Jump to content
Chani

Parintii unui domeniu

Recommended Posts

Sunt anumite persoane care sunt considerate parintele / initiatorul unui domeniu. Unii dintre ei sunt foarte cunoscuti, unii sunt identificati gresit si altii s-au pierdut in istorie. 

 

Imhotep - fondatorul Arhitecturii 

sakkarapyramid.jpg 

Imhotep este considerat primul arhitect din lume, inaugurand aceasta stiinta si arta o data cu proiectarea Piramidei in trepte de la Saqqara. 

Pana la Imhotep, monumentele regale egiptene erau construite pe un singur etaj. Acestea imitau palatele regilor si erau numite mastaba. 

Constructia lui Imhotep a necesitat peste 200.000 de tone de piatra. Piramida are 6 niveluri si o inaltime de 60 de metri. 

O alta inovatie este acoperirea constructiei cu calcar. 

A ramas in istorie ca un om cultivat, poet, judector, inginer, magician, scrib, astronom, astrolog si fizician. 

Egiptologii considera ca designul Piramidei lui Djoser, construita intre 2630-2611 BC, ii apartine lui Imhotep. Acesta mai este mentionat ca primul care a folosit coloane de piatra pentru sustinerea cladirilor. 

A ramas in istorie ca zeul si fondatorul medicinii, dar acest lucru este controversat de anumiti istorici care considera ca nu exista nici o dovada care sa sustina ca Imhotep ar fi fost de fapt medic. 

Imhotep-Louvre.JPG

Sursa : 1 si 2 

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (25.03.2018)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Jabir ibn Hayyan - parintele chimiei

8721004_jabir-bin-hayyan.jpg

Abu Mūsā Jābir ibn Hayyān a fost cunoscut si sub numele latin Geber, fiind de origine araba sau persana. A fost un chimist, astronom, astrolog, inghiner, geograf, filosof, fizician, medic si farmacist. Este considerat parintele chimiei. 

In total, aproximativ 3000 de tratate si articole sunt considerate ca apartinand lui Jabir. Numarul exact este disputat de scpecialisti. Temele abordate de catre acestea sunt cosmologia, muzica, medicina, magia, biologia, chimia, geometria, gramatica, logica si altele. Datorita stilului de scris care se crede ca avea ca scop ca doar cei initiati in alchimie sa il poata intelege, se crede ca cuvantul "gibberish"  (bolboroseala, nonsens) este legat de numele acestuia. 

Interesul lui Jabir in alchimie a fost inspirat de profesorul acestuia Ja'far as-Sadiq.

Jabir consdiera foarte importante experiementele sistematice si a avut o foarte importanta contributie in a transforma alchimia din superstitie in stiinta. I se crediteaza inventarea multor tipuri de experimente de laborator si cu descoperirea si descrierea a numeroase substante si procese chimice. 

Surse: 1; 2

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (25.03.2018)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Charaka - Parintele Medicinei

cce6ee7305c181f82c641819eac287df--quote-

Charaka este considerat impreuna cu Imhotep (despre care nu exista dovezi care sa justifice clasificarea ca parinte a medicinii) si Hippocrates (despre care o sa scriu intr-un articol viitor). 

Charaka a fost unul dintre principalii contribuitori la Ayurveda, un sistem de medicina si stil de viata sanatos dezvoltat in India Antica. Este autorul tratatului encicopedic de medicina preventiva Charaka Samhida. Timp de 2 milenii a fost o lucrare foarte importanta in domeniul medicinii, tradusa in multe limbi, inclusiv latina si araba. 

A fost primul care a folosit termeni ca imunitate, probleme sexuale, metabolism si digestie. A studiat anatomia umana si a concluzionat ca exista 360 de oase in corpul uman (incluzand dintii). A declarat ca inima este centrul unui sistem cu 13 canale principale si nenumarate altele de dimensiuni variabile care duc nutrienti catre tesuturi si colecteaza deseurile. Conform acestuia, orice obstructie ale canalelor principale duce la diformitate sau boala. 

