Jump to content
Sign in to follow this  
Rothschild

Cetățile din Râșnov și Făgăraș vor fi reabilitate.

Recommended Posts

imageResize.jpg.4f5c02d71555db662f986cbbc3dd7877.jpg

Brașov: Cetățile din Râșnov și Făgăraș vor fi reabilitate cu peste 8,5 milioane euro, fonduri europene

 

Principalele lucrări propuse vizează redarea aspectului original al ansamblului arhitectural, de la fațade și șarpante la spațiile interioare și exterioare. Printre acestea se numără reconstituirea integrală a Turnului Gotic și a Turnului adosat, reconstituirea a două căsuțe din zona Turnului armelor, restaurarea inscripțiilor și elementelor decorative din ceramică păstrate pe suprafețele zidurilor ansamblului studiat, conservarea și punerea în valoare a mărturiilor de locuire și utilizare a spațiilor interioare și exterioare ale ansamblului Cetății Râșnov.

De asemenea, conform proiectului, se dorește realizarea a 15 spații pentru expoziții, precum și desființarea construcțiilor sau completărilor la structuri de orice fel dacă acestea nu respectă principiul autenticității sau sunt realizate cu materiale și tehnici inadecvate, a construcției din lemn realizată în perioada 2000-2006, în vecinătatea capelei de sus din Incinta de Vest.

Prima atestare documentară a Cetății Râșnov este legată de năvălirea tătarilor care au pârjolit întreaga Țară a Bârsei, la 1335..

Proiectul de reabilitare al Cetății Făgăraș este în valoare de 4,9 milioane de euro, contractul de finanțare urmând să fie semnat în mai.

Așezată sub munții care despărțeau Ardealul de Muntenia, Cetatea Făgăraș a fost prețuită și de voievozii Țării Românești, dar și de principii transilvani, a cunoscut suzeranitatea regatului ungar, dar și pe cea a sultanilor otomani. Spre sfârșitul secolului XIV, Mircea cel Bătrân se intitula și domn al Țării Făgărașului, până la Olt. Cetatea este legată apoi de ascensiunea politică a lui Ștefan Mailat, nobil făgărășean care ajunge la demnitatea de voievod al Transilvaniei. În anul 1599, Mihai Viteazul dăruiește cetatea Doamnei Stanca, soția sa. Ceva mai târziu, în secolul al XVII-lea, cetatea Făgărașului este reședință a principilor Transilvaniei și găzduiește de câteva ori chiar adunările Dietei principatului. După anul 1696, cetatea devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

În 2017, Cetatea Făgăraș a fost vizitată de 104.000 de turiști, în creștere cu 50.000 față de anul precedent.

O altă cetate reabilitată cu fonduri europene în județul Brașov este cea de la Rupea, care a intrat în circuitul turistic în anul 2009, după finalizarea lucrărilor.

 

Sursa: AGERPRES

Edited by Rothschild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×