu atribuţiuni în domeniu sunt atenţionate să fie pregătite pentru a interveni în orice moment. În felul acesta eventualele pagube vor putea fi diminuate.

    Inundaţiile din ultimele zile au afectat 482 localităţi, 53.319 hectare teren agricol şi 11.246 case, din care 242 au fost distruse, numărul persoanelor evacuate de autorităţi ridicându-se la 8.616, iar al celor care şi-au pierdut viaţa sau sunt daţi dispăruţi ridicându-se la zece. Conform datelor oficiale, cinci persoane au decedat - dintre care două în judeţul Vrancea, după ce au căzut cu maşina de pe un podeţ - şi alţi cinci localnici sunt daţi dispăruţi.

    Douăzeci şi unu de angajaţi ai Administraţiei Portuare Maritime Constanţa, ai instituţiilor implicate în managementul deşeurilor, reprezentanţi ai companiilor private, ai operatorilor portuari au intrat, ieri, la cursuri sub îndrumarea instructorilor Agenţiei Germane de Dezvoltare Tehnică (GTZ), sub coordonarea expertului Rodrigo Garcia Bernal. Tema cursului se referă la managementul deşeurilor în porturi, organizatorii propunându-şi să îmbunătăţească performanţele profesionale ale celor implicaţi în activităţile de comerţ internaţional, în planificarea şi dezvoltarea portuară, în transportul şi logistica acestuia. „Legislaţia românească este în acord cu cea europeană, dar încă nu este aplicată. Este un domeniu în care este foarte mult de lucru, mai ales că nu s-a făcut nimic de zeci de ani pe această temă“, consideră expertul Rodrigo Garcia Bernal. În prezent, Administraţia Portului Constanţa beneficiază de asistenţă tehnică oferită de GTZ în vederea elaborării planului de management al deşeurilor, în conformitate cu Directiva Europeană 2000/59/EC, aşa cum a fost transpusă în legislaţia românească. În acest sens, au fost constituite grupuri de lucru în porturile Mangalia, Midia, Constanţa şi Brăila. Fiecare administraţie portuară va trimite planul, spre aprobare, Ministerului Transporturilor. „Avem procedurile şi planul, urmează să le mai implementăm“, a spus expertul. Pe parcursul cursului, se vor aplica mai multe tehnici de instruire, fiind nevoie de o participare activă din partea cursanţilor.

    Sursa: Administratia Nationala Apele Romane

  8. Monumentele funerare ale familiei Becali din cimitirul din Pipera rivalizeaza cu stalpii de telegraf. Numai ca sunt din marmura alba.

    „Mie imi plac lucrurile mari“, declara Gigi Becali intr-o emisiune a lui Emil Hurezeanu. Iar realitatea ii da dreptate. Sta intr-o vila uriasa in Pipera, cu o curte plina de statui impozante si o fantana arteziana, merge la volanul unui Maybach, pe care face crash-test cu propriile picioare la succesele Stelei, se autointituleaza „Razboinicul luminii“ si este admirator al filmelor „Gladiatorul“ si „Mihai Viteazu“. Nu se incurca in lecturi marunte, spune ca doar „Biblia, cartea cartilor“ il intereseaza cu adevarat, dar si pe aceasta probabil doar a frunzarit-o, pentru ca recunoaste ca daca primeste o palma raspunsul lui nu este celalalt obraz, ci un pumn. In timp ce alti afaceristi aleg discretia, Becali respira prin mediatizare, biroul sau de la Marriott devenind un fel de studio de filmari.

    Eternitatea are patru metri

    Patronul Stelei s-a gandit sa isi conserve insa grandomania si dupa moarte. Sta marturie cimitirul de pe strada Drumul Bisericii din comuna Pipera, despre care localnicii spun ca i-ar apartine patronului Stelei. Desi mai putin impunatoare fata de opulenta cu care ne-a obisnuit latifundiarul din Pipera, cele doua cruci ale familiei lui Gigi Becali domina intreg cimitirul prin inaltimea lor. Instalate chiar la intrare, crucile-monument, care au aproximativ patru metri inaltime, strajuiesc un mormant modest, dar frumos ingrijit, unde a fost ingropata Dorina Becali.

    Daca pe unul din ele erau inscriptionate doua nume, cel al Dorinei Becali si al Sofiei Prevenda, celalalt avea scris, in creion, doar epitaful. „Cele doua cruci mari apartin lui Gigi Becali. Le-a facut pentru el si familia lui. Dar de ce va intereseaza? La cate a facut pentru tara asta, merita sa-si faca asemenea cruci“, au declarat groparii, stransi la umbra in jurul unei sticle de vin rosu. „Daca vreti mai multe informatii, astea costa. 100 de euro tariful“, au completat acestia.