Charaka a trait undeva intre 400-200 BC.

Surse: 1; 2.

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

Link to comment
Share on other sites

Vic Hayes  - Parintele WI-Fi-ului

maxresdefault.jpg

Victor Hayes este cunoscut ca parintele WI-Fi-ului datorita rolului sau in dezvoltarea Standardelor IEEE 802.11 pentru retelele wireless. 

Pentru munca sa a primit urmatoarele premii:

  • 1998: IEEE Standards Association's Standards Medallion “for the internationalization of the IEEE 802.11 standard”.
  • 2000: IEEE Leadership Award “for 10 years of leadership and extraordinary dedication as chairman of the IEEE 802.11 Wireless LAN Working Group”.
  • 2001: IEEE Computer Society's Hans Karlsson Standards Award.
  • 2002: Wi-Fi Alliance Leadership Award “in recognition of the outstanding leadership of the Regulatory Committee of the Wi-Fi Alliance”.
  • 2003: Wi-Fi Alliance Leadership Award “for outstanding leadership as Regulatory Chair and continued support of the Wi-Fi Alliance”.
  • 2004: Innovation Award in the category communications from The Economist.
  • 2004: Vosko Trophy for Business and Innovation from Vosko Networking.
  • 2007: IEEE Charles Proteus Steinmetz Award.[12]
  • 2012: George R. Stibitz Computer & Communications Pioneer Award 
  • 2013: IT Hall of Fame inductee
  • 2013: Lovie Lifetime Achievement Award 

Surse: 1 ; 2

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

Link to comment
Share on other sites

Muhammad ibn Zakariya al-Razi - Pediatrie

rhazes.jpg

Cunoscut dupa numele lui latinizat, Rhazes sau Rasis, Muhmmad a trait in 854-925. A fost persan, o importanta personalitate in istoria medicinii, cu interese si lucrari in logica, astronomie, gramatica, filosofie, alchimie si matematica. Desi personalitati vestice mult mai recente sunt descrise in mod traditional ca parintele pediatriei, aceasta onoare de fapt ii apartine lui Muhmmad care a trait cu aproape un mileniu inainte de cei recunoscuti cu aceasta titulatura de istoria vestica. 

Autor a peste 200 de manuscrise, este mentionat in principal datorita descoperirilor in domeniul medicinii. Un pionier al medicinei experimentale, a fost director in spitale din Baghdad si Rey. A scris o lucrare de referinta despre pojar si rujeola, a descoperit diverse substante incluzand kerosenul si alcoolul. A fost primul care a recunoscut reactia pupilelor fata de lumina. Unele dintre lucrarile sale au fost traduse in in latina si au devenit parte din curricula universitatilor vestice de medicina. 

A fost mai interesat de tratarea bolilor decat de descrierea simptomelor acestora. 

Muhmmad practica mai multe specialitați medicale: pediatrie, chirurgie, ginecologie, obstetrica și oftalmologie.

Surse: 1; 2; 3; 4

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

 

Link to comment
Share on other sites

Ismail al-Jazari si fratii Banū Mūsā - Parintii Roboticii

Automatonii au fost primele mecanisme complexe create de oameni sau primii roboti ai lumii. 

Fratii Banū Mūsā

Abū Jaʿfar, Muḥammad ibn Mūsā ibn Shākir, Abū al‐Qāsim, Aḥmad ibn Mūsā ibn Shākir si Al-Ḥasan ibn Mūsā ibn Shākir, fratii Banū Mūsā, matematicieni si ingineri, au publicat in 850 Cartea Mecanismelor Ingenioase, care cuprinde atat o colectie de automatoni antici, dar si creatii proprii. 

