Jump to content
Rothschild

Rețete culinare dietetice.

Recommended Posts

Bună ziua! Am inițiat acest topic pentru a va prezenta câteva rețete culinare dietetice, băuturi dietetice, deserturi dietetice.

 

ardei_umplut_urda_marar.jpg.ecdcaa1d03d0c139a561f5201ee56279.jpg

Ardei umpluti cu urda si marar

Timp de preparare: Mai putin de 15 minute

Dificultate: redusa

Ardeii grasi umpluti cu urda si marar reprezinta o reteta rapida si sanatoasa, perfecta pentru pacientii care sufera de hepatita! 

Chiar daca nu pare, este un preparat savuros si satios, care alunga rapid senzatia de foame, Ingredientele usoare ale retetei sunt benefice ficatului.

Ingrediente:

2 ardei grasi
6-8 linguri urda
1 legatura de marar verde
sare
piper

Mod de preparare:

  1. Taie capacul ardeilor, curata-i bine de seminte si spala-i.
  2. Lasa-i sa se usuce, iar intre timp, prepara umplutura.
  3. Amesteca urda cu mararul si asezoneaza toul cu sare si piper, dupa gust.
  4. Umple ardeii si serveste-i imediat.
  5. Poti inlocui urda cu branza de vaci.
  6. De asemenea, poti taia ardeii si pe jumatate si abia apoi ii poti umple, astfel incat sa ii poti consuma mai usor.
Edited by Rothschild
  • Upvote 1
Link to comment

castravti_umpluti_diete.jpg.c41e888ababc3a45ab1ee4f4285e55ed.jpg

Castraveti umpluti

Timp de preparare: 15-30 minute

Dificultate: redusa

Informatii nutritionale/100g:

Calorii: 100
Proteine: 6.2 g
Glucide: 3.9 g
Grasime: 5.6 g

Ingrediente:

200 g castraveti
10 g marar
40 g rosii
20 g oua fierte
60 g carne de vita fiarta
10 g frunze salata verde
60 g smantana
6 g zahar

Mod de preparare:

  1. Se spala bine castravetii si se curata interiorul de pulpa.
  2. Se taie marunt mararul, rosiile, ouale, carnea de vita si pulpa scoasa din castraveti.
  3. Se adauga smantana, zaharul si sare dupa gust. Se amesteca bine.
  4. Se introduce umplutura in castraveti si se coc la cuptor pana cand coaja castravetelui devine moale.
  5. Se taie felii inainte de a se servi.

Va doresc pofta buna!

  • Upvote 1
Link to comment

ardei_umpluti_cu_branza_si_carne.jpg.c4e3bac83ff20e12f8f6d40e71f79e0e.jpg

Ardei umpluti cu branza slaba si curcan

Timp de preparare: Peste 60 minute

Dificultate: redusa

Carnea slaba, asa cum este cea de curcan, se numara printre principalele alimente recomandate in tratarea diareei.

Aceasta reteta usoara de ardei umpluti nu suprasolicita tractul digestiv si furnizeaza o cantitate importanta de proteine. Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru o singura portie.

Ingrediente:

30 grame urda degresata (sau orice alta branza slaba, maruntita)
1 praf de piper negru
1 praf de sare
120 grame carne tocata de curcan
1 ardei gras rosu

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius, taiati cotorul ardeiului si indepartati semintele din interior. Amestecati carnea de curcan cu piperul si sarea, apoi umpleti ardeiul cu aceasta compozitie, acoperiti-l cu folie de copt si introduceti-l la cuptor timp de 30 de minute. Cand carnea de devine maronie, puneti branza deasupra ardeiului si mai coaceti preparatul inca 10 minute. Consumati ardeiul umplut doar dupa ce se raceste foarte bine.

Va doresc pofta buna!

  • Upvote 1
Link to comment

biscuiti_stafide_fulgi_porumb.jpg.9619ea270a8ddce63e571936d463b103.jpg

Biscuiti cu stafide si fulgi de porumb

Timp de preparare: 30-45 minute

Dificultate: redusa

Diareea poate fi tinuta sub control printr-un regim alimentar corect. In afara de painea prajita recomandata pentru ameliorarea simptomelor, puteti consuma biscuiti simpli, alaturi de cel putin 2 sau 3 litri de lichide pe zi. 
 