    Sursa: Cotidianul

  9. Helegiu, Bacau. Femeia plange necontenit. Se tine cu mainile de cap. „N-am apucat sa luam decat vaca si vitelul. I-am zis lu’ a’ meu, da’ a zis ca apele n-au cum s-ajunga pana la noi“, spune Maria Toderas, de 70 de ani.

    In stanga, soseaua care duce spre Onesti este acoperita de Tazlau, care si-a iesit din matca. La cativa zeci de metri departare pe sosea, dincolo de apa, isi fac aparitia trei barbati. Maria Toderas il vede printre ei si pe Ion, sotul ei. „Nu trece, ma, ca mori! Ioane, opreste-te!“, incepe sa urle femeia. Vuietul apelor furibunde o acopera.

    Batranul face citiva pasi si se departeaza de ceilalti doi care-l insotesc. Picioarele incep sa-i tremure, se clatina, apoi cade in genunchi. Unul dintre barbati ii intinde o mina. Ion Toderas, jumatate in apa, intinde bratul, insa nu mai reuseste sa apuce mana salvatoare. Se prabuseste, iar in clipa urmatoare e inghitit de ape. „Valeu, Ioane! Valeu, o murit! Ajutati-l, ma, valeu!“, incepe sa urle Maria. Batrana cade in genunchi, se uita spre cer si tipa cat o tine gura. Ion Toderas este unul dintre cei trei oameni care au murit din cauza furiei apelor, in judetul Bacau. Cu altii, soarta a fost mai darnica. Un batran de 72 de ani, din Urechesti, a stat o zi si o noapte pe acoperisul casei sale. „Am aflat despre el de la oameni si ne-am dus cu elicopterul sa-l salvam“, ne povesteste generalul Nicolae Rugina. Numai ca mos Ion Popa a refuzat sa-si lase casa in care a locuit 40 de ani. „Noi ne chinuiam sa il urcam in elicopter, iar batranul ne-a oferit un cas, sa il lasam acasa la el. I-am spus sa isi ia casul, ca sigur va avea nevoie in urmatoarele ore, dar sa faca bine sa vina cu noi, daca vrea sa isi salveze viata. Mai de voie, mai de nevoie, ne-a ascultat pana la urma“, adauga generalul Rugina. Jandarmii, pompierii si soldatii au salvat in ultimele zile zeci de vieti.

    Sursa: Cotidianul

  10. Rafinariile Petrom ar putea ajunge sa prelucreze titei extras de linga Insula Serpilor. Actionarul majoritar al Petrom, OMV, va cauta petrolul impreuna cu ucrainenii.

    Compania OMV a semnat un acord cu societatile Naftogas si Chornomornaftogaz, alaturi de care intentioneaza sa participe la licitatia pentru concesionarea unui bloc petrolier situat in largul coastelor Ucrainei, informeaza un comunicat al firmei austriece. Regiunea aleasa este Blocul Skifska, situat in zona dintre granita ucraineano-romana si peninsula Crimeea. „Deoarece acest bloc nu a mai fost explorat, poate detine diverse resurse de petrol si gaze“, se mai arata in comunicat. Pe de alta parte, reprezentantii OMV sustin ca nu stiu exact unde ar urma sa efectueze prospectiunile.

    Razboiul gigantilor petrolieri

    Zona economica din perimetrul Insulei Serpilor se afla in disputa intre Romania si Ucraina. In joc sint rezerve de 10 milioane de tone de petrol si un miliard de metri cubi de gaze naturale. Deja British Petroleum si Shell au incheiat contracte de prospectiuni cu Ucraina. TotalFina Elf a mers pe mana romanilor si va face extractia daca Romania va avea castig de cauza.

    Banca serpilor

    Romania se pregateste sa isi sustina cauza la Curtea Internationala de Justitie. Practic, trebuie sa se decida daca Insula Serpilor ar trebui sau nu sa fie luata in considerare la delimitarea zonei economice, a carei raza este de 230 de mile (400 de kilometri). Partea romana sustine ca insula este nelocuita si ca astfel nu are relevanta social-economica.

    Ucrainenii, pe de alta parte, incearca sa amenajeze stanca in asa fel incat sa se poata considera ca aceasta are toate caracteristicile unei zone locuite. Dupa ce au inceput sa foreze pentru apa si au deschis un dispensar, ultima masura a Ucrainei a fost sa deschida o sucursala pe insula.

    Contract cu statul

    OMV a semnat acordul de explorare cu operatorul petrolier al statului ucrainean. Compania Naftogas are 172.000 de angajati si este o societate integrata de petrol si gaze. Aceasta include si cealalta societate semnatara a acordului cu OMV, firma Chornomornaftogaz. Avand 3.500 de angajati, Chornomornaftogaz desfasoara activitati de productie, inclusiv in Marea Neagra si Marea Azov.

    Sursa: Cotidianul

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...