Printre aceste inventii s-au numarat fantanile arteziene, cu o inaltime a jeturilor ce se modificau periodic.

fountain.jpg

 

Ismail al-Jazari

Image result for Ismail al-Jazari

Badīʿ az-Zaman Abū l-ʿIzz ibn Ismāʿīl ibn ar-Razāz al-Jazarī a fost un invatat arab, care a trait intre 1136–1206. Este cunoscut pentru scrierea Cartii Cunostintelor despre Dispozitivele Mecanice Ingenioase, o lucrare care descrie 100 de mecanisme impreuna cu instructiuni de construire, inspirat fiind de scrierile fratilor Banū Mūsā. Una dintre multele inventii ale acestuia a fost bazinul de toaleta. 

Sistemul revoluţionar biela-manivela a fost descoperit de Al-Jazari - acesta aplicandu-se de la bicicleta la motorul cu ardere interna. 

Cea mai renumita invenţie a lui Al-Jazari este totusi Ceasul Elefant, un ceas pus in miscare de greutati si apa. 

 

Al-Jazari_-_The_Basin.jpg

Surse: 1; 2; 3; 4

 

 

Link to comment
Share on other sites

Linus Pauling - Biologie Moleculara

 

Linus a fost un chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1954) si pentru pace (1862). S-a remarcat prin contributiile sale in aplicarea mecanicii cuantice in chimie si ideile legate de structura moleculelor. 

Pauling a publicat o teorie cu privire la hibridizarea orbitalelor si analizele sale priving tetravalenta carbonului. A introdus conceptul de electronegativitate si Scara Pauling. Alaturi de biochimisti, Pauling a condus cercetarea cu raze X modeland structura proteinelor, ajutand cercetatorii britanici sa descopere structura modelulei ADN. 

A scris numeroase articole despre vitamina c si alti nutrienti, recomandand doze foarte mari zilnice de vitamina C - 10ml/zi. 

Premii

  • Premiul Nobel pentru Pace(1962)
  • Bursă Guggenheim[
  • Roebling Medal (1967)
  • Premiul Nobel pentru Chimie(1954)
  • Humanist of the Year (1961)
  • Gandhi Peace Award (1962)
  • Willard Gibbs Award
  • Medalia Lomonosov (1977)
  • ACS Award in pure chemistry (1931)
  • Irving Langmuir Award (1931)
  • National Medal of Science (1974)
  • NAS Award in Chemical Sciences (1979)
  • Priestley Medal (1984)
  • Premiul Lenin internațional "pentru întărirea păcii între popoare" (1969)
  • California Hall of Fame (2008)
  • Tolman Award
  • Medalia Lavoisier (1986)
  • Fellow of the American Physical Society

 

Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Linus_Pauling

Link to comment
Share on other sites

Gregor Mendel - Genetica

 

Gregor Mendel a fost un calugar si cercetator stiintific cunoscut ca fondatorul geneticii.  

A fost nascut intr-o familie saraca, dar preotul local i-a recunoscut abilitatile si i-a convins pe parintii acestuia sa il trimita la scoala. In cadrul manastirii a condus un experiment major in cercetarea felului in care se transmit trasaturile. Experimentul s-a axat pe 34 varietati de mazare. 

In timpul vietii, realizarile tale au fost ignorate si respinse, mai mult abatele care i-a succedat i-a ars lucrarile la doar cateva zile de la moartea lui Mendel. De abia cand la inceputul secolului XX alti cercetatori au ajuns independent la aceleasi concluzii Mendel a fost recunoscut pentru contributiile sale in dezvoltarea geneticii. 

Legea puritatii gametilor, Legea segregarilor caracterelor la hibrizi din F2 si Legea segregarii independente a perechilor de caractere sunt cunoscute sub numele de Legile lui Mendel. 

775-004-F3BAFB88.jpg        774-004-DFEB8A50.jpg

Surse: https://www.britannica.com/biography/Gregor-Mendel ; https://www.nature.com/scitable/topicpage/gregor-mendel-and-the-principles-of-inheritance-593 ; https://history.nih.gov/exhibits/nirenberg/HS1_mendel.htm 

 

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...