Ingrediente:

125 grame unt la temperatura camerei
100 grame zahar tos
1 ou
150 grame faina cu agent de crestere
45 grame stafide
1 praf de sare
60 grame fulgi de porumb, maruntiti

Mod de preparare

  1. Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius si tapetati doua tavi de copt cu hartie de pergament.
  2. Folosind un mixer electric, bateti untul cu zaharul, pana obtineti o pasta cremoasa.
  3. Adaugati oul, mixati si incorporati faina, stafidele si sarea.
  4. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta medie si sa nu fie lipicios.
  5. Incorporati si fulgii de porumb, apoi framantati bine compozitia.
  6. Formati 14 bile din aluat si asezati-le la cate 8 centimetri distanta in tava de copt (astfel incat sa aiba loc sa se extinda in timpul coacerii).
  7. In 15-18 minute, biscuitii ar trebui sa fie gata.
  8. Lasati-i la racit la temperatura camerei, inainte de servire.

Va doresc pofta buna!

Link to comment

biscuiti_portocale.jpg.19301b7a42d08c8b2c18abc092b481bf.jpg

Biscuiti cu aroma de portocale

Timp de preparare: Peste 60 minute

Dificultate: medie

Persoanele care sufera de insuficienta renala pot consuma ca desert prajituri uscate, cu continut redus de sodiu, potasiu si fosfor. 

Aceasta reteta de biscuiti cu aroma de portocale este potrivita regimului alimentar recomandat in afectiuni renale si diabet.

Ingrediente:

320 grame faina alba
2 lingurite praf de copt
1 lingurita coaja de portocala rasa
100 g zahar
1 ou mare
2 linguri ulei de rapita
1 lingurita esenta de portocale

Mod de preparare

  1. Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius si tapetati o tava de copt cu hartie de pergament.
  2. Amestecati primele 5 ingrediente uscate intr-un bol.
  3. Puneti oul, uleiul si esenta de portocale in bolul mixerului si procesati timp de 30 de secunde.
  4. Turnati compozitia lichida peste ingredientele uscate si amestecati cu o spatula.
  5. Puneti aluatul pe un tocator pe care ati presarat in prealabil putina faina si intindeti-l bine.
  6. Taiati coca in forme de biscuiti (dupa preferinte), apoi asezati-i in tava, intr-un singur strat.
  7. Coaceti biscuitii pana devin aurii, aproximativ 30 de minute.
  8. Lasati-i la racit la temperatura camerei.

Va doresc pofta buna!
 

Link to comment

strudel_cu_branza_de_vaci.jpg.d8fa69e719317fec6cbf3a1cfbb4bb3f.jpg

Strudel cu branza

Timp de preparare: 45-60 minute

Dificultate: redusa

Strudelul cu branza este un preparat permis in alimentatia recomandata persoanelor care sufera de duodenita.

Fraged si satios, acest desert nu suprasolicita sistemul digestiv si poate fi consumat de toti membrii familiei. Reteta este suficienta pentru patru portii.

Ingrediente:

500 grame aluat pentru foietaj
2 oua
100 grame zahar
400 grame branza de vacuta
50 grame stafide

Mod de preparare:

Decongelati aluatul pentru foietaj la temperatura camerei. Amestecati intr-un bol branza, zaharul, un ou batut bine si stafidele. Tapetati o tava de copt cu hartie de pergament si intindeti aluatul pe suprafata acestuia. Asezati in centru compozitia cu branza, lasand marginile libere.

Aduceti marginile aluatului spre centru, peste compozitie, astfel incat sa o acopere complet. Intoarceti usor strudelul cu marginile in jos, apoi ungeti-l cu celalalt ou batut bine si crestati-l din loc in loc cu un cutit. Coaceti desertul circa 40 de minute la foc potrivit.

Va doresc pofta buna!

 

Link to comment

chiftelute_delicioase_vita.jpg.93c1b75999635f497fe3ff9ddd29523d.jpg

Chiftelute de vita

Timp de preparare: 45-60 minute

Dificultate: medie

Aceasta reteta de chiftelute este usor de tolerat de catre tractul digestiv sensibil al persoanelor care sufera de boala Crohn. 

Folositi metoda de gatire a orezului prin absorbtia completa a apei, intrucat veti beneficia de un aport sporit de fibre.

Ingrediente:

450 grame carne de vita tocata
200 grame orez fiert, bine racit
1 lingura de lapte
1 ou bine batut
1 lingura busuioc
1 jumatate de lingurita mustar dulce
un praf de piper negru
3 linguri ulei de rapita

Mod de preparare:

  1. Amestecati toate ingredientele intr-un bol, cu exceptia uleiului de rapita.
  2. Umeziti-va mainile si formati din compozitia de carne chiftele rotunde de dimensiunea dorita (preferabil mici).
  3. Prajiti chiftelutele intr-o tigaie anti-aderenta, dupa ce incingeti bine uleiul.
  4. Evitati sa prajiti chiftelutele mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte, rotindu-le de cel putin 3 ori in timpul gatirii.
  5. Asigurati-va ca sunt bine prajite in interior (daca le consumati gatite insuficient, riscati sa va confruntati ulterior cu neplaceri digestive).

Va doresc pofta buna!

  • Downvote 1
Link to comment

lemon_juice.jpg.970edb969e40c1592e415a266d0456e2.jpg

Cocktail cu lamaie si ghimbir

Timp de preparare: 15-30 minute

Dificultate: redusa

Ingrediente:

10 boabe de struguri
sucul de la un mar
1 bucata de ghimbir de aproximativ 1 cm proaspat, rasa fin (sau mai putin daca aroma este prea puternica)
1/2 lamaie verde
1/4 lamaie
apa minerala

Mod de preparare:

Scoateti strugurii din coaja. Amestecati sucul de mere si ghimbirul cu restul ingredientelor. Se toarna compozitia intr-un pahar mare, se adauga gheata si se serveste imediat.

Va doresc pofta buna!

Link to comment

banana_natural.jpg.a6689fda50fbaac0108e652c26236fcd.jpg

Cocktail banana daiquiri non-alcoolic

Timp de preparare: Mai putin de 15 minute

Dificultate: redusa

Ingrediente:

170 ml nectar de banane
170 ml limonada
100 ml suc de lamaie verde
2 cesti cu gheata
o bucata de ananas

Mod de preparare:

Puneti gheata in blander, adaugati nectarul de banane, limonada si sucul de lamaie verde. Amestecati bine. Ornati paharul cu bucata de ananas, serviti imediat.

Va doresc pofta buna!

  • Upvote 1
Link to comment

Banane_si_piersici_diete.jpg.8d104ec5c30c9c73a488f7b620839eb2.jpg

Cocktail de banane si piersici

Timp de preparare: Mai putin de 15 minute

Dificultate: redusa

Informatii nutritionale/portie:

Calorii: 128
Proteine: 2 g
Grasimi: 0.1 g
Glucide: 32 g
Colesterol: 0

Ingrediente:

60 g piersici proaspete
1 banana coapta
1/2 cana suc de ananas neindulcit
35 g crema de vanilie fara zahar si grasimi

Mod de preparare:

Se decojesc piersicile si se toaca.
Se curata banana si se taie felii.
Se adauga toate ingredientele in blender si se amesteca bine.
Se toarna in pahare inalte si se serveste.

Bautura recomandata diabeticilor!

Va doresc pofta buna!

Link to comment

Salata_ciuperci_dieta.jpg.e0076194bf34fe754a436cb92906ec5a.jpg

Salata aromata de ciuperci

Timp de preparare: 15-30 minute

Dificultate: redusa

Salata de ciuperci cu mirodenii este un preparat gustos si hranitor.

Ingrediente:

600 g ciuperci proaspete, feliate
2 cepe mici feliate
1 lingura busuioc proaspat tocat
1 lingura patrunjel proaspat tocat
1 lingura coriandru proaspat tocat
1 catel de usturoi
sare
piper negru
1 lingura vin alb
1 lingura mustar
3 linguri de otet balsamic
10 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Pune ciupercile feliate intr-un bol. Separat, prepara dressingul parfumat din condimente si mirodenii: amesteca sarea, piperul, vinul, otetul. Incorporeaza si mustarul si uleiul de masline si amesteca pana se transforma intr-o pasta. Adauga ierburile aromatice, ceapa si usturoiul tocat marunt. Toarna dressingul peste ciuperci si amesteca-le bine. Lasa salata la frigider timp de 30 de minute, inainte de a o servi.

Link to comment

Bahama_Breeze_orange.jpg.99d9c366e07d2b441ecbdef8e2f8361f.jpg

Cocktail Bahama Breeze

Timp de preparare: Mai putin de 15 minute

Dificultate: redusa

Ingrediente:

30 ml rom
15 ml lichior de banane
15 ml lichior de piersici
15 ml rom de cocos
10 ml grenadine
10 ml miere
15 ml suc de lamaie proaspat
30 ml suc de portocale
30 ml suc de ananas

Mod de preparare:

Amestecati bine ingredientele impreuna cu cateva cuburi de gheata. Puneti alte cateva cuburi de gheata intr-un pahar inalt. Ornati cu felii de portocala, cirese, etc.

Va doresc pofta buna!